• Οι 6 μεγάλοι της Intralot, η «παρέα της μπιρίμπας» του Κόκκαλη, ο Watsa στα Αστέρια, η MYTILINEOS, ο αμερικανικός κολοσσός και η AEGEAN, και το πούρο του εφοπλιστή

    Ηχηρά επιχειρηματικά ονόματα φαίνεται πως μετέχουν στην κεφαλαιακή αύξηση της Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη

    image

    Intralot: Οι 6 μεγάλοι της ΑΜΚ

    Ηχηρά επιχειρηματικά ονόματα της χώρας φαίνεται, όπως όλα δείχνουν, ότι μετέχουν στην κεφαλαιακή αύξηση της Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, 6 Έλληνες επιχειρηματίες, ορισμένοι εκ των οποίων κινούνται μέσω Family office που έχουν δημιουργήσει, θα είναι παρόντες στην ΑΜΚ των 135 εκατ. ευρώ. Αποκτώντας μετοχική παρουσία στην Intralot ΙΝΛΟΤ 0% 1,13 όπου ήδη έχει «κλειδώσει» τη συμμετοχή του από την πρώτη στιγμή και ο εφοπλιστής Γιώργος Μουνδρέας.

    Το νέο επιχειρηματικό αίμα μπαίνει στο μετοχικό σχήμα της Intralot, έπειτα από την αγορά την Παρασκευή, ενός μεγάλου μεριδίου δικαιωμάτων που παραχωρήθηκαν εξωχρηματιστηριακά από τα fund της νεοϋρκέζικης Standard General, στην οποία ιδρυτικός εταίρος και CEO ο νοτιοκορεατικής καταγωγής Σου Κιμ.

    Τα 6 μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα είναι φίλα προσκείμενα στον Σωκράτη Κόκκαλη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα διασυνδεδεμένα με αυτούς Family Office έχουν αποκτήσει ισχυρή ρευστότητα από σημαντικές εταιρικές πράξεις.

    Περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα των μεγάλων Ελλήνων επιχειρηματιών δεν γίνονται γνωστά, τουλάχιστον επί του παρόντος.

    Αν και κατά πληροφορίες, ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και περιπτώσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και εκπλήξεις της «πρώτης γραμμής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

     

    Η παρέα της Μπιρίμπας

    Πηγές αναφέρουν ότι ένα από τα δυνατά ονόματα «ξεπερνάει» σε ισχύ ακόμα και την οικογένεια Μουνδρέα.

    Όσον αφορά κάποιους εκ των 6 επιχειρηματιών, πηγές με γνώσεις, υποστηρίζουν ότι «ίσως μπορούν να αναζητηθούν στην περίφημη παρέα της μπιρίμπας του προέδρου Σωκράτη Κόκκαλη».

    Οι φίλοι του κ. Κόκκαλη στην «παρέα της μπιρίμπας» είναι μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Τσουκαρίδης της Paper Τσουκαρίδης που πουλήθηκε σε κινεζικό όμιλο αντί 26 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, ο Μάριος Κάτσικας της φαρμακοβιομηχανίας FARAN, ο Γιάννης Κατσέλης τέως ιδιοκτήτης της Κατσέλης το σήμα της οποίας έχει αγοραστεί από την Καραμολέγκος κλπ.

    Στην παρέα της μπιρίμπας συμμετείχε και παλαιότερα άλλος τέως μεγάλος επιχειρηματίας της χώρας, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά από το mononews.gr.

    Αρνήθηκε, όμως, ότι «συμμετέχει στο εγχείρημα της Intralot και ζητήθηκε να διατηρηθεί η ανωνυμία».

     

    Ο Γιάννης Τσουκαρίδης, τα 26 εκατ. ευρώ και η Μύκονος

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη, τον κανόνα που κυριαρχεί στο real estate και «επιτάσσει» την αγορά όμορων κτιρίων όταν αυτά είναι διαθέσιμα φέρεται να ακολουθεί και για τις προσωπικές του επενδύσεις ο Γιάννης Τσουκαρίδης, προσωπικός φίλος του Σωκράτη Κόκκαλη.

    Ο επιχειρηματίας είναι γνωστός από την εποχή που βρισκόταν στο τιμόνι της Paperpack, η οποία εδώ και μία διετία ανήκει σε κινεζικό fund.

    Το Orlando-Equity Holding Limited σύστησε ο ίδιος στην ελληνική αγορά, αφού μέχρι το 2020 το fund ήταν άγνωστο στη χώρα.

    Από τις αρχές του 2023, φέρεται να είναι ο νέος ιδιοκτήτης της βίλας του γιου του, Γιώργου Τράγκα, Γιάννη στον Άγιο Λάζαρο της Μυκόνου, όπου ο Γιάννης Τσουκαρίδης διατηρεί ήδη μια κατοικία και φέρεται να προθυμοποιήθηκε να ξοδέψει επιπλέον 1 εκατ. ευρώ για τη νέα του αγορά στο νησί των ανέμων.

    Ο Γιάννης Τσουκαρίδης ήταν έως το 2020 ο ιδιοκτήτης της – τότε – εισηγμένης Paperpack, εταιρεία κυτιοποιίας που προσέλκυσε το ενδιαφέρον και θεσμικών επενδυτών.

    Πριν προλάβει να παραδώσει τη σκυτάλη στην κόρη του, Τζουλιάνα Τσουκαρίδη, ο ίδιος συμφώνησε να πωλήσει τη συμμετοχή του και τη συμμετοχή της οικογένειάς του (της συζύγου του Βεατρίκης και της κόρης του) στην Orlando-Equity Holding Limited, έναντι τιμής 6,66 ευρώ ανά μετοχή.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, οι επενδυτές από τον Δρόμο του Μεταξιού προχώρησαν σε squeeze out, ωθώντας την Paperpack εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό στις αρχές του 2021.

    Το deal υπολογίζεται στα 26 εκατ. ευρώ (για το σύνολο των 3,9 εκατ. μετοχών) που περιήλθαν ως επί το πλείστον στα χέρια της οικογένειας Τσουκαρίδη.

     

    Ο Πρεμ Γουάτσα στα Αστέρια Γλυφάδας

    Σήμερα σας έχω αποκαλυπτικά ντεσού από την πολυσυζητημένη επίσκεψη του φιλέλληνα μεγαλοεπενδυτή Prem Watsa στην Αθήνα.

    Όπως έμαθα λοιπόν, θέση δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα πάρει ο Πρεμ Γουάτσα στα πολυαναμενόμενα εγκαίνια του One & Only Aesthesis στα παλιά Αστέρια Γλυφάδας.

    Τα εγκαίνια του νέου ορόσημου στην ultra-luxury φιλοξενία για την αθηναϊκή ριβιέρα έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου και ανάμεσα στους παριστάμενους θα βρίσκεται ο Ινδοκαναδός δισεκατομμυριούχος που έχει εξάρει πολλές φορές το Γιώργο Χρυσικό, διευθύνοντα σύμβουλο της Grivalia Hospitality που τρέχει το έργο.

    Η εταιρεία πρόλαβε να πετύχει τον στόχο ανοίγματος του πολυτελούς θέρετρου τον Νοέμβριο, τον οποίο έθεσε έπειτα από κάποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών μίας επένδυσης που ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό τα 60 εκατομμύρια και ξεπέρασε τα 300 εκατ..

    Να σας θυμίσω ότι ο ισχυρός ανήρ της Fairfax θα βρεθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο, της καθιερωμένης πλέον επίσκεψης του, προκειμένου να ελέγξει από κοντά τις μεγάλες επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει σε τράπεζες, ακίνητα και λιανεμπόριο .

    Ο κ. Γουάτσα θα συναντηθεί με υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και τις διοικήσεις των εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει.

     

    Πράσινο φως από Σταϊκούρα για αντιπλημμυρικά στην Oλυμπία Οδό

    Μπορεί η Πελοπόννησος να μην επλήγη από τις δύο πρόσφατες κακοκαιρίες, αλλά από ότι ακούω το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έδωσε το πράσινο φως για νέα αντιπλημμυρικά έργα στην Ολυμπία Οδό, δηλαδή στον οδικό άξονα Κόρινθος-Πάτρα

    Για να γίνω πιο σαφής ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε πρόσφατη απόφασή του προχώρησε στη δέσμευση 5,8 εκατ. Ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που εντάσσονται στη σύμβαση της παραχώρησης.

    Να σας θυμίσω ότι τη παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού έχει αναλάβει η ομώνυμη εταιρεία με βασικό μέτοχο τη γαλλική Vinci, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν επίσης η γερμανική Hochtief και οι ελληνικές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και ΑΒΑΞ.

     

    Ποια δουλειά «κλείδωσαν» οι Όμιλοι Intrakat και Κοπελούζου

    Το τελικό πράσινο φως για την επιλογή της συμμαχίας των ομίλων Intrakat και Κοπελούζου για την κατασκευή του νέου πράσινου κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών αξίας 140 εκατ. Ευρώ που θα κατασκευαστεί στο νο. 166 της Οδού Πειραιώς έδωσε το υπουργείο υποδομών.

    Άνθρωπος με πολύ καλή γνώση των όσων συμβαίνουν στο υπουργείο μου ανέφερε ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε το τελικό ΟΚ για τον οικονομικό φάκελο της κοινοπραξίας Intrakat-REDEX (θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου με δραστηριότητα στην ανέγερση και το facility management τουριστικών καταλυμάτων, γραφειακών χώρων και πολυτελών οικιστικών projects) που είχε δώσει το περασμένο Απρίλιο τη μοναδική προσφορά για το έργο.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη πρόκειται για ένα ΣΔΙΤ που βγήκε στον αέρα τον Ιούλιο του 2021 και διήρκησε δύο χρόνια και προσέλκυσε, πέραν της επικρατούσας κοινοπραξία, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τον ΑΒΑΞ, τη συμμαχία Mytilineos-Dimand, το κοινό μπλοκ του Παναγιώτη Ψαλτάκου με τη λιβανέζικη Aljihads (JCC) και τη Μηχανική Α.Ε. Του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου.

    Ωστόσο, οι δύο τελευταίες εταιρείες κόπηκαν στο «κόσκινο» της αξιολόγησης των δικαιολογητικών από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

    Το επόμενο βήμα είναι η σχετική σύμβαση να πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και να περάσει από τη Βουλή, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κατασκευή του νέου πράσινου κτιρίου που θα συγκεντρώνει τις διασπαρμένες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

    Η κατασκευή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τρία έτη, ενώ θα ακολουθήσει μία 36ετής περίοδος συντήρησης και λειτουργίας.

     

    Δικαίωση mononews.gr – wiseman: Τέλος και τυπικά η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας…

    Είχαμε ακόμη μία απόλυτη δικαίωση σε ρεπορτάζ του mononews.gr και του wiseman:

    Ο Δημήτριος Πολίτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ εισηγήθηκε και «πέρασε» στο Ταμείο, τη ματαίωση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

    Συνεπώς η ιδιωτικοποίηση μας… τελείωσε τουλάχιστον για 1-2 χρόνια.

    Υπενθυμίζω ότι σας το γράφαμε από τον Μάρτιο, όταν ο διαγωνισμός «τέθηκε υπό αναστολή» (Σ.Σ. πολύ κομψή διατύπωση για την παραπομπή στις… καλένδες) ενόψει -τότε- των δικαστικών εξελίξεων.

    Αλλά στις 14 Σεπτεμβρίου σας  είχαμε προαναγγείλει τη ματαίωση από τον  wiseman υπό τον τίτλο «ΔΕΠΑ-το σήριαλ της ιδιωτικοποίησης» γράφοντας:

    Με την ιστορία των δικαστικών περιπετειών ανακύπτει το ερώτημα τι θα γίνει με την θρυλούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας που περιλαμβάνει και την πολύφερνη νύφη του Ομίλου, το  «Φυσικό Αέριο Αττικής» που θεωρείται στην αγορά ως «μαγαζί γωνία».

    Ο wiseman ζήτησε «τα φώτα» υψηλά ιστάμενης πηγής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων του γνωστού ΤΑΙΠΕΔ.

    Ο άνθρωπος που είναι αυτό που λέμε «παλιά καραβάνα» και έχουν δει πολλά τα μάτια του ήταν ξεκάθαρος:

    «Το βάρος της οφειλής των εκατομμυρίων των ELFE προς τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και η πολύχρονη δικαστική εκκρεμότητα, ουσιαστικά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ στην πράξη την απευθείας πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε ιδιώτη μέσω Διεθνούς Διαγωνισμού.

    Το καταλαβαίνουν όλοι αυτό, αφού ουδείς προτίθεται να αγοράσει μια εταιρία η οποία έχει λαμβάνειν 70 ή 100 ή παραπάνω ή και… μηδέν εκατομμύρια από μια εταιρία σαν την ELFE που αν την πουλήσεις ολόκληρη μαζί με το λιμάνι που έχει μπροστά στην Καβάλα είναι ζήτημα εάν πιάνει 50 εκατομμύρια έτσι όπως έχει γίνει σήμερα».

    Αυτά γράφαμε προ μηνός και εσείς καλά κάνετε και διαβάζετε mononews.gr και wiseman για να είστε ενημερωμένοι έγκαιρα και έγκυρα…

     

    Σκυλακάκης (ΥΠΕΝ) – Δαγούμας (ΡΑΑΕΥ) – Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ), τα μιλήσανε τα συμφωνήσανε για τους κακοπληρωτές…

    Ο κύβος ερρίφθη και η απόφαση ελήφθη: Όποιος δεν πληρώνει δύο συνεχόμενους λογαριασμούς ρεύματος θα κηρύσσεται «κακοπληρωτής» και θα «κοκκινίζει» (και χρωματικά πλέον, όχι μόνο εννοιολογικά) στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

    Αυτό σημαίνει πρακτικά πως μετά από δύο απλήρωτους λογαριασμούς, το όνομα του καταναλωτή θα «μαρκάρεται» με κόκκινη σήμανση πάνω στο έντυπο ή στην ηλεκτρονική αποστολή του λογαριασμού.

    Για να καταλήξουν σε αυτή την απόφαση, είχαν αναλυτικές επαφές απευθείας ή και μέσω… αντιπροσώπων, ο ΥΠΕΝ Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Θανάσης Δαγούμας και το «αφεντικό» του ΔΕΔΔΗΕ, ο Τάσος Μάνος.

    Στελέχη της ΡΑΑΕΥ έχουν επισημάνει πως όταν εφαρμοστεί στην πράξη αυτή η απόφαση, τους πρώτους μήνες του 2024, θα εκδηλωθούν αντιδράσεις λόγω «προστασίας των προσωπικών δεδομένων».

    Μάλιστα, όπως πληροφορούμαι, κάποιοι δικηγόροι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς δημοσιότητα, ήδη έχουν αρχίσει να γράφουν αναφορές στις Ανεξάρτητες Αρχές όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    Κάτι μουρμουρίζουν οι ίδιοι μάλιστα για προσφυγές στη δικαιοσύνη υπολογίζοντας σε συχνή προβολή στα τηλεοπτικά κανάλια.

     

    Η MYTILINEOS, Ο αμερικανικός κολοσσός και η AEGEAN

    Φίλοι αναγνώστες, όσοι έχετε καλή μνήμη θα θυμάστε ότι πριν 2 χρόνια, όταν η μετοχή της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 έπαιζε στα 15€ και πουλούσε τον άμπακο η Fidelity, τα χαρτιά της τα αγόραζε άλλος αμερικάνικος κολοσσός με έδρα το Milwaukee του Wisconsin.

    Η συγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται 136.5 δισ. δολάρια από τα οποία παραπάνω από τα μισά είναι για υπό διαχείριση αποκλειστικά για τα Emerging Markets.

    Η ομάδα διαχείρισης αυτού του κορυφαίου αμερικάνικου κολοσσού που είναι υπεύθυνη για την Ελλάδα, αποτελείται από δύο γυναίκες και οι δύο απόφοιτες με MBA από το Columbia Business School.

    Εδώ να σας φρεσκάρουμε την μνήμη ότι και ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης έχει πάρει το MBA του και αυτός από το Columbia Business School.

    Όταν έχτιζε θέση ο αμερικάνικος κολοσσός κόντρα στην Fidelity στα επίπεδα των 15€ μετά ακολούθησε η αλματώδης αύξηση του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα το χαρτί να πάει στα τέλη Ιουνίου του 2022 στα 12.70€.

    Η συγκεκριμένη διαχειρίστρια δεν φοβήθηκε και συνέχισε να χτίζει την θέση της.

    Εάν υποθέσουμε ότι ο συγκεκριμένος αμερικάνικος κολοσσός είχε χτίσει θέση μίνιμουμ 1.000.000 μετοχών, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman γιατί η εταιρεία αυτή είναι εισηγμένη στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, έχει πουλήσει το 70% της θέσης της.

    Δηλαδή, σε μίνιμουμ 700.000 μετοχών με μια μέση τιμή τα 15€ αυτό σημαίνει ότι ο αμερικάνικος κολοσσός έχει κεφάλαιο χωρίς το κέρδος προς επένδυση της τάξης των 10.5 εκ ευρώ.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Wiseman, ο αμερικάνικος κολοσσός ξεκοκαλίζει τις ελληνικές εισηγμένες που τον ενδιαφέρουν για να τοποθετηθεί τώρα, μέσα στην κρίση.

     

    Η Ryanair και η Aegean

    Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman, η αναλύτρια του αμερικάνικου κολοσσού βρέθηκε πριν λίγο καιρό στην Ελλάδα και της τράβηξε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον η μετοχή της Aegean.

    Ο λόγος είναι ότι (είναι και συναπόφοιτη από το Columbia Business School με τον κ. Ευτύχιο Βασιλάκη), ο συγκεκριμένος αμερικάνικος κολοσσός ελέγχει ήδη το 2.85% της Ryanair.

    Έχει δηλαδή στην κατοχή του 32.447.118 μετοχές αξίας 547 εκ ευρώ.

    Για να καταλάβετε, όλη η Aegean κοστίζει 920 εκατ. ευρώ.

    Η πρόσφατη πολύ μεγάλη πτώση της Aegean ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 είναι που ενεργοποίησε το ενδιαφέρον του αμερικάνικου κολοσσού, που σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε ήδη να τοποθετείται.

    Βλέπετε, η Aegean έχει το δεύτερο υψηλότερο περιθώριο EBIT μετά τη Ryanair.

    Όταν ο συγκεκριμένος αμερικάνικος κολοσσός αγόραζε τη Mytilineos στα 15€, κανείς δεν πίστευε, εκτός από τον Wiseman φυσικά, ότι θα έφτανε στα 38€ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

    Για να σας φρεσκάρουμε την μνήμη, η Mytilineos το 2021 έβγαλε 163 εκατ. ευρώ κέρδη και για το 2023 πάει να βγάλει 600 εκατ. ευρώ κέρδη.

    Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αυτή τη στιγμή που μιλάμε απέδειξε περίτρανα ότι είναι ο κορυφαίος Έλληνας επιχειρηματίας.

    Πήγε τη Mytilineos σε άλλη πίστα και όχι μόνο την διατηρεί εκεί αλλά θα την πάει και σε ακόμα μεγαλύτερη πίστα.

    Μέσα στο 2024 θα γίνει η εισαγωγή της Mytilineos στο FTSE 100.

    Συγχρόνως, δε, είναι ο άνθρωπος που αντιλαμβάνεται όσο κανένας άλλος το χρηματιστήριο και θέλει να δημιουργεί πλούτο για τους μετόχους του.

    Τον νοιάζει πραγματικά πάρα πολύ η μετοχή του και το έχει δείξει περίτρανα όλα αυτά τα χρόνια.

    Φίλοι αναγνώστες, για να γνωρίζετε, η πρόσφατη πτώση της Mytilineos από τα 38.50€ στα 30.20€, έδωσε την ευκαιρία σε δύο ξένους θεσμικούς, έναν Αμερικάνο και έναν Βρετανό, να τοποθετηθούν στην μετοχή.

    Οι συγκεκριμένοι δεν είχαν θέση στην εταιρεία. Κάποιοι αναρωτιούνται και σου λένε, καλά αγοράζουν Mytilineos στα 34.78€;

    Ο Wiseman θα σας πει ότι και εδώ είναι εξαιρετική ευκαιρία για αγορά.

    Από την μετοχή πλέον έχουν φύγει σχεδόν όλοι οι Έλληνες ιδιώτες και το χαρτί έχει πάει στα χέρια αποκλειστικά πολύ σοβαρών ξένων θεσμικών επενδυτών.

     

    EUROXX: Η Mytilineos στα 48 ευρώ

    Πριν μερικές ημέρες, στις 9 Οκτωβρίου, η Euroxx έδωσε τιμή στόχο για την Mytilineos τα 48€.

    Οι αναλυτές της Euroxx προβλέπουν ότι το 2025 η Mytilineos θα έχει κέρδη της τάξης των 793 εκατ. ευρώ από 599 εκατ. ευρώ που προβλέπεται ότι θα εμφανίσει φέτος.

    Ακόμα προβλέπουν ότι το 2025 θα εμφανίσει EBITDA της τάξης των 1.284 δισ. ευρώ και θα έχει καθαρό δανεισμό της τάξης του 1.558 δισ. ευρώ.

    Ο Wiseman πιστεύει ότι με αυτά τα νούμερα η Mytilineos δικαιούται να παίζει με ένα προσδοκώμενο P/E 2025e = 10, δηλαδή να πάει σε μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 7.93 δισ. ευρώ.

    Αυτό για να γίνει, η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 55.50€, μία απόδοση της τάξης του 59.57% από το κλείσιμο της Παρασκευής.

    Στην τιμή στόχο των 55.50€, με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Euroxx, η Mytilineos θα παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2025e = 7.39, ακριβώς πάνω στον μέσο όρο που παίζουν τώρα τα ευρωπαϊκά utilities.

    Άρα, τα 55.50€ είναι απολύτως λογικά και επιτεύξιμα.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Wiseman από το City του Λονδίνου, εκτός από τη Morgan Stanley και τη Citigroup που παρακολουθούν ήδη τη Mytilineos, η JP Morgan έχει ξεκινήσει να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Mytilineos.

    Θεωρούμε, δε, ότι από το 2024 θα βγάλει και αυτή κάποιο report για την μετοχή.

    Το χαρτί έχει δείξει εξαιρετική συμπεριφορά σε αυτή την κρίση και ο λόγος είναι ότι έχει πολύ δυνατά fundamentals, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πλέον το χαρτί βρίσκεται υπό την καθοδήγηση πολύ δυνατών ξένων χεριών.

     

    AEGEAN: Ποιοι πουλάνε τις θέσεις τους

    Εν αντιθέσει στην Aegean, η τωρινή κρίση πανικόβαλε την ελληνική επενδυτική κοινότητα με αποτέλεσμα οι Έλληνες να μηδενίζουν κάθε μέρα τη θέση τους στην Aegean.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι στην κορύφωσή του, μέσα Σεπτεμβρίου δηλαδή, το παράγωγο της Aegean είχε 7.919 ανοιχτά συμβόλαια.

    Με το κλείσιμο της Παρασκευής αυτά είχαν πέσει στα 4.593.

    Μιλάμε για κανονικό καταποντισμό.

    Οι μοχλευμένοι παίκτες μάτωσαν αλύπητα.

    Αλλά και στην spot κάθε μέρα πουλάνε είτε με ζημιά είτε με κέρδος γιατί δεν αντέχουν άλλο.

     

    AEGEAN: Ποιοι «χτίζουν» θέση

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman, ο αμερικάνικος κολοσσός που έχτιζε θέση στη Mytilineos  στα 15€, μόλις ξεκίνησε να χτίζει θέση στην Aegean.

    Ο συγκεκριμένος Αμερικάνος διαχειριστής έχει σαν μπούσουλά του το report που είχε βγάλει η HSBC στις 20 Ιουλίου όταν η μετοχή της Aegean είχε κλείσιμο στις 18 Ιουλίου τα 12.30€, δίνοντας της τιμή στόχο τα 16.30€.

    Ο αναλυτής της HSBC προέβλεπε τότε ότι η Aegean θα εμφανίσει το 2023 133 εκατ. ευρώ κέρδη, το 2024 170 εκατ. ευρώ κέρδη και το 2025 192 εκατ. ευρώ κέρδη.

    Η αποκάλυψη του report είναι ότι ο αναλυτής υπολογίζει ότι από τα 170 εκατ. ευρώ κέρδη που θα βγάλει το 2024 η Aegean, θα δώσει μέρισμα 0.94 ευρώ/μετοχή και από τα 192 εκατ. ευρώ κέρδη που θα βγάλει το 2025 θα δώσει μέρισμα 1.07 ευρώ/μετοχή.

    Δηλαδή φίλοι αναγνώστες, όσοι αγοράζουν στα 10€ θα έχουν μια προβλεπόμενη μερισματική απόδοση και για το 2024 και για το 2025 της τάξης του 10%.

    Μιλάμε για την πεμπτουσία της υποτίμησης στη μετοχή της Aegean.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Aegean και παρόλο τις υψηλές τιμές πετρελαίου, όχι μόνο θα εμφανίσει 171.5 εκατ. ευρώ κέρδη για το 2023 αλλά πάει να εμφανίσει 184 εκατ. ευρώ κέρδη.

    Ο κορυφαίος αμερικανικός κολοσσός που τοποθετούνταν στην μετοχή της Mytilineos στα 15€ θεωρεί ότι το report της HSBC είναι απόλυτα επιτεύξιμο και για το 2024 αλλά και για το 2025.

    Δηλαδή η Aegean μπορεί και με τις υπάρχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και με τις υπάρχουσες τιμές πετρελαίου να βγάλει φέτος και του χρόνου, αλλά και του παραχρόνου 184 εκατ. ευρώ κέρδη έχοντας μια προσδοκώμενη μερισματική απόδοση της τάξης του 10% και για το 2024, αλλά και για το 2025.

    Οι ειδικοί αναφέρουν ότι εφόσον επιτευχθεί αυτό, η μετοχή δικαιολογεί άνετα να παίζει με ένα P/E 2023e = 10.

    Δηλαδή, η κεφαλαιοποίησή της να διπλάρει από τα τωρινά επίπεδα.

    Η τιμή της μετοχής από 10.20€ που είναι τώρα να πάει στα 20.40€.

    Με την εκτίμηση ότι η Aegean θα κλείσει την χρονιά με ένα EBITDA της τάξης των 376.8 εκ ευρώ και με ένα καθαρό δανεισμό μαζί με τις χρηματοδοτικές μισθώσεις της τάξης των 385.3 εκατ. ευρώ, τον ίδιο δηλαδή που είχε στο εξάμηνο, η μετοχή στα 20.40€, εκτός του ότι θα παίζει με ένα P/E 2023 = 10, θα παίζει και με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2023e = 5.90 και θα έχει μια προσδοκώμενη μερισματική απόδοση 2024e = 5%.

    Αυτά είναι που βλέπει ο αμερικανικός κολοσσός και ξεκίνησε να χτίζει θέση σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και ο ίδιος ο κ. Βασιλάκης, αλλά και το buyback αγοράζουν σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

    Ενώ σχεδόν όλη η ελληνική επενδυτική κοινότητα πουλάει την μετοχή της Aegean, ο Wiseman θα συνταχθεί με τον αμερικανικό κολοσσό που χτίζει θέση σε αυτά τα επίπεδα τιμών και τον κ. Βασιλάκη.

    Οι ειδικοί θεωρούν «ότι είναι θέμα χρόνου και μόνο η Mytilineos να πάει στα 55.50€ και η Aegean στα 20.40€».

    Απλώς θέλει υπομονή και επιμονή ειδικότερα τώρα που είμαστε εν μέσω μεγάλης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

     

    QUIZ 1

    Ποιο site ενώ πήρε δάνειο από τράπεζα για να εξυπηρετήσει «δανειακές ανάγκες», τώρα «τα χώνει» καθημερινά στην τράπεζα και τη μετοχή;

     

    QUIZ 2 

    Ποιος γιος εφοπλιστή άναψε πούρο την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ μέσα στο εστιατόριο RATKA στο Κολωνάκι, προκαλώντας την «ευγενική» αντίδραση μεγαλομετόχου κατασκευαστικής εταιρείας εισηγμένης στο ελληνικό χρηματιστήριο;

    Ο κατασκευαστής, καθόταν σχεδόν δίπλα του, σε άλλη παρέα φυσικά.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.