• Ο απόρρητος διάλογος στο Μέγαρο Μαξίμου, τι συμβαίνει με την ΤΕΚΑΛ του Ψαλτάκου, η νέα εξαγορά της Allianz και δυο hot κουΐζ

    Θυμάστε το σίριαλ “κάτι τρέχει με τους δίπλα”; Ε λοιπόν, κάπως έτσι έχουν τώρα τα πράγματα και στην ασφαλιστική αγορά. Όπου η κινητικότητα εξακολουθεί να είναι έντονη και μετά από το deal εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz…

    image

    Εταιρεία real estate από τον κ. Χατζηδάκη με προίκα 400 ακίνητα του e-ΕΦΚΑ

    Αποφασισμένος να αξιοποιήσει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει αυτή την περίοδο η εγχώρια αγορά ακινήτων, προς όφελος του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

    Η στήλη πληροφορείται ότι αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμού του e-ΕΦΚΑ, ο υπουργός θα ανακοινώσει τη σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

    Η συγκεκριμένη εταιρεία θα στελεχωθεί από έμπειρους συμβούλους του real estate με πρώτη τους αποστολή την άμεση καταγραφή και αξιολόγηση των υπαρχόντων ακινήτων.

    Σημειώνεται ότι το ταμείο έχει στη διάθεσή του 400 ακίνητα η αντικειμενική αξία των οποίων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και το 1/5 παραμένει αναξιοποίητο επί σειρά ετών.

    Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι δανειστές επί σειρά ετών πίεζαν για την ένταξη των ακινήτων των φορέων στο Υπερταμείο, προκειμένου να αξιοποιηθούν με όλους τους δυνατούς τρόπους ακόμη και με την πώλησή τους…

    Ωστόσο, η κυβέρνηση υιοθέτησε εντελώς διαφορετική στρατηγική, διατηρώντας τα ακίνητα ως περιουσιακά στοιχεία του e-ΕΦΚΑ και τώρα σπεύδει να εκμεταλλευτεί το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Λασπομαχία στο Αχίλλειον της Κέρκυρας

    «Τρικυμία» στο νησί των Φαιάκων έχει προκαλέσει συνδικαλιστής του Αχιλλείου, ο οποίος μάλιστα είναι αμφίβολο το κατά πόσο εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων του φορέα που υποδηλώνει ο τίτλος του Σωματείου.

    Ο συγκεκριμένος έχει κηρύξει έναν μακροχρόνιο προσωπικό πόλεμο, εναντίον του Αχιλλείου Μουσείου, με σειρά καταγγελιών και δηλώσεων βασισμένων σε ψευδή και διαστρεβλωμένα γεγονότα στα τοπικά αλλά και στα εθνικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης.

    Ο εν λόγω διαθέτει πλούσιο βιογραφικό στο οποίο περιλαμβάνονται και «ανδραγαθήματα» του από το Αστυνομικό Δελτίο του 2015.

    Παρά ταύτα ο εν λόγω επανήλθε πρόσφατα με καταγγελίες που θέτουν τις δουλειές εκατοντάδων εργαζομένων της Εταιρείας σε κίνδυνο, μεταξύ άλλων και αυτές του εποχιακού προσωπικού των Επιχειρηματικών της Μονάδων,  η λειτουργία των οποίων στηρίζει οικονομικά ολόκληρες τοπικές κοινωνίες, όχι μόνον στην Κέρκυρα, αλλά και σε άλλες περιοχές.

    Η διοίκηση της ΕΤΑΔ κάνει λόγο για μακροχρόνιο προσωπικό πόλεμο, εναντίον του Αχιλλείου Μουσείου.

    Στον υπόθεση ενεπλάκη και το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα αναλάβει να ξεχωρίσει την ήρα από το σιτάρι καθώς η Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ενέταξε την ΕΤΑΔ στο πρόγραμμα διαχειριστικού ελέγχου της.

    Ο έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο προκειμένου να διαπιστωθεί η επάρκεια του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου του φορέα, αλλά και να ελεγχθεί η διαχείριση του προϋπολογισμού του για την οικονομική χρήση του 2020.

     

    Oι πύραυλοι της Ιντρακόμ

    Μετά τον μεγάλο καυγά που έγινε χθες στη Βουλή με αφορμή τα εξοπλιστικά, να σας ενημερώσω ότι το πρόγραμμα για την αναβάθμιση των Ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, που είχε αναλάβει  η Intracom Defense,  μπήκε στις ράγες  (που λένε οι Αγγλοσάξονες).

    Τo πρόγραμμα της μερικής αναβάθμισης υλοποιείται αξιοποιώντας τα αντισταθμιστικά ωφελήματα (offset) από την αρχική σύμβαση μεταξύ της ΠΑ και της Raytheon στα πλαίσια της πρόσκτησης των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.

    Αποτελεί δε συνέχεια της εκτεταμένης συμμετοχής που είχε η IDE στην εγχώρια συμπαραγωγή η οποία έγινε με μεγάλη επιτυχία.

    Hδη λοιπόν παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Γιώργου Τρουλινού πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια σύσκεψη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τη συμμετοχή στελεχών από την Πολεμική Αεροπορία την NSPA (NATO Support and Procurement Agency) και την DE.

     

    Παζάρι για τη διπλή δόση στων 1,8 δις. ευρώ

    Όπως μαθαίνω σκληρό παζάρι γίνεται μεταξύ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης για τη λεγόμενη διπλή δόση των 1,8 δις . ευρώ, την οποία  το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης φιλοδοξεί να εισπράξει μαζί με την πρόωρη λήξη της εποπτείας, η οποία θα τονώσει σημαντικά τη ρευστότητα της οικονομίας.

    Πρόκειται για τις λεγόμενες επιστροφές από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι άλλες Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

    Η Αθήνα επιθυμεί μαζί με την έξοδο μας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το αργότερο έως τον Ιούνιο να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό, το οποίο αντιστοιχεί σε δύο δόσεις (η προγραμματισμένη δόση του Ιουνίου και μία που εκκρεμεί από το 2019).

    Ήδη οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν αρχίσει να συζητούν μεταξύ τους μετά και την ολοκλήρωση της 13ης αξιολόγησης.

     

    Ψήνονται κι άλλα deal στην ασφαλιστική αγορά

    Θυμάστε το σίριαλ “κάτι τρέχει με τους δίπλα”;

    Ε λοιπόν, κάπως έτσι έχουν τώρα τα πράγματα και στην ασφαλιστική αγορά.

    Όπου η κινητικότητα εξακολουθεί να είναι έντονη και μετά από το deal εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz.

    Oι ευαίσθητες κεραίες του… Wiseman έπιασαν κάποιες συνομιλίες σε ‘’κοινή συχνότητα’’, ανάμεσα στην Interamerican, που ανήκει στον ολλανδικό όμιλο Achemea, και στην Groupama Aσφαλιστική του ομώνυμου Γαλλικού γκρουπ.

    Το που μπορεί να καταλήξουν οι επαφές αυτές δεν μπορεί να προδικαστεί.

    Αν και στους παράγοντες της αγοράς μάλλον δεν θα αποτελέσει έκπληξη μια συμφωνία αγοράς της  Interamerican Groupama.

    Aπό την άλλη πλευρά τα σχέδια της Allianz για την ενίσχυση της θέσης της στην ελληνική αγορά δεν φαίνεται να σταματούνε την Ευρωπαϊκή Πίστη.

    Ο Γερμανικός όμιλος με τα 92 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση εξετάζει ακόμη μία περίπτωση.

    Που αν κλείσει, θα προκαλέσει μεγάλη αίσθηση.

    H Μαριάννα Λάτση ισχυροποιεί την θέση της

    Μόνο έκπληξη δεν ήταν η αγορά μέτοχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,08% 16,42 από το Family Office της Μαριάννας Λάτση, κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μαριάννα Λάτση απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των 1,8 εκατ. μετοχών που πουλήθηκε χθες.

    Οι μετοχές ήταν ιδιοκτησίας του ισχυρού άνδρα του ομίλου Γιώργου Περιστέρη.

    Η Μαριάννα Λάτση εξαγόρασε τις μετοχές στην περιοχή των 9,40 ευρώ.

    Πριν από αυτή τη συναλλαγή, το family office της κ. Λάτση κατείχε το 7,6% του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ Τέρνα, το οποίο είχε αγοράσει στην τιμή των 11,20 ευρώ ανά μετοχή (συνολικής αξίας 88 εκατ. ευρώ).

     

    Οι κρυφοί διάλογοι στο Μαξίμου

    Στην κρίσιμη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη ρωσο-ουκρανική κρίση και το πιθανό κλείσιμο της ροής φυσικού αερίου προς Βαλκάνια και Ελλάδα, το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στο δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, μέσα στο οποίο υπάρχει υψηλή κατανάλωση αερίου στη χώρα μας.

    Εάν ο Πούτιν  λόγω σύρραξης με την Ουκρανία (αν και τις τελευταίες ώρες φαίνεται να υπάρχει αποκλιμάκωση) κλείσει τη στρόφιγγα προς τη χώρα μας, τότε το πρόβλημα επάρκειας θα είναι οξύτατο και γι αυτό το λόγο έχουν βγει από τα συρτάρια τα  εναλλακτικά σχέδια τροφοδοσίας.

    Ήδη η Ελλάδα έχει κανονίσει για 10  φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από την Αλγερία, το Φεβρουάριο συνολικά.

    Επίσης έχει γίνει ήδη κρούση προς το Μπακού, ώστε να  αυξηθεί το αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP, αφού εδώ υπάρχουν κοινά συμφέροντα Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν παρόλη την «αδελφική» σχέση Άγκυρας-Μπακού.

    Εδώ ακριβώς ο wiseman  που είχε …μάτια και αυτιά στην κρίσιμη σύσκεψη υπό το Μητσοτάκη, σας αποκαλύπτει τη μεγάλη ανησυχία του Πρωθυπουργού  για τη στάση του ερίτιμου Ερντογάν σε περίπτωση κορύφωσης της κρίσης: θα περάσει ο «Σουλτάνος» κατευθείαν στη χώρα μας όλες τις επιπλέον ποσότητες αζερικού αερίου την ώρα της υψηλής κατανάλωσης, ή θα αρχίσουν πάλι οι τούρκοι τα γνωστά εκβιαστικά παιχνίδια τους προφασιζόμενοι «τεχνικά προβλήματα και …πολλή λάσπη που μαζεύτηκε μέσα στους αγωγούς» για να μην μας δίνουν το αέριο που χρειαζόμαστε, κάτι που  έχουν ξανακάνει άλλωστε;

    Στη σύσκεψη αναφέρθηκε επί λέξει και το εξής και σας το μεταφέρω:  «αν  την κρίσιμη στιγμή ο Ερντογάν κλείσει με διάφορες προφάσεις την κάνουλα  από τον Turkish Stream προς την Ελλάδα, τότε η χώρα μας θα πρέπει να δώσει αέριο και στη Βουλγαρία, που  εξαρτάται 100% από το ρωσικό.

    Αυτό  θα τίναζε στον αέρα τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

    Η βοήθεια προς τη Βουλγαρία μπορεί να γίνει με λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού σε αντίστροφη ροή (reverse flow), αλλά οι ποσότητες δεν φτάνουν».

    Ο σχετικά αισιόδοξος αντίλογος ήταν: «Αν η κρίση κρατήσει 10- 15 ημέρες όπως λένε από την ΕΕ, αντέχουμε σχετικά εύκολα, εάν όμως διαρκέσει πάνω από μήνα, τότε ναι, θα έχουμε πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο» και όλοι προσευχόμαστε για αυτό.

     

    Τι συμβαίνει με ΔΕΠΑ και ELFE

    Όπως είναι ήδη γνωστό, εδώ και λίγα χρόνια υπάρχει δικαστική αντιδικία μεταξύ  ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE (πρώην ΒΦΛ), που είναι εταιρία τυπικά ανήκουσα σε διάφορα fund, αλλά ουσιαστικά όπως βοά η πιάτσα, συμφερόντων Λαυρεντιάδη.

    Το περασμένο φθινόπωρο η αντιδικία προμηθευτή-πελάτη έφτασε στο Εφετείο Αθηνών, ωστόσο η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ίσως και τον Απρίλιο.

    Οποιαδήποτε απόφαση και αν υπάρξει, θεωρείται βέβαιο πως ο «χαμένος» θα προσφύγει και στον ανώτατο βαθμό, δηλαδή στον Άρειο Πάγο όπου πάντως εξετάζεται το τυπικό της υπόθεσης, δεν μπαίνουν δηλαδή οι αρεοπαγίτες στην ουσία της διαφοράς.

    Οι δύο εταιρείες πάντως βρίσκονται σε πολυετή δικαστική διένεξη με την Elfe να διεκδικεί αποζημίωση από την ΔΕΠΑ Εμπορίας, επικαλούμενη καταχρηστικό τρόπο τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αγόραζε την περίοδο 2010-2015.

    Από τη μεριά της η δημόσια επιχείρηση διεκδικεί ληξιπρόθεσμες οφειλές από την, κάποτε  Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων της Καβάλας, προγενέστερο σχήμα της σημερινής Elfe.

    Το 2019 είχε εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση που δεν ικανοποιούσε τις δύο εταιρείες με αποτέλεσμα να προσφύγουν στο Εφετείο.

    Η ELFE, είχε  απαίτηση αποζημίωσης ύψους 302 εκατομμυρίων και τελικά το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών της επιδίκασε ποσό 63 εκατομμυρίων.

    Η ELFE  υπολόγισε το ποσόν με τις διαφορές των τιμών της εποχής εκείνης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και τη σύμβαση με τις συναφείς ρήτρες πετρελαίου που έχει η ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom, που επίσης ενδιαφέρεται σφόδρα για την ιστορία.

    Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, που διεκδικεί χρεωστούμενα περίπου 130 εκατομμυρίων από την ELFE  επιδιώκει να κερδίσει την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό και να μηδενιστεί η αποζημίωση, καθώς εκτιμάται ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί και από το εφετείο θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αντίστοιχων αποζημιώσεων και από άλλους πελάτες της (και αυτό είναι πολύ βασικό στοιχείο της υπόθεσης).

    Η δικαστική εκκρεμότητα έχει παγώσει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, την οποία τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

    Η αποκρατικοποίηση  βρίσκεται στη φάση των δεσμευτικών προσφορών και οι υποψήφιοι επενδυτές περιμένουν την έκβαση της δικαστικής διαμάχης, προκειμένου να διαμορφώσουν και αναλόγως τις προτάσεις τους.

    Μάλιστα από την κυβέρνηση  επισημαίνουν εάν η έκβαση της υπόθεσης είναι αρνητική για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, τότε τινάζεται στον αέρα η υπόθεση της αποκρατικοποίησής της.

    Στην εξέλιξη ή στη ματαίωση της αποκρατικοποίησης όμως, εμπλέκονται  άμεσα ή έμμεσα τρείς επιχειρηματικοί Ομιλοι της χώρας.

    Οι γερές άκρες που έχουν και οι τρείς δεν αμφισβητούνται μάλιστα από κανένα….

     

     Ο Ψαλτάκος και οι μεγάλες δουλειές

    Χθες πρώτο το mononews.gr σας ενημέρωσε για μια εταιρεία την ΤΕΚΑΛ του Παναγιώτη Ψαλτάκου και στην οποία φαίνεται να κατοχυρώθηκε ένα μεγάλο έργο αξίας 285,5 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για τον οδικό άξονα Μπάλος Άμφισσα

    Το γεγονός εντυπωσίασε καθώς η ΤΕΚΑΛ ήταν το αουτσάιντερ.

    Όμως η εταιρεία του «πολύ» Παναγιώτη Ψαλτάκου  έχει κατέβει και στο μεγάλο έργο Συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς και ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και συντήρηση και διαχείριση αυτών μέσω ΣΔΙΤ». Το έργο  έχει συγκεντρώσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από 7 ισχυρές κοινοπραξίες.

    Συμμετέχουν η ΑΒΑΞ, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ, το κοινό σχήμα INTRAKAT-REDEX, η Μηχανική και η ένωση εταιρειών ΤΕΚΑΛ-JCC (η λιβανέζικη ALJIHAD for Commerce and Contracting S.A.L.- JCC).

    Αυτή η τελευταία κοινοπραξία η ΤΕΚΑΛ του Παναγιώτη Ψαλτάκου, με την Λιβανέζικη JCC είναι που μου κίνησε την περιέργεια.

    Κάπου διάβασα σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού ότι ο Λιβανέζος μεγαλοεπιχειρηματίας διώκεται στη χώρα του, γιατί ήταν πολύ φίλος με τον προηγούμενο πρωθυπουργό του Λιβάνου και μονοπωλούσε όλα τα μεγάλα δημόσια έργα.

    Τα υπερτιμολογούσε ο πρώην πρωθυπουργός και τα κέρδιζε ο επιχειρηματίας με πρωτοφανείς μεγάλες εκπτώσεις…

    Σας θυμίζει τίποτα;

    Θα μου πείτε ο Λίβανος αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική και πολιτική κρίση γι’ αυτό όλα αυτά που γράφονται και λέγονται πρέπει να διαβάζω προσεκτικά.

    Σωστά. Είναι όμως λογικό μια εταιρεία που στη χώρα της δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει να διεκδικεί έργα 250 εκατ. Ευρώ στην Ελλάδα;

     

    Κουΐζ 1:

    Ποιος ετοιμάζεται να στείλει διαταγή πληρωμής για 1,5 εκατ. ευρώ στον Γιώργο Λογοθέτη καθώς ισχυρίζεται ότι του έφαγε λεφτά;

     

    Κουΐζ 2: 

    Μεγάλη σύσκεψη μαθαίνω ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με… «έντονο αναπτυξιακό άρωμα γυναικός» .

    Η ατζέντα δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά  υποψιάζομαι ότι το ζητούμενο είναι να περάσει ένα μέρος από την μεγάλη ρευστότητα που έχει δημιουργηθεί ελέω ΕΚΤ και στην αγορά.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.