• Ο Μυλωνάς και τα μυστικά ραντεβού με 20 εφοπλιστές και επιχειρηματίες, ο επίμονος Ψάλτης, το ράλι του Κόκκαλη, ο Βασίλης Φουρλής και οι «φουκαράδες» της Trade Estates και ένα hot quiz

    Η εικόνα της Trade Estates, χθες δεύτερη ημέρα της διαπραγμάτευσης της μετοχής, ήταν μια πραγματική  απογοήτευση…

    image

    Το ράλι του Κόκκαλη

    Χθες η αγορά κινήθηκε για μια ακόμα φορά στους ρυθμούς του placement της Εθνικής Τράπεζας, της πώλησης του 9% των μετοχών της Alpha Bank και των 3 μετοχών του ομίλου Κόκκαλη.

    Η Intralot του ομίλου Κόκκαλη στην κυριολεξία «πέταξε στα ύψη» και έκλεισε με κέρδη 9,25% στα 0,95 ευρώ.

    Επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα συνεδρίαση ότι όσοι πίστεψαν στο σχέδιο του 83χρονου Κόκκαλη δικαιώθηκαν πλήρως.

    Η σοβαρή δουλειά που έκανε τα τελευταία χρόνια η εταιρεία, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα σοβαρές παρουσιάσεις που έγιναν σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς έπιασαν τόπο.

    Εξαιρετική εικόνα και για την Κέρκοψ, που έκλεισε με “τεράστια” κέρδη 29% στα 1,64 ευρώ.

    Η έντονα ανοδική κίνηση των δυο μετοχών του ομίλου Κόκκαλη, συμπαρέσυρε και την Intracom που κέρδισε 3,22%.

     

    Βασίλης Ψάλτης: O επίμονος τραπεζίτης

    Νομίζω ότι ένας από τους καταλυτικούς παράγοντες του μεγάλου deal Alpha –Unicredit ήταν το αφεντικό της ελληνικής τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης.

    Ο επίμονος, σκληροτράχηλος και απόλυτος γνώστης της τράπεζας από τις 23 Οκτωβρίου, συνέβαλε ώστε να κλείσει το DEAL.

    Όλα αυτά τα χρόνια που διοικεί την ALPHA, κατάφερε να αυξήσει την αξία της τράπεζας, να μειώσει  τα κόκκινα δάνεια και να μοιράσει επιτέλους μέρισμα για τη χρήση του 2023.

    Χωρίς την παραμικρή συμβολή του ΤΧΣ (εάν μάλιστα είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις ο «άσχετος» Ξηρουχάκης, πρόεδρος του ΤΧΣ, σήμερα θα μιλούσαμε για ένα κανονικό Βατερλό), με προσωπικές διαπραγματεύσεις και επιδέξιες κινήσεις, κατάφερε να πείσει τους Ιταλούς για μια συμφωνία ενός δισ. ευρώ που περιλαμβάνει τόσο τις θυγατρικές στη Ρουμανία όσο και το 9% του Ταμείου στην Alpha Bank.

    Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη που καθιστά σημαντική τη συμφωνία, τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την ελληνική οικονομία.

    Χθες άλλαξαν χέρια (εκτός από το 9% των μετοχών της τράπεζας) και περίπου 23,4 εκατ. μετοχές της Alpha Bank, μέσω του χρηματιστηρίου.

    Από αυτές τα 15 εκατ. μετοχές αντιπροσώπευαν συναλλαγές σε πακέτα με τιμή στα 1,39 ευρώ.

    Την ίδια δηλαδή που έδωσε η UniCredit για να πάρει το ποσοστό του ΤΧΣ.

    Αν όντως κατέληξαν σε αυτή τα πακέτα ή ενδεχομένως και άλλες μετοχές μέσω φίλιων δυνάμεων τότε το ποσοστό της στην τράπεζα αυξάνεται στο 9,6% ή και λίγο παραπάνω.

    Σε κάθε περίπτωση οι γνωρίζοντες λένε ότι η οροφή της μετοχής ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 στην ελληνική τράπεζα δεν θα ξεπεράσει το 9,99%…

    Not bad για τον ισχυρό 55αρη τραπεζίτη, Βασίλη Ψάλτη.

     

    Ο Μυλωνάς και τα μυστικά ραντεβού με 20 εφοπλιστές και επιχειρηματίες

    Χθες η διοίκηση της Εθνικής υπό τον CEO Παύλο Μυλωνά προσκάλεσε 20  top Έλληνες εφοπλιστές  και επιχειρηματίες, προκειμένου να τους παρουσιάσει το σχέδιο για την αποκρατικοποίηση της Εθνικής Tράπεζας.

    Έγιναν δυο διαφορετικά καλέσματα.

    Το πρώτο στις 11:00 το πρωί με 10 άτομα και το δεύτερο στις 14:00 με 10 άτομα επίσης.

    Στις παρουσιάσεις ήταν παρών και ο επικεφαλής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Εθνικής, Βασίλης Καραμούζης.

    Μεταξύ των εφοπλιστών που εκλήθησαν ήταν οι Πέτρος Παππάς, Γιάννης Αλαφούζος, Αντώνης Κομνηνός, Αριστείδης Πίττας και μέλη της οικογένειας Μαρτίνου.

    Από τους επιχειρηματίες είχαν λάβει προσκλήσεις οι Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) , Ευτύχης Βασιλάκης (AEGEAN AIRLINES) κ.λ.π.

    Η παρουσίαση στους επιχειρηματίες ήταν 16 σελίδων που παρουσιάζεται αναλυτικά η εικόνα της Εθνικής Τράπεζας μετά τα αποτελέσματα του 9μηνου.

    Ολόκληρη η παρουσίαση της Εθνικής στους Έλληνες «μεγάλους» ιδιώτες εφοπλιστές και επιχειρηματίες δημοσιεύεται σε άλλες σελίδες του mononews.gr.

    Η 1η σελίδα της παρουσίασης της Εθνικής Τράπεζας

    Ισχυρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την Εθνική, αλλά χωρίς Cornerstone investor

    Όπως καταλαβαίνετε τα μάτια όλης της αγοράς είναι στραμμένα από χθες στη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας και πιο συγκεκριμένα σε ποια τιμή θα κλείσει η διαδικασία.

    Τα στοιχήματα λοιπόν πέφτουν βροχή σε αντιστοιχία με την τιμή της μετοχής που καθένας θεωρεί εύλογη και πιθανή.

    Ο Wiseman δεν μπαίνει σε αυτό το παιγνίδι και αφήνει τα «παίγνια της τύχης» να τα διοργανώνουν άλλοι, με μεγαλύτερη εμπειρία σε αυτά.

    Όμως, θεωρεί καθήκον του να σας ενημερώσει για τη διαδικασία όπως εξελίσσεται μέχρι στιγμής εντός και εκτός Ελλάδος.

    Εκτός Ελλάδος όπως μαθαίνω είχε γίνει αρκετή και σοβαρή προεργασία πολύ πριν το ΤΧΣ ανάψει χθες το «πράσινο φως» για τη διάθεση του πακέτου των μετοχών της ΕΤΕ.

    Έτσι είναι πολύ πιθανό να έχουν ήδη διατεθεί οι μετοχές με «προσυμφωνίες» με funds και άλλους θεσμικούς επενδυτές που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά.

    Τώρα όσον αφορά στην τιμή με ενημέρωσαν οι πηγές μου, από τις προκαταρκτικές επαφές, το ενδιαφέρον των ξένων εντοπίζεται στην περιοχή των 5,40 ευρώ ανά μετοχή, όπερ σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό η τιμή να κλείσει κάπου εκεί.

    Με πολύ μικρό discount δηλαδή σε σχέση με τη τιμή που διαπραγματευόταν χθες (5,460) στο ταμπλό η Εθνική.

    Τώρα όσον αφορά στο εσωτερικό τα πράγματα είναι λίγο πιο «επεισοδιακά».

    Στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει μπει ως στόχος να αντληθεί από την εγχώρια αγορά, οι πηγές μου εκτιμούν ότι δεν είναι μικρό – πάντα για τα δεδομένα της αγοράς και το μικρό βάθος που αυτή διαθέτει.

    Έτσι είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί η συνδρομή «ευπατριδών επενδυτών» ήτοι εφοπλιστών και όχι μόνον, προκειμένου να συνεισφέρουν με τον όβολό τους στην κάλυψη του ποσού.

    Επίσης, διαρρέεται ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τουλάχιστον Cornerstone investor, δηλαδή κάποιο μεγάλο Fund ή τράπεζα που να αγοράσει το 5% των μέτοχων της Εθνικής!!!

     

    O Βασίλης Φουρλής, το πλήγμα στο γόητρο της Δάφνης Φουρλή και οι «φουκαράδες» της Trade Estates

    Η εικόνα της Trade Estates, χθες δεύτερη ημέρα της διαπραγμάτευσης της μετοχής, ήταν μια πραγματική απογοήτευση.

    Έκλεισε με θηριώδεις απώλειες 5% στα 1,748 ευρώ και όγκο συναλλαγών 450.000 μετοχές.

    Συνολικά η μετοχή έχει χάσει μέσα σε δυο συνεδριάσεις 10% κάτι που σημαίνει ότι όσοι «φουκαράδες» εμπιστεύτηκαν τον μικρομέτοχο της Fourlis, Βασίλη Φουρλή, την εταιρεία του και την παρέα του, σήμερα χάνουν μέσα σε μόλις 48 ώρες το 1/10 του κεφαλαίου τους.

    Και φυσικά μεγάλο πλήγμα στο γόητρό της έχει δεχτεί και η μεγαλομέτοχος της εταιρείας FOURLIS και κατ’ επέκταση και της Trade Estates, Δάφνη Φουρλή που άθελά της μπαίνει στο στόχαστρο.

    Υπενθυμίζεται ότι η Fourlis είναι η βασική μέτοχος της Trade Estates

    Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει το family Office της Μαριάννας Λάτση.

    Αγόρασε την «κορυφαία αυτή μετοχή» στα 2,13 και σήμερα, έχει χάσει σχεδόν 20% από την περιουσία της.

    Οι ειδικοί επισημαίνουν «Πλέον η χρηματιστηριακή αξιοπιστία του ομίλου Φουρλή και προσωπικά του επικεφαλής της Βασίλη Φουρλή είναι στο μηδέν.

    Πώς να αγοράσει κάποιος μια από τις δυο μετοχές του ομίλου δηλαδή τη Φουρλής ή την Trade Estates, όταν προφανώς εν γνώση τους έχουν παρασύρει χιλιάδες μικρούς επενδυτές, σε θηριώδεις απώλειες του κεφαλαίου τους, μέσα σε μόλις 48ωρες;».

    Χρηματιστές που συνομίλησε το mononews αναφέρουν «την αγανάκτηση κάποιων μικρών επενδυτών που μπήκαν στην αύξηση, χωρίς όμως να τους έχουν προειδοποιήσει ότι θα είχαν μεγάλες ζημίες ήδη από τα πρώτα λεπτά της διαπραγμάτευσης την προηγούμενη Παρασκευή».

    Άπαντες καταλαβαίνουν, λένε οι ίδιες πηγές «ότι οι ευθύνες του επικεφαλής της εταιρείας, Βασίλη Φουρλή είναι τεράστιες, καθώς με τις κινήσεις του έχει γκρεμίσει την οποία χρηματιστηριακή αξιοπιστία είχε ο όμιλος Φουρλή».

    Μάλιστα, χθες και η μετοχή της Φουρλής ΦΡΛΚ -1,69% 4,07 υποχώρησε 1,4% στα 3,90 ευρώ.

    Η οργή των μικροεπενδυτών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν διαβάζουν ότι ο Βασίλης Φουρλής και 14 στελέχη της Trade Estates έλαβαν δωρεάν 905.000 μετοχές.

    «Αυτοί ανοίγουν σαμπάνιες και οι όλοι οι άλλοι (Λάτση, Βασιλάκης, οι 4 συστημικές τράπεζες και οι επενδυτές) χάνουν τα λεφτά τους» επισημαίνουν πηγές με γνώσεις.

    «Μήπως τώρα είναι μονόδρομος η παραίτηση του επικεφαλής των δυο εταιρειών Βασίλη Φουρλή;» αναρωτιούνται κάποιοι.

    Είναι σαφές ότι η μεγαλομέτοχος κ. Δάφνη Φουρλή, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη σε αυτή την καταστροφή της περιουσίας χιλιάδων μικρών και μεγάλων επενδυτών.

    Και όταν πολύ περισσότερο από την εισαγωγή της Trade Estates, πλούτισαν 15 στελέχη της εταιρείας, μεταξύ αυτών και ο εξάδελφος της και μικρομέτοχος της Fourlis, κ. Βασίλης Φουρλής, που πήραν τζάμπα χωρίς να δώσουν ούτε ένα ευρώ, 905.000 μετοχές.

    Και όλα αυτά γιατί λέει είχαν την «φαεινή» ιδέα να μπει η εταιρεία στο Χρηματιστήριο.

    Για την απαξίωση της περιουσίας των επενδυτών, τι έχουν να πουν ο κ. Φουρλής και οι φίλοι του;

    Και η κ. Φουρλή που, επαναλαμβάνω, δεν έχει καμμιά συμμετοχή στην διοίκηση, είναι όμως μεγαλομέτοχος.

    Προφανώς έχει μέγιστες ευθύνες.

     

    Κρατάει το σκήπτρο της απόδοσης (ROTE) η Οptima Bank

    Σας έγραφα χθες για το στοίχημα της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων της Optima.

    Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσε η Τράπεζα τη Δευτέρα.

    Όπως προκύπτει λοιπόν από τα εξαιρετικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου ο δείκτης απόδοσης διαμορφώνεται στο 27% από 25% που είναι για ολόκληρο το 9μηνο.

    Ακόμη και μετά τα 2,1 εκατ. ευρω που κόστισε στην Τράπεζα η διάθεση των μετοχών τα κέρδη του τρίμηνου κατέγραψαν σε ετήσια βάση αύξηση κατά 185 % στα 28 εκατ. ευρώ.

    Κατά συνέπεια με τη δυναμική που έχει αναπτύξει η Τράπεζα βάζει πλώρη για ετήσια κέρδη άνω των 92 εκατ. ευρώ.

    Να σας θυμίσω ότι η Optima Bank σημείωσε καθαρά κέρδη 44,1 εκατ. ευρώ (+163% σε ετήσια βάση) μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2023, υπερβαίνοντας την κερδοφορία των 42,4 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το προηγούμενο έτος (2022).

     

    Κόκκινα δάνεια 15 δισ. ευρώ ρίχνει στην αγορά η PQH

    Φαίνεται ότι εκεί στην PQH αποφάσισαν να ανεβάσουν στροφές, καθώς βγάζουν ταυτόχρονα προς πώληση τρία πακέτα κόκκινων δανείων.

    Η προθεσμία για τις μη δεσμευτικές προσφορές λήγει την 1η Δεκεμβρίου έτσι ώστε τον Ιανουάριο να ανοίξει το VDR, ενώ οι δεσμευτικές προφορές θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2024.

    Το Alphabet Secured Retail Portfolio (εξασφαλισμένων Δανείων Λιανικής), το οποίο αποτελείται από στεγαστικά δάνεια, τα οποία είχαν χορηγήσει 13 τράπεζες που βρίσκονται σε ειδική εκκαθάριση (Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Proton Bank, Probank, FBB και οκτώ συνεταιριστικές τράπεζες).

    Πρόκειται για πακέτο που αφορά σε 17 χιλιάδες δανειολήπτες ή 36.000 δανειακές συμβάσεις συνολικής απαίτησης 2,8 δισ. ευρώ και λογιστικής αξίας 1.4 δισ. ευρώ.

    Το Alphabet Εξασφαλισμένων Επιχειρηματικών Δανείων, το οποίο αφορά σε περίπου 7.000 δανειολήπτες με εξασφαλισμένα επιχειρηματικά δάνεια 10 χιλιάδες συμβάσεις 13 χιλιάδες δάνεια συνολικής απαίτησης 7,1 δισ. ευρώ τα οποία έχουν περίπου μία λογιστική αξία 2,1 δισ. ευρώ.

    Τέλος, το Alphabet Ανεξασφάλιστων ή Χαμηλής Εξασφάλισης Δανείων. Πρόκειται για κόκκινα δάνεια που αφορούν σε 18.000 δανειολήπτες (22.000 δανειακές συμβάσεις) συνολικής απαίτησης 4,8 δισ. ευρώ και λογιστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ.

    Tις πωλήσεις χαρτοφυλακίων έχει αναλάβει εξειδικευμένη ομάδα στελεχών με εμπειρία σε διεθνείς οίκους αξιολόγησης στον τομέα των χρηματοοικονομικών και της επενδυτικής τραπεζικής.

     

    Mytilineos: «Χάνει» έργα 150 εκατ. Ευρώ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

    Έργα αξίας 150 εκατ. Ευρώ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης «χάνει» η Mytilineos, καθώς ο ΟΛΘ αποφάσισε την επαναπροκήρυξη του έργου της επέκτασης του 6ου προβλήτα.

    Πρόκειται για ένα έργο, στο οποίο από τον Φεβρουάριο του 2022 έχει επιλεχθεί ως ανάδοχος η κοινοπραξία MYTILINEOS SA – ROVER MARITIME SL – HDK SA, η οποία ωστόσο δεν έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση, όπως μου αναφέρει άτομο με πολύ καλή γνώση των όσων συμβαίνουν στον ΟΛΘ.

    Ωστόσο η απώλεια αυτή δεν στενοχωρεί τους ανθρώπους της Μυτιληναίος, καθώς η προσφορά που είχαν κάνει, μετά την ενεργειακή κρίση και τους δύο πολέμους, είχε καταστεί ασύμφορη για την εταιρεία.

    Άλλωστε, η ίδια η εταιρεία είχε υποβάλλει νέα, αναθεωρημένη προσφορά ενσωματώνοντας το αυξημένο κόστος, την οποία, όμως, ο ΟΛΘ απέρριψε.

    Για την ιστορία να σας θυμίσω ότι για το έργο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον έξι επιπλέον σχήματα.

    Αυτά ήταν τα εξής: EIFAGGE- TERNA, ARCHIRODON, INTRAKAT – VITTADELLO – SALES, ΑΒΑΞ Α.Ε. – ETERMAR S.A. – NV BESIX SA, Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΤΕΚΑΛ Α.Ε και ACCIONA CONSTRUCCION.

    Ο ανάδοχος που θα προκύψει από το νέο διαγωνισμό του ΟΛΘ καλείται να αναλάβει: την κατασκευή ενός νέου επιπρόσθετου κρηπιδότοιχου, ως ευθείας προέκτασης του ήδη υφιστάμενου (κρηπιδότοιχου 26), με ελάχιστο συνεχές μήκος 440 μέτρων, εκ των οποίων τα 400 μέτρα τουλάχιστον θα παρέχουν ελάχιστο βάθος -17,60 μέτρων από τη Μέση Στάθμη της Θάλασσας (ΜΣΘ).

    Επιπροσθέτως, την κατασκευή επιπρόσθετου χερσαίου χώρου, πλάτους τουλάχιστον 300 μέτρων, παράλληλα με τον πιο πάνω νέο κρηπιδότοιχο και τρίτον την εκτέλεση όλων των συμπληρωματικών έργων υποδομής, που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία του νέου κρηπιδότοιχου και του αντίστοιχου χερσαίου χώρου, συμπεριλαμβανομένων.

     

    Νέο πριμ έγκαιρης υλοποίησης για τη Mytilineos

    Και μιας και αναφέρθηκα στη Mytilineos να προσθέσω ότι η εισηγμένη έλαβε πριμ έγκαιρης υλοποίησης για την παράκαμψη Ψαχνών-Χαλκίδας.

    Το ποσό αυτό διαμορφώνεται στα 4,5 εκατ. ευρώ.

    Το ποσό αυτό προκύπτει από το 5% μπόνους επί της αρχικής αξίας του έργου που δίνει το υπουργείο Υποδομών προς τους κατασκευαστές μέσω του περσινού νομοσχεδίου που είχε ως στόχο να μην παγώσουν τα δημόσια έργα λόγω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών σε υλικά και ενέργεια.

    Να προσθέσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η εισηγμένη λαμβάνει αυτό το πριμ, καθώς το ίδιο συνέβη και με τη παράκαμψη Αμφιλοχίας, η οποία παραδόθηκε το καλοκαίρι του 2022.

    Να σας θυμίσω, επίσης, ότι για την παράκαμψη Χαλκίδας –  Ψαχνών αξίας 115 εκατ. ευρώ προσφορές είχαν δώσει εκτός από τη Mytilineos, ο ΑΒΑΞ (είχε δώσει τη δεύτερη καλύτερη προσφορά), η κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ-Interkat-CmC Di Ravenna (που «κόπηκε») και η Ελλάκτωρ.

     

    Θα μείνει στα 108 πλοία, ο Βαγγέλης Μαρινάκης;

    Θα διαβάσατε χθες την είδηση για τη δημιουργία της μεγαλύτερης εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας στο αμερικανικό χρηματιστήριο μεταφοράς LNG με 18 πλοία, από τον όμιλο της Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη.

    Σήμερα, θα σας αποκαλύψω ότι ο συνολικός αριθμός του στόλου, που ανήκουν σε διαφορετικές εταιρείες του Βαγγέλη Μαρινάκη ανέρχεται σε 108 πλοία και η συνολική χωρητικότητα υπερβαίνει 11 εκατομμύρια dwt.

    Η νέα εταιρεία θα ονομαστεί Capital New Energy Carriers L.P.

    Υπενθυμίζουμε ότι η Capital Product Partners L.P. γνωστοποίησε ότι εισέρχεται σε συμφωνία (Umbrella Agreement) με την Capital Maritime & Trading Corp. και την Capital GP L.L.C. που προβλέπει την απόκτηση 11 νεότευκτων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (“LNG/C”) από την Capital Maritime, συνολικού τιμήματος 3,13 δισ. δολαρίων, σηματοδοτώντας την είσοδο της εταιρείας σε μια νέα εποχή με έμφαση στο φυσικό αέριο ως καύσιμο και στην αποκλειστική εστίαση στην αγορά της μεταφοράς ενέργειας.

    Τα πλοία είναι χωρητικότητας 174,000 κυβικών μέτρων το καθένα, είναι κατασκευασμένα από τα κορυφαία ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries στη Νότιο Κορέα και αναμένεται να παραδοθούν σε επιφανείς ναυλωτές όπως η Qatar Energy Trading LLC, η Tokyo LNG Tanker Co. Ltd., η LNG Marine Transport Limited.

    Η Capital Product Partners L.P., με την υποστήριξη του βασικού μετόχου, της Capital Maritime, έχει διασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. δολαρίων μέσα από Προσφορά Δικαιωμάτων διαθέσιμη σε όλους τους Κατόχους Μεριδίων.

    Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι η εταιρεία γίνεται η μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια πλοίων μεταφοράς LNG στο αμερικανικό χρηματιστήριο και μία από τις πέντε μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες με εταιρική αξία (enterprise value) 5,8 δισ. δολάρια.

     

    Μια βόμβα για τη στέγη Καλατράβα;

    Η έκρηξη που «ξύπνησε» χθες το πρωί την Κηφισιά σε σπίτι στην οδό Ηούς, δεν ήταν μεγάλης ισχύος, αλλά φαίνεται ότι  μπορεί κα να έχει πολιτικό συμβολισμό.

    Το σπίτι ανήκει σε γνωστό κατασκευαστή, όμως, αρχικώς η τοποθέτηση της βόμβας συνδέθηκε με τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος έμενε μέχρι πριν από λίγους μήνες σε διπλανό σπίτι.

    Πολλοί σκέφτηκαν ότι η τοποθέτηση της βόμβας σχετίζεται με τον Μπογδάνο, αλλά τελικά φαίνεται ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.

    Όπως πληροφορείται ο Wiseman, η βόμβα τοποθετήθηκε στην πόρτα του γκαράζ του κατασκευαστή Δημήτρη Μ. ο οποίος έχει τεχνική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του κτιριακού κελύφους και άλλων εξειδικευμένων δομικών υλικών και συστημάτων.

    Μαθαίνουμε, δε, ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε την ευθύνη για τη συντήρηση της στέγης Καλατράβα που γνωρίζουμε όλοι την κατάστασή της που οδήγησε σε «λουκέτο» το ΟΑΚΑ.

    Οι αστυνομικές αρχές, λοιπόν, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο η βομβιστική επίθεση μικρής ισχύος να συνδέεται με τις δραστηριότητες του κατασκευαστή, και ειδικά με την εργασία στο διάσημο στέγαστρο του Ισπανού αρχιτέκτονα.

     

    Κυριάκος με Σολτς: Έρχεται ένα… μικρό Ταμείο Ανάκαμψης για τον ηλεκτρικό διάδρομο Σαουδικής Αραβίας-Ελλάδας-Γερμανίας;

    Οι κάποτε πανίσχυροι Γερμανοί της Μέρκελ και του Σόιμπλε, είχαν για πρώτη φορά ύφεση στην οικονομία τους μετά από 64 χρόνια!

    Ο λόγος;

    Κόπηκε το μεγαλύτερο μέρος από το πάμφθηνο ρωσικό αέριο.

    Η λύση;

    Φθηνή ενέργεια από το ήλιο με τις φαραωνικές επενδύσεις που κάνει ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (κατά κόσμον MBS) στη Σαουδική Αραβία με κολοσσιαία φωτοβολταϊκά.

    Όλη αυτή η επίσης φθηνή ενέργεια θα μεταφερθεί από τη Τζέντα μέσω Ελλάδας στη Γερμανία ώστε να αποτελέσει την εναλλακτική λύση απεξάρτησης από τη Μόσχα και το αέριό της.

    Για να γίνει αυτό όμως χρειάζονται πάνω από 10-12 δισ. δολάρια σε επενδύσεις.

    Το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο θα υλοποιηθεί σταδιακά με προοπτική δεκαετίας, ώστε η ΕΕ να βρει τη «χρυσή εναλλακτική λύση» στο «απερχόμενο» ρωσικό αέριο.

    Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά;

    Μα επειδή στην τωρινή διήμερη επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολύ-πολύ ψηλά στην ατζέντα τον ηλεκτρικό διάδρομο Βορρά-Νότου.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς ώστε να χρηματοδοτήσουν η ΕΕ και το Βερολίνο το ευρωπαϊκό τμήμα του Διαδρόμου.

    Τι χρειάζεται για αυτό; Απλώς ένα… «μικρό Ταμείο Ανάκαμψης» γύρω στα 7-8 δισ. για τα δικά μας.

    Για τα υπόλοιπα, ας είναι καλά ο MBS…

     

    Τι θα πει ο Κυριάκος στον Όλαφ για να τον πείσει…

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα αναλύσει με στοιχεία στον Όλαφ Σόλτς κάτι που ο Γερμανός Καγκελάριος ήδη γνωρίζει: ότι οι τεράστιες ενεργειακές ανάγκες που θα έχει τα επόμενα χρόνια η Γερμανία για πράσινη φθηνή ενέργεια, μπορούν να καλυφθούν από το Νότιο Διάδρομο μέσω Ελλάδας.

    Η δυναμικότητα του Νότιου Διαδρόμου;

    Πολύ απλά και για ξεκίνημα, στα 10.000 Μεγαβάτ με διπλασιασμό στην πορεία.

    Όπως μας έλεγε χθες έμπειρος Έλληνας διπλωμάτης που είναι κοντά στο Γιώργο Γεραπετρίτη, «Ο Μητσοτάκης γνωρίζει καλά το θέμα.

    Το είχε παρουσιάσει την άνοιξη στην Σύνοδο Κορυφής (Μάρτιος 2023).

    Από την Ελλάδα, θα περνάει στα Δυτικά Βαλκάνια υποθαλασσίως και μέσω Σλοβενίας-Αυστρίας θα μπαίνει στη Βαυαρία.

    Οι Γερμανοί γνωρίζουν πως καλύτερη λύση δεν υπάρχει».

    Μαθαίνω επίσης πως και η γερμανική αντιπολίτευση, ο Χριστιανοδημοκράτης ηγέτης Φρίντριχ Μέρτζ, είναι ενήμερος και απόλυτα σύμφωνος.

    Εξάλλου όλοι γνωρίζουν πως η ενέργεια που χρειάζεται η  βαριά γερμανική βιομηχανία, δεν μπορεί να καλυφθεί από τη Βόρεια Θάλασσα.

    Η λύση Σαουδική Αραβία-Ελλάδα-Γερμανία δείχνει η μοναδική.

    Βεβαίως «δεί δη χρημάτων ώ άνδρες Αθηναίοι» που έλεγε και ο αρχαίος ημών Δημοσθένης.

    Αυτό το τελευταίο πρέπει να το φροντίσει ο Όλαφ Σόλτς…

     

    QUIZ

    Χθες σας έγραψα για μια ΕΤΑΙΡΕΙΑ PR και Lobbying, που ετοιμάζεται να πωληθεί σε ιταλικό όμιλο.

    Πηγή που γνωρίζει άριστα τους ιδιοκτήτες της εταιρείας και συνομιλεί μαζί τους, διέψευσε στον WISΕMAN οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.

    Αυτά μου λένε, αυτά σας γράφω.

    Α και να μην το ξεχάσω, η φημολογία αναφέρει ότι ένας εκ των ιδιοκτητών ετοιμάζεται να «κατέβει» στην πολιτική.

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.