• Business

    Κοκλώνης: Τα 3+1 «καυτά» ερωτήματα για την επένδυση που κάνει

    Νίκος Κοκλώνης

    Νίκος Κοκλώνης


    Σάλος έχει προκληθεί για τη χρηματοδότηση που φέρεται να πήρε η εταιρεία Barkingwell Progress, του γνωστού επιχειρηματία – παρουσιαστή Νίκου Κοκλώνη.

    Πρόκειται για την εταιρεία Barkingwell Progress που έλαβε το «πράσινο φως» για την ένταξή της στον Αναπτυξιακό νόμο για επενδυτικό σχέδιο επιλέξιμου κόστους σχεδόν 10 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 4.000 ευρώ.

    «Η Barkingwell Progress είναι μια νεοσυσταθείσα εταιρεία. Έχει σκοπό να κάνει επένδυση στην αγορά των οπτικοακουστικών μέσων. Εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο τηρώντας όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του προ ημερών ο Νίκος Κοκλώνης.

    Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση ανέφερε πως «για να λάβει η εταιρεία ενίσχυση από το κράτος, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος, θα πρέπει να υλοποιήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο, που σημαίνει να κάνει επένδυση περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιώντας ίδια μέσα και κεφάλαια. Δηλαδή δικά της χρήματα, όχι χρήματα του κράτους. Η ενίσχυση που θα πάρει πίσω είναι περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ και όχι 10 εκατομμύρια, όπως γράφτηκε. Και την ενίσχυση αυτή, θα την πάρει μόνο εφόσον η εταιρεία υλοποιήσει την επένδυση».

    Οι εταιρείες του Νίκου Κοκλώνη

    Ως μητρική εταιρεία παρουσιάζεται η «KOKLONIS GROUP OF COMPANIES» που ιδρύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 2015 με έδρα το Ουίλμινγκτον που είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη στην αμερικανική πολιτεία Ντέλαγουερ, ενώ παρουσιάζεται και ένα υποκατάστημα στη Νέα Υόρκη με ημερομηνία ίδρυσης στις 12 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους.

    Σχεδόν δυο χρόνια αργότερα στις 15 Φεβρουαρίου του 2017 ιδρύθηκε η εταιρεία «KOKLONIS MEDIA ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», ενώ σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, πέραν της νεοσύστατης Barkingwell Progress υπάρχουν και οι εταιρείες Barkingwell Media ΑΕ και Barkingwell Staff Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Στην πράξη, στις 29/04/2021 καταχωρίσθηκε στο Γ.Ε.ΜΗ. η μετατροπή της Ι.Κ.Ε. «Barkingwell Media Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία», σε Ανώνυμη Εταιρία (Α.Ε.) με την επωνυμία: «Barkingwell Media Α.Ε» και με διακριτικό τίτλο Barkingwell Media», με διαχειριστή το Νίκο Κοκλώνη έως τις 18 Μαΐου του 2026.

    Η εταιρεία Barkingwell Staff Μονοπρόσωπη ΙΚΕ με ΚΑΔ Δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, παρουσιάζεται να έχει διαχειριστή τον κ. Ιωάννη Καγιούλη και έδρα την Παιανία Αττικής.

    Τα «καυτά» ερωτήματα

    1. Η ένταξη μιας εταιρείας στον Αναπτυξιακό είναι μια υγιής διαδικασία. Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα καταφέρει να υλοποιήσει μια επένδυση 10 εκατ. ευρώ ώστε να λάβει στη συνέχεια την ενίσχυση των 2 εκατ. ευρώ που θα της αντιστοιχεί. Και αν δεν τα καταφέρει, για ποιο λόγο «δεσμεύει» μια θέση στον αναπτυξιακό την οποία θα μπορούσε να πάρει μια άλλη εταιρεία;
    2. Και αν αυτό είναι μια θεωρητική συζήτηση, υπάρχουν ακόμα πιο σημαντικά ζητήματα: Στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, η ελεγκτική εταιρεία ανέφερε στην έκθεσή της: «το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Εταιρείας υπερβαίνουν το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού κατά ποσό € 1.196 χιλ. Οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας σχετικής με την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας της Εταιρείας». Κι αυτό γιατί στις οικονομικές καταστάσεις φαίνεται πως οι οφειλές διατηρούνται στα… ύψη, με αποτέλεσμα να εκφράζονται απορίες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Για την ακρίβεια ποιος καλύπτει τις ζημίες; Η Barkingwell Media A.E. μάλιστα φαίνεται πως το 2020 είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια πάνω από 100.000 ευρώ και το 2019 πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.
    3. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες ο γνωστός παρουσιαστής και επιχειρηματίας προανήγγειλε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 7 εκατ. ευρώ στην Barkingwell Media A.E., η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου 2022, μια διαδικασία που φαίνεται να έχει εκκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ανέφερε επίσης, πως η εν λόγω εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 5,2 εκατομμύρια ευρώ. Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα από που βρέθηκαν αυτά τα εκατομμύρια για την αύξηση κεφαλαίου;
    4. Έχει υποβληθεί δήλωση πόθεν έσχες ώστε να φανεί αν καλύπτονται αυτά τα χρήματα και από ποιες πηγές;

    Οι εταιρείες λογισμικού και… τεχνολογίας

    Πέραν από τις παραπάνω εταιρείες όμως, το όνομα του Νίκου Κοκλώνη εμφανίζεται και σε άλλες εταιρείες, όπως στην «DEALBER ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με έτος ίδρυσης στις 3 Αυγούστου 2015 και έδρα την Καλλιθέα Αττικής. Στον τελευταίο ισολογισμό που εμφανίζει για το έτος 2016, παρουσιάζεται κύκλος εργασιών 109.921,18 ευρώ και ζημίες μετά φόρων 49.983,49 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη εταιρεία είχε εμπλακεί το 2016 στο σκάνδαλο με τη μη παράδοση κινητών τηλεφώνων, τα οποία πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Διαχειριστής εμφανίζεται ο κ. META ARMANDO KIERSTO, ο οποίος όμως είναι διαχειριστής και σε άλλες εταιρείες που υπάρχει το όνομα του Νίκου Κοκλώνη.

    Όπως στην εταιρεία «EASY STARTER ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ» που το 2016 παρουσίασε κύκλο εργασιών πάνω από μισό εκατ. ευρώ και ζημίες ύψους 80.000 ευρώ, ενώ είχαν προηγηθεί ζημίες το 2015 ύψους σχεδόν 69.000 ευρώ.

    Στις 3 Αυγούστου του 2015 ιδρύεται και μια ακόμα εταιρεία με διαχειριστή και πάλι τον META ARMANDO KIERSTO. Πρόκειται για την εταιρεία «ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΜΕΔΟΥΣΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ», ωστόσο στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που έχουν δημοσιευθεί στο ΓΕΜΗ για το έτος 2016, ως διαχειριστής υπογράφει ο Νίκος Κοκλώνης.

    Διαβάστε επίσης

    Νίκος Κοκλώνης: «Ας σταματήσουν τα ψέματα και οι συκοφαντίες» – Τι ισχύει για την επένδυση της Barkingwell Progress



    ΣΧΟΛΙΑ