• Ναυτιλία

  Όμιλος Μαρινάκη: Δημιουργεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στα LNG στο αμερικανικό χρηματιστήριο με Enterprise Value 5,8 δισ. δολαρίων

  Ο εφοπλιστής, Βαγγέλης Μαρινάκης χαμογελαστός

  Ο εφοπλιστής, Βαγγέλης Μαρινάκης


  Δημιουργείται η Capital New Energy Carriers L.P. του Βαγγέλη Μαρινάκη και αγοράζει 11 πλοία LNG – Γίνεται έτσι η μεγαλύτερη εισηγμένη στα πλοία LNG στο αμερικανικό χρηματιστήριο με 18 πλοία και αξία 5,8 δισ. δολαρίων – Τι δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος, Γεράσιμος Καλογηράτος

  Η Capital Product Partners L.P. (NASDAQ:CPLP) γνωστοποίησε ότι εισέρχεται σε Συμφωνία (Umbrella Agreement) με την Capital Maritime & Trading Corp. και την Capital GP L.L.C. που προβλέπει την απόκτηση 11 νεότευκτων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (“LNG/C”) από την Capital Maritime, συνολικού τιμήματος 3,13 δισ. δολαρίων, σηματοδοτώντας την είσοδο της εταιρείας σε μια νέα εποχή με έμφαση στο φυσικό αέριο ως καύσιμο και στην αποκλειστική εστίαση στην αγορά της μεταφοράς ενέργειας.

  Τα συγκεκριμένα πλοία, χωρητικότητας 174.000 κυβικών μέτρων το καθένα, είναι κατασκευασμένα από τα κορυφαία ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries στη Νότιο Κορέα και αναμένεται να παραδοθούν σε επιφανείς ναυλωτές, όπως η Qatar Energy Trading LLC, η Tokyo LNG Tanker Co. Ltd., η LNG Marine Transport Limited.

  Τα πλοία θα αγοραστούν μέσω της απόκτησης του 100% των συμμετοχών στις αντίστοιχες πλοιοκτήτριες εταιρείες.

  Η Capital Product Partners L.P., με την υποστήριξη του βασικού μετόχου, της Capital Maritime, έχει διασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. δολαρίων μέσα από Προσφορά Δικαιωμάτων διαθέσιμη σε όλους τους Κατόχους Μεριδίων.

  Γίνεται η μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια πλοίων μεταφοράς LNG στο αμερικανικό χρηματιστήριο και μία από τις πέντε μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες με εταιρική αξία (enterprise value) 5,8 δισ. δολάρια.

  Μετονομάζεται σε «Capital New Energy Carriers L.P.» (ticker:CNEC), αντανακλώντας τη δέσμευσή της στην υποστήριξη της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης προς τη βιωσιμότητα και την καινοτομία.

  18 πλοία LNG τελευταίας γενιάς

  Μέσα από την απόκτηση 11 νεότευκτων πλοίων μεταφοράς LNG συνολικής αξίας 3,13 δισ. δολαρίων, που θα παραδοθούν από το 2023 έως το 2027, δημιουργεί στόλο με 18 πλοία LNG τελευταίας γενιάς.

  Αυξάνει σημαντικά τις συμβολαιοποιημένες ταμειακές ροές στα 2,5 δισ. δολάρια, αυξάνει τη διάρκεια των ναύλων και μειώνει την ηλικία του στόλου κατά την παράδοση των πλοίων.

  Διαθέτει επιλογή εξαγοράς δύο πρωτοποριακών νεότευκτων πλοίων μεταφοράς αμμωνίας και δύο πλοίων μεταφοράς υγρού CO2.

  Η Συμφωνία περιλαμβάνει τη διεξαγωγή Προσφοράς Δικαιωμάτων, με Έναρξη στις 27 Νοεμβρίου 2023 και Κλείσιμο στις 13 Δεκεμβρίου 2023, με σκοπό την ενίσχυση της χρηματοδότησης του τιμήματος αγοράς των πλοίων. Όλοι οι κάτοχοι Κοινών Μονάδων με ημερομηνία καταγραφής (record date) την 24η Νοέμβριου 2023, θα λάβουν ένα μη μεταβιβάσιμο δικαίωμα συνδρομής για να αγοράσουν μία Κοινή Μονάδα, σε τιμή συνδρομής 14,25 $ – 14,50$ ανά ολόκληρη μονάδα. Η Capital Maritime έχει δεσμευθεί να αγοράσει όλες τις μερίδες που δεν έχουν ασκηθεί μετά την ολοκλήρωση της προσφοράς στην ίδια τιμή.

  Παράλληλα, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ομπρέλα, η εταιρεία ανακοινώνει τη μετονομασία της σε «Capital New Energy Carriers L.P.», αντανακλώντας τη στρατηγική δέσμευσή της στην ενεργειακή μετάβαση.

  Ενδεχόμενο αποεπένδυσης από τα containerships

  Στο πλαίσιο αυτό, με την οριστικοποίηση της Συμφωνίας, θα διερευνήσει το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

  Παράλληλα, εξασφαλίζει Δικαίωμα Πρώτης Άρνησης («ROFR») για περιουσιακά στοιχεία ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων δύο πρωτοποριακών πλοίων μεταφοράς αμμωνίας («VLACs») και δύο πλοίων υγρού CO2 («LCO2s») που έχουν παραγγελθεί από την CMTC.

  Η στρατηγική αυτή κίνηση δεν αναβαθμίζει μόνο τον στόλο της CPLP με προηγμένα πλοία LNG, αλλά αναδεικνύει την εταιρεία σε έναν πρωταγωνιστή στην αγορά της ναυτιλίας καθαρότερων καυσίμων.

  Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για την CPLP που πλέον θα διαθέτει τον μεγαλύτερο και νεότερο στόλο πλοίων μεταφοράς LNG εξοπλισμένων με δίχρονες μηχανές τύπου MEGA με ισχυρό περιβαλλοντικό χαρακτήρα και υψηλές αποδόσεις, εξασφαλίζοντας:

  • Πιο αποτελεσματική πρόωση – εξοικονόμηση έως και 100 tn καυσίμου την ημέρα
  • Μεγαλύτερη αποθηκευτική δυνατότητα – 174k cbm έναντι 145k cbm ή 160k cbm
  • Χαμηλότερο σημείο βρασμού – 0,03% έναντι 0,15% ημερήσια εξάτμιση φορτίου που εξασφαλίζει μεγαλύτερη αποδοτικότητα και εξοικονόμηση πόρων
  • Χαμηλότερα κόστη μακροχρόνιας συντήρησης
  • Συμβατά με τους διεθνείς κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων

  Στις πέντε μεγαλύτερες ναυτιλιακές βάσει enterprise value

  Την ίδια στιγμή τοποθετείται στις επίλεκτες ναυτιλιακές εταιρείες διεθνώς, καθώς θα είναι η μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια στόλου τελευταίας γενιάς πλοίων μεταφοράς LNG στο αμερικανικό χρηματιστήριο και μία από τις πέντε μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες με εταιρική αξία (enterprise value) 5,8 δισ. δολάρια.

  Γεράσιμος Καλογηράτος, CEO της Capital Product Partners
  Γεράσιμος Καλογηράτος, CEO της Capital Product Partners

  Ο κ. Γεράσιμος Καλογηράτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Capital GP L.L.C., εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ως μία στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού η οποία θα εισαγάγει την Capital Product Partners L.P. σε μία νέα εποχή με εξαιρετικά σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον. Ενώ εκτίμησε ότι η κίνηση αυτή  θα ενισχύσει την επενδυτική ελκυστικότητα της εταιρείας αλλά και τα οικονομικά και ποιοτικά μεγέθη της, με τα συμβολαιοποιήμενα έσοδα να αυξάνονται κατά 87% στα 3,1 δισ. δολάρια, τη διάρκεια της ναύλωσης να υπολογίζεται σε 7,2 έτη από την Ημερομηνία Κλεισίματος και τη μέση ηλικία του στόλου να μειώνεται στα 3,2 χρόνια μέχρι να παραδοθούν όλα τα πλοία LNG το 2027. Υπογράμμισε τέλος την πλήρη υποστήριξη της Capital Maritime στο όραμα και τη δέσμευση της Capital Product Partners L.P. να μετεξελιχθεί σε μια εταιρεία απολύτως προσηλωμένη στο LNG και την ενεργειακή μετάβαση.

  Κατανοώντας την ανησυχητική αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την απειλή της κλιματικής αλλαγής, η Εταιρεία επαναπροσδιορίζει την πορεία της προς τη βιωσιμότητα και έναν κόσμο χωρίς άνθρακα. Συνεχίζοντας το ταξίδι της προς ένα βιώσιμο μέλλον, δεσμεύεται σε ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση, θέτοντας ένα νέο σημείο αναφοράς για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

  Η Capital Product Partners L.P. βαδίζει προς μια νέα εποχή με στρατηγική εστίαση στην αναπτυσσόμενη αγορά LNG, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει το όραμά της για την ενεργειακή μετάβαση, αντανακλώντας τη δέσμευσή της στην προσαρμογή και στην καινοτομία στον τομέα της ναυτιλίας.

  Ο υπό εξαγορά στόλος σε νούμερα

  Βαγγέλης Μαρινάκης: Ο υπό εξαγορά στόλος σε νούμερα
  Ο υπό εξαγορά στόλος σε νούμερα  ΣΧΟΛΙΑ