• Ποιοι ποντάρουν σε άμεση αναβάθμιση από τον S&P, τo μυστικό της ΓΕΚ και του Γιώργου Περιστέρη, το colpo grosso της Τράπεζας Πειραιώς, οι 55 πίνακες που αγόρασε ο λογιστής με τα κλεμμένα από τον εφοπλιστή Μποδούρογλου και ο τραπεζίτης του Nolita

    Ο Wiseman συμφωνεί και επαυξάνει.Όλες οι ελληνικές τράπεζες θα γίνουν το απόλυτο play Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική.

    image

    Περιεχόμενα

    Τα μυστήρια του χρηματιστηρίου: Έρχεται αναβάθμιση άμεσα;

    Χθες, Μεγάλη Τρίτη, μια ημέρα που παραδοσιακά τα πράγματα στις αγορές είναι ήρεμα, συνέβη κάτι αξιοπερίεργο.

    Ο τζίρος που σημείωσε το ελληνικό χρηματιστήριο θέλει να μας δείξει ότι κάτι συμβαίνει που είτε εμείς δεν το ξέρουμε, είτε το ξέρουν οι ξένοι, που βεβαίως έχουν τα πολλά λεφτά.

    Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ και ο γενικός δείκτης ισχυροποιήθηκε κατά 1,75% στις 1092 μονάδες. Και όλα αυτά όταν τα ξένα χρηματιστήρια ήταν σχεδόν flat.

    Προσέξτε τώρα, τι υποστηρίζουν οι ειδικοί.

    Αν σήμερα και αύριο ο τζίρος υπερβεί και πάλι τα 100 εκατ. ευρώ ανά ημέρα τότε σημαίνει ότι οι ξένοι κάτι σημαντικό προσδοκούν.

    Ποντάρουν σε κάτι εξαιρετικό.

    Ποιο μπορεί να είναι αυτό;

    Οι εκτιμήσεις που γίνονται από τους ειδικούς, είναι να υπάρξει ένα καλό νέο από τον επενδυτικό οίκο S&P.

    Δηλαδή, είτε να δώσει θετικό Outlook και να μας αφήσει στην ίδια βαθμίδα , είτε να κάνει την μεγάλη  έκπληξη.

    Να μας αναβαθμίσει στο ΒΒΒ- που σημαίνει ότι μας δίνει επενδυτική βαθμίδα.

    Προσοχή.

    Το θετικό νέο θα είναι εάν συνεχίσει τις επόμενες 48 ώρες, η αγορά να κινείται ανοδικά, με μεγάλο τζίρο που θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ συνολικά την Μεγάλη Τέταρτη και την Μεγάλη Πέμπτη.

    Quiz

    Λοιπόν, το κουΐζ αυτό θα σας το αποκαλύψω αύριο.

    Ποιος τραπεζίτης, που συνηθίζει να τρώει στο Nolita στο Ψυχικό στο ακριανό –δεξιά- τραπέζι,  που το παίζει ειδήμων, αλλά πλέον δεν του μιλάει σχεδόν κανείς στην αγορά, συμβούλευσε την Macquarie Group να πάει να συνεργαστεί με τo αυστραλιανό fund  First Sentier για την από κοινού εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακής;

    Όμως με το κόλπο αυτό, είδε όλα τα στοιχεία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ.

    Στην συνέχεια η Macquarie, παράτησε την FIRST SENTIER και την Τέρνα Ενεργειακή και πήγε και αγόρασε την ENEL Ελλάδος.

    Ο τραπεζίτης αυτός έχει κάνει τους χειροτέρους εχθρούς σε όλο το σύστημα…

    To μυστικό της ΓΕΚ και του Γιώργου Περιστέρη

    Χθες λοιπόν η μετοχή που πρωταγωνίστησε είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,12% 16,24 που έκλεισε με άνοδο 7,05% στα 11,84 ευρώ.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε δυο λόγους οφείλεται η κούρσα για την μετοχή του Γιώργου Περιστέρη.

    Η έκθεση της WOOD που δίνει τιμή στόχο τα 18,2 ευρώ και το γεγονός ότι η FIRST SENTIER συμφώνησε με την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 0,57% 7,11 για την χρηματοδότηση του deal για την πώληση της θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ που είναι η Τέρνα Ενεργειακή.

    Αυτό που απομένει τώρα είναι να συμφωνηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες κάτι που θεωρείται ότι θέμα ημερών.

    Η συμφωνία, έχει σχεδόν κλείσει αλλά πρέπει να εγκριθεί και από τα ανώτατα συμβούλια των υπολοίπων συστημικών τράπεζων που θα λάβουν μέρος στην χρηματοδότηση.

    Η έκπληξη της WOOD

    Γενναία αύξηση στην τιμή στόχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έδωσε  η Wood στην έκθεσή της με τίτλο «αγόρασε τώρα, πήγαινε ταμείο αργότερα».

    Ανέβασε τον πήχη στα 18,2 ευρώ από 12,8 διατηρώντας τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή.

    Για να σας φρεσκάρουμε την μνήμη πριν λίγους μήνες η Piraeus Sec. είχε δώσει τα 17 ευρώ για τη μετοχή, σε μία πλήρη και εμπεριστατωμένη ανάλυση που δικαιολογούσε τους λόγους γιατί έδινε τέτοια τιμή.

    Μία ανάλογη ανάλυση έχουμε και από τη Wood, η οποία αποτιμά την αξία της κατασκευής στα 202 εκατ. ευρώ, της Τέρνα Ενεργειακής στα 2,25 δισ. ευρώ ή 839 εκατ. ευρώ για το μερίδιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την αξία της Ιονία και της Ε65 στα 394 εκατ. ευρώ, της Εγνατία στα 271 εκατ. ευρώ, τα θερμικά στα 700 εκατ. ευρώ και έτσι φτάνει σε μία αποτίμηση πάνω από 2 δισ. ευρώ.

    Θεαματική είναι η αύξηση των κερδών που περιμένει η Wood.

    Από 130 εκατ. ευρώ το 2021, θα πάει στα 172 εκατ. ευρώ το 2022 και από εκεί στα 203 εκατ. ευρώ το 2023 και στα 417 εκατ. ευρώ το 2025.

    Δηλαδή παίζει (p/e) τα κέρδη του 2023, 6 φορές και αυτά του 2025, 2,9 φορές.

    Ανάλογα θα αυξηθούν και τα μερίσματα σύμφωνα με τη Wood με την εκτιμώμενη μερισματική απόδοση του 2025 να είναι στο 4,4%.

    Επιπροσθέτως, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται στο 30% της ολοκλήρωσης της κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης.

     

    O Watsa, η BLACKROCK και ο Colpo Grosso της ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Φίλοι αναγνώστες, σε συνέντευξη που έδωσε προ ημερών ο κ. Πρεμ Γουάτσα, πρόεδρος και CEO της FAIRFAX Financial Holdings, δήλωσε ότι, όσο απίστευτο και αν φαίνεται, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες αυτή  τη στιγμή είναι πιο ασφαλείς από τις αμερικάνικες.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Γουάτσα, οι ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν έως και διπλάσια κεφαλαιακή επάρκεια σε σχέση με τις αμερικάνικες.

    Έτσι, μας τονίζει ότι είναι “αναμφισβήτητα” καλύτερο να επενδύσει κανείς ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ σε ελληνικές τράπεζες παρά σε αμερικάνικες.

    Αλλά ακόμα και σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ καλύτερους δείκτες ρευστότητας.

    Όπως λέει και ο κ. Γουάτσα, ο λόγος δανείων προς καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται στο 60% ενώ στη Σουηδία κινείται πάνω από το 150% και στη Γερμανία πάνω από το 100%.

    Ακόμα μας τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι εξαιρετικά κεφαλαιοποιημένες και θα παραμείνουν έτσι καθώς μεταξύ άλλων δεν επιτρέπεται ακόμα η διανομή μερισμάτων.

    Πιθανόν βέβαια να επιτραπεί το 2024.

    Ακόμα, ο κ. Γουάτσα πιστεύει ακράδαντα πως λίγους μήνες μετά τις εκλογές η Ελλάδα θα βρίσκεται πλέον στην επενδυτική βαθμίδα.

    Την ίδια άποψη με τον κ. Γουάτσα εκφράζει συνεχώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Στουρνάρας, σε συνέντευξη που έδωσε προ ημερών στο mononews.gr.

    Οι κασσάνδρες που έβλεπαν τον Γενικό Δείκτη στις 950 μονάδες δεν ξέρουν που να κρυφτούν.

    Η αξιοπιστία τους πήγε στον πάτο.

    Ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται να βρει τις 1100 μονάδες.

    Επειδή όπως ξέρετε του Wiseman του αρέσει να ξεψαχνίζει τα πάντα, οι Financial Times του Σαββατοκύριακου (βλ. παρακάτω) είχαν ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο λέγοντας ότι οι Αμερικάνοι διαχειριστές δίνουν πλέον την βαρύτητά τους εκτός Αμερικής.

    Το δημοσίευμα των Financial Times

    Ιδιαίτερα δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση προς την Ευρώπη.

    Από την αρχή της χρονιάς οι Αμερικάνοι επενδυτές έχουν αποσύρει 34 δις δολάρια από τις αμερικάνικες μετοχές και έχουν τοποθετήσει 10 δις δολάρια στις ευρωπαϊκές.

    Όπως τονίζουν και οι Financial Times, ο Eurostoxx 600 έχει καλύτερες αποδόσεις τα τελευταία 4 συνεχόμενα τρίμηνα σε σχέση με τον S&P500.

    Αυτή η υπεραπόδοση έχει να συμβεί από το 2008.

    Το BlackRock Institute τονίζει ότι στις επόμενες δεκαετίες οι αμερικάνικες μετοχές θα έχουν χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και την Ευρώπη και πολύ πιθανόν την Κίνα.

    Ο κλάδος που μπορεί να υπεραποδόσει στην Ευρώπη είναι αυτός των τραπεζών.

    Εάν συμβεί αυτό που πιστεύει η BlackRock και οι περισσότεροι Αμερικάνοι διαχειριστές, τότε οι τοποθετήσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι μονόδρομος.

    Όπως είπε και ο κ. Γουάτσα στην συνέντευξή του “ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ EUROBANK“.

    Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική: Tο απόλυτο play

    Ο Wiseman συμφωνεί και επαυξάνει.

    Όλες οι ελληνικές τράπεζες θα γίνουν το απόλυτο play  Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,94% 1,58 , Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,55% 1,82 , Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,77 , Εθνική ΕΤΕ 0,57% 7,11 .

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση που δραστηριοποιήθηκαν οι ξένοι, η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς είχε και πάλι τις μεγαλύτερες εισροές, 18.7 εκ ευρώ.

    Συγκεκριμένα , σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman, αγοραστής του πακέτου που έγινε μέσω της UBS των 3.200.000 μετοχών στα 2.16€ αξίας 6.912.000€ είναι Αμερικάνος διαχειριστής που χτίζει θέση στη μετοχή.

    Ο κ. Μεγάλου ετοιμάζει το colpo grosso για την τράπεζα Πειραιώς.

    Συγκεκριμένα, στις 5 Μαΐου θα βγάλει αποτελέσματα Α’ τριμήνου αλλά θα δώσει και guidance και για το 2023 και για το 2024 αλλά και για το 2025.

    Για να σας φρεσκάρουμε την μνήμη, στις 11 Μαΐου τα μεσάνυχτα βγαίνει η ετυμηγορία για το αν θα μπει στον MSCI η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς.

    Ο Wiseman σας έχει τονίσει ότι η τράπεζα  Πειραιώς θα μπει στον MSCI στην αναθεώρηση του Μαΐου και μαζί με τα αποτελέσματα και το guidance θα είναι η απόλυτη ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ.

    Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πολύ πρόσφατα η Wood αναβάθμισε την τράπεζα Πειραιώς και της έδωσε τιμή στόχο τα 3.80€ παρακαλώ.

    Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο στο report είναι ότι η Wood προβλέπει ότι θα έρθουν και άλλες ανοδικές αναβαθμίσεις στην τιμή στόχο (βλ. πίνακα παρακάτω).

    Οι κορυφαίοι ξένοι διαχειριστές στέκονται στην πρόβλεψη του αναλυτή της Wood για τα κέρδη του 2025 τα οποία τα υπολογίζει σε 775 εκ ευρώ.

    Το report της WOOD για την ΤΡΑΠΕΖΑ Πειραιώς
    Το report της WOOD για την ΤΡΑΠΕΖΑ Πειραιώς

    Λονδίνο – City: Tι λένε για την Πειραιώς

    Κορυφαίος διαχειριστής από το city του Λονδίνου μας τόνισε ότι εφόσον βγάλει αυτά τα κέρδη η τράπεζα Πειραιώς το 2025, θα μπορεί να δώσει μέρισμα το 2026 από τα κέρδη του 2025 το ποσό των 350 εκ ευρώ.

    Με αυτή την προϋπόθεση, ο κορυφαίος διαχειριστής μας τόνισε ότι η τράπεζα Πειραιώς θα δικαιολογεί μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 7 δις ευρώ όπου σε αυτή τη κεφαλαιοποίηση θα έχει μια προβλεπόμενη μερισματική απόδοση της τάξης του 5%, άκρως ανταγωνιστική με τα παγκόσμια δεδομένα.

    Δηλαδή, στα 5.60€ που θα έχει 7 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση, θα παίζει με ένα προβλεπόμενο P/E 2025e = 9.03 και με βάση τις εκτιμήσεις του αναλυτή της Wood θα παίζει με ένα P/TBV 2025e = 0.949.

    Ο κορυφαίος διαχειριστής μας τόνισε ότι ενώ αυτό τώρα μπορεί να μας ακούγεται υπερβολικό, εφόσον όμως η τράπεζα Πειραιώς βγάλει τα νούμερα που περιμένει ο αναλυτής της Wood, θεωρεί εύλογη την τιμή στόχο των 5.60€.

    Η είσοδος της τράπεζα Πειραιώς στον MSCI θα ανοίξει την βεντάλια των αγοραστών όπως έγινε και στην Mytilineos ΜΥΤΙΛ 1,53% 37,18 .

    Ο Mytil στα 28,12ευρώ

    Όταν μπήκε στον MSCI το χαρτί ήταν στα 17.80€.

    Χθες έγραψε ψηλό τα 28.34€ και τελικά έκλεισε στα 28,12.

    Ο Wiseman, σας έχει δώσει την μετοχή της τράπεζα Πειραιώς από το 1.35€ και την μετοχή της Mytilineos από τα 7.30€ και σας έχει πει ότι το 2023 η Mytilineos θα έχει το 3 μπροστά, δηλαδή 30€ και πάνω αλλά και η Πειραιώς το 2023 θα έχει το 3 μπροστά, 3€ και πάνω.

    Απλώς θέλει υπομονή και επιμονή, τίποτε άλλο.

    Λογιστής Μποδούρογλου: Αγόρασε 55 πίνακες αξίας 2,5 εκατ. με χρήματα που υπεξαίρεσε – Ξεκινάει η μεγάλη δίκη

    Πλέον τον λογιστής που έγινε αρχιλογιστής και στην συνέχεια απέκτησε συμμέτοχες σε κάποια πλοία, τον ξέρετε όλοι.

    Φυσικά αναφέρομαι στον Γιώργο Σκριμ…..,  ο οποίος εργαζόταν για χρόνια στον εφοπλιστή Μιχάλη Μποδούρογλου.

    Όμως ο λογιστής αποφάσισε, σύμφωνα με το το υπ’ αριθμόν 2155/2022 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, να βάλει χέρι στο ταμείο, της εταιρείας του Μποδουρογλου AllSEAS Marine και κάποιας  θυγατρικής, αποσπώντας, παρανόμως φυσικά, περίπου 4,2 εκατ. δολάρια.

    Τώρα ο λογιστής θα δικαστεί τον Μάϊο, καθώς μεταξύ άλλων του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για υπεξαίρεσή.

    Επίσης προ ημερών του επιβλήθηκε συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του καθώς μεταβίβασε την κατοικία του στα παιδιά του.

    Επίσης έχετε ενημερωθεί ότι ο λογιστής διοχέτευσε μέρος των χρημάτων που υπεξαίρεσε,  σε αγορά πινάκων.

    Σήμερα λοιπόν θα σας αποκαλύψουμε μέρος του καταλόγου των πινάκων που αγόρασε, ο λογιστής «with others people money».

    Η λίστα που δημοσιεύουμε σήμερα (βλέπε παρακάτω) περιλαμβάνει πάνω από 55 πίνακες μικρής και μεγάλης αξίας.

    Ο πιο φθηνός κόστισε περίπου 10.000 δολάρια και ο πιο ακριβός περίπου 485.000 δολάρια.

    Σύνολο περίπου 2,526 εκατ. δολάρια.

    Αγόρασε για παράδειγμα  ένα πίνακα του Κολομβιανού καλλιτέχνη και γλύπτη Fernando Botero το «Homme au chapeau et cigarette» (βλέπε παρακάτω την φωτογραφία) αντί του αντί του ποσού των 60.000 δολαρίων και του Γάλλου ζωγράφου και χαράκτη  Pierre Soulages , το  Peinture που αγοράστηκε αντί του ποσού των 480.000 ευρώ.

    Φυσικά μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η μεγάλη δίκη…

    Ο κατάλογος με τους πίνακες που αγόρασε ο λογιστής
    Ο κατάλογος με τους πίνακες που αγόρασε ο λογιστής

    Σκριμιζέας Γιώργος
    Ο πίνακας του Fernando Botero, Homme au chapeau et cigarette του 2001

    Ο Γιώργος Μπόμπολας και τα διόδια της Αττικής Οδού

    Ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη που έχει ο καθένας για τον μακαρίτη Γιώργο Μπόμπολα, νομίζω ότι όλοι συμφωνούν ότι αποτελούσε μία εμβληματική μορφή της μεταπολίτευσης τόσο στο χώρο στο χώρο του επιχειρείν όσο στο εκδοτικό στερέωμα.

    Το όνομα του μπορεί να ταυτίστηκε με τη διαπλοκή και τους νταβατζήδες… αλλά όλα αυτά θα τα κρίνει ψύχραιμα η ιστορία.

    Μικρή συμβολή του Wiseman να σας μεταφέρει ένα  διάλογο που είχε γίνει σε μία συνεδρίαση της Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ο οποίος μπορεί να φωτίσει το κλίμα που επικρατούσε τότε.

    Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στα γραφεία του Έθνους,  και στο γραφείο του κυρίου Γιώργου όπου διέθετε μία «προνομιακή θέα» της Αττικής Οδού.

    Ο τότε εκδότης της Ελευθεροτυπίας Θανάσης Τεγόπουλος (μακαρίτης πλέον και αυτός) προσπαθούσε να πείσει τον Γιώργο Μπόμπολα για κάποιες οικονομικές διεκδικήσεις των εκδοτών.

    Όμως ο επίμονος Θανάσης Τεγόπουλος παρά τις προσπάθειες του και τα νομικά επιχειρήματα που επιστρατεύει, διαπιστώνει την αδιαφορία με την οποία αντιμετώπιζε ο Γ. Μπόμπολας το όλο θέμα.

    Οπότε κάποια στιγμή στρέφεται στον Τεγόπουλο και του λέει αφοπλιστικά: «Βλέπεις Θανάση κάθομαι εδώ στο γραφείο και αγναντεύω στο σταθμό διοδίων της Αττικής Οδού.

    Κάθε φορά που σηκώνεται η μπάρα… ένα ευρώ μπαίνει στο ταμείο μου».

    Νομίζω ότι οι λίγες αυτές λέξεις κλείνουν όχι μόνο πώς φτιάχτηκαν τα μεγάλα έργα αλλά γενικότερα πώς στήθηκε ένα ολόκληρο σύστημα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

    Ποιες εταιρείες διαγκωνίζονται για το έργο προβολής του ΤΕΚΑ

    Tα λεφτά δεν είναι και παρά πολλά αλλά όπως λέει και μία λαϊκή παροιμία, μάζευε ας είναι και ρόγες.

    Για αυτό εκεί στο Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης δύο εταιρείες διαγκωνίζονται λυσσαλέα ποια διαθέτει τα καλύτερα προσόντα προκειμένου να πείσει τους νέους να ενταχθούν στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, το γνωστό ΤΕΚΑ.

    Το έργο προβολής του προγράμματος εθελοντικής ένταξης στο ΤΕΚΑ για νέους κάτω των 35ετών είναι Προϋπολογισμού δαπάνης 1,750 εκατ. ευρω με διάρκεια 18 μήνες.

    Πρόκειται στην ουσία για την χάραξη και εκτέλεση μίας καμπάνιας η οποία συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

    Μάλιστα την επίβλεψη του διαγωνισμού την έχει η προϊσταμένη από το Υπουργείο Ανάπτυξης που χειρίζεται το ΕΣΠΑ.

    Δεν αναφέρομαι σε πολιτική ευθύνη μία που έχω λόγους να υποστηρίζω ότι ο διαγωνισμός είναι αδιάβλητος, επομένως τη δουλειά θα την κερδίσει ο καλύτερος.

    Η «μάχη» λοιπόν για το έργο δίνεται μεταξύ της εταιρείας CHOOSE και της INTERWAVE , αλλά έτσι όπως πάει το πράγμα βλέπω ο νικητής να ανακηρύσσεται μετά τις εκλογές.

    Ο Γιάννης Στουρνάρας και η Αρχή της Ετερογονίας των Σκοπών  

    Διαβάζοντας την τελευταία συνέντευξη του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα (δίνει σχεδόν μία ημερησίως) μου ήρθε αυτόματα στο μυαλό η περίφημη αρχή της ετερογονίας των σκοπών» του Γερμανού φιλοσόφου Βίλχελμ Βουντ.

    Σύμφωνα με αυτή οι συνέπειες των πράξεων μας ξεπερνούν τον σκοπό που αρχικά έχουμε θέσει και έτσι πολύ συχνά μια αρχική αιτία παράγει αποτέλεσμα διαφορετικό από το επιζητούμενο.

    Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ιδέα  της πρωθυπουργίας σε μία μελλοντική Κυβέρνηση συνεργασίας, την οποία ο κ. Στουρνάρας απορρίπτει κατηγορηματικά.

    Χθες λοιπόν και πάλι επανέλαβε ότι στόχος μου είναι να τελειώσω τη θητεία του  στην Τράπεζα της Ελλάδος σε 3 – 3,5 χρόνια περίπου.

    Πώς συνδέετε αυτό με την Αρχή της Ετερογονίας;

    Η απάντηση είναι απλή νομίζω.

    Μπορεί ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας να μην έχει βάλει σκοπό της ζωής του να γίνει πρωθυπουργός, όμως με το υπενθυμίζει τόσο συχνά (μαζί με τις άλλες εύστοχες επισημάνσεις του βέβαια )  μπορεί τελικά και να γίνει.

    Άλλος για βίλα στο Ελληνικό

    Συνεχίζονται οι εγκρίσεις για τις παραθαλάσσιες βίλες του Ελληνικού.

    Χθες το μεσημέρι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για την ανέγερση διώροφης μονοκατοικίας με έναν υπόγειο χώρο στάθμευσης, βοηθητικών και κύριων χώρων, πατάρι, βατό δώμα και ανοιχτή πισίνα, ιδιοκτησίας της Supernatural Resorts ΙΚΕ.

    Όπως έχει γράψει ήδη το mononews, πρόκειται για εταιρεία που εδρεύει στο συγκρότημα του ομίλου Αντέννα στο Μαρούσι, με μοναδική μέτοχο την κυπριακή Damesin LTD. Επόμενος ιδιοκτήτης του οποίου η επένδυση αδειοδοτείται είναι ο Stephen Taylor.

    Στον ίδιο θα ανήκει τριώροφη αυτοτελής κατοικία με δώμα, πατάρι, υπόγειο χώρο στάθμευσης, υπόγειο με κύριους και βοηθητικούς χώρους και πισίνα.

    Οι δύο αγοραστές ανήκουν στους 19 με τους οποίους η Lamda ΛΑΜΔΑ 4,24% 6,89 έχει υπογράψει ήδη συμβόλαιο για τις βίλες, έχοντας εισπράξει 77 εκατομμύρια ευρώ.


    Γιατί η
    Sarantis έχει μπει σε αγώνα δρόμου  για να προλάβει την επόμενη εξαγορά

    Τρέχει να προλάβει η Sarantis Group να κλείσει το ταχύτερο δυνατό  την επόμενη εξαγορά.

    Πρόκειται για εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα του householding στη Ρουμανία με ισχυρό brand  χωρίς παραγωγική βάση.

    Όπως μαθαίνω η εταιρεία θέλει  διακαώς η συμφωνία να κλειδώσει πριν το πράσινο φως από την αρμόδια αρχή Ανταγωνισμού της Πολωνίας για την εξαγορά της Stella Pack.

    Γιατί βιάζεται όμως;

    Η απάντηση δεν είναι προφανής σχετίζεται όμως  με το τίμημα.

    Η Διοίκηση του ομίλου Σαράντη είχε και στο παρελθόν συζητήσεις με τη ρουμάνικη εταιρεία οι οποίες όμως «πάγωσαν» προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η εξέταση του φακέλου της Stella Pack από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Πολωνίας.

    Άρχισαν και πάλι από εκεί που σταμάτησαν και σύντομα «θα έχουμε νέα» όπως είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο κ. Κώστας Ροζακέας, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Οικονομικός Διευθυντής του ομίλου. Εφόσον όμως δοθεί η έγκριση θα γίνει γνωστό και το τίμημα εξαγοράς.

    Και μάλλον αυτό δεν είναι και ό,τι καλύτερο όταν διαπραγματεύεσαι ταυτόχρονα και σε άλλο μέτωπο.

    Και μια είμαστε στις εξαγορές ένα ενδεικτικό παράδειγμα για  πώς οι πολιτικές  και τα γεωπολιτικά θέματα επηρεάζουν τις επιχειρηματικές αποφάσεις είναι αυτό που ανέφερε ο κ. Ροζακέας.

    Η εταιρεία συζητούσε για την εξαγορά ενός brand leader στην αγορά του household στην Τουρκία αλλά με τα κόλπα του Ερντογάν έκανε πίσω.

    Ποια εταιρεία ψαριών  πιάστηκε στο ηλεκτρονικό αγκίστρι του  «Phishing» 

    Μοιάζει με ανέκδοτο, κι όμως είναι πραγματικότητα, μία εταιρεία ψαριών να πέσει θύμα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing  ) .

    To περιστατικό συνέβη στον όμιλο Avramar, την πρώτη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στην Ισπανία, και τον κυρίαρχο παίκτη της ελληνικής αγοράς και στον οποίο συνενώνονται οι εταιρείες Ανδρομέδα, Νηρεύς, Σελόντα και Περσεύς.

    Όπως μαθαίνει ο Wiseman, η διοίκηση του ομίλου ενημέρωσε χθες τους εργαζόμενους ότι έγινε απόπειρα απάτης phishing με περιορισμένο ωστόσο αντίκτυπο στο ταμείο της εταιρείας.

    Λεπτομέρειες για το ποσό που αφαιρέθηκε δεν δόθηκαν και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την τράπεζα για την ανάκτηση των χρημάτων.

    Πάντως από την εταιρεία λένε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, business as usual, τονίζουν χαρακτηριστικά και προχωρούν κανονικά στα πλάνα τους και ετοιμάζονται για τη μεγάλη έκθεση στη Βαρκελώνη.

    Mάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ) και Θανάσης Δαγούμας (ΡΑΕ): να καταλάβουν πως δεν είναι σχολιαστές των εξελίξεων αλλά προστάτες του καταναλωτή…

    Eδώ και περίπου 15-20  ημέρες, έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι προειδοποιήσεων και προβλέψεων από ΑΔΜΗΕ ΑΔΜΗΕ 1,37% 2,22 και ΡΑΕ, τους κατ’εξοχήν αρμόδιους δηλαδή (!) για πιθανό μπλάκ άουτ τις ημέρες του Πάσχα λόγω υπερβολικής χρήσης των ΑΠΕ, αφού τα αιολικά σταματούν με την άπνοια και τα ηλιακά πάνελ «σβήνουν» όταν νυχτώσει.

    Την αρχή έκανε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Γιάννης Μάργαρης που περιέγραψε σε συνέδριο την κατάσταση με ζοφερά χρώματα και σχεδόν μας είπε ότι «έτσι όπως πάμε, δεν μπορεί το σύστημα θα καταρρεύσει σε κάποια στιγμή».

    Ο  κίνδυνος αυτός παραδοσιακά προερχόταν από την αδυναμία της παραγωγής να καλύψει τη ζήτηση κυρίως σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα και το κατ’ εξοχήν μέτρο αντιμετώπισης ήταν οι εκ περιτροπής διακοπές καταναλώσεων.

    Το  πρόβλημα τα τελευταία δύο χρόνια με την αυξημένη διείσδυση της διάσπαρτης και ευμετάβλητης παραγωγής των ΑΠΕ συμβαίνει να εμφανίζεται και σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, όπως η σημερινή  όπου η διαχείριση της ευστάθειας του συστήματος είναι όντως δύσκολη άσκηση για τον ΑΔΜΗΕ.

    Με  τη δύση του ηλίου αρχίζει να πέφτει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και δεν είναι εύκολο να αυξηθεί μέσα σε μία ώρα η παραγωγή των συμβατικών μονάδων για να ισορροπήσει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε  ανά πάσα στιγμή με μπλακ άουτ.

    Δεν είναι ώρα για αναλυτές, αλλά για μάνατζερ…

    Για μισό λεπτό όμως: ο Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ και ο Θανάσης Δαγούμας  της ΡΑΕ που τα επιβεβαιώνουν αυτά και μάλιστα δραματοποιημένα, τί ακριβώς θέση έχουν;

    Τηλεσχολιαστές μήπως; Ενεργειακοί αναλυτές από μακριά; Πολεμικοί ανταποκριτές από κοντά;

    Όχι φυσικά.

    Η κανονική δουλειά τους, δεν είναι να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της ενεργειακής αγοράς με κάθε τρόπο;

    Γιατί πανικοβάλλουν τον κόσμο κάθε τρείς και λίγο, αντί να κάνουν αθόρυβα και αποτελεσματικά τη δουλειά που τους έχει ανατεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο;

    Ο παμπόνηρος κος Μανουσάκης, ειδικός στους ελιγμούς κάθε είδους, με ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι κατά τη διάρκεια του Πάσχα είναι πιθανό να υπάρξει «μπλακ άουτ», ξέρετε γιατί;

    Για να έχει το κεφάλι του ήσυχο εάν δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στο ρόλο του!

    «Εγώ σας τα έλεγα, σας είχα προειδοποιήσει» θα πεί και (θεωρεί ότι) ξεμπέρδεψε.

    …και τί δεν είπε ο λαλίστατος Μάνος Μανουσάκης

    Ο κ. Μανουσάκης όμως, δεν είπε  ότι το βασικό θέμα  στην καθημερινή λειτουργία είναι το γεγονός ότι με νόμο (της τότε υπουργού του ΓΑΠ της “εκλεκτής” κας Τίνας Μπιρμπίλη) ο παραγωγός ΑΠΕ αποζημιώνεται αν ο διαχειριστής του ζητήσει μείωση παραγωγής.

    Θα προτιμήσει λοιπόν ο κος Μανουσάκης  να ρισκάρει την  ευστάθεια του συστήματος και να υπάρξουν περικοπές στην κατανάλωση ίσως και μπλακ άουτ;  Καταλαβαίνετε τί θα ακούσει μετά, σε προεκλογική περίοδο μάλιστα.

    Συνεπώς  θα φροντίσει να υπάρχουν σε λειτουργία θερμικές μονάδες και κυρίως οι  υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,56% 11,08 (εδώ καλείται πάλι ο Γιώργος Στάσσης να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να σώσει την κατάσταση) και να μειώσει παραγωγή ΑΠΕ, ώστε αν τα καιρικά φαινόμενα επιφέρουν μείωση της παραγωγής ΑΠΕ, οι θερμικές μονάδες να μπορούν αμέσως ν’ αναλάβουν το φορτίο.

    Ας θυμούνται διαρκώς οι κ.κ. Μανουσάκης και Δαγούμας ότι  η  παραγωγή ΑΠΕ δεν έχει σίγουρη ισχύ και δεν έχουμε ακόμη τους  αποθηκευτικούς χώρους που απαιτούνται, συνεπώς   χρειάζεται οργανωμένο σχέδιο και επιμονή στην τήρησή του, άρα έργα και όχι λόγια ή διαρροές.

    Πάντως ο  ρόλος του Μάνου Μανουσάκη με τους ισχυρούς προστάτες και του Θανάση Δαγούμα με την πρόσφατη αναβάθμισή του στην Υπερ-Αρχή, δεν είναι να βάζουν το δύσμοιρο Ιωάννη Μάργαρη σε ρόλο «λαγού» να περιγράφει μία ζοφερή κατάσταση, ούτε οι ίδιοι να κάνουν διαρροές στα ΜΜΕ για «πιθανό ατύχημα και μπλακ άουτ».

    Ο ρόλος τους είναι να μιλάνε λίγο, να δουλεύουν πολύ και μεθοδικά και να φροντίζουν να έχει ρεύμα ο κόσμος, όχι μόνο διαθέσιμο 24 ώρες, αλλά και σε λογικές τιμές.

    Αυτό το τελευταίο είναι αφιερωμένο εξαιρετικά και Πασχαλιάτικα σε όλους τους παρόχους ενέργειας και σε πολλούς (όχι όλους φυσικά) «σχιζοφρενικούς»  λογαριασμούς ρεύματος που στέλνουν σε ανυποψίαστους καταναλωτές.

    Ας σεβαστούν τουλάχιστον τις υψηλές αμοιβές που απολαμβάνουν οι ίδιοι στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα που βρέθηκαν, δηλαδή τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου από  τα οποία σιτίζονται με άνεση.

    Και ας θυμούνται πως δεν βρέθηκαν εκεί μετά από κάποιο διεθνή διαγωνισμό. Δόξα τω Θεώ και μέρες που είναι, εμείς οι  παροικούντες την ενεργειακή Ιερουσαλήμ, γνωρίζουμε πώς διορίστηκαν…

    Ο Όττο Φον Μπίσμαρκ, ο Σημίτης και ο Τσίπρας 

    Το είδαμε (ακούσαμε) κι αυτό!

    Με αναφορές στον…Κώστα Σημίτη επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας να αποδομήσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ανασύροντας τις γνωστές πρόσφατες αιτιάσεις του πρώην πρωθυπουργού για ξένες επενδύσεις στο real estate και «τα deals των κερδοσκοπικών funds» στη χώρα μας.

    Ποιος ο Αλέξης Τσίπρας!

    Που έλεγε ότι «ο κ. Σημίτης θα καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έβλεπε τα εκατομμύρια ευρώ να περνούν χωρίς να αντιδρά», σε μια άλλη παρέμβασή του στην ίδια Ολομέλεια, το μακρινό 2017, κατά τη συζήτηση για την παραπομπή Παπαντωνίου.

    Προδήλως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσποιείται ότι ξεχνά και τις δεκάδες δηλώσεις του Κώστα Σημίτη για τον ίδιο και την πολιτική της Κουμουνδούρου, όπως, για παράδειγμα, το «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κύριο στόχο την εξουσία και δημαγωγεί» που είχε πει τον Μάρτιο του  2019 ο πρώην πρωθυπουργός, καυτηριάζοντας την οικονομική πολιτική της τότε κυβέρνησης, η οποία «εστιάζεται στις παροχές και τα επιδόματα, που με τη σειρά τους ευνοούν τη μαύρη εργασία και τη φοροαποφυγή».

    Την κυβέρνηση Τσίπρα που « αλλάζει την επιχειρηματολογία της ανάλογα με την περίσταση, που καταφεύγει σε μεγαλοστομίες και στη συγκάλυψη της πραγματικότητας», όπως υπογράμμιζε ο κ. Σημίτης με κάθε ευκαιρία.

    Κάτι ήξερε ο Όττο Φον Μπίσμαρκ που έλεγε «οι άνθρωποι ποτέ δεν λένε τόσα ψέματα, όσα μετά το κυνήγι, στη διάρκεια του πολέμου και πριν τις εκλογές».

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Ως εκ τούτου, το mononews.gr δεν φέρει καμία ευθύνη εάν οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιηθούν για την αγορά η πώληση κινητών αξιών.