• Γιατί ανεβαίνει η Ελλάκτωρ, ο Λογοθέτης και το πόρισμα Κολέτσου, σε ποιο υπουργείο ακούστηκαν φωνές για τα φέσια στην ενέργεια και τι συμβαίνει με την ΑΜΚ της Παγκρήτιας

    Η κ. Κολέτσου σε 40 σελίδες περιγράφει πως παίχτηκε το κόλπο με γνωστή συστημική τράπεζα. Ξέρετε τώρα αγοραπωλησίες ακινήτων , φούσκωμα αποτιμήσεων εταιρειών κλπ. κλπ. 

    image

    Κάτι συμβαίνει στην Ελλάκτωρ

    Στον WISEMAN του Σαββάτου σας είχαμε επισημάνει ότι η άνοδος της μετοχής της Ελλάκτωρ στη συνεδρίαση της Παρασκευής, κατά περίπου 6%, κάτι σηματοδοτεί.

    Χθες λοιπόν και ενώ οι 9 στις 10 μετοχές φλέγονταν, εξαιτίας της κρίσης της Ουκρανίας, η μετοχή της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,53% 2,57 από την αρχή της συνεδρίασης διαπραγματευόταν με θετικό πρόσημο.

    Τελικά έκλεισε με κέρδη 1,91% στα 1,335 ευρώ ενώ όλα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη έκλεισαν με μεγάλες απώλειες.

    Η συμπεριφορά στο ταμπλό ένα πράγμα δείχνει: ότι κάποιοι insiders προεξοφλούν καλά νέα.

    Ποια είναι αυτά;

    Αρχίζει να κυκλοφορεί έντονα στην αγορά ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξαγοράς του ενός μετόχου από τον άλλον.

     

    Ο Λογοθέτης, τα βραβεία και το πόρισμα Κολέτσου

    Θέλετε να παίξετε μπαλίτσα στις business;

    Θέλετε να παίρνετε δάνεια από τις τράπεζες να μην τα πληρώνετε  και μετά να σας συμπεριλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος, η εισαγγελία Διαφθοράς και η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος;

    Εάν πράγματι θέλετε τότε πριν  τα κάνετε αυτά πάρτε μέρος στα βραβεία καινοτομίας  που χορηγεί το LIBRA GROUP.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη τα βραβεία λέγονται ENVOLVE AWARD GREECE.

    Tα βραβεία τα χορηγεί το Libra Group του Γιώργου Λογοθέτη.

    Είναι σίγουρο ότι οι μέντορες του LIBRA θα σας διδάξουν τις καλύτερες μεθόδους.

    Για να ξέρετε το όνομα του Γιώργου Λογοθέτη εκτός του ότι περιλαμβάνεται στο περίφημο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρεται και τουλάχιστον 50 φορές στην περίφημη έκθεση της Μαρίας Κολέτσου της ειδικής επιστήμονος που ορίστηκε από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών με την απόφαση 1867/21-5-2021.

    Η κ. Κολέτσου σε 40 σελίδες περιγράφει πως παίχτηκε το κόλπο με γνωστή συστημική τράπεζα.

    Ξέρετε τώρα περίεργες αγοραπωλησίες ακινήτων , φούσκωμα αποτιμήσεων εταιρειών κλπ. κλπ.

    Εγώ θα πρότεινα ο Γιώργος Λογοθέτης και η οικογένεια του, αφού θα χορηγεί τα βραβεία να δίνει στους βραβευθέντες και ένα αντίγραφο από την έκθεση Κολέτσου (παρακάτω δείτε την πρώτη σελίδα της έκθεσης) απλά για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

    Επίσης θα σας θυμίσω ότι ο Λογοθέτης έχει καταδικαστεί μια φορά από δικαστήριο του Λονδίνου επειδή παραπλάνησε τον φίλο του Βικτωρα Πιζάντε.

    Ο Πιζάντε έχασε τελικά από τις κοινές business με τον Γιώργο Λογοθέτη, 14.000.000 δολάρια.

    Επίσης δικαστήριο της Κύπρου δικαίωσε αντιδίκους του που ήταν τέως συνεργάτες του.

    Ο Λογοθέτης τους κατηγορούσε για υπεξαίρεση 500.000.000 ευρώ.

    Επίσης υπάρχει και ένα δικαστήριο στις ΗΠΑ. Και θα ακολουθήσουν 2/3 ακόμα στο Λονδίνο.

    Επίσης πρέπει να σας πω ότι σιγά σιγά θα βγουν στο φως και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τα βραβεία που έδινε τα προηγούμενα χρόνια το  LIBRA GROUP.

    Ποιους δημοσιογράφους λάδωνε, ποιους υπουργούς είχαν προσεγγίσει οι άνθρωποι του και από ποιο κρατικό πρόγραμμα έπαιρναν 30.000 ευρώ για να αξιολογούν τις επιχειρηματικές προτάσεις.

    Oh mon deiu, έτσι γίνονται οι business?

    wiseman

     

    Τα φέσια στην αγορά της ενέργειας

    Μεγάλες φωτιές άναψαν όπως αποδεικνύεται στην πράξη τα δύο σημειώματα του wiseman  για τις ανεξόφλητες οφειλές των παρόχων-προμηθευτών ρεύματος και αερίου προς ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ κυρίως.

    Αναταραχή υπήρξε για  τα ποσά που παρακρατούνται και δεν αποδίδονται, τους διακανονισμούς που τηρούνται (όλοι; Μμμμ όχι ακριβώς όλοι) και τους κινδύνους για κανόνια στη αγορά που έχουμε ήδη αναφέρει.

    Πέρα από την ευρεία αναπαραγωγή του θέματος σε εφημερίδες και σάιτ, υπήρξε και …οχλαγωγία σε υπουργικά και επιχειρηματικά γραφεία όπως εγκύρως μαθαίνουμε.

    Σε ότι αφορά μάλιστα στα υπουργικά γραφεία ακούστηκαν από ανοιχτές πόρτες δυνατές φωνές σε τηλεφωνήματα προς αρμοδίους του στυλ: «μα τι κάνετε, κοιμάστε; Δεν διαβάζατε τα σχόλια στο mononews;

    Για ξεκουνηθείτε λίγο μην σας (….δεν γράφεται η συνέχεια, είναι ακατάλληλη, αλλά ακούστηκε ακριβώς έτσι και μάλιστα από χείλη τρυφερά που δεν θα το περίμενε κανείς!), μήπως θέλετε να έχουμε εξελίξεις τύπου Ενέργκα-Ελλάς Πάουερ;

    Τρέξτε να λυθεί το πρόβλημα».

    Φαίνεται πως τα τηλεφωνήματα τους ξύπνησαν: ο  ΔΕΔΔΗΕ  (ο ένας από τους «φεσωμένους» δηλαδή) ειδοποίησε τη ΡΑΕ πως μέχρι την Παρασκευή θα στείλει αναλυτικό ραπόρτο  με τους… φεσαδόρους, από πότε χρωστούν και   πόσα ακριβώς.

    Το ερώτημα είναι  ποιοι καθυστερούν συστηματικά και κυρίως ποιοι τηρούν και ποιοι όχι τους διακανονισμούς, που είναι και θεμελιώδες κομμάτι του ανταγωνισμού.

    Οι ανεπίσημες πληροφορίες λένε για οφειλές περί τα 135 εκατομμύρια προς το ΔΕΔΔΗΕ από τους παρόχους, αλλά δεν διευκρινίζεται αν είναι οι λεγόμενες «ευθείες οφειλές» δηλαδή ανεξόφλητοι λογαριασμοί και παρακρατήσεις εισπράξεων υπέρ τρίτων, ή εάν είναι καθυστερήσεις στην τήρηση διακανονισμών.

    Περισσότερα είναι τα ανεξόφλητα ποσά προς τον ΑΔΜΗΕ, πληροφορούμαι και προς τον ΔΑΕΕΠ με τα συνολικά χρέη να υπολογίζονται πάνω από 350 εκατομμύρια αθροιστικά σε όλες τις περιπτώσεις.

    Μιλήσαμε εμπιστευτικά με άνθρωπο της ΡΑΕ που πληροφορείται ανεπίσημα αλλά από πρώτο χέρι όλες τις εξελίξεις.

    Μας είπε επί λέξει: «πρώτον, από ορισμένους μικρούς της αγοράς έχουμε ουσιαστική στάση πληρωμών από το Δεκέμβριο, αλλά εξακολουθούν να εισπράττουν τις εισφορές υπέρ τρίτων και να μην τις αποδίδουν.

    Εκεί, αν δεν τρέξουν γρήγορα οι διαχειριστές και το κράτος βλέπω κανόνια, βλέπω βαριά ποινικά και… τρέχα γύρευε με τα λεφτά.

    Και δεύτερον, βλέπω ξεκαθάρισμα της αγοράς με μονοψήφιο αριθμό παροχών το καλοκαίρι…».

    Ο Wiseman τα ξαναγράφει πρώτος και να δούμε ποιοι θα γκρινιάξουν πάλι…

     

    Αλλαγές σε διοικητικά συμβούλια με νόημα

    Μαθαίνω ότι είναι θέμα ημερών να σκάσουν αλλαγές σε τρία διοικητικά συμβούλια πρώην ΔΕΚΟ, για άλλους λόγους στην καθεμιά .

    Έχουμε και λέμε σαρωτική θα είναι η αλλαγή στον ΔΕΔΔΗΕ, όπου απ΄ό,τι φαίνεται ο μόνος που θα παραμείνει από το σημερινό ΔΣ είναι ο διευθύνων σύμβουλος, Αλ. Μάνος.

    Στη ΔΕΗ ΔΕΗ 1,78% 11,42 πάμε για αλλαγές προκειμένου να μπουν νέα μέλη τα οποία θα μπορέσουν να σηματοδοτήσουν την ενεργειακή μετάβαση.

    Τέλος αλλαγές περιμένουμε και στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 0,87% 5,80.

     

    Πρόσω ήρεμα για ΑΜΚ η Παγκρήτια

    Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, (την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου) με την οποία απέρριψε ην αναίρεση για να συνεχιστεί η δίωξη του Μιχάλη Σάλλα στην υπόθεση Τράπεζας Πειραιώς – Λογοθέτη, ανοίγει ο δρόμος για την αποδέσμευση των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας που κατέχει η Lyctos (περίπου 26%).

    Επομένως μπορεί πλέον η Παγκρήτια Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, η οποία σύμφωνα με τον επόπτη (ΤτΕ) είναι αναγκαία είτε προχωρήσει η συμφωνία για την εξαγορά της HSBC στην Ελλάδα, είτε όχι

    Το ποσό της αύξησης προφανώς δεν έχει κλείσει και είναι ευνόητο ότι θα επηρεαστεί από το κατάληξη που θα έχει ο επιχειρηματικός γάμος, όμως κάτι ακούγεται για 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

    Θυμίζουμε άλλωστε ότι η Τράπεζα βαρύνεται με κάτι κόκκινα δάνεια , 300 εκατ. ευρώ, τα οποία ήλπιζε να τα τιτλοποιήσει μέσω του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ, όμως το συγκεκριμένο σχέδιο (ΚΑΣΤΩΡ) τελικώς δεν προχώρησε.

     Φημολογείται ότι το σχέδιο το μπλόκαρε η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Σήμερα πάντως αν δεν έχουν αλλάξει δραματικά τα δεδομένα η Παγκρήτια διαθέτει ένα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας λίγο πάνω 11,03% από τον ελάχιστα αποδεκτό (10,09%) από τον Επόπτη,  μετά το «ψαλίδισμα» του από την ΕΚΤ ελέω κορονοϊού.

     

    Eυχαριστήρια επιστολή δασκάλων σε Κεραμέως

    Άμεση ήταν η αντίδραση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως για να επιστρέψουν από την Ουκρανία, στην πατρίδα, οι εκπαιδευτικοί.

    Ήδη από την Παρασκευή το βράδυ (την ώρα που το ΥΠΕΞ συνιστούσε τους Έλληνες να βρίσκονται σε επικοινωνία με την Πρεσβεία στο Κίεβο) η Υπουργός ενεργοποίησε όλους τους μηχανισμούς για την άμεση και ασφαλή επιστροφή των εκπαιδευτικών από την Ουκρανία στην Ελλάδα, εντός του Σαββατοκύριακου.

    Από την πλευρά τους οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στην Ουκρανία, με επιστολή τους προς την Υπουργό   εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “η σεβαστή ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ξεπέρασε το πλαίσιο της αυστηρής διοικητικής πρακτικής και έδειξε ένα βαθιά ανθρώπινο πρόσωπο”.

     

    Επιστροφή στην κανονικότητα και για την ενημέρωση

    Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση με όλους τους τρόπους θέλει να σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από περίπου δύο χρόνια περιορισμών και lockdown.

    Όλο αυτό το διάστημα οι συνεντεύξεις των υπουργών γίνονταν διαδικτυακά αξιοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας (zoom, teams κλπ).

    Την πρακτική αυτή που για λόγους ασφαλείας είχαν υιοθετήσει εκτός από το Δημόσιο και ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και φορείς, πρώτος την «σπάει» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

    Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος αύριο θα  πραγματοποιήσει διαζώσης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  ενημέρωση στους δημοσιογράφους για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

    Καλή αρχή λοιπόν και ακόμη καλύτερα να είναι τα στοιχεία που θα παρουσιάσει – παρόλο που για τους δημοσιογράφους ισχύει ο κανόνας good news  no news.

     

    Ο Νομικός Σύμβουλος και τα ….πράσινα λεωφορεία.

    Στη λύση της απευθείας ανάθεσης προχωρά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την πρόσληψη νομικού συμβούλου,  για τον διαγωνισμό αξίας 383 εκατ. ευρώ που αφορά στην ενίσχυση του στόλου του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ με στόχο την απόκτηση 770 πράσινων λεωφορείων .

    Όπως προκύπτει από σχετική απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, το δικηγορικό γραφείο Μαρίνος – Πετρούλιας και Συνεργάτες θα αναλάβει το εν λόγω έργο για διάστημα έξι μηνών με την αμοιβή να ανέρχεται στα 74.400 ευρώ, πλεον του ΦΠΑ .

    Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για έναν διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί τον περασμένο Οκτώβριο και έχει μαγνητίσει μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες από την  Ευρώπη (από τη Γαλλία ενδιαφέρον εκδηλώνει η Heuliez Bus, από τη Γερμανία η Mercedes Benz, από την Πολωνία η Solaris και από τη  Σουηδία  η Volvo ΑΒ), καθώς και την Κίνα (Yutong Bus και Build Your Dreams).

    Επίσης, δεν έχουν λείψει οι καθυστερήσεις και τα «νομικά τερτίπια», διότι ήδη οι Solaris, Mercedes Benz και Yutong Bus έχουν προσφύγει στην Αρχή Έγκρισης Προδικαστικών (ΑΕΠΠ) με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να βρίσκεται στην τέταρτη παράτασή του με ημερομηνία υποβολής προσφορών την 3η Μαρτίου 2022.

     

    Πόσοι Ρώσοι και Ουκρανοί επενδυτές ‘’παίζουν’’ Ελλάδα

    “Πόλεμο χωρίς …πυροβολισμούς” χαρακτηρίζουν τα όσα γίνονται καθημερινά στα χρηματιστήρια οι “γκουρού” των αγορών.

    Κάπως έτσι κύλησαν χθές οι εξελίξεις στους “ναούς” του χρήματος διεθνώς, καθώς η αυξημένη πιθανότητα Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία “κοκκίνησε” δείκτες και μετοχές.

    Το “ντόμινο” των ανησυχιών ταρακούνησε και την ελληνική αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί και να κλείνει με απώλειες με απώλειες 2,10%.

    Έχοντας όμως περιορίσει σημαντικά την ενδοσυνεδριακή πτώση που είχε φτάσει μέχρι και το 3,6%.

    Αν πάντως κάτι μπορεί να φοβίζει το χρηματιστήριο της Αθήνας, αυτό σίγουρα δεν έχει σχέση με τη στάση που θα τηρήσουν οι… Ρώσοι και  οι Ουκρανοί επενδυτές.

    Διότι  ναι μεν συγκαταλέγονται ανάμεσα στα ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές ( από συνολικά 94 χώρες) πλήν όμως οι θέσεις είναι εξαιρετικά μικρές.

    Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι σε 9 “κωδικούς” με δηλωμένη  φορολογική έδρα στην Ουκρανία, υπάρχουν μετοχές αξίας…18.997 ευρώ.

    Άλλοι 14 “κωδικοί” έρχονται από τη Ρωσία, με την αξία των ελληνικών μετοχών που κατέχουν να είναι στα 62.605 ευρώ.

    Ψιλοπράγματα δηλαδή.

    Aν και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι άλλο μπορεί να υπάρχει σε συλλογικούς λογαριασμούς ( omnibus accounts). Όπου οι συμμετέχοντες κρύβουν την ταυτότητά τους.

    O βετεράνος της δικαιοσύνης και οι πλειστηριασμοί

    …καταλαβαίνετε πως σε μια υπόθεση όπου παίζονται εκατομμύρια εκατομμυρίων και οικονομικά οφέλη ή ζημιές, έως και γεωπολιτικά παιχνίδια με την πρόσφατη ουκρανική κρίση, δεν θα μπορούσε να λείπει το βαθύτατο παρασκήνιο, το οποίο ο wiseman πληροφορήθηκε και σας το μεταφέρει και …αμαρτία ουκ έχει!

    Κατά πρώτον υπάρχει ένας πιστός και βετεράνος θεράπων  της δικαιοσύνης, ο οποίος μάλιστα όπως μαθαίνω βρίσκεται στα χρονικά όρια της συνταξιοδότησης.

    Κατά δεύτερον υπάρχει εδώ και περίπου 15 ημέρες ένα προσχέδιο (όχι οριστικό, αλλά τα βασικά τα …λέει) απόφασης για τη διαμάχη το οποίο το γνωρίζουν όσοι πρέπει να το γνωρίζουν και οφείλουν θεσμικά να τηρούν απόλυτη εμπιστευτικότητα.

    Κατά τρίτον, ο «πιστός και βετεράνος» που αναφέραμε, αυτό το ταλαιπωρημένο προσχέδιο το έχει κάνει περίπου φέιγ βολάν, ή όπως λέει κάποιος κακεντρεχής  δικηγόρος «το έβγαλε σε πλειστηριασμό προς κάθε ενδιαφερόμενο».

    Εγώ δεν τα πιστεύω αυτά τα περίεργα, διότι σε μία ευνομούμενη χώρα όπως η Ελλάδα μας δεν γίνονται. Ή μήπως γίνονται λέτε;

    Μπα, μόνο στην υποσαχάρια Αφρική γίνονται αυτά, λέω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό, αν και είμαι …wiseman.

    Έλα όμως που αυτές τις …κακεντρέχειες περί πλειστηριασμών τις πίστεψαν διάφοροι αλλοδαποί που δεν είναι αγνοί όπως εμείς.

    Οι αλλοδαποί για να καταλαβαίνετε, εργάζονται ολημερίς σε δύο πολύ μεγάλα κτίρια της Αθήνας που έχουν ισχυρή αστυνομική φύλαξη και στα οποία κτίρια, κυματίζουν απέξω σημαίες υπερδυνάμεων.

    Αυτοί οι …καχύποπτοι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν σε ποιους απευθύνεται ο πλειστηριασμός, ποιοι θα πληρώσουν για να πάρουν το πολυσέλιδο προσχέδιο στα χέρια τους και με ποιο τρόπο θα το χρησιμοποιήσουν.

    Υπάρχει βλέπετε και η κορύφωση της ουκρανικής κρίσης από την οποία θα κριθούν πολλά.

    Ας έχουν λοιπόν το νου τους όλοι: βετεράνοι, πλειοδότες και …μειοδότες, διότι οι άνθρωποι των δύο …ξενικών κτιρίων δεν αστειεύονται καθόλου!

    Πολλές φορές δρουν γρήγορα και αθόρυβα…

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.