• Business

    Jumbo: Χρυσώνει τους μετόχους ο Απ. Βακάκης

    Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής Jumbo


    Για δεύτερη φορά προχωρά φέτος η Jumbo σε διανομή μερίσματος στους μετόχους της. Η διοίκηση με επικεφαλής και βασικό μέτοχο τον Απόστολο Βακάκη προτείνει τη διανομή μερίσματος 1 ευρώ (μεικτά) ανά μετοχή. Λίγους μήνες πριν είχε διανεμηθεί έκτακτο μέρισμα 0,60 ευρώ (μεικτά) ανά μετοχή ενώ οι χρηματικές διανομές το 2023 έφτασαν 2,947 ευρώ ανά μετοχή. 

    Σε βάθος 18μηνου από την αρχή του 2023 έως και το πρώτο εξάμηνο φέτος που εκτιμάται ότι θα έχει εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση η διανομή, τα μερίσματα που έχουν λάβει και λαμβάνειν οι μέτοχοι της Jumbo είναι 618,9 εκατ. ευρώ.

    Και για να γίνει πιο παραστατικό το μέγεθος των μερισμάτων για τους μετόχους της εταιρείας και για τον ίδιο τον Απόστολο Βακάκη που κατέχει το 19,36% τα μερίσματα σε ορίζοντα 18μηνου ισοδυναμούν με 8,6 τόνους χρυσού.

    Έτσι, το 2023 οι μέτοχοι έλαβαν μέρισμα ύψους 401,2 εκατ. ευρώ και φέτος 217,7 εκατ. ευρώ (μικτά) ποσό που αντιπροσωπεύει περίπου το 45% των καθαρών κερδών του ομίλου το 2023.

    Οι ισχυρές του επιδόσεις του ομίλου με τον τζίρο πάνω από φράγμα του 1 δισεκ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 303 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 21,88% σε σχέση με το 2022 αποτελούν μεν τη βάση για την ανταμοιβή στους μετόχους ωστόσο αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η αλλαγή ρότας που έχει χαράξει ο επικεφαλής της εταιρείας.

    Αλλαγή ρότας  με τα κέρδη στους μετόχους

    Μετά από μια περίοδο όπου ήταν φειδωλός ως προς τα μερίσματα, ισχυροποιώντας τη θέση και το αποτύπωμα του ομίλου αλλά και τη ρευστότητα διατηρώντας ένα ισχυρό ταμείο, πλέον τα κέρδη πάνε στους μετόχους. Αξιοποιώντας τα ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και καθαρίζοντας τις δανειακές υποχρεώσεις πριμοδοτώντας ταυτόχρονα τους μετόχους.

    Βέβαια όλα αυτά έχουν ως συνέπεια για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια να μειώνεται το τρομερό του ταμείο που πέρυσι ήταν κοντά 800 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει από την οικονομική έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες το ταμείο είναι πλέον περίπου στα 455 εκατ. ευρώ μαζί με τις δεσμευμένες καταθέσεις και χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό η αξία των θέσεων που έχει σε μετοχές και ομόλογα.

    Έτσι το ταμείο  μειώνεται γιατί αποπλήρωσε το δάνειο των 200 εκατ. ευρώ πέρυσι μηδενίζοντας τον δανεισμό και από την άλλη ένα κομμάτι κατευθύνθηκε σε μπόνους στους μετόχους.

    Έσπασε το φράγμα του 1 δισεκ. ευρώ ο τζίρος

    Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε του ομίλου αυξήθηκε  κατά 13,9% σε σύγκριση με το 2022, στα 1,081 δισεκ. ευρώ.

    Το μικτό περιθώριο κέρδους διατηρήθηκε σε 55,77% από 55,92% την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο λόγω της μικρής αποκλιμάκωσης του κόστους μεταφοράς.

    Τα κέρδη προ Φόρων, Τόκων, και Αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε 398,1 εκατ. ευρώ  από 336,75 εκατ. ευρώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο παρουσιάζοντας αύξηση κατά 18,21%. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 303 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση +21,88% συγκρινόμενα με τα 248,6 εκατ. ευρώ  του 2022.

    Τα νέα καταστήματα

    Στο τέλος του έτους ο όμιλος  JUMBO αριθμούσε 85 καταστήματα,  εκ των οποίων 53  στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 10 στη Βουλγαρία και 17 στη Ρουμανία ενώ μέσω συνεργασιών έχει  παρουσία με 36 καταστήματα που φέρουν το σήμα της JUMBO, σε 7 χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Ισραήλ).

    Τον Απρίλιο του 2024, ξεκίνησε τη λειτουργία του το ανακαινισμένο υπερκατάστημα Jumbo στην Καρδίτσα όπου παρέμενε κλειστό λόγω του πρωτοφανούς πλημμυρικού φαινομένου στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023.

    Επίσης, στην πόλη Oradea στη Ρουμανία ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο ιδιόκτητο υπερ-κατάστημα, το δεύτερο JUMBO στην πόλη. Μέχρι το τέλος του 2024, αναμένεται να λειτουργήσουν ένα ιδιόκτητο υπερ-καταστήμα στην Λευκωσία (Κύπρος), ένα ιδιόκτητο υπερ-καταστήμα στην Timisoara (Ρουμανία), ένα ιδιόκτητο υπερ-καταστήμα στο Βουκουρέστι (Ρουμανία) και η επαναλειτουργία του καταστήματος στη Λάρισα.

    Οι επενδύσεις στα ακίνητα

    Εντός της περασμένης χρήσης η Jumbo προχώρησε στην αγορά εταιρείας που δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο.  Το ενδιαφέρον για την εξαγορά ακινήτων είχε εκφράσει άλλωστε ο επικεφαλής του ομίλου τον περασμένο Φεβρουάριο στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης προειδοποιώντας για αυξημένο CAPEX το 2024, το οποίο θα κατευθυνθεί κυρίως στην αγορά καταστημάτων και υποδομών, ενώ στα σχέδια του κ. Βακάκη, βρίσκεται η εξαγορά ακινήτων, κυρίως σε Ρουμανία και Κύπρο, μια κίνηση που ευνοείται από την  υψηλή ρευστότητα της Jumbο.

    Τον Μάιο του 2023 η ρουμανική θυγατρική του ομίλου προχώρησε στην εξαγορά του μισθωμένου ακινήτου Τιμισοάρα στη Ρουμανία έναντι του ποσού των 9 εκατ. ευρώ ενώ τον επόμενο μήνα η Jumbo Trading LTD προχώρησε στην εξαγορά του 100% των μετοχών της Nivamo Properties Limited, εταιρείας με κύρια δραστηριότητα την κατοχή ακινήτων στην Πάφο,  έναντι  12 εκατ. ευρώ πληρωτέο σε 10 ισόποσες δόσεις. Επίσης την πρόβλεψη για αγορά του μισθωμένου ακινήτου οποιαδήποτε στιγμή ο εκμισθωτής το διαθέσει προς πώληση συμπεριλαμβάνει στη σύμβαση μίσθωσης ακίνητης περιουσίας 12ετούς διάρκειας που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο. Με κλειδωμένο τίμημα ύψους 13,5 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ η θυγατρικής της Jumbo στη Βουλγαρία θα πρέπει εντός τριών μηνών να αποφασίσει την αγορά του ακινήτου.

    Στο +6% οι επιδόσεις στο τρίμηνο

    Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά οι πωλήσεις του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 6% ενώ τον Μάρτιο κατά εμφανίζονται αυξημένες κατά 17% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα κυρίως λόγω της εποχικότητας των πωλήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο όπου ο εορτασμός των Αποκριών φέτος ήταν στις 17 Μαρτίου (26 Φεβρουαρίου πέρυσι).

    Στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2024, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν αύξηση κατά +18% περίπου καθώς φέτος ο Μάρτιος περιελάβανε και τις πωλήσεις που σχετίζονται με τον εορτασμό των Αποκριών. Συνολικά για το πρώτο τρίμηνο του έτους 2024, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά +4% περίπου σε σχέση με το 2023.

    Στην Κύπρο οι πωλήσεις των καταστημάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι αυξημένες κατά 4% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στη Βουλγαρία οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά +10% περίπου τον Μάρτιο του 2024, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Βουλγαρία για το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι αυξημένες κατά +10% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ενώ δυνατές είναι οι επιδόσεις στη Ρουμανία.

    Οι πωλήσεις του δικτύου καθώς και του ηλεκτρονικού καταστήματος (www.e-jumbo.ro) σημείωσαν αύξηση της τάξης του +14% περίπου τον Μάρτιο του 2024, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά, οι πωλήσεις στη Ρουμανία για το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι αυξημένες κατά +13% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Μετά το Πάσχα οι προβλέψεις για το 2024

    Παρότι οι ενδείξεις πωλήσεων και κερδοφορίας είναι αισιόδοξες μέχρι και σήμερα, λόγω της ρευστότητας του πολέμου στη Μέση Ανατολή η διοίκηση θα επανεξετάσει τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του 2024 με την ανακοίνωση των πωλήσεων του Απριλίου, οι οποίες αποτυπώνουν τα τέσσερα πέμπτα της συνολικής Πασχαλινής περιόδου.

    Διαβάστε επίσης

    Jumbo: Καθαρή κερδοφορία €303 εκατ. το 2023 – Πρόταση για μέρισμα €1,00 ανά μετοχή

    Jumbo Ρουμανίας: Στην Entersoft το έργο WΜS

    Βακάκης (Jumbo): Υπέρ της 7ήμερης λειτουργίας καταστημάτων – Οι συντεχνίες και τα… πρόβατα

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ