• Τράπεζες

    Αποκαλυπτικό: Όλη η παρουσίαση Μυλωνά σε 20 επενδυτές – Τα 4+2 πλεονεκτήματα της Εθνικής Τράπεζας


    Απόδοση ιδίων κεφαλαίων πάνω από 13%, από 17,8% στο εννεάμηνο του 2023, και ενίσχυση του Δείκτη CET1 FL στην τριετία 2023-2025 άνω των 450 μονάδων βάσης προβλέπει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στο guidance για το 2025 που έδωσε ενόψει του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών για τη διάθεση των μετοχών που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Στην παρουσίαση που έκανε χθες το πρωί και το μεσημέρι σε 20 Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, η διοίκηση της Εθνικής επικεντρώθηκε αφενός μεν στα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν την ίδια την τράπεζα, αφετέρου δε στην ελκυστική δυναμική που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία.

    Η Εθνική Τράπεζα, η οποία στοχεύει σε κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2023-2025, όπως έχει επανειλημμένα αναφέρει η διοίκηση Μυλωνά, επαναλαμβάνει την πρόβλεψη για κέρδη ανά μετοχή (EPS) άνω των 1,10 ευρώ, από 0,93 ευρώ που ήταν στο εννεάμηνο του 2023.

    Την ίδια ώρα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υπολογίζεται πως θα είναι γύρω στις 250 μονάδες βάσης, ενώ ο δείκτης κόστους προς οργανικά έσοδα προβλέπεται να είναι κάτω του 40%.

    Ο ρυθμός αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων εκτιμάται, επίσης, ότι θα διαμορφωθεί το 2025 στο +7% CAGR, ενώ τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα θα είναι περίπου 3%, από 3,6% στο 9μηνο του 2023.

    Ο δείκτης κάλυψης S3 (προβλέψεις για Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα) θα παραμείνει μεγαλύτερος του 50%, από 55,3% στο 9μηνο του 2023.

    Τα 4+2 πλεονεκτήματα της ΕΤΕ

    Η Εθνική Τράπεζα ξεχωρίζει, όπως αναφέρεται, χάρη στα βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που τη διακρίνουν όπως:

    Το γεγονός ότι είναι η τράπεζα που εμπιστεύονται οι περισσότεροι, με πιστή και σταθερή πελατειακή βάση, αποτελώντας το μεγαλύτερο αποταμιευτικό/καταθετικό franchise στην Ελλάδα,

    η στιβαρή δομή του ισολογισμού της με χαμηλά κόστη χρηματοδότησης, πλεονάζουσα ρευστότητα και πλεόνασμα κεφαλαίου,

    το εξαιρετικά ελκυστικό προφίλ οργανικής κερδοφορίας, που δίνει δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (Core RoTE) περίπου 18% με περισσότερα από 850 εκατ. ευρώ οργανικά κέρδη μετά από φόρους (συνεχιζόμενες δραστηριότητες) στο 9μηνο του 2023,

    το γεγονός ότι έχει μία από τις ισχυρότερες κεφαλαιακές θέσεις στην Ευρώπη, η οποία ενισχύεται από τη βιώσιμη οργανική παραγωγή κεφαλαίου και ανθεκτικούς ισολογισμούς, κάτι που προοιωνίζεται καλά για τις μελλοντικές αμοιβές των μετόχων.

    Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος είναι πλέον σε θέση να επιδιώξει κερδοφόρα ανάπτυξη χάρη στους καθαρούς ισολογισμούς.

    ✓ Μετά τη μείωση του κινδύνου των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ένα τραπεζικό σύστημα χωρίς μόχλευση που προσφέρει υψηλά περιθώρια πιστωτικής ανάπτυξης κυρίως για εταιρείες, αλλά και στο νέο οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί με τη μετατροπή μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξυπηρετούμενα.

    Παράλληλα, η εκκαθάριση των NPEs είχε ως αποτέλεσμα η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας σε NPEs να είναι πλέον ελάχιστη και η τράπεζα να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση, όπως αναφέρεται, σε σχέση με τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές ομοειδείς της. Επισημαίνεται δε ότι η Εθνική ήταν η μόνη συστημική τράπεζα που καθάρισε τα NPEs της χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και η μοναδική ελληνική που δεν προχώρησε σε απόσχιση τραπεζικών δραστηριοτήτων (hive-down).

    Επισημαίνεται δε ότι η τράπεζα είναι σε θέση να ξαναρχίσει τις καταβολές προς τους μετόχους, αρχής γενομένης από τη διανομή ενός 20%-30% από τα κέρδη του 2023.

    Δυνατό προφίλ κερδοφορίας

    Στα πλεονεκτήματα της Εθνικής Τράπεζας είναι, όπως προαναφέρθηκε, το δυνατό προφίλ οργανικής κερδοφορίας.

    Η Τράπεζα παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη καθαρών εσόδων από τόκους και ισχυρά επιτοκιακά περιθώρια, συγκλίνει πλέον στις προμήθειες με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς της, ενώ έχει αυστηρό έλεγχο του κόστους, με το κόστος κινδύνου να ομαλοποιείται.

    Το όραμα

    Παρουσιάζοντας, τέλος, το όραμα και τις αξίες της, η διοίκηση της Εθνικής αναφέρεται στον στόχο να γίνει «Τράπεζα πρώτης επιλογής» για τους πελάτες, τους εργαζομένους και τους επενδυτές. Σκοπός, όπως αναφέρει, η δημιουργία ενός καλύτερου, πιο βιώσιμου μέλλοντος.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Τράπεζα: Συγκέντρωσε ήδη 1 δισ. μέσα σε 20 λεπτά

    Ακίνητα 240 εκατομμυρίων βγάζει προς πώληση η Εθνική

    Εθνική: Τα μυστικά ραντεβού Μυλωνά με 20 top επιχειρηματίες και εφοπλιστές – Όλο το παρασκήνιο και τα ονόματα



    ΣΧΟΛΙΑ