• Η σκληρή μάχη Στάσση – Μυτιληναίου με έπαθλο τον MSCI, τα μυστήρια της BRIQ και του Φέσσα και το 100αρι του Δημήτρη Πολίτη του ΤΑΙΠΕΔ

    Πολλοί απορούν τις τελευταίες εβδομάδες για την θεαματική ανοδική κίνηση της μετοχή της BriQ Properties που είναι ο επενδυτικός βραχίονας στα ακίνητα, του Θεόδωρου Φέσσα που διατηρεί το 38% του μετοχικού κεφαλαίου.

    The wise man
    image
    The wise man

    Ευλογείτε και αντέχετε

    Δεν είναι εύκολη η επιστροφή.

    Ακόμα και για μας τους αγίους, τους ταπεινούς εκπροσώπους του Θεού  που δεν καταφέραμε ούτε μέχρι την Πάτμο να πάμε να προσκυνήσουμε.

    Κι όμως ήταν πολλά τα νέα που προέκυψαν ανάμεσα σε ούζα, ντιριντάχτα πίσω από μάσκες.

    Βάζοντας τις ειδήσεις στη σειρά σήμερα δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με το Αφγανιστάν και όλα όσα ιλαρά συμβαίνουν σε αυτή την μακρινή και ταλαιπωρημένη χώρα. Η κατάσταση είναι δύσκολη και απάνθρωπη.

    Από την μια, η αποτυχημένη επέμβαση της Δύσης. Από την άλλη, η προκλητικά ανθρωποδιωκτική συμπεριφορά των υποκινούμενων ισλαμο-φανατικών «μελετητών» Ταλιμπάν.

    Τρόμος.

    Κάποιοι -με τους οποίους διαφωνώ- λένε ότι η σημερινή κατάσταση στην Καμπουλ μοιάζει με εκείνη στην Ελλάδα του 2015. Ντροπή σας βλάσφημοι.

    Η Ρωσία, το Πακιστάν και η Κίνα πανηγυρίζουν – χωρίς να είναι σίγουρες ότι δεν θα κλάψουν στο τέλος.

    Στις ΗΠΑ όλοι τα βάζουν με τον Θείο Μπάιντεν που έκανε αυτό που έπρεπε και ίσως έχει ένα σχέδιο που δεν αποκαλύπτει. Κρατήστε αυτό που σας λέω, έρχεται από ψηλά…

    Συγχρόνως: Το κόλπο grosso στο Αφγανιστάν είναι ότι ο αγαπητός Σουλτάνος Ερντογάν δίνει τα ρέστα του.

    Αν και επισήμως διακηρύττει ότι δεν θα υποδεχτεί πρόσφυγες, ανεπισήμως με την «ανοχή» όλων, παίζει το παιχνίδι του πανισλαμισμού.

    Πώς;

    1ον. Με την πρόθεση του να αναλάβει την φύλαξη του Διεθνή Αερολιμένα – άραγε σε όνομα ποιου-

    2ον. Με το σχέδιο για την ουσιαστική αλλοίωση πληθυσμών, με ακραίο, φτωχό ισλαμικό στοιχείο στις κουρδικές περιοχές και τα Βαλκάνια.

    Ήδη οι Αμερικανοί μετέφεραν χιλιάδες Αφγανούς σε Σκόπια, Αλβανία και Κόσοβο δημιουργώντας τετελεσμένα σε μια έκρυθμη περιοχή που αναμένονται ανακατατάξεις.

    Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμη πηγή, μου μεταφέρει ότι ο αγαπητός Σουλτάνος θέλει να τοποθετήσει Αφγανούς στις κουρδικές περιοχές της Συρίας.

    Εκεί με λεφτά του Κατάρ θα φτιαχτούν εργοστάσια, τύπου Κίνας και ο Πρόεδρος Ερντογάν θα λύσει και το πρόβλημα Ευρωπαίων που αναζητούν την νέα …Κίνα κάπου πιο κοντά… Κάτι σαν στρατόπεδα εργασίας, με ολίγο ανθρωπισμό και αρκετό Ισλάμ.

    Το πιάσατε το υπονοούμενο;

    Αλήθεια, όλοι εσείς όπως ο Γραμματέας Γιάνης Βαρουφάκης, έχετε ποτέ σκεφτεί τι πραγματικά γίνεται και γιατί ιδίως οι Βρετανοί κόπτονται τόσο για το Αφγανιστάν;

    Απαντήσεις στο εγγύς μέλλον. Καλό χειμώνα

    Τα γεγονότα

    Δύο είναι τα μεγάλα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου:

     

    Εξ Εσπερίας ανατέλλει ο ήλιος

    Αύριο Τετάρτη, οι αγορές θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην οροσειρά Teton στην πολιτεία Wyoming των ΗΠΑ.

    Εκεί παραδοσιακά πραγματοποιείται το περιβόητο συμπόσιο του Jackson Hole όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον της αξίας των νομισμάτων και των επιτοκίων.

    Φέτος λόγω κορωνοϊού, και αυτό το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

    Οι αναλυτές ολόκληρου του πλανήτη περιμένουν τον χρησμό του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας FED, Jerome Powell να ανακοινώσει μια ενδεχόμενη συνολική αναθεώρηση του τρόπου μέτρησης του πληθωρισμού (με απλά λόγια να εγκαταλείψει τον στόχο του 2% και να παραμένει απαθής σε πληθωρισμό 2,3% ή 2,5%, να σχεδιάσει την πολιτική tapering (δηλαδή πόσο θα μειώσει τις παρεμβάσεις της FED στις αγορές και από πότε) και να προϊδεάσει για τις επίσημες ανακοινώσεις της συνεδρίασης της FOMC στις 16 Σεπτεμβρίου.

     

    Στην οδό Κολοκοτρώνη

    Μεθαύριο Πέμπτη, συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, υπό την προεδρία του έμπειρου τραπεζίτη Δημήτρη Πολίτη, το οποίο υπό τη νέα του σύνθεση δείχνει ότι δεν διστάζει να παίρνει γρήγορες και γενναίες αποφάσεις.

    Αυτό το Δ.Σ. θα ανακηρύξει επισήμως ως παραχωρησιούχο της Εγνατίας Οδού το σχήμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects αλλά -το σημαντικότερο- θα ανοίξει τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την ΔΕΠΑ Υποδομών.

    Ως μονομάχοι σ’ αυτή την μεγάλη Ενεργειακή Αποκρατικοποίηση εμφανίζονται ο Ιταλικός κολοσσός Italgas και ο εκ Τσεχίας ορμώμενος Ενεργειακός Όμιλος EPH ο οποίος όμως για να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας του στην Ελλάδα, συνεργάζεται με το «έμπειρο περί Ελληνικών θεμάτων αποκρατικοποίησης» επενδυτικό κεφάλαιο Emma Delta του μεγαλοεπενδυτή Jiří Šmejc που κατάφερε να αγοράσει και να πουλήσει με σημαντικότατα κέρδη τον ΟΠΑΠ.

    Προφανώς κάτι παραπάνω γνωρίζει ο Τσέχος Jiří Šmejc για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα…

     

    Ο Μιχάλης Τσαμάζ και η …χείρα βοηθείας από τον Νίκο Σταθόπουλο…

    Μιλώντας για αποκρατικοποιήσεις, το μυαλό του Αγιορείτη μοναχού αναπόφευκτα πηγαίνει στον ΟΤΕ.

    Θυμάστε άραγε τις αλήστου μνήμης εποχές που οι συνδικαλιστές και οι αριστεροί επαναστάτες ξήλωναν τα πεζοδρόμια για να μην περάσει ο «εθνικά ευαίσθητος τομέας των τηλεπικοινωνιών» στους «ξένοι» και χάσει η …εθνική μας Άμυνα ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο;

    Σήμερα ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 κάτω από την άψογη καθοδήγηση του Μιχάλη Τσαμάζ αξίζει στο Χρηματιστήριο 7,2 δισ . Ευρώ, είναι η δεύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία του ΧΑΑ μετά την Coca Cola 3E και μοιράζει μερίσματα στους ευτυχείς μετόχους και bonus μαζί με παροχές στους ακόμη ευτυχέστερους εργαζόμενους.

    Μόλις ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners ανακοίνωσε το deal του 1 δις Ευρώ με την WIND (πλήρωσε δηλαδή 6,5 φορές τα κέρδη του 2020), οι επενδυτές είδαν με άλλο μάτι την αξία του ΟΤΕ.

    Σήμερα ο ΟΤΕ συμβολίζει μια fly to safety μετοχή δηλαδή σε ταραγμένους καιρούς και απότομες διακυμάνσεις, οι επενδυτές αγοράζουν μια μετοχή με σταθερά ανοδικό τζίρο, κερδοφορία και μερίσματα που όλα πληρώνουν φόρους στον Ελληνικό Προϋπολογισμό…

     

    Τα δράματα της Μυκόνου

    Πολύς θόρυβος γίνεται για την ολιγόωρη φυλάκιση του Δημάρχου Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά που άκουσε προσεκτικά τις ακτιβίστικες συμβουλές του Αλέξη Τσίπρα που επισκέφθηκε πρόσφατα το νησί των ανέμων και ξεκίνησε την…. «κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στην περιοχή Καλό Λιβάδι της Μυκόνου».

    Ενδιαφέρουσα η κοινωνική και περιβαλλοντολογική ευαισθησία του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου πλην όμως την αδειοδότηση για τις εργασίες του ξενοδόχου Χρήστου Γρηγοράκη του  AEGON MYKONOS HOTEL, την έδωσε ο ίδιος ο Δήμαρχος με την υπογραφή του και την συναίνεση του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Δηλαδή αυτοί που έδωσαν την άδεια για τις εργασίες, σήμερα αγωνίζονται τον «τίμιο αγώνα» εναντίον των εργασιών στο Καλό Λιβάδι.

    Το mononews, την περασμένη εβδομάδα, δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα πολλές χρήσιμες και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το ποιόν του επιχειρηματία, την πραγματική του εμβέλεια αλλά και για τις αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου (διαβάστε «Ο Ατσίδας της Μυκόνου» στις 18 Αυγούστου)…

    Τελικά τη λύση θα τη δώσει ο …βασικός ιδιοκτήτης της παραλίας που δεν είναι φυσικά ο Χρήστος Γρηγοράκης ούτε φυσικά ο Κωνσταντίνος Κουκάς αλλά το Ελληνικό Δημόσιο που έχει παραχωρήσει -προς αξιοποίηση- την έκταση στο Υπερ-Ταμείο (ΕΕΣΥΠ) και τη διαχείριση της στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ΕΤΑΔ…

     

    Η μεγάλη μάχη: ΔΕΗ vs Mytilineos 

    Δεν ξέρω εάν ο Στάσσης συμπαθεί τον Μυτιληναίο η ο Μυτιληναίος τον Στάσση αλλά οι χρηματιστές λένε τώρα ότι τους επόμενους μήνες θα δοθεί μια σκληρή μάχη (αποτιμήσεων και γοήτρου)  μεταξύ της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 και της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00.

    Χθες το μεσημέρι, η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ ήταν ακριβώς ίδια με εκείνη του Ομίλου Mytilineos (2,25 δισ. Ευρώ).

    Χωρίς αμφιβολία, η Ενέργεια αποτελεί το -μοναδικό- κοινό χαρακτηριστικό των δύο ομίλων.

    Μόνο που η μετοχή της ΔΕΗ ανεβαίνει πρώτα απ’ όλα μετά το εκπληκτικό συμμάζεμα της διοίκησης Γιώργου Στάσση που από τα πρόθυρα της κατάρρευσης «γύρισε» την εταιρεία στην κερδοφορία και από την προσδοκία της πώλησης ενός asset, του ΔΕΔΔΗΕ, σε μια τιμή που θα της προσδίδει μεγάλη εσωτερική αξία.

    Από την άλλη πλευρά, ο Όμιλος Mytilineos κερδίζει καθημερινά την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τα κέρδη των 77 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, την προνοητικότητα, τις επενδύσεις του και φυσικά στην τρελή ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του Αλουμινίου.

    Δύο μεγάλοι και διαφορετικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, δύο managers που προσθέτουν αξία στις επιχειρήσεις που διοικούν, δύο εντελώς διαφορετικά growth stories….

    Φυσικά όλων τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αναθεώρηση του δείκτη MSCI Greece που θα γίνει σε περίπου 2 μήνες.

    Και οι δυο εταιρείες πλέον πληρούν τα κριτήρια. Η  ΔΕΗ σχεδόν οριακά ενώ η Mytilineos άνετα.

    Μεταξύ άλλων οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί μια ΕΤΑΙΡΕΙΑ στον δείκτη είναι α)η συνολική αποτίμηση πρέπει να υπερβαίνει τα 2 δισ. δολάρια συνολικά και β) η αξία των μετοχών του free float δηλαδή της ελεύθερης διασποράς να υπερβαίνει τα 1,4 δισ. δολάρια.

    Φυσικά όλα εξαρτώνται από τις διαθέσεις των Αμερικανών της Morgan Stanley.

    Όμως είναι σαφές ότι, από εδώ και στο εξής θα δούμε τις κόντρες στις αποτιμήσεις των δυο εταιρειών καθώς είναι δεδομένο ότι όποια κόψει πρώτη το νήμα θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες.

    Τουλάχιστον άμεσα η μετοχή που θα έχει σημαντικά νέα είναι της ΔΕΗ,  καθώς αρχές Σεπτεμβρίου, θα κατατεθούν οι προσφορές για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

    Οποιοδήποτε ποσό άνω του 1,5 δισ. θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία.

    Θα δούμε λοιπόν μια μάχη  για γερά νεύρα και μεγάλα πορτοφόλια.

    Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης και ο CEO της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος

     

    Tα μυστήρια της BriQ

    Πολλοί απορούν τις τελευταίες εβδομάδες για την θεαματική ανοδική κίνηση της μετοχή της BriQ Properties ΜΠΡΙΚ 0,52% 1,95 που είναι ο επενδυτικός βραχίονας στα ακίνητα, του Θεόδωρου Φέσσα που διατηρεί το 38% του μετοχικού κεφαλαίου.

    Μόλις χθες η μετοχή της BriQ «έπιασε» τα 2,30 Ευρώ, δηλαδή ακριβώς όση είναι η εσωτερική της αξία.

    Η αλήθεια είναι ότι οι επιλογές της διοίκησης της BriQ (η μοναδική Άννα Αποστολίδου) στα ακίνητα που απέκτησε τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκαν χρυσές.

    Ποιος δεν θυμάται τα 4 ξενοδοχεία που αγόρασε στην Κέρκυρα, στη Σκιάθο, στη Τήνο και στην Πάρο την εποχή που ο Τουρισμός βυθίζονταν στα τάρταρα λόγω της πανδημίας;

    Ποιος πρόσεξε τις ….αθόρυβες συστηματικές αγορές που πραγματοποιούσε η εταιρεία στον Ασπρόπυργο που τελικά κατέληξαν να δημιουργήσουν μια ενιαία οικοπεδική έκταση συνολικής επιφανείας 103 περίπου στρεμμάτων, χρησιμότατη για τον τομέα των logistics που τώρα εμπνέει την αγορά των ΑΕΕΑΠ;

    Θεόδωρος Φέσσας
    Θεόδωρος Φέσσας, επιχειρηματίας και μέτοχος INFOQUEST-BRIQ

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.