• Ποιοι 4 CEOs εισηγμένων δεν θα κοιμηθούν, τα σχέδια του Μαρινάκη, η νέα ενέργεια του Βλασταράκη της Eurobank και τα «καρφώματα» της Εθνικής στον Οδυσσέα Αθανασίου της Lamda

    Attica Bank: Με την σφραγίδα Στουρνάρα Η Τράπεζα της Ελλάδος ομολογουμένως έχει σώσει ουκ ολίγες φορές την Attica Bank από το χείλος του γκρεμού… Έτσι έπραξε και τώρα δίνοντας στην KPMG εγγυήσεις και εχέγγυα ώστε η εταιρεία ορκωτών να βάλει την υπογραφή της στις λογιστικές καταστάσεις της τράπεζας. Η στήλη πληροφορείται από πρώτο χέρι ότι […]

    the wise man
    image
    the wise man

    Attica Bank: Με την σφραγίδα Στουρνάρα

    Η Τράπεζα της Ελλάδος ομολογουμένως έχει σώσει ουκ ολίγες φορές την Attica Bank από το χείλος του γκρεμού… Έτσι έπραξε και τώρα δίνοντας στην KPMG εγγυήσεις και εχέγγυα ώστε η εταιρεία ορκωτών να βάλει την υπογραφή της στις λογιστικές καταστάσεις της τράπεζας.

    Η στήλη πληροφορείται από πρώτο χέρι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank είχε όλες αυτές τις ημέρες την στήριξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και γι` αυτό δεν ανησυχούμε σε μεγάλο βαθμό.

    Διότι μια ανησυχία τον τελευταίο μήνα την είχε αλλά έπεσαν τα σχετικά τηλέφωνα και το σύστημα λειτούργησε για μια ακόμη φορά προκειμένου να μην τους μείνει η Attica Bank στα χέρια.

    Μην ξεχνάτε ότι πριν 3-4 χρόνια ο Γιάννης Στουρνάρας δεν δίστασε να «κλείσει» τις χορηγήσεις της Attica Bank εν μία νυκτί και επιστρέφοντας πίσω από το αεροδρόμιο όπου είχε προγραμματισμένο ταξίδι για την Φρανκφούρτη.

    Ήταν τότε που βγήκε το πόρισμα και έδειχνε ότι η Attica Bank έδινε δάνεια σε μεγαλοεπιχειρηματίες – μεταξύ αυτών και ο Καλογρίτσας – με εξευτελιστικά χαμηλά επιτόκια και χωρίς εγγυήσεις.

    Τώρα ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την Attica Bank και ποιος θα είναι ο επενδυτής που θα την στηρίξει, μην εκπλαγείτε αν δείτε καμία από τις 4 μεγάλες τράπεζες της χώρας να κινούνται προς την Attica.

    O MSCI και η αγωνία 4Ceos

    Σε περίπου 23 ώρες θα ξέρουμε όλη την αλήθεια σχετικά με τον περίφημο δείκτη MSCI.

    Αμέσως  μετα το κλείσιμο του DOW JONES,  στη Νέα  Υόρκη η Morgan Stanley θα ανακοινώσει ποιες θα είναι οι νέες μετοχές του δείκτη MSCI GREECE.

    Από την σημερινή συμπεριφορά των υποψήφιων ελληνικών μετοχών πάντως θα καταλάβουμε πολλά…

    Το ταμπλό είναι αδιάψευστος δείκτης.

    Αφήστε που στοιχηματίζω ότι το βράδυ δεν θα κοιμηθούν 4 Ceos εισηγμένων εταιρειών. Τους τρεις τους ξέρετε ήδη.

    Είναι ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank, ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας και ο Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,40% 1,63.

    Δεν ξέρω τι θα γίνει με Eurobank ΕΥΡΩΒ 2,02% 2,02 και Εθνική ΕΤΕ 2,00% 7,66 αλλά η Alpha Bank, εχει τις μικρότερες πιθανότητες να ενταχθεί στον δείκτη…

    Σας θυμίζω ότι ο MSCI είναι κάτι σαν το Champion League των μετοχών.

    Ο Βαγγέλης “σήκωσε” τα μανίκια

    Όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ -1,04% 18,11 η στήλη σας είχε ενημερώσει ότι ο εφοπλιστής ετοιμάζει και άλλες business στην Ελλάδα με αιχμή την πράσινη οικονομία.

    Δεν πέρασαν λίγες εβδομάδες και ήρθε ο ίδιος να το επιβεβαιώσει μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών.

    Ο πρόεδρος Βαγγέλης, λοιπόν, ετοιμάζει μου λένε χονδρή είσοδο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λοξοκοιτά τα κεφάλαια που θα δοθούν προς αυτή την κατεύθυνση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Πρέπει να πούμε ότι ο Μαρινάκης πλην του Ολυμπιακού και της εκδοτικής του επιχείρησης δεν είχε  (φανερά τουλάχιστον) μεγάλες business μέχρι που μπήκε στην Τέρνα.

    Ήρθε, λοιπόν, η ώρα που το ελληνικό επιχειρείν υπόσχεται κέρδη και ο πρόεδρος που είναι γατόνι σε αυτά το έχει δει το έργο.

    Δεν κρύβει την χαρά του ο Σκυλακάκης

    Έχετε όλοι υποθέτω καταλάβει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της επιχειρηματικής δράσης της κυβέρνησης.

    Μετά τις δηλώσεις του Πάολο Τζεντιλόνι, του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομίας, ότι τον Ιούνιο η Κομισιόν θα δώσει τις πρώτες εγκρίσεις στα Εθνικά Σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης μου μετέφεραν ότι ο Θόδωρος δεν έκρυβε (εχθές) την χαρά και την ικανοποίησή του καθώς θεωρεί το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» δικό του παιδί αν και συντάχθηκε από το οικονομικό επιτελείο του Πρωθυπουργού στα γραφεία του Μεγάρου Μαξίμου.

    Ωστόσο, ο Θόδωρος ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Κομισιόν και τράβηξε όλο το κουπί τους τελευταίους 4 μήνες.

    Λογικό λοιπόν να νιώθει ευτυχής και να βλέπει τις μετοχές του να ανεβαίνουν… όσο κι αυτό προκαλεί πίκα σε κάποιους.

    Τι συμβαίνει στην Intralot;

    Μαθαίνω ότι οι συζητήσεις με τους ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση του δανεισμού με κούρεμα είναι επίπονες και δύσκολες.

    Ωστόσο, κάποιοι επιμένουν ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος, αλλά με μεγαλύτερο τίμημα από την πλευρά της Intralot όσον αφορά τα assets που θα προσφέρει ως εγγύηση.

    Την δυσκολία διέγνωσαν και οι αναλυτές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε η διοίκηση της εταιρείας με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020.

    Κανένα από τα στελέχη της εταιρείας δεν έδωσε απάντηση στις επίμονες ερωτήσεις για το χρόνο επίτευξης της συμφωνίας.

    Παρά μόνο διάβασαν δήλωση του Σωκράτη Κόκκαλη ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

    Φουρτούνες πολλές και δύσκολες.

    ΕΥΔΑΠ: Αυξήσεις σχεδόν 100%

    Δυστυχώς για τους μικρομετόχους τα νούμερα είναι αμείλικτα.

    Αναφέρομαι στην ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ -0,86% 5,75 καθώς υποχώρησε σημαντικά το μικτό περιθώριο κέρδους ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών και από 50,4% που ήταν το 2019 πήγε στο 45,3% το 2020.

    Σε απόλυτο νούμερο το μικτό περιθώριο κέρδους μειώθηκε κατά 8,4% και διαμορφώθηκε από 163,3 εκατ. ευρώ το 2019, σε 149,6 το 2020.

    Ακόμα, φίλοι αναγνώστες το μικροσκόπιο του Wiseman έβγαλε λαυράκι.

    Στη σελίδα 188 της ετήσιας οικονομικής έκθεσης, βρήκε ότι η ΕΥΔΑΠ έχει εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που της ζητούν συνολικά το κολοσσιαίο ποσό, των 244,61 εκατ. ευρώ, όπου η ΕΥΔΑΠ έχει κάνει πρόβλεψη για 46,84 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή έχει ενδεχόμενη υποχρέωση το κολοσσιαίο ποσό των 197,77 εκατ. ευρώ.

    Ακόμα η σελίδα 188 της ετήσιας οικονομικής έκθεσης είναι άκρως αποκαλυπτική.

    Μας πληροφορεί ότι σε χρονιά Covid, οι αμοιβές του προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου και των Εκτελεστικών συμβούλων αυξήθηκαν ΜΟΝΟ κατά 92,3%!!!

    Και πήγαν από 143.000 ευρώ το 2019 σε 275.000 ευρώ το 2020.

    Η μάχη του Τσαμάζ

    Με αφορμή τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2021 που ανακοινώνει το αφεντικό του ΟΤΕ ΟΤΕ -0,97% 14,28 Μιχάλης Τσαμάζ , αύριο Τετάρτη, η Citi εξέτασε τις προοπτικές της ελληνικής εισηγμένης καθώς και της μετοχής της.

    Όπως τονίζει, o ΟΤΕ αναμένεται να ξεπεράσει τους στόχους του, οι οποίοι όπως και τα προηγούμενα χρόνια παραμένουν συντηρητικοί.

    Δεν αναμένονται αλλαγές στο guidance από τη διοίκηση, ωστόσο, δεδομένης της πρόθεσης για διανομή οποιουδήποτε πλεονάσματος στις ελεύθερες ταμειακές ροές (έναντι των αποδόσεων με βάση το guidance), η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους της εισηγμένης είναι πιθανή, ειδικά όσον αφορά τις διανομές προς τους μετόχους για το 2022.

    Ήδη οι εκτιμήσεις της Citi για την πορεία του ΟΤΕ αντικατοπτρίζουν αύξηση κατά 20% στις επιδόσεις της εισηγμένης αλλά πιθανώς να είναι σημαντικά υψηλότερες εάν ληφθούν υπόψη οι πρόσθετες διανομές.

    Κατά την άποψη της Citi, ο ΟΤΕ παραμένει η εταιρεία τηλεπικοινωνιών της ΕΕ με το καλύτερο προφίλ, ιδίως σε ένα περιβάλλον υψηλότερων αποδόσεων ομολόγων, δεδομένης της χαμηλής μόχλευσης, των υψηλών και αυξανόμενων επιδόσεων και της τιμολογιακής δύναμης που προσφέρει η αγορά.

    Έτσι η Citi επιβεβαιώνει τη σύσταση “buy” για τη μετοχή του ΟΤΕ, δίνοντας τιμή-στόχο τα 20 ευρώ και περιθώριο ανόδου 43% σχεδόν από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό.

    Κατά την αμερικανική τράπεζα η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση του ΟΤΕ διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα και στο 4,9% για φέτος, ενώ αναμένεται αύξηση στο 6% το 2022 και στο 6,9% το 2023.

    Ο μέτοχος Αθανασίου και οι άσπονδοι φίλοι τραπεζίτες 

    Την ώρα που οι 12/13 βίλες στο Ελληνικό λέγεται ότι έχουν πουληθεί στο σύνολο τους (μάλιστα η οικογένεια Λάτση έχει αγοράσει 2 από αυτές) το στοίχημα του αφεντικού και μετόχου (μην το ξεχνάμε ότι έχει αγοράσει περίπου 10.000.000 ευρώ σε μετοχές της Lamda Development ) Οδυσσέα Αθανασίου, είναι να πουληθούν όλα τα διαμερίσματα στο Πύργο στην Μαρίνα.

    Όπως σας έχουμε ενημερώσει και προ ημερών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περί τα 100 άτομα. Παντρεμένοι , χωρισμένοι κοκ.

    Πολύ φοβάμαι βέβαια ότι οι χωρισμένοι θα παρασύρουν τους παντρεμένους , “στον όλεθρο”, αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση

    Το εντυπωσιακό, όπως μάλιστα ακούγεται στην αγορά  είναι,  ότι υπάρχουν κάποιοι μεσίτες που χρεώνουν 5% προμήθεια για να κλείσουν την δουλειά!!!

    Όμως την ώρα που οι παρουσιάσεις για τα διαμερίσματα συνεχίζονται και μεγάλοι και μικροί επιχειρηματίες το σκέφτονται, ψίθυροι της αγοράς αναφέρουν ότι το αφεντικό και μέτοχος της Lamda ΛΑΜΔΑ -1,56% 6,92 Οδυσσέας Αθανασίου σκέφτεται να προχωρήσει σε αύξησή μετοχικού κεφαλαίου.

    Η στήλη ρώτησε αρμοδίως και η απάντηση που εισέπραξε ήταν ένα μεγαλειώδες “όχι”.

    Άρα λοιπόν κάποιοι guys εκεί στην Εθνική Τράπεζα  καλό θα ήταν να μην διασπείρουν “χρηματιστηριακές” φήμες.

    Επειδή όμως δεν είναι μόνο οι τραπεζίτες πονηροί είναι και οι δημοσιογράφοι,  αυτό που σκέφτηκα είναι μήπως επειδή στην Εθνική έμειναν εκτός χρηματοδότησης του Ελληνικού, βγάζουν αυτές τις φήμες;

    Λέω μήπως.

    Και επειδή οι φήμες στο χρηματιστήριο είναι πολλές φορές ισχυρές και μια μετοχή δεν θέλει και πολύ να κατρακυλήσει, εμείς ρωτήσαμε και σας μεταφέρουμε όλη την αλήθεια.

    Η Eurobank χρηματοδοτεί το Ελληνικό

    Και μιας και αναφερόμαστε στην Lamda, πρέπει να σας πω ότι είδα την νέα διαφήμισή της Eurobank που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «χρηματοδοτεί τις ελληνικές επιχειρήσεις και δη το Ελληνικό».

    Η διαφήμιση είναι εξαιρετική και φέρει όπως μαθαίνω την σφραγίδα της Ogilvy και του στελέχους της τράπεζας Μιχάλη Βλασταράκη.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. 

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.