• Ο Δημήτρης Γαλάνης φαβορί για το Ψυχικό, το «ναι» του Σκυλακάκη σε Στάσση και Κόπι, ο Καμπουρίδης και η μάχη με την DCI και τι θα κάνει ο Πολίτης με την σύμβαση της Αττικής οδού

    Μόλις δυο 24ωρα έμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες τις Κυριακής

    image

    Ο Δημήτρης Γαλάνης για δήμαρχος;

    Μόλις δυο 24ωρα έμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες τις Κυριακής για τον 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, Φιλοθέης και Νέου Ψυχικού, όπως φαίνεται ο νυν δήμαρχος συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί.

    Την πρώτη Κυριακή έλαβε περίπου 39%.

    Χθες Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη εκδήλωση στο τένις της Φιλοθέης και μίλησαν ο επιχειρηματίας Θόδωρος Φέσσας και ο γιατρός Θάνος Ασκητής.

    Ο Γαλάνης στην προηγουμένη θητεία του απέδειξε ότι τα πήγε εξαιρετικά καλά, οπότε όπως μου λένε πηγές «θεωρούν απόλυτα λογικό οι δημότες της περιοχής να ανανεώσουν την θητεία του στον δημαρχιακό θώκο».

    Επιπρόσθετα και η αντίπαλος του Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, που εξελέγη τρίτη στις εκλογές της προηγουμένης Κυριακής, δίνει στον νυν Δήμαρχο ψήφο εμπιστοσύνης.

     

    Υπογλώσσια για τη Folli Follie

    Δεν σας κρύβω ότι οι εναλλαγές στο τοπίο της δικαστικής διερεύνησης του σκανδάλου της Folli Follie ορισμένες φορές είναι τόσο έντονες ώστε η παρακολούθησή τους θα μπορούσε να καταστεί επικίνδυνη για άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα.

    Αυτό δεν αποτελεί μπηχτή για τον «πατριάρχη» της οικογένειας Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ο οποίος είπαμε χαίρει άκρας υγείας, αλλά προέκυψε αυθορμήτως μετά τη χθεσινή απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

    Εκεί λοιπόν που όλοι νομίζαμε ότι μετά το ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, οι επενδυτές «έφαγαν ακόμη» μία σφαλιάρα, ήρθε το χαστούκι από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος όπως θα έχετε ήδη διαβάσει, αναίρεσε το βούλευμα αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων.

    Καταρχήν εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στον Άρειο Πάγο προσέφυγαν μόνον οι συνήγοροι  (Ν. Σακκάς και Ι. Κυριακόπουλος) ιδιωτών επενδυτών και όχι οι λοιποί εκπρόσωποι του Δημοσίου (…), ώστε να αποφύγουν την ενδεχόμενη οριστική αδυναμία αποζημίωσης των εντολέων τους.

    Μόνο οι οφειλές της εταιρείας στα ασφαλιστικά ταμεία υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ.

    Έστω, και έτσι όμως μετά την σωτήρια προσφυγή, η παρτίδα για τους ζημιωθέντες επενδυτές, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, κερδήθηκε στο παραπέντε.

    Έτσι τουλάχιστον παραμένει ζωντανή η ελπίδα τους μήπως κάποτε αποζημιωθούν.

     

    «Γκαζώνουν» στο ΤΑΙΠΕΔ για να κλείσει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

    Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τις επίσημες υπογραφές για το οικονομικό κλείσιμο της εξαγοράς του 67% του λιμένα Ηγουμενίτσας από τον Όμιλο Grimaldi.

    Εξ όσων είναι σε θέση να γνωρίζει ο Wiseman στο ΤΑΙΠΕΔ τρέχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας, που υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο, έτσι ώστε ακολούθως να μπει στο Ταμείο το ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσό των 84,17 εκατ. Ευρώ από τον Όμιλο Grimaldi εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

    Άνθρωπος με πολύ καλή γνώση των όσων συμβαίνουν στο Ταμείο μου μετέφερε ότι η σπουδή αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι στις 20 Οκτωβρίου θα βρεθούν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, ο διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης και ο επικεφαλής του Ομίλου Grimaldi, Emanuele Grimaldi προκειμένου να επισφραγίσουν τη συμφωνία.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη ο Emanuele Grimaldi είχε απέναντι του επτά ισχυρούς αντιπάλους.

    Αυτοί η κοινοπραξία των ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Attica Group, η συμμαχία του Γιώργου Περιστέρη (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) με τον επιχειρηματία Γιώργο Γρύλο (Aviareps), ο Σήφης Βαρδινογιάννης (ΣΕΚΑΒΙΝ), ο Ιβάν Σαββίδης (ΟΛΘ), ο Μάριος Ηλιόπουλος (Goldenstep Shipping Limited), και ο Παναγιώτης Ψαλτάκος (ΤΕΚΑΛ).

     

    Στο Ελεγκτικό ετοιμάζεται να στείλει το ΤΑΙΠΕΔ τη νέα Σύμβαση της Αττικής Οδού

    Μια που είμαστε σε «περιβάλλον» ΤΑΙΠΕΔ νομίζω ότι πρέπει να ενημερωθείτε ότι η Διοίκηση του υπό τον Δημήτρη Πολίτη, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον «νεκρό χρόνο» που έχει δημιουργήσει η προσφυγή της κοινοπραξίας Vinci-Mytilineos για την Αττική Οδό.

    Από ότι μαθαίνω η προσφυγή της κοινοπραξίας που κατατέθηκε στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) στα τέλη του περασμένου μήνα δημιουργεί ένα  χρονικό κενό – εξού και ο νεκρός χρόνος – δύο μηνών έως ότου να βγει η σχετική απόφαση.

    Να σας αναφέρω, επίσης, ότι ο διαγωνισμός δεν έχει παγώσει και το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει καλύψει κάπως το χαμένο χρόνο.

    Στο ΤΑΙΠΕΔ λοιπόν δεν κάθισαν με δεμένα τα χέρια για να παρατηρούν αμέτοχοι τις εξελίξεις.

    Έτσι αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το διάστημα αυτό προετοιμάζοντας όσο το δυνατόν καλύτερα τη σύμβαση προκειμένου να την αποστείλουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο με το που ξεκαθαρίσει το τοπίο.

    Πρόκειται για το ένα από τα δύο βήματα ώστε να καταλήξουμε στην υπογραφή της σύμβασης από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Ακούω, επίσης, ότι το νομικό τμήμα το Ταμείου δε δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα για την απόφαση της Αρχής, αλλά το ζήτημα είναι αν η κοινοπραξία θα προσφύγει και στο ΣτΕ.

    Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το δίμηνο της αναμονής να γίνει σίγουρα οκτάμηνο και φαίνεται ότι ο σχεδιασμός για την υπογραφή της σύμβασης εντός του φθινοπώρου δε θα είναι εφικτό.

     

    Πληρώνουν τα malls της Lamda

    Το μέρισμα που δίνει και φέτος η Lamda Malls στους μετόχους (εν προκειμένω τη Lamda Development) δίνει μία γεύση στους μελλοντικούς μετόχους για το τι θα εισπράττουν όταν η εταιρεία μπει στο Χρηματιστήριο.

    Η απόσχιση των τεσσάρων εμπορικών (οσονούπω έξι) της Lamda έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο η ΙΡΟ να πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024 για να αντληθούν 150 εκατομμύρια.

    Για τα κέρδη του οκταμήνου, λοιπόν, που έφτασαν τα 16,95 εκατομμύρια, θα δοθεί προσωρινό μέρισμα 12 εκατ. ευρώ (0,073 ευρώ ανά μετοχή για 165 εκατ. μετοχές).

    Πέρσι είχε διανεμηθεί προμέρισμα 6,9 εκατ. (0,042 ανά μετοχή) από τα κέρδη ενεαμήνου και το 2021 είχαν δοθεί 0,0237 ανά μετοχή.

    Θα δούμε ποια μερισματική πολιτική θα ακολουθήσει η διοίκηση, αν οι προβλέψεις της Lamda επαληθευτούν και τo 2026 τα malls γράφουν EBITDA 92 εκατομμυρίων.

    Να σας θυμίσω  ότι τo σχέδιο για την ομπρέλα στην οποία θα ενταχθούν στη νέα εταιρεία τα εμπορικά assets το είχε παρουσιάσει αναλυτικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, βάζοντας τα θεμέλια μιας διαδικασίας «απλοποίησης των νομικών οντοτήτων ώστε να πάμε σε ένα κατανοητό και αποτελεσματικό τρόπο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο».

    Το βήμα αυτό είναι το πρώτο προς της δημιουργία και άλλων εταιρειών συμμετοχών, όπως μίας που θα περιλαμβάνει τις μαρίνες Κέρκυρας, Φλοίσβου και Αγίου Κοσμά.

     

    Οι «ξεχασιάρηδες» της DCI (εν μέσω δικαστικής διαμάχης με τον Καμπουρίδη)

    Μικρές… παραλείψεις εντοπίστηκαν στην ανακοίνωση της DCI Advisors για τα αποτελέσματα εξαμήνου (της εταιρείας που έγινε μαλλιά κουβάρια με τον αποπεμφθέντα Μίλτο Καμπουρίδη), όπως οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις που θα προκύψουν σε περίπτωση αρνητικής για την εταιρεία έκβασης της υπόθεσης με τον πρώην μέτοχο της εισηγμένης.

    Μικρή η παράλειψη, αλλά και η συνακόλουθη επιβάρυνση που θα επηρέαζε τα αποτέλεσμα της εταιρείας.

    Παράδειγμα είναι οι δικαστικές δαπάνες σε σχέση με τις διάφορες υποθέσεις που φτάνουν τα 800 χιλ. ευρώ (θυμίζουμε ότι αγωγή έχει καταθέσει κατά της εισηγμένης και η εταιρεία Καμπουρίδη και διεκδικεί 13 εκατ. ευρώ).

    Σε εξέλιξη είναι φορολογικοί έλεγχοι στις ελληνικές θυγατρικές που έχουν μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει σε λογαριασμούς άνω του 1 εκατ..

    Πηγές που παρακολουθούν την επένδυση στo Kilada Hills κάνουν επίσης λόγο για απαιτήσεις 500 χιλ. από προμηθευτές κι ενώ συζητήσεις για την πώληση assets γίνονται, δεν έχουν καταλήξει, όπως παραδέχεται η DCI.

    Οι διευθυντές της DCI διατείνονται ότι η επένδυση έχει κάνει σοβαρά βήματα προόδου.

     

    Μετρούν τα κέρδη των Αυτοδιοικητικών στο Μαξίμου και η «πανστρατειά» για το Β. Αιγαίο

    «Ταμείο» κάνουν, απ’ ότι μαθαίνω, στο Μέγαρο Μαξίμου, ως προς το τι μπορούν να περιμένουν στο β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Κι απ’ ότι λένε κυβερνητικά στελέχη έχουν… ξεγράψει την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων όπου η Ρ. Κράτσα μάλλον θα χάσει από τον γαλάζιο «αντάρτη», Γ. Τρεπεκλή.

    Ίσως και γι’ αυτό δεν έκανε «καταδρομική» επίσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πάντως πήγε σε άλλες περιοχές.

    Μαθαίνουμε επίσης ότι θεωρούν πως ο Δημήτρης Πτωχός θα κερδίσει, έστω και δύσκολα τον Πέτρο Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και ο Αλκιβιάδης Στεφανής τον Κώστα Μουντζούρη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

    Επιστρατεύτηκε μάλιστα μέχρι και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης για να στηρίξει τον γαλάζιο υποψήφιο, μεταβαίνοντας χθες για τον «κοινό αγώνα» στη Μυτιλήνη.

    Έστω και δύσκολα θα κερδηθεί η μάχη για τη ΝΔ και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με τον Χρ. Μέτιο, όμως, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη Δυτική Μακεδονία και τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ, κ. Κασσαπίδη.

    Όσο για τους δήμους; Είναι σίγουροι στο Μαξίμου ότι ο Κώστας Μπακογιάννης θα πετύχει άνετη νίκη, παρ’ ότι ο Χάρης Δούκας έκλεψε τις εντυπώσεις στο debate της Τετάρτης.

    «Παγωμένοι» είναι πάντως στη ΝΔ από την εικόνα στη Θεσσαλονίκη όπου πολλές πληροφορίες που τους έρχονται από εκεί δείχνουν ότι ο Στ. Αγγελούδης, προσωπικός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου, μπορεί να κερδίσει τον νυν δήμαρχο, Κ. Ζέρβα.

     

    Γιώργος Στάσσης, Χρήστος Κοπελούζος και Κωνσταντίνος  Ξιφαράς προχωρούν τη νέα μονάδα της Κομοτηνής

    Την έγκριση περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) της Κομοτηνής, έδωσαν ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου.

    Το πλειοψηφικό μερίδιο (51%) στη μονάδα έχει ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ, ενώ στο σχήμα συμμετέχουν επίσης ο Χρήστος Κοπελούζος με τη Damco Energy και ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς με τη ΔΕΠΑ-Εμπορίας.

    Η νέα μονάδα θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το νέο FSRU της Αλεξανδρούπολης, ενώ έχει και κατάλληλη τοποθεσία για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

    Πρόκειται για μονάδα συνδυασμένου κύκλου με  ισχύ 484,60 ΜWe στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής με ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 1.560 GWh.

     

    Ο Γιώργος Στάσσης είπε και το «ναι» στο Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ)

    Μία και μιλάμε για το Γιώργο Στάσση, να σας αποκαλύψουμε πως το αφεντικό της ΔΕΗ είπε τελικά το «ναι» στην αύξηση των τελών που καταβάλλονται υπέρ του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), αναγνωρίζοντας τη σημασία του να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις υποχρεώσεις του.

    Στο πλαίσιο της δημοσίας διαβούλευσης που έκαναν ο Θανάσης Δαγούμας και ο Δημήτρης Φουρλάρης της ΡΑΑΕΥ, ο Στάσσης τοποθετήθηκε λέγοντας ότι η πρόταση για την τροποποίηση της μεθοδολογίας των τελών κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

    Πληροφορούμαι επίσης πως ανάλογη θετική γνώμη για το θέμα εξέφρασε εν συνεχεία και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος της Mytilineos «με γνώμονα την επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ της αποδοτικής λειτουργίας των αγορών και της λελογισμένης αποτίμησης του κόστους συμμετοχής σε αυτές» όπως είπε.

     

    Τα  κρασιά από τη Νάουσα του κου Σαββάκη…

    Όπως καταλαβαίνετε ύστερα από όλα αυτά, ο Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) και πρώην  Πρόεδρος του Συνδέσμου των Βορειολλαδίτικων Βιομηχανιών (ΣΒΕ-πάντα σε μεγάλη κόντρα με το Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και το ΣΕΒ της… Αθήνας!) είναι έτοιμος να ανοίξει μερικά μπουκάλια από το φημισμένο παλιό ναουσαίικο κρασί για να πανηγυρίσει, μεταφορικά το γράφω φυσικά.

    Ο κος Σαββάκης σχεδιάζει όπως λέει «την ωρίμανση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με την εισαγωγών πρόσθετων προϊόντων το επόμενο διάστημα, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας για την δημιουργία μιας πλατφόρμας ‘πράσινων’ διμερών συμβολαίων».

    Πάντως, ένας «άσπονδος» φίλος του κου Σαββάκη από την οδό Ξενοφώντος όπου και η έδρα του ΣΕΒ, είπε πως «αυτά τα περί αναβάθμισης καλά είναι στα λόγια, αλλά ο άνθρωπος θέλει απλώς να προσλάβει κόσμο στο ΕΧΕ και γι’ αυτό πανηγυρίζει»…

     

    …και τα πτυχία εξ Ιταλίας του διευθύνοντος

    Βλέπετε πως σε όλα αυτά και επειδή ως wiseman είμαι πολύ ευγενής αλλά όχι επιλήσμων, δεν αναφέρθηκα καθόλου στον έτερο «αστέρα» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τον διευθύνοντα σύμβουλο κο Αλέξανδρο Παπαγεωργίου, η τοποθέτηση του οποίου προ μηνών είχε προκαλέσει ανάμεικτα αισθήματα και ποικίλες αντιδράσεις στην ενεργειακή αγορά.

    Εγώ απλώς μεταφέρω χωρίς να υιοθετώ και αφήνω σε εσάς τα συμπεράσματα.

    Ακούστηκαν πολλά τότε (κυρίως από μεγάλο επιχειρηματία της ενέργειας αλλά όχι μόνο από αυτόν) για το Πανεπιστήμιο Μποκόνι της Ιταλίας, του οποίου είναι πτυχιούχος οικονομικών ο κος Παπαγεωργίου, αλλά και για εκλεκτικές συμπάθειες εν Ελλάδι του CEO του ΕΧΕ.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: Ο κος Παπαγεωργίου βρισκόταν στο ΕΧΕ  από το 2017 και προσπαθώ να θυμηθώ ποια κυβέρνηση είχαμε τότε και ποιος ηλικιωμένος που έπινε διαρκώς φραπέ, έκανε κουμάντο σε τέτοια θέματα.

    Ο σημερινός CEO  πάντως προσελήφθη τότε ως Key Account Manager στις αγορές Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στη συνέχεια ως Διευθυντής Πωλήσεων, από το 2020 ως Ανώτερος Διευθυντής Πωλήσεων και με ένα άλμα εδώ και 7 μήνες είναι και αυτός αφεντικό!

    Όπως όμως γνωρίζετε ο χρόνος είναι πανδαμάτωρ και οι μνήμες «αδυνατίζουν» προϊόντος του χρόνου…

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.