• Business

    Δίκη Folli Follie: Απολογίες, πλαστογραφίες, τα «μυστήρια» των Tonio Law και Ιωάννη Μπεγιέτη και γιατί έγινε έξαλλος ο Κουτσολιούτσος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος της Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Με τρεις νέες απολογίες συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η πολύκροτη δίκη της Folli Follie.

    Η Ειρήνη Νιώτη, πρώην Διευθύντρια Treasury & Financial Risk και ο Γιώργος Αλαβάνος, πρώην Προϊστάμενος Λογιστηρίου στη Folli Follie Ελλάδας, ολοκλήρωσαν τις απολογίες του, ενώ σήμερα αναμένεται να ολοκληρώσει την απολογία του και ο ορκωτός ελεγκτής Γιώργος Βαρθαλίτης.

    Και οι τρεις κατηγορούμενοι αφηγήθηκαν τη δική τους ιστορία γύρω από τις κατηγορίες που τους βαραίνουν, δηλώνοντας πως έχουν καταστραφεί οι ζωές τους.

    Ειρήνη Νιώτη: «Δε μπορώ να καταλάβω γιατί κατηγορούμαι για πλαστογραφία, όταν ο Ιωάννης Μπεγιέτης πλαστογράφησε το email μου»

    Στην προσωπική της πορεία στη Folli Follie από το 1986 μέχρι την αποχώρησή της το 2018, στις αρμοδιότητές της αλλά και στις χρυσές ημέρες της εταιρείας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της απολογίας της η κα. Ειρήνη Νιώτη, ο οποία ξεκίνησε την καριέρα της στην εταιρεία από το 1986.

    Όπως τόνισε η κατηγορουμένη αν και δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις οικονομικών σπουδών, έμαθε εμπειρικά να παρακολουθεί δάνεια και τραπεζικά διαθέσιμα, κάνοντας και κάποια σεμινάρια για να εμπλουτίζει τις γνώσεις της.

    Ξεκαθάρισε δε, ότι όταν ενοποιήθηκε ο όμιλος, στο τμήμα Διαθεσίμων εργάζονταν τέσσερα άτομα. Το τμήμα εκτός από τη διαχείριση των διαθεσίμων, ασχολούταν με τις πιστώσεις, τις ασφάλειες και τις πληρωμές προμηθευτών. Αναφορικά με τη διαχείριση των διαθεσίμων, η κα. Νιώτη υπογράμμισε ότι παρακολουθούσε όλους τους λογαριασμούς της μητρικής εταιρείας και της Ευρώπης, αλλά δεν είχε πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυγατρικών, ούτε και σε αυτούς του ομίλου της Ασίας.

    «Η μητρική εταιρεία δεν είχε οικονομικό πρόβλημα»

    Παράλληλα, η κα. Νιώτη τόνισε ότι η μητρική εταιρεία δεν είχε οικονομικό πρόβλημα, λέγοντας ότι στο τμήμα που ηγείτο έπρεπε να διασφαλίζουν τη λειτουργία της εταιρείας και ότι υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα.

    «Την περίοδο των Capital Controls, η Folli Follie ήταν η μοναδική εταιρεία που μπορούσε να κάνει πληρωμές», ανέφερε παραδειγματικά και συνέχισε «Την περίοδο της κρίσης, το κατάστημα της Ερμού είχε ουρά από Κινέζους τουρίστες που έφτανε έως το Σύνταγμα», είπε θέλοντας να δώσει ένα ακόμα παράδειγμα για την ευρωστία της εταιρείας.

    «Το δημοσίευμα του QCM έσκασε σαν βόμβα στα γραφεία»

    Αναφορικά στο δημοσίευμα του QCΜ, η κα Νιώτη δήλωσε ότι έσκασε σαν βόμβα στα γραφεία της εταιρείας και ότι δούλευαν πυρετωδώς για να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που ζητούσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ωστόσο, άσκησαν μεγάλες πιέσεις στον όμιλο της Ασίας για να τους στείλουν τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά έστειλαν μόνο κάποια ελάχιστα από μικρές θυγατρικές. «Όταν μπήκε η Alvarez καταλάβαμε τι συνέβη», είπε μεταξύ άλλων.

    «Ο κ. Δημήτρης έγινε έξαλλος για το email που έλαβα»

    «Δε μπορώ να καταλάβω πώς κατηγορούμαι για συναυτουργία, όταν ο Μπεγιέτης πλαστογράφησε το email μου», ανέφερε η κατηγορούμενη για την κατηγορία της πλαστογραφίας και πρόσθεσε «Επειδή μου ζήτησε ο Tonio ένα αντίγραφο λογαριασμού μία φορά, δε σημαίνει ότι συμμετείχα στην πλαστογραφία».

    Η κα. Νιώτη ανέφερε επίσης μία ιστορία, για την οποία είχε γίνει έξαλλος ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Το 2018, η κατηγορούμενη έλαβε ένα email από τον Tonio Law. «Αυτά είναι τα αντίγραφα, που έφτιαξε ο Μπεγιέτης για τα 28 εκατομμύρια. Στείλ’ τα στους δικηγόρους και μετά θα τα στείλουμε στην Bank of China», έγραφε η επίμαχη αλληλογραφία, που έχει κατατεθεί και ως αναγνωστέο για την υπεράσπιση της κυρίας Νιώτη. Η κα. Νιώτη είπε ακολούθως «Ο κ. Δημήτρης έγινε έξαλλος για το email που έλαβα. Μου ζήτησαν να το διαγράψω. Είπα ότι το διέγραψα για να μην προσκολληθεί η έρευνα. Αν γνώριζα, δε θα ρίσκαρα. Η ζωή μου έχει καταστραφεί!».

    Επιπρόσθετα, η κα. Νιώτη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι έβλεπαν συνολικά νούμερα και ότι δε θα μπορούσε να υποπτευθεί ότι συνέβαινε κάτι με την Alpha Bank.

    «Μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων της Alvarez, δε μπορούσα να διανοηθώ γιατί συνέβη αυτό».

    Ταυτόχρονα, η κατηγορούμενη ξεκαθάρισε ότι στις προσωπικές εταιρείες του Τζώρτζη και του Δημήτρη Κουτσολιούτσου ήταν μόνο υπεύθυνη επικοινωνίας λόγω φόρτου εργασίας τους, προωθώντας την αλληλογραφία στις γραμματείς.

    Τι συνέβη με την κυπριακή Lamelia

    Η κα. Νιώτη δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την κυπριακή Lamelia, της οποίας ήταν νόμιμη εκπρόσωπος το 2017. Εξήγησε δε, ότι ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος ήθελε να πάρει ένα μετοχοδάνειο. «Φτιάχτηκε η εταιρεία στην Κύπρο για να διεκπεραιωθεί η δανειοδότηση με ενέχυρο τις 7.500 μετοχές. Μπήκα ως νόμιμη εκπρόσωπος, επειδή έλειπε συνεχώς».

    Τα ποσά που μπορούσε να μεταφέρει

    Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η κα. Νιώτη εξήγησε επίσης ποια ήταν τα ποσά που μπορούσε να μεταφέρει. Σχετικά με το 1 εκατομμύριο που φέρεται πως μετέφερε από λογαριασμό της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ, είπε ότι επειδή η εταιρεία προμηθευόταν από το Χονγκ Κονγκ τα εμπορεύματα, έστελναν προκαταβολές και εμβάσματα για την εξόφλησή τους.

    «Μπορούσα να διαχειριστώ το χρηματικό ποσό των 50.000€ (σ.σ. χωρισμένο σε 30.000€ και 20.000€) από κοινού με τον κ. Αλαβάνο και τον κ. Ζαχαρίου και το ποσό των 100.000€ για μεταφορές από τη μητρική στις θυγατρικές της εταιρείας. Είχα όριο στη δικαιοδοσία μου. Δεν ήμουν ποτέ μόνη», είπε μεταξύ άλλων.

    «Έχω καταστραφεί οικονομικά».

    Η εκ περιφοράς υπογραφή των ενοποιημένων καταστάσεων

    Οι απολαβές της κας Νιώτη το 2000 άγγιζαν τα 3.000 ευρώ μεικτά και σταδιακά έως το 2018 έφτασε να λαμβάνει μηνιαίως το ποσό των4.200€ καθαρά ( 8.300€ μεικτά) και 500€ ως μέλος ΔΣ.

    Σχετικά με την υπογραφή των ισολογισμών της μητρικής σχολίασε «Υπογράφαμε τον ισολογισμό της μητρικής. Δε γινόταν να μη δώσουμε έγκριση στις καταστάσεις. Είχαν ελεγχθεί από αρμόδιους και έπειτα από ορκωτούς λογιστές. Στο τελευταίο στάδιο της έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων, βλέπαμε τα επιμέρους πιστοποιητικά των ορκωτών λογιστών. Η υπογραφή τους γινόταν εκ περιφοράς».

    «Δεν είχα σχέση με ταμειακά διαθέσιμα και λογαριασμούς του ομίλου της Ασίας»

    Απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας, η κα. Νιώτη μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι δεν είχε σχέση με τα ταμειακά διαθέσιμα και τους λογαριασμούς του ομίλου της Ασίας και ότι η μόνη επικοινωνία που είχε σαν τμήμα, αφορούσε εμπορικές συναλλαγές σχετικά με την προμήθεια και την πληρωμή εμπορευμάτων.

    Ακολουθεί ενδεικτικά απόσπασμα ερωτήσεων της Προέδρου του δικαστηρίου

    Πρόεδρος: Μάρτυρας της Alpha Bank είπε ότι δεν είχατε τη δυνατότητα να λάβετε γνώση για τα ταμειακά διαθέσιμα. Ούτε και οι ίδιοι από την Ασία, γιατί είχε λήξει η εκπροσώπηση.  Οι καλοί πελάτες μπορούσαν να έχουν μία άλλη πρόσβαση;

    Ε.Ν.: Ο λογαριασμός ανοίχτηκε το 2009. Τα νομιμοποιητικά έγγραφα έληξαν το 2014. Το email ήταν του 2012 στο πλαίσιο μίας εξυπηρέτησης.

    Πρόεδρος: Γιατί το κάνατε;

    Ε.Ν.: Για να λάβουν πιο γρήγορα τα στοιχεία. Λόγω του ότι με γνώριζαν στις τράπεζες, το έκανα για να τους διευκολύνω. Ήθελε πάνω από 1,5 μήνα για κάποιον που βρισκόταν στην Ασία, να λάβει στοιχεία από την τράπεζα. Τότε δεν ήταν τόσο εξελιγμένα τα πράγματα.

    Πρόεδρος: Τι άλλο σας ζήτησαν;

    Ε.Ν.: Μία βεβαίωση υπολοίπων και τόκων. Ο Tonio είπε στον Μπεγιέτη ότι «θα ζητήσει από τη Ρένα ένα λευκό αντίτυπο με το λογότυπο της Alpha Bank για να διορθώσει τη διεύθυνση». Δεν κατάλαβα γιατί το ήθελαν.

    Η κα. Νιώτη απαντώντας σε άλλη ερώτηση της Προέδρου δήλωσε ότι ταξίδεψε μία φορά στην Ασία το 2011.

    «Ο Μπεγιέτης ήταν εγωπαθής άνθρωπος»

    Η Πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε την κα. Νιώτη σχετικά με τον χαρακτήρα του Tonio Law και του Ιωάννη Μπεγιέτη.

    Αν και η κατηγορούμενη απάντησε ότι ο Law ήταν άνθρωπος σοβαρός και συμπαθής, δεν είχε την ίδια άποψη και για τον Ιωάννη Μπεγιέτη. Ειδικότερα, η κα Νιώτη είπε για τον Ιωάννη Μπεγιέτη ότι ήταν διευθυντής της για ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα και σαν χαρακτήρας ήταν «εγωπαθής άνθρωπος. Πρόβαλε συνεχώς τον εαυτό του άνευ βάσεως» και πρόσθεσε «Ο Ιωάννης Μπεγιέτης είχε ένα ιδιαίτερο προσόν. Πουλούσε πάρα πολύ καλά τον εαυτό του. Σε έπειθε. Εμένα δε με έπειθε».

    Ταυτόχρονα, η Ειρήνη Νιώτη είπε ότι δε γνώριζε τον Κωνσταντίνο Στελλούδη.

    «Όσον αφορά στη Ladosian ξέρετε κάτι;», τη ρώτησε η Πρόεδρος.

    «Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε προτείνει να δώσουμε έγκριση 10 εκατομμυρίων για την εξαγορά εργοστασίου ρολογιών με ελβετικούς μηχανισμούς», απάντησε στην Πρόεδρο και αργότερα απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως είπε ότι αυτά τα χρήματα εφόσον δεν έγινε η εξαγορά, συμψηφίστηκαν με αγορές προϊόντων.

    «Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος σας είχε εμπιστοσύνη;», ρώτησε στη συνέχεια η Πρόεδρος και η κα Νιώτη απάντησε ότι ο κ. Κουτσολιούτσος της είχε εμπιστοσύνη, αλλά όχι για τον όμιλο της Ασίας. Επιπλέον, η κατηγορούμενη είπε ότι έμαθε περί πλαστογραφίας στην Ασία με την έκθεση της Alvarez.

    «Η PwC επιβεβαιώνει ότι δεν είχα σχέση με τον όμιλο της Ασίας»

    Η κα. Νιώτη υπογράμμισε ξανά ότι ουδέποτε ήταν υπεύθυνη διαθεσίμων στον όμιλο της Ασίας, κατηγορώντας τον κ. Γιώργο Βελέντζα, που τελούσε χρέη αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου στη Folli Follie, ότι πλαστογράφησε επιστολή που την έδειχνε ως υπεύθυνη διαθεσίμων και της Ασίας. Η κα. Νιώτη είπε ότι δεν κινήθηκε νομικά εναντίον του, καθώς είχαν ξεκινήσει οι «περιπέτειές» της με τη δικαιοσύνη και τα πρόστιμα που της επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    «Η PwC επιβεβαιώνει ότι δεν είχα σχέση με τον όμιλο της Ασίας», διευκρίνισε. «Η ζωή μου έγινε τούμπα».

    «Όλα αυτά τα έκαναν ο Μπεγιέτης και ο Law;», ρώτησε η εισαγγελέας της έδρας.

    «Ναι, απ’ ό,τι κατάλαβα εκ των υστέρων. Μέχρι σήμερα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγιναν όλα αυτά», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι παραιτήθηκε από την εταιρεία, γιατί είχε καταλάβει ότι έμπλεξε άσχημα. «Τα ευρήματα της Alvarez θεωρείτε ότι είναι ακριβή;», ρώτησε η εισαγγελέας και η κα. Νιώτη απάντησε καταφατικά.

    Γιώργος Αλαβάνος: «’Οταν είδα τα emails από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου»

    Στις αρμοδιότητές του στη Folli Follie ως προϊστάμενος λογιστηρίου αναφέρθηκε και ο Γιώργος Αλαβάνος, όπως επίσης και στις ημέρες που ξέσπασε το σκάνδαλο. Αρχικά, ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι όταν πρωτομπήκε στην εταιρεία το 1994, η εταιρεία ήταν μικρή, αλλά καθώς αναπτυσσόταν κέρδιζε γνώσεις. «Από το 2013 και έπειτα ήμουν αποκλειστικός υπεύθυνος υποβολής δηλώσεων», είπε μεταξύ άλλων και στη συνέχεια υπογράμμισε «Όλα αυτά τα χρόνια ήμουν σωστός, τίμιος και τυπικός».

    Ακολούθως, ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι όταν το 1997 εισήχθη η εταιρεία στο Χρηματιστήριο, συνοδευόταν και από φορολογικούς ελέγχους που διαρκούσαν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. «Ο έλεγχος του 2013 ολοκληρώθηκε το 2018», εξήγησε παραδειγματικά.

    «Είχα κερδίσει την εμπιστοσύνη της διοίκησης. Η εταιρεία αναπτυσσόταν και εσωτερικά. Το 2018 δούλευαν 28 άτομα στο τμήμα του λογιστηρίου».

    Όσον αφορά στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι ακολουθούσαν σωστά τη διαδικασία, ενώ ανέφερε ότι είχε παρακολουθήσει και πολλά σεμινάρια σε επιμόρφωσης σε σχέση με την ενοποίηση από την πρώτη κιόλας στιγμή.

    Ο κ. Αλαβάνος ήταν και αυτός μεταξύ των ατόμων που υπέγραφαν τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και είπε κι αυτός με τη σειρά του ότι σοκαρίστηκε όταν δημοσιεύτηκε η αναφορά της QCM.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τους είχε ζητήσει μεταξύ άλλο το φύλλο ενοποίησης, τις εγγραφές ενοποίησης, αυθημερόν τα ελεγμένα πιστοποιητικά όλων των εταιρειών και των θυγατρικών για το διάστημα 2016 – 2018. «Σε όσες από τις εταιρείες έβαζα εγώ υπογραφή, μου ζητούσαν παραπάνω στοιχεία», είπε.

    «Μετά το QCM, η ομάδα του φορολογικού ελέγχου επανήλθε ζητώντας παραπάνω στοιχεία»

    «Μετά το QCM, η ομάδα του φορολογικού ελέγχου επανήλθε ζητώντας παραπάνω στοιχεία», είπε ο κ. Αλαβάνος, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου του 2018 δεν είχε απαντήσεις και ήθελε να φύγει, αλλά έμεινε λόγω του ελέγχου της Ernst & Young για να πιστοποιήσει τη δουλειά που έκανε. «Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, η Ernst & Young επιβεβαίωσε ότι είχε γίνει σωστά η διαδικασία της ενοποίησης».

    Αργότερα, ο κύριος Αλαβάνος είπε ότι δεν ήξερε τι ήταν η ανάκληση του πιστοποιητικού του ορκωτού ελεγκτή και ψάχνοντας στο διαδίκτυο, κατάλαβε τι σημαίνει. «Θεωρούσα προσβλητικό να βλέπω το όνομά μου σε δημοσιεύματα. ‘Οταν είδα τα emails από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου […] Δε μίλησα για παραίτηση. Έκανα καταγγελία. Χτυπήθηκα ανεπανόρθωτα».

    Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι όταν βρέθηκε εκτός Folli Follie, δεν είχε κάποιον γνωστό για να βγει στην αγορά και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τους απλούς υπαλλήλους με τους οποίους είχε συνεργαστεί και τον πρότειναν σε δουλειές.

    «Έπεσα από τα σύννεφα με την έκθεση της Alvarez»

    Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και στην έκθεση της Alvarez, τονίζοντας ότι έπεσε από τα σύννεφα με τα ευρήματά της. «Τα ποσά δεν βγαίνανε. Ο έλεγχος της Alvarez σταμάτησε. Αν συνεχιζόταν ίσως βγάζαμε συμπεράσματα», είπε και πρόσθεσε «Ένιωθα ότι εξαπατήθηκα οργανωμένα. Δε μπορεί όλο αυτό να έγινε από έναν άνθρωπο».

    Απαντώντας στις ερωτήσεις της Προέδρου, ο κ. Αλαβάνος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν τον προβλημάτιζε η άνοδος της εταιρείας στην Ασία. Αντιστοίχως, απαντώντας στις ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας, είπε ότι αποχώρησε από την εταιρεία στις 24 Ιουλίου του 2018. «Μετά την Alvarez αισθάνθηκα ότι εξαπατήθηκα από τους εμπλεκόμενους στη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων και τους ορκωτούς της Ασίας» και πρόσθεσε σχετικά με την ωραιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων της Ασίας, ότι κατά τη διάρκεια της δίκης άκουσε ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος γνώριζε επί του θέματος.

    Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος τόνισε «Δεν υπέπεσε κάτι στην αντίληψή μου πριν την έκθεση της Alvarez», ενώ αναφορικά με την υπογραφή του όσον αφορά την ενοποίηση «έχει να κάνει με την υπογραφή των οικονομικών καταστάσεων, σε εταιρείες όπου είχε γίνει πρωτογενής έλεγχος».

    Επιπλέον, ο κ. Αλαβάνος απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας, είπε ότι μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Kennis Chow, προϊσταμένη Λογιστηρίου του υπο-Ομίλου της Ασίας και δεν απαντούσε κανείς, σχολιάζοντας ότι «Το μαγείρεμα των οικονομικών καταστάσεων ήταν προσεγμένο […] Η υπογραφή των ορκωτών της Ασίας ήταν τεκμήριο αλήθειας».

    Γιώργος Βαρθαλίτης: «Δε μπορούσα να επιβεβαιώσω τα διαθέσιμα μετά τις 31/12/2017. Έκανα ανάκληση του πιστοποιητικού»

    Την απολογία του στη δικάσιμο της Τετάρτης, ξεκίνησε και ο ορκωτός ελεγκτής κ. Γιώργος Βαρθαλίτης, ο οποίος τόνισε ότι μετά το δημοσίευμα του QCM καταστράφηκε και αναγκάστηκε να «συνταξιοδοτηθεί βιαίως». Διαθέτοντας πολυετή εμπειρία στον χώρο, ο κ. Βαρθαλίτης εξήγησε ότι ο έλεγχος του ορκωτού είναι μία συλλογική εργασία. Για τις μικρές εταιρείες απασχολούνται 3-4 άτομα, ενώ για τις μεγάλες όπως και στην περίπτωση της Folli Follie, 8-10 άτομα.

    «Άσχετα με το ποιος υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις την ευθύνη την είχα εγώ», είπε αναφερόμενος στο πρόσωπο της κας. Χρυσούλας Τσακαλογιάννη.

    «Αν αυτά που έμαθα από την Alvarez για την Ασία, συνέβαιναν εδώ, θα ήμουν ή βλαξ ή συνένοχος», είπε ο κύριος Βαρθαλίτης, ενώ στη συνέχεια εξήγησε τα βήματα που ακολουθούσαν οι ελεγκτές για τον έλεγχο των καταστάσεων της μητρικής εταιρείας, μία διαδικασία που διαρκούσε 3-5 μήνες.

    Αναφορικά με τον όμιλο της Ασίας, ο κ. Βαρθαλίτης σχολίασε ότι ήταν η πιο σημαντική θυγατρική και ότι είχε «το λιγότερο καταμερισμένο κεφάλαιο σε σύγκριση με τις άλλες εταιρείες. «Υπήρχαν ορκωτοί ελεγκτές στην έδρα κάθε θυγατρικής, που ασκούσαν τον έλεγχο εκεί», συμπλήρωσε.

    «Μετά από αυτά που άκουσα, λυπάμαι πολύ. Δε μπορώ να φανταστώ ότι όλα έγιναν αγγελικά πλασμένα. […] Θα έπρεπε να ενημερωθούμε από τον ορκωτό της Ασίας ότι υπάρχει πρόβλημα», υπογραμμίζοντας ότι «Όταν κάνουμε έλεγχο για την ενοποίηση έχουμε 100% ευθύνη, αλλά δε σημαίνει ότι κάνουμε τον έλεγχο όπως στην Ελλάδα. Πιστοποίηση πρωτογενή ελέγχου δίναμε μόνο στην Ελλάδα. Στις άλλες χώρες είχαμε την πιστοποίηση των εκεί ορκωτών ελεγκτών», είπε ο κ. Βαρθαλίτης, εξηγώντας όταν έστελναν οδηγίες και ερωτηματολόγια στους ορκωτούς και «θα έπρεπε να λάβουν τις εκθέσεις τους νωρίτερα απ’ ό,τι πρέπει να υπογράψουμε».

    «Μιλούσαμε με τους κατά τόπους ορκωτούς που είχαν κάνει τον έλεγχο»

    Ακολούθως, ο κ. Βαρθαλίτης μίλησε και για τον τρόπο της διαδικασίας της ενοποίησης των οικονομικών καταστάσεων, εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι όταν έπαιρνε τους πίνακες ενοποίησης από τον κ. Αλαβάνο, έβλεπαν αν έχουν προστεθεί και οι 43 θυγατρικές της εταιρείας και αν για κάθε θυγατρική ήταν σωστά τα ποσά. Να σημειωθεί δε, ότι οι οικονομικές καταστάσεις των θυγατρικών συνοδεύονταν από τα πιστοποιητικά των ορκωτών λογιστών που τις υπέγραφαν, τις εκθέσεις και τις σημειώσεις αυτών. «Βλέπαμε αν τα ποσά συμβαδίζουν με τον πίνακα και αν είναι σωστές οι ισοτιμίες».

    Αναφορικά με την Ασία εξήγησε «Μιλούσαμε με τον ορκωτό της Ασίας. Όταν είχε έρθει στην Ελλάδα είχε φέρει μαζί του φάκελο για την εταιρεία. Οι εκθέσεις ήταν καθαρές. Με τον Thomas Ng, τον τελευταίο ορκωτό του ομίλου της Ασίας είχαμε επικοινωνία. Απάντησε όλα μας τα ερωτήματα και μας διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία».

    «Δεν καταλαβαίνω γιατί έγιναν όλα»

    Ο κ. Βαρθαλίτης κατά τη διάρκεια της απολογίας του αναφέρθηκε και στο επίμαχο δημοσίευμα του QCM. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος τον καθησύχασε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα.

    «Μετά από 7-8 ημέρες, δεν ερχόταν κάτι για να το διαψεύσει και συνεχίζαμε να ζητάμε στοιχεία. Γύρω στις 5-6 Ιουνίου, η Επιτροπή Ελέγχου πήρε όλα τα στοιχεία για να τα ελέγξει. Είχαν βεβαιωθεί όλα τα ταμειακά διαθέσιμα έως τον Μάρτιο του 2018, εκτός από αυτά της Ασίας. Δε μπορούσα να περιμένω. Η διοίκηση της Ασίας δεν απαντούσε. Ούτε ο ορκωτός. Δε μπορούσα να επιβεβαιώσω τα διαθέσιμα μετά τις 31/12/2017. Πήγα στα γραφεία της εταιρείας και ζήτησα από την κα. Κουτσολιούτσου να τηλεφωνήσει στον κ. Δημήτρη στην Ασία. Του ζήτησα τα extraits τον Ιούνιο. Του μίλησα απότομα τότε και λυπάμαι γιατί τον σεβόμουν. Δεν καταλαβαίνω γιατί έγιναν όλα αυτά», είπε ο κ. Βαρθαλίτης και συνέχισε την απολογία του, προσπαθώντας να καταλάβει τον λόγο για τον οποίο έγινε η «ωραιοποίηση».

    «Η Price και η Alvarez δε μιλούν για υπεξαίρεση. Πιθανώς το έκαναν για να έχουν καλή εικόνα στο Χρηματιστήριο. Δε μπορούσα να ημερήσω. Είπα στον κ. Δημήτρη ότι θα έκανα ανάκληση του πιστοποιητικού. Μου είπε να μην το κάνω, αλλά προχώρησα στην ανάκληση του πιστοποιητικού, γιατί η εταιρεία δεν έκανε αναδιαμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων»

    «Ένιωθα χαρά που ήμουν ορκωτός ελεγκτής στην εταιρεία και έφτασα σε άθλια κατάσταση»

    Έπειτα, ο κ. Βαρθαλίτης ανέφερε ότι η Ernst & Young ζήτησε τον δικανικό και εγκληματολογικό έλεγχο, γιατί θεωρούσε ότι δε θα μπορούσε να κάνει τον έλεγχο. Η διοίκηση της Ελλάδας το δέχθηκε κι έτσι ξεκίνησε ο έλεγχρο της Alvarez. O κ. Βαρθαλίτης εξήγησε ότι αν έρχονταν τα στοιχεία θα ανακαλούσε την ανάκληση του πιστοποιητικού. Κατόπιν αυτών των γεγονότων, όταν η Deloitte, που είχε αναλάβει να βοηθήσει την εταιρεία, επικοινώνησε με τον κ. Βαρθαλίτη, ο οποίος πήγε στα γραφεία της Folli Follie μαζί με την κα. Τσακαλογιάννη. Στο ραντεβού παρόντες μεταξύ άλλων ήταν, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο κ. Χατζηπαύλου που ήταν ορκωτός της Deloitte και η πρώην σύζυγος του κ. Κουτσολιούτσου, Μαρίζα. Όπως ανέφερε ο κ. Βαρθαλίτης κατά την απολογία του εξήγησε ότι για να γίνει αναδιαμόρφωση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, θα έπρεπε όλες οι εταιρείες να στείλουν νέες οικονομικές καταστάσεις. «Από τότε δεν ξαναενοχλήθηκα», είπε ο κ. Βαρθαλίτης.

    «Ένιωθα χαρά που ήμουν ορκωτός ελεγκτής στην εταιρεία και έφτασα σε άθλια κατάσταση».

    Η απολογία του κ. Βαρθαλίτη θα ολοκληρωθεί σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ενώ ο κύκλος των απολογιών θα κλείσει με την απολογία της Χρυσούλας Τσακαλογιάννη και του Κωνσταντίνου Στελλούδη.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Folli Follie: Γρατσώνης και Ζαχαρίου καταδεικνύουν ως υπαίτιους του σκανδάλου τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τη διοίκηση της Ασίας

    Δίκη Folli Follie – Καίτη Κουτσολιούτσου: Αυτή την ιστορία την έμαθα στα δικαστήρια

    Δίκη Folli Follie – Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: Δε γνώριζα τη μεθοδολογία της λογιστικής παρατυπίας



    ΣΧΟΛΙΑ