• Οι γυναίκες του Μητσοτάκη, τα μυστικά του Χένρι Χόλτερμαν, ο Σάλλας και τα 25 εκατ. ευρώ, η Μ. Πέμπτη της Βρεττού, η σφήνα του Αδώνιδος, ο παραγοντίσκος τραπεζίτης του Nolita και ποιοι αγαπούν την ΔΕΗ και τον Στάσση

    Ενδεχομένως και εντός της ημέρας σήμερα (Μεγάλη Πέμπτη) να έχουμε εξελίξεις από το μέτωπο των κόκκινων δανείων της Τράπεζας Αττικής.

    image

    Ο Κυριάκος και το «άρωμα γυναίκας»

    Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη, αναφορικά με το έντονο «άρωμα γυναίκας» και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ και μάλιστα σε εκλόγιμες θέσεις.

    Όπως μαθαίνουμε, το ίδιο «άρωμα» θα χαρακτηρίζει και τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη, εφόσον οι πολίτες του εμπιστευτούν τη δεύτερη εντολή.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΝΔ, με κάθε ευκαιρία, εξομολογείται ότι η μικρή -σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη- συμμετοχή γυναικών στη σημερινή κυβέρνηση, ήταν ένα από τα λάθη της πρώτης τετραετίας.

    Οι αστειότητες περί ελέγχων στις φυλακές για τις πολιτικές παρεμβάσεις Κασιδιάρη

    Αστείες χαρακτηρίζονται από γνώστες του καθεστώτος στις φυλακές Δομοκού, όπου κρατείται ο καταδικασμένος πρωτόδικα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Κασιδιάρης, αλλά και έμπειρους νομικούς, οι διαρροές-δικαιολογίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ότι δεν αποκλείεται να χρησιμοποιείται το καρτοτηλέφωνο των φυλακών για συνομιλίες του «χρυσαυγίτη», που ηχογραφούνται και στη συνέχεια αναρτώνται στο Διαδίκτυο.

    Κατ΄αρχήν, το «δεν αποκλείεται» που εκπέμπουν οι πηγές του Υπουργείου, του οποίου ηγείται ο κ. Θεοδωρικάκος, από μόνο του, λέει πολλά για την έκταση και το βάθος του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε(;).

    Δεύτερον, από τον Ιούνιο του 2020, οπότε και ιδρύθηκε, επισήμως, το κόμμα «Έλληνες», και παρά τα απανωτά δημοσιεύματα, εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι οι …έλεγχοι, δεν είδαν ούτε μία παρανομία στις πολιτικές παρεμβάσεις του Κασιδιάρη μέσα από τη φυλακή.

    Αν το «κανείς δεν κάνει τίποτε ή κάνει κάτι πρόσκαιρα για τα μάτια του κόσμου» ακουστεί υπερβολικό, το βέβαιον είναι ότι δεν υπήρξε ούτε μια επιβολή πειθαρχικής ποινής-το πειθαρχικό αναβλήθηκε χθες για μετά το Πάσχα- και, όπως καταγγέλλεται, δεν υπήρξε «καμία ουσιαστική διερεύνηση».

    Οι ευθύνες είναι πρόδηλες, είτε κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια είτε δεν ασχολούνται, είτε το θεσμικό πλαίσιο, και σε αυτό το επίπεδο…μπάζει.

    …και το plan B του Κασιδιάρη

    Τώρα, να σας πληροφορήσω ότι ο «χρυσαυγίτης» έχει plan b απέναντι στην πιθανή απαγόρευση καθόδου του στις εκλογές από τον Άρειο Πάγο.

    Πέρα από την θεωρούμενη ως βέβαιη προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο περιστύλιο της Βουλής, είναι αρκετοί αυτοί που προβλέπουν ότι ο «αντ’ αυτού» Αναστάσιος Κανελλόπουλος, θα αλλάξει ρότα και αντί να κατέβει με τους «Έλληνες», θα χρησιμοποιήσει το «Εάν», το δικό του κόμμα, και «πρωτοπαλίκαρα» του Κασιδιάρη, που δεν ήταν στη «Χρυσή Αυγή», για να είναι «κανονικά» στα ψηφοδέλτια στις 21 Μαΐου.

    Όσο για τον Κασιδιάρη, κρατήσετε ότι ο νόμος αναφέρεται στην απαγόρευση στις εθνικές εκλογές.

    Άρα, αφήνει απέξω τις υπόλοιπες, όπως τις δημοτικές.

    Και ξέρετε τι γίνεται σε γειτονιές της Αθήνας…

    Η κρίσιμη ημέρα της S&P

    Κάτι συμβαίνει εδώ.

    Στο ελληνικό χρηματιστήριο τις προηγούμενες δυο ημέρες, ο γενικός δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο με τζίρο που ξεπέρασε συνολικά τα 210 εκατ. ευρώ.

    Εάν και σήμερα Μ. Πέμπτη ο τζίρος κρατηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά για την εποχή επίπεδα, τότε αυτό σηματοδοτεί ότι κάποιοι μεγάλοι ξένοι παίκτες παίρνουν θέση εν όψει πιθανής αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από το επενδυτικό οίκο S&P πράγμα που πιστοποιείται και από την τοποθέτηση της γαλλικής SOCIETE GENERALE, ότι ανοίγει θέσεις long στα ελληνικά ομόλογα εν όψει πιθανής αναβάθμισης στις 21 Απριλίου.

    Μένει να φανεί αν τα παραπάνω χαρτοφυλάκια, παίρνουν θέσεις με χρονικό ορίζοντα την 21η Απριλίου, όταν και αναμένεται η ετυμηγορία της Standard and Poor’s για το Ελληνικό αξιόχρεο.

    Την περασμένη εβδομάδα, κλιμάκιο της Standard and Poor’s επισκέφθηκε την Αθήνα και ενημερώθηκε, από στελέχη του Οικονομικού Επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ, για τις καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις της Ελληνικής Οικονομίας σε όρους ΑΕΠ και δημοσιονομικού αποτελέσματος.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 21/10/2022 η Standard and Poor’s άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση, με σταθερές προοπτικές και το σύνηθες είναι πρώτα να αναβαθμίζονται οι προοπτικές και στη συνέχεια η πιστοληπτική αξιολόγηση.

    Υπ’ αυτό το πρίσμα, η απόσταση που χωρίζει την Ελληνική Οικονομία από την επενδυτική βαθμίδα απέχει δύο κινήσεις”.

    “Η αναβάθμιση είναι απίθανη, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο ράλι”, επισημαίνει η η Société Générale

    Ο παραγοντίσκος τραπεζίτης του Nolita 

    Σας έλεγα χθες για τον παραγοντίσκο τραπεζίτη της Φιλοθέης, που θέλει να βρίσκεται μέσα σε όλες τις δουλειές, αλλά τα τελευταία χρόνια μόνο αποτυχίες βλέπει.

    Και αυτό που κάνει είναι να πηγαίνει  στο Nolita, μπας και τον δουν οι ισχυροί του χρήματος και του δώσουν καμμιά δουλειά.

    Ο παραγοντίσκος αυτός νομίζει ότι η Ελλάδα είναι φαρ ουεστ,  χωρίς κανόνες και προσπαθεί να ντηλάρει σε όλα τα επίπεδα.

    Νομίζει ότι μπορεί να δίνει εντολές σε μεγαλομετόχους εταιρειών σαν να είναι ο πρωθυπουργός.

    Προφανώς στο Λονδίνο που είναι τα αφεντικά του, δεν ξέρουν τι ακριβώς κάνει.

    Όμως οι μεγαλομέτοχοι κάποιων εταιρειών του έχουν κλείσει ερμητικά όλες τις πόρτες.

    Και όχι μόνο αυτοί.

    Και ισχυροί εφοπλιστές έχουν ενοχληθεί από τα συνεχόμενα νταλαβέρια του.

    Τελευταίο του κατόρθωμα είναι ότι την συμβούλευσε την Macquarie Group να πάει να συνεργαστεί με τo αυστραλιανό fund  First Sentier για την από κοινού εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακής;

    Όμως με το κόλπο αυτό, η Macquarie , είδε ακριβώς όλα τα στοιχεία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ.

    Στην συνέχεια η Macquarie, παράτησε την FIRST SENTIER και την Τέρνα Ενεργειακή και πήγε και αγόρασε την ENEL Ελλάδος.

    Έτσι αναγκάστηκε η First Sentier να δώσει bid μόνη της για την εξαγορά της ΤΕΝΕΡΓ.

    Όπως σας είπαμε χθες, η δομή χρηματοδότησης έχει συμφωνηθεί με την Εθνική τράπεζα ΕΤΕ -1,09% 7,26 και τώρα απομένει να εγκριθεί και από τα ανώτατα συμβούλια πιστοδοτήσεων και των υπολοίπων συστημικών τράπεζων που θα ενταχθούν στο σχήμα.

    Τυπικό είναι αλλά χρειάζεται.

    Τέλος πάντων, ο παραγοντίσκος αυτός τραπεζίτης του Λονδίνου, της Φιλοθέης και του Nolita, σε λίγο καιρό θα ψάχνει τις δουλειέ με τον κιάλι, καθώς ήδη μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι τον έχουν ξεγράψει…

     

    Τα μυστικά της Ελλάκτωρ, το 25% της Άνεμος και η επιστροφή κεφαλαίου

    Η επιχειρηματική σύσφιξη των σχέσεων του Ολλανδού της Ελλακτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,63 , Χένρι Χολτερμαν και της οικογένειας Βαρδινογιάννη της Motor Oil ΜΟΗ 1,40% 27,62 είναι πλέον δεδομένη.

    Αυτό έγινε με την τροποποίηση του put/call option, μεταξύ Reggeborgh και Motor Oil επί των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

    Motor Oil και Reggeborgh συμφώνησαν να μειωθεί η εξάσκηση δικαιώματος πώλησης της πρώτης και αγοράς της δεύτερης σε 26 εκατ. μετοχές ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κυριότητας MOH από 52 εκατ. τεμάχια που προέβλεπε η περσινή συμφωνία.

    Τώρα το θέμα είναι το μέλλον.

    Μετά την πώληση της Άκτωρ στην Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -0,55% 5,38 , στα σχέδια είναι να πωληθεί και το 25% της ΑΝΕΜΟΣ.

    Η αποτίμηση της εταιρείας, στα βιβλία της Ελλάκτωρ ανέρχεται στα 123 εκατ. ευρώ.

    Προφανώς δικαίωμα πρώτης άρνησης έχει η Motor oil στην οποία ανήκει το 75%, της ΑΝΕΜΟΣ.

    Ας πάμε όμως στα μαθηματικά της Ελλάκτωρ.

    Αυτή την στιγμή ο όμιλος έχει καθαρό ταμείο 182,6 εκατ. ευρώ.

    Θα πάρει έως τις αρχές του Φθινοπώρου 100 εκατ. ευρώ από την πώληση της ΑΚΤΩΡ και επιπλέον 123 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που πουλήσει το 25% της ΑΝΕΜΟΣ μέχρι το τέλος του θέρους του 2023.

    Αυτά μας κάνουν συνολικά 405,6 εκατ. ευρώ.

    Πιθανολογείται στην αγορά, ότι αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν ως επιστροφή κεφαλαίου.

    Εαν γίνει κάτι τέτοιο το ράλι της μετοχής θεωρείται δεδομένο.

     

    Ελλάκτωρ-ΑΒΑΞ: Η αττική οδός και οι νέες συμμαχίες  

    Το μέγα ζητούμενο είναι τι θα γίνει με την Αττική οδό.

    Το σχήμα της Γαλλικής ARDIAN και Ελλακτωρ – ΑΒΑΞ δεν έχει μέλλον καθώς καθώς οι Γάλλοι αποχωρούν από το σχήμα .

    Άρα  οι Ελλάκτωρ- ΑΒΑΞ πρέπει να βρουν άλλη κοινοπραξία να “κολλήσουν”.

    Ποιο θα είναι αυτό;

    Ουδείς ξέρει αλλά στην αγορά εκτιμούν ότι ένα από αυτά, θα μπορούσε να είναι της Intrakat που κατεβαίνει στον διαγωνισμό με την κοινοπραξία  των εταιρειών Brisa – Autoestradas de Portugal και Rubicone Bidco από την Πορτογαλία και τη Μεγάλη Βρετανία, αντίστοιχα.

    Άλλωστε Ελλάκτωρ και Ιντρακάτ εξαιτίας της ΑΚΤΩΡ, έχουν πλέον ισχυρά κοινά συμφέροντα.

    Ελένη Βρεττού: Σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για Astir 1

    Ενδεχομένως και εντός της ημέρας σήμερα (Μεγάλη Πέμπτη) να έχουμε εξελίξεις από το μέτωπο των κόκκινων δανείων της Τράπεζας Αττικής.

    Όπως με ενημέρωσαν σήμερα είναι πολύ πιθανόν οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για το Asti 1 να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

    Να θυμίσουμε ότι η ονομαστική του αξία είναι στα 320 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια.

    Στην αγορά δύο ονόματα υποψηφίων κυριαρχούν αυτό της Bain και της Fortress.

    Ελένη Βρεττού ceo της Αττικής προωθεί ταυτόχρονα την πώληση δύο ακόμη χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων του Omega και Μetexelixis, ύψους περίπου 1,2 δισ. και 700 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

    Σήμερα δε αναμένεται να υποβάλλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το συμπληρωματικό ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

    Στο μεταξύ η Τράπεζα ανακοίνωσε ο  ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Πλάνου (Business Plan) και αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας την εγκριθείσα Στρατηγική Διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE Strategy), έχει έρθει σε συμφωνία για την επαναπόκτηση στο παρόν στάδιο του ομολόγου κατώτερης εξοφλητικής σειράς (junior note) της τιτλοποίησης “Metexelixis”, με τελικό στόχο την υλοποίηση της πλήρους αποεπένδυσης της Τράπεζας από την εν λόγω τιτλοποίηση.

    Τώρα που ολοκληρώνεται η αντίστροφη πορεία του metexelixis να σας θυμίσουμε ότι η τιτλοποίηση είχε ολοκληρωθεί το 2019.

    Έναντι αυτής είχε εκδοθεί ένα senior ομόλογο 328 εκατ. ευρώ ένα mezzanine 15 εκατ. ευρώ και ένα junior 339.375  εκατ. ευρω το οποίο πούλησε στη συνέχεια στην PIMCO.

    Την τιτλοποίηση είχε αναλάβει τότε η PIMCO και τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των δανείων η QQuant Master Servicer. 

     

    Ποια προτείνει για συντονίστρια στο debate Μητσοτάκη – Τσίπρα ο Μάνος

    Με το Στέφανο Μάνο όσο και αν διαφωνείς μαζί του, δεν μπορείς να αμφισβητήσεις το χιούμορ του.

    Με αυτό το σκεπτικό σας μεταφέρω την πρόταση του να αναλάβει το συντονισμό του debate μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη  και Αλέξη Τσίπρα – όποτε και αν γίνει η Νεφέλη Μεγκ.

    Όπως αναφέρει στο twitter “Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει debate μεταξύ των δύο επικρατέστερων για την πρωθυπουργία Μητσοτάκη και Τσίπρα.

    Αυτονόητο γιατί έτσι οι πολίτες θα διευκολυνθούν να επιλέξουν.

    Προτείνω φρέσκο, νεανικό συντονισμό μακριά από τον αφυδατωμένο γνωστών δημοσιογράφων.

    Τη Νεφέλη Μεγκ.

     

    Ο Πρεμ Γουάτσα επενδύει στον ελληνικό τουρισμό

    Ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό μέσω της Grivalia Hospitality δίνει ο Πρεμ Γουάτσα, που είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας.

    Λίγο πριν το Άγιο Πάσχα, η εταιρεία προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 59,4 εκατομμύρια ευρώ.

    Το ποσοστό του επενδυτή θα φτάσει στο 85%, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη η αγορά του 10% του ποσοστού της Eurobank στη Grivalia Hospitality, επενδύοντας επιπλέον 48 εκατομμύρια.

    Μετά την πώληση των μετοχών της τράπεζας, μέτοχοι της ξενοδοχειακής θα είναι η Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 με 9,1%, η Fairfax με 40,6%, η Eurolife με 44,5% και η Grivalia Management με 5,7%.

    Βέβαια, πάντα πίσω από τα deals βρίσκονται άνθρωποι και σε αυτούς πιστεύει ο Γουάτσα, επιβραβεύοντας τα στελέχη με το 4,32% του μετοχικού κεφαλαίου της Grivalia Hospitality ή 12,5 εκατ. νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, αξίας 1 ευρώ η καθεμία.

    Η Grivalia Hospitality οδεύει προς τουριστικό χαρτοφυλάκιο 1,5 δισ. μέσω έργων ανάπτυξης σε Κυκλάδες, Πεταλιούς και αθηναϊκή ριβιέρα, ενώ πιο πρόσφατο είναι το άνοιγμα του Avant Mar στην Πάρο.

    Προσεχώς περισσότερα μια που κάτι παραπάνω θα πει ο Πρεμ Γουάτσα στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Fairfax που θα πραγματοποιηθεί στο Τορόντο την επόμενη Πέμπτη 20 Απριλίου.

     

    Νέο χαρτοφυλάκιο ακινήτων βγάζει προς πώληση η Eurobank

    Tην ίδια ώρα που τα περισσότερα τραπεζικά στελέχη βρίσκονται σε διακοπές για το Πάσχα η Εurobank βγάζει ένα νέο πακέτο ακινήτων προς πώληση βγάζει στην αγορά.

    Πρόκειται για το  project Mart.

    Η Eurobank φαίνεται να έχει σε εξέλιξη την προσπάθεια δόμησης ενός «βελτιστοποιημένου» χαρτοφυλακίου, καθώς τον Ιούνιο είχε επτά ακίνητα περισσότερα, αλλά είχε ήδη ανακοινώσει την αποεπένδυση από assets 20 εκατομμυρίων.

    Πλέον, στο χαρτοφυλάκιο των επενδυτικών ακινήτων δεν υπάρχουν κατοικίες (τον Ιούλιο μεταβίβασε σε εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Νικόλα Πατέρα οικιστικό ακίνητο στη Βουλιαγμένη προς 9,3 εκατ. ευρώ), αλλά ούτε και τουριστικά.

    Συνολικά πάντως για φέτος η Eurobank σύμφωνα με όσα είχε πει στους αναλυτές ο Φωκίων Καραβίας ceo της Τράπεζας,  προσδοκά να συγκεντρώσει μόνον από τα ενοίκια των ακινήτων που διαθέτει περίπου 100 εκατ. ευρώ.

    Η αξία του συνολικού χαρτοφυλακίου των ακινήτων που έχει χρίσει η Eurobank υπερβαίνει τα 1,32 δις. ευρώ.

     

    Ευχές από το Μιχάλη Σάλλα σε Αλέξανδρο Εξάρχου

    Τις ευχές του προέδρου της Lyctos Mιχάλη Σάλλα για καλή επιτυχία στο έργο του έλαβε ο Αλέξανδρος Εξάρχου … μαζί με το πακέτο των μετοχών της Παγκρήτιας.

    Χθες λοιπόν υπεγράφη διμερής συμφωνία μεταξύ της Lyktos Participations και της Thrivest Holding LTD, βάσει της οποίας η πρώτη μεταβιβάζει στην δεύτερη όλες τις μετοχές που κατείχε στην Παγκρήτια Τράπεζα.

    Έτσι η Lyktos Participations μεταβιβάζει στην Thrivest Holding LTD, 17.762.020 μετοχές που κατείχε στην Παγκρήτια Τράπεζα ( ποσοστό συμμετοχής 11,25%), αντί του ποσού των 25 εκατ. ευρώ απο περίπου 12,5 που είχαν αρχικά επενδύσει.

    Αυτοί που θα δουν το χρώμα του χρήματος είναι μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Σάλλας, τα πρώην κορυφαία στελέχη της Πειραιώς ο Σταυρος  Λεκκάκος και Γιώργος Παπαϊωάννου. Επίσης ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης.

    Άπαντες ήταν μέτοχοι της LΥΚTOS σε αυτό το deal.

     

    Σφήνα στο Δαγούμα ο Άδωνις

    Από τα δεξιά βγαίνει στον Αθανάσιο Δαγούμα της ΡΑΕ και φίλο της στήλης, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

    Εξηγούμαι:  Η πρωτοβουλία που ανακοίνωσε σε συνεργασία φυσικά με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα, για ανάρτηση των τιμολογίων ρεύματος στην πλατφόρμα e-katanalotis- εκεί που ανεβάζουν τα σούπερ μάρκετ τις τιμές για το καλάθι του νοικοκυριού, μάλλον δεν πρέπει να ενθουσίασε τον επικεφαλής της ΡΑΕ.

    Και τούτο διότι στην ουσία με τον τρόπο αυτό «μπαίνει σφήνα» στη δική του πλατφόρμα που είχε δημιουργήσει για την σύγκριση τιμών, η οποία ήδη λειτουργεί.

    Υποθέτω όχι και τόσο αποτελεσματικά , διαφορετικά δεν θα χρειαζόταν η νέα αυτή πρωτοβουλία του Αδώνιδος.

    Σε αυτή που ήδη λειτουργεί  ανεβαίνουν κάθε μήνα οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου και ουκ ολίγες φορές ο κ. Δαγούμας έχει διαφημίσει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές μπορούν να ωφεληθούν.

    Πάντως, σίγουρα δεν έχει φέρει τα αποτελέσματα που έχουμε δει με το «καλάθι του νοικοκυριού» που έχει εντείνει τον ανταγωνισμό στα σούπερ μάρκετ κρατώντας στο 96,02% των προϊόντων που περιλαμβάνονται τις τιμές είτε μειωμένες είτε σταθερές ακόμη και στην 24η εβδομάδα εφαρμογής του.


    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Γιατί και πως θα λάβει 9,3 εκατ. Ευρώ από το υπουργείο υποδομών

    Ζεστό χρήμα 9,3 εκατ. Ευρώ αναμένεται να μπει στα ταμεία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,48% 16,88 , καθώς από ότι μαθαίνω το υπουργείο υποδομών και μεταφορών έδωσε το πράσινο φως για αποζημιώσεις προς την Ιόνια Οδό.

    Πρόκειται για την παραχώρηση που εντάσσεται από στη ΝΕΑ ΟΔΟ, η οποία είναι θυγατρική του Ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και διαχειρίζεται το τμήμα Αντίρριο – Ιωάννινα.

    Πηγή μου που παρακολουθεί τις αποφάσεις που υπογράφει ο υφυπουργός υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, μου λέει ότι έδωσε πρόσφατα το ΟΚ για την εκταμίευση του ποσού, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο σε αποζημιώσεις για τα προβλήματα λειτουργίας τριών σταθμών διοδίων (Βαρυμπόμπη, Άγιος Στέφανος και Χαλκίδα) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

    Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος των 69,4 εκατ. Ευρώ που έχει λάβει συνολικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω των εν λόγω αποζημιώσεων οι οποίες ξεκινούν από τον Αύγουστο του 2018.

     

    Παράταση του πλαφόν στις τιμές ρεύματος και επιβεβαίωση wiseman

    Εδώ και ένα μήνα είχατε διαβάσει στον wiseman  ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες να παραμείνουν σε ισχύ και πέρα από τις προθεσμίες της 1ης Ιουνίου,  τόσο το πλαφόν στη χονδρεμπορική, όσο και η απόσυρση, δηλαδή η μη εφαρμογή στην πράξη, των ρητρών αναπροσαρμογής.

    Η επιβεβαίωση του wiseman ήρθε με τον πιο εμφατικό τρόπο αφού την Τρίτη το πρωί στην πρωτεύουσα του Βελγίου και της Κομισιόν, οι υπάλληλοι των Γενικών Διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού, ανάμεσά τους και τρείς Έλληνες,  διάβασαν την επίσημη επιστολή που τους έστειλε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας.

    Προ μηνός μάλιστα, λίγο μετά τον wiseman και άλλες ιστοσελίδες είχαν αναφέρει την είδηση, αλλά μιλούσαν για παράταση μέχρι το φθινόπωρο. Μόνον ο wiseman είχε αναφέρει με βεβαιότητα ότι το ελληνικό αίτημα θα ήταν για μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Αυτό ακριβώς ζητά και η επιστολή Σκρέκα: διατήρηση για μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023  της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια λιανικής, αλλά και της ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών ρεύματος από τις spot αγορές. Αυτά άλλωστε είναι ένα «δίδυμο» πακέτο, δεν πάνε χώρια.

    Και κάτι σημαντικό για την αποδοχή του αιτήματος: το Μαξίμου και ο Σκρέκας θέλουν  ταχύτατη έγκριση για να δοθούν οι παρατάσεις και να επισφραγιστούν με Υπουργικές Αποφάσεις και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, πριν τις εκλογές της 21ης Μαίου.

    Για το λόγο αυτό έχει ενημερωθεί αρμοδίως και ο Κοινοτικός Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, που θα υπενθυμίσει διακριτικά στην κα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ότι η ίδια έχει ήδη δώσει την άδεια σε Ισπανία  και  Πορτογαλία, για αντίστοιχο πακέτο έως το τέλος του 2023.

    Είναι το γνωστό «ιβηρικό  μοντέλο»  με  εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που καταναλώνεται για ηλεκτροπαραγωγή και που  εφαρμόζεται με επιτυχία στην δύο χώρες.

    Ανάλογη, δίκαιη μεταχείριση θέλει και η Ελλάδα…

     

    Τα σχέδια της Macquarie για Ελλάδα και η ΔΕΗ 

    Δεν γνωρίζω εάν όντως «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» όπως είναι ο τίτλος μίας παλαιότερης Ελληνικής ταινίας, αλλά σίγουρα το μεγάλο αυστραλιανό fund Macquarie αγαπάει την Ελλάδα.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: οι αυστραλοί όπως είναι γνωστό έχουν εξαγοράσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

    Σε συζήτηση ρουτίνας που έκαναν πρόσφατα με κορυφαία στελέχη του Διαχειριστή που ανήκει κατά 51% στη ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63 , επιβεβαίωσαν ουσιαστικά  ότι σύντομα θα έχουν καλά νέα στο θέμα της Εnel Green Power Hellas, κάτι που ήδη έχετε διαβάσει στο mononews εδώ και μέρες, στο ρεπορτάζ της Μαρίνας Πρωτονοταρίου.

    Επίσης θεωρούσαν την κοινοπραξία τους  με τον Όμιλο Κοπελούζου (Δημήτρης και Χρήστος Κοπελούζος) φαβορί για το 20% της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη –Αττική που κατασκευάζει η «Αριάδνη» του ΑΔΜΗΕ και διεκδικούν.

    Επιπλέον εξομολογήθηκαν πως μπαίνουν πολύ δυνατά στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, όπου και πάλι συνεργάζονται με τον όμιλο Κοπελούζου.

    Εδώ έχουν και δυνατούς αντιπάλους, τις  κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – First SENTIER  και Ελλάκτωρ – Αβαξ , δηλαδή απέναντι είναι ο Γιώργος Περιστέρης και ο Χένρι Χόλτερμαν.

    Αλλά ενισχυτικά επεκτείνονται πάρα πολύ  στον τομέα των ΑΠΕ με όχημα τη  θυγατρική CERO Generation.

    Τα καλά όμως σας τα άφησα για το τέλος αφού χαρακτήρισαν την μετοχή της ΔΕΗ -κατά την άποψή τους φυσικά- ‘very promising’ τουτέστιν πολλά υποσχόμενη, με οτιδήποτε και αν σημαίνει αυτό.

    Προφανώς λένε και καλά λόγια για τοι αφεντικό της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση.

    Σας το είπα ήδη: «Η Macquarie αγαπάει την Ελλάδα».

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Ως εκ τούτου, το mononews.gr δεν φέρει καμία ευθύνη εάν οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιηθούν για την αγορά η πώληση κινητών αξιών.