• Γιατί στο Μαξίμου άρχισαν τα (πρώτα) χαμόγελα, τα hot χαρτιά του Κόκκαλη και οι ψύθιροι για Ιντρακάτ- Ιντρακόμ, το καμένο σπίτι του Κούτρα και ο πικρός πλειστηριασμός της Νταίζης Μανιατοπούλου

    Λοιπόν ο wise man επέστρεψε και ετοιμάζεται για την πιο hot περίοδο που έχει βιώσει η χώρα. Όχι τόσο πολιτικά αφού εκλογές δεν θα γίνουν το 2022 αλλά περισσότερο επιχειρηματικά. Θα τα δούμε όλα μαζί τους επόμενους μήνες, καθώς η στήλη ανανεώνεται πλήρως. 

    The Wise Man
    image
    The Wise Man

    Μετά τις αστοχίες, τα πρώτα χαμόγελα

    Λοιπόν ο wise man επέστρεψε και ετοιμάζεται για την πιο hot περίοδο που έχει βιώσει η χώρα.

    Όχι τόσο πολιτικά αφού εκλογές δεν θα γίνουν το 2022, αλλά περισσότερο επιχειρηματικά.

    Θα τα δούμε όλα μαζί τους επόμενους μήνες, καθώς η στήλη ανανεώνεται πλήρως.

    Ας ξεκινήσουμε από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μετά τις αστοχίες με τις πυρκαγιές της κυβέρνησης (ειδικά στην Εύβοια και στα Βίλια) αρχίσαν κάπως να χαμογελάνε. 

    Και δεν είναι πικρό το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων του Κυριάκου Μητσοτάκη και ειδικά του Γρηγόρη Δημητριάδη που από ότι μαθαίνω έχει πήξει ο άνθρωπος. 

    Δικαίως βέβαια καθώς η θέση του δεν του επιτρέπει διακοπές, σε αντίθεση με την οικογένεια του, που από ότι μαθαίνω ξεκουράζεται στο σπίτι της Τζιας. 

     Ο λόγος για τα πρώτα μη πικρά χαμόγελα; 

    Η “έκρηξη” στις αφίξεις που έχουν καταγραφεί από τις 15 Ιουλίου  στην Ελλάδα, θα συνεχιστεί ως τις 15 -20 Σεπτεμβρίου. 

    Κάποιοι άλλοι στοιχηματίζουν ότι θα πάμε καλά και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου. 

    Τα μηνύματα που φτάνουν από τα μεγάλα νησιά (Κρήτη, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος, Κέρκυρα) είναι ότι ο τουρισμός έχει απογειωθεί. 

    Δεν υπολογίζεται η Μύκονος καθώς εκεί στην κυριολεξία γίνεται πάρτι. 

    Private Gatherings στις Σπέτσες

    Οι ειδυλλιακές Σπέτσες μοιάζουν πλέον με το κοσμοπολίτικο Αμάλφι της Ιταλίας. 

    Τα ιστιοφόρα με τα λευκά και μπλε πανιά και με την σφραγίδα των ναυπηγείων Perini Navi που βρίσκονται στο Βιαρέτζιο της Ιταλίας, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό θέαμα όμοιο με την κοσμοπολίτικη περιοχή της Νοτίου Ιταλίας. 

    Στις Σπέτσες ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει εκτός από τους super Rich και ανθρώπους της διανόησης και νέους και νέες που κάνουν μεγάλο θόρυβο στα club που ξημερώνουν.  

    Έτσι πολλοί διάσημοι βρίσκονται στο νησί και στις γύρω περιοχές, όπως το Πόρτο Χέλι. 

    Όπως για παράδειγμα ο Σπύρος Νιάρχος και η οικογένεια του Φίλλιπου και της Μαριάννας Λαιμού. 

    Το ζεύγος βάφτισε προ ημερών το κοριτσάκι τους. 

    Επίσης ο Παναγιώτης και η Έλλη Αγγελοπούλου που εθεάθησαν να δειπνούν στο εστιατόριο “Ταρσανάς” με τον κορυφαίο μεγαλοεπενδυτή  Τίμο Μελισσάρη και την όμορφη σύζυγο του Μαργαρίτα. 

    Λίγο βορειότερα και για την ακρίβεια στην Χαλκιδική βρέθηκε ο πολύς Αλμπερτ Μπουρλά της Pfizer και ο billionaire Τέλης Μυστακίδης μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 . 

    Perini Navi
    Perini Navi. To Yacht S/Y Zenji, 56 μέτρων

     

    Ο…Hot Σωκράτης και οι ψίθυροι

    Οι μετοχές των εταιρειών που ελέγχει ο Σωκράτης Κόκκαλης έχουν αποδειχθεί οι μεγάλες αγαπημένες, ιδιαίτερα την προηγούμενη εβδομάδα. 

    Στο προσκήνιο αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου βρέθηκαν οι Ιντρακόμ, Ιντρακάτ και Κέκρωπας. 

    Έμπειροι χρηματιστές μετά και τα νέα υψηλά της Ιντρακόμ ΙΝΤΚΑ 2,02% 3,54 στα 2,47 ευρώ λένε τώρα ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή βγήκαν αγοραστές από μεγάλες ξένες τράπεζες (goldman sachs κλπ). 

    Θεωρούν ότι η εταιρεία θα πρωταγωνιστήσει στα μεγάλα έργα του πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης.  

    Ηδη απο τις αρχές του έτους η απόδοση της μετοχής είναι σχεδόν 195%. Η κεφαλαιοποίηση της στα 187,3 εκατ. ευρώ.  

    Το ενδιαφέρον έχει όμως τραβήξει και η Ιντρακάτ η οποία Τετάρτη και Παρασκευή σημείωσε άνοδο συνολικά πάνω από 20%. 

    Ακόμα και την προηγούμενη Πέμπτη την ημέρα της πτώσης του γενικού δείκτη κατά 2% η μετοχή έκλεισε με οριακή πτώση. 

    Δεν είναι ακόμα σαφές ποιος αγοράζει Ιντρακάτ, καθώς θα φανεί σήμερα από το μετοχολόγιο της εταιρείας. 

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν τεθεί σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που προέκυψαν, μετά την συγχώνευση της ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ. 

    Η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 113,3 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η εναλλακτικά να “σηκώσει” κεφάλαια μέσω ενός πράσινου ομολογιακού δανείου. 

    Το ομολογιακό θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. 

    Ο Κούτρας και η καμένη περιουσία

    Στην Ιντρακάτ λένε κάποιες πηγές ότι” ίσως ισχυροποιεί την θέση του ο μέτοχος Δημήτρης Κούτρας ” αν και κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται αρμοδίως. 

    Πάντως ο κ. Κούτρας έχει άλλα σοβαρότερα  θέματα να αντιμετωπίσει καθώς με τις φωτιές στην Βαρυμπόμπη , στις αρχές Αυγούστου, κάηκε το οικογενειακό κτήμα που βρισκόταν και η οικογενειακή κατοικία του ισχυρού κατασκευαστή. 

    Οι αδελφές Σμπώκου

    Τον ξενοδοχειακό όμιλο Phāea Resorts της οικογένειας Σμπώκου και τα πολυτελέστατα θέρετρα του στην Κρήτη, έχουν επιλέξει αυτές τις ημέρες πολλοί επιχειρηματίες. 

    Πηγή της στήλης εντόπισε αρκετούς εξ αυτών, στη ναυαρχίδα της Phāea Resorts, το πολυτελές ξενοδοχείο Blue Palace, που βρίσκεται στην περιοχή Ελούντα στον Άγιο Νικόλαο.  

    Το Blue Palace είναι πιο ειδυλλιακό  από ποτέ με τις κόρες του αείμνηστου Γιάννη Σμπώκου, Αγάπη και Κωστάντζα να το έχουν αναδείξει super hot προορισμό της Ελούντας. 

    Μάλιστα τροφοδοτούν συνεχώς και τα social media (ειδικά το Instagram) με πολλές φωτογραφίες. 

    Η Αγάπη και η Κωστάντζα επέλεξαν την ομηρική λέξη Φάεα, που σημαίνει ανάμεσα σε άλλα «φως των ματιών», τη χαρά που βλέπουμε στα μάτια του άλλου όταν είναι ευτυχισμένος.

    Η Αγάπη Σμπώκου, δικηγόρος και κάτοχος ΜΒΑ από το Cass Business School έχει υπηρετήσει ως διευθύντρια πωλήσεων και μάρκετινγκ του Ομίλου για μια 15ετία περίπου και έχει βαρύ βιογραφικό που εκτείνεται από τη δικηγορία έως την τραπεζική. 

    Η Αγάπη ήταν παντρεμένη με τον Κωστή Ζομπανάκη που μεταξύ άλλων είναι πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ του Ρεθύμνου Κρήτης. 

    Η Κωστάντζα Σμπώκου, σύζυγος του επιχειρηματία (HILTON, AEGEAN AIR κλπ) Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, είναι απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Harvard Graduate School of Design. 

    Αγάπη και Κωστάντζα Σμπώκου

     

     

    Ο πικρός πλειστηριασμός και η αξιοθαύμαστη Νταίζη Μανιατοπούλου

    Πολλές φορές τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά στην επιχειρηματικότητα. 

    Σε λίγες ημέρες και για την ακρίβεια στις 8 Σεπτεμβρίου 2021 ένας πλειστηριασμός θα υπενθυμίσει μια δραματική επιχειρηματική κατάρρευση που έλαβε χώρα προ 13 ετών όταν η γαλλική Renault κατήγγειλε την πολυετή σύμβαση αποκλειστικής αντιπροσωπείας που είχε καταρτίσει με την MAVA Εμποροβιομηχανική ΑΕ, της οικογένειας Μανιατόπουλου. 

    Σήμερα,  η τότε επικεφαλής της εταιρείας και αξιοθαύμαστη μητέρα Νταίζη Μανιατοπούλου,  δεν ασχολείται με τις business αλλά με την ψυχοθεραπεία.  

    Η MAVA δραστηριοποιείτο στην αγορά του αυτοκινήτου από το 1964 και είχε αναλάβει την αποκλειστική αντιπροσώπευση των οχημάτων Renault από το 1975. 

    Μετά την αιφνιδιαστική καταγγελία της σύμβασής αντιπροσώπευσης από τη Renault η MAVA κατέρρευσε οικονομικά, σταμάτησε η χρηματοδότηση της από τις εγχώριες και ξένες τράπεζες, απέλυσε το προσωπικό της και τελικά τέθηκε σε εκκαθάριση, αφήνοντας μεγάλες οφειλές πίσω της. 

    Το 2011 η οικογένεια Μανιατόπουλου έχασε από τα χέρια της και την αποκλειστική αντιπροσώπευση των Range Rover και Porsche.

    Το ακίνητο της MAVA και της Μανιατοπούλου

    Η MAVA ήταν συνυφασμένη με την έδρα της στη Νέα Φιλαδέλφεια στο 9ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. 

    Και ενδεικτικό αυτού είναι πως ακόμη και σήμερα το μέρος που στεγαζόταν η MAVA στη Νέα Φιλαδέλφεια, ονομάζεται κόμβος «Ρενό». 

    Στις εγκαταστάσεις αυτές στεγάζονταν τα γραφεία της γενικής διεύθυνσης της γαλλικής φίρμας στην Ελλάδα, η έκθεση λιανικών πωλήσεων της Renault και τα συνεργεία της εταιρείας. 

    Αυτές οι εγκαταστάσεις της MAVA Εμποροβιομηχανική ΑΕ, βγαίνουν στο «σφυρί» στις 8 Σεπτεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς τα 4,05 εκατ. ευρώ, με επισπεύδουσα του πλειστηριασμού την Cepal. 

    Πρόκειται για ένα οικόπεδο, συνολικής εκτάσεως 13.386,50 τετραγωνικών μέτρων επί του οποίου υπάρχει και ένα διώροφο κτίριο. 

    Σύμφωνα με το απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσης, επί του εν λόγω ακινήτου υφίστανται παρά πολλά βάρη. 

    Συγκεκριμένα, προσημειώσεις υπέρ της UniCredit Bank για 11,5 εκατ. ευρώ, προσημειώσεις υπέρ της Εθνικής Τράπεζας για 13 εκατ. ευρώ, προσημειώσεις για 13 εκατ. ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, προσημειώσεις για 20 εκατ. ευρώ υπέρ της Alpha Bank (περιλαμβάνει κυρίως δάνεια από την Εμπορική Τράπεζα), προσημείωση για 3,5 εκατ. ευρώ υπέρ της Γενικής Τράπεζας (και αναγκαστική κατάσχεση για 1 εκατ. ευρώ υπέρ Γενικής), προσημείωση για 3 εκατ. ευρώ υπέρ της Τράπεζας Αττικής, προσημειώσεις για 3,5 εκατ. ευρώ υπερ της FBB και προσημείωση 2 εκατ. ευρώ υπέρ της HSBC Bank. 

    Συνολικά, το ακίνητο είχε προσημειωθεί για δάνεια συνολικής αξίας 69,5 εκατ. ευρώ.

    Νταίζη Μανιατοπούλου
    Νταίζη Μανιατοπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια

     

    Ελλάκτωρ: Μάχες μετόχων και στο βάθος η Αττική οδός

    Μάχες γιγάντων όμως γίνονται στην μετοχή της Ελλάκτωρ, για τις οποίες θα σας γράψουμε, πολύ παρασκήνιο τις επόμενες ημέρες. 

    Η μετοχή βρίσκεται στα 1,508 ευρώ και οι δυο πλευρές δηλαδή οι Ολλανδοί της Reggeborgh αλλά και οι εφοπλιστές Μπάκος και Καυμενάκης αγοράζουν πυρετωδώς, χαρτιά από το χρηματιστήριο. 

    Αποτέλεσμα είναι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να έχει φτάσει στα 525,1 εκατ. ευρώ. 

    Προς το παρόν κρατήστε ότι στην Ελλάκτωρ ετοιμάζονται να διεκδικήσουν την Αττική Οδό καθώς όπως λέγεται ο σχετικός διαγωνισμός θα ξεκινήσει το 2022 αν και η σχετική σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ λήγει τον Οκτώβριο του 2024.

    Πρόκειται για ένα asset που θα το χτυπήσουν με νύχια και με δόντια καθώς μόνο τα 7 τελευταία χρόνια έχει δώσει μερίσματα σε Ελλάκτωρ και ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 2,74% 1,50,  πάνω από 720 εκατ. ευρώ. 

    Μόνο την τελευταία χρονιά έχει διοχετεύσει στις Ελλάκτωρ και Αβαξ ρευστότητα μέσω μερισμάτων και εσωτερικού δανεισμού 205 εκατ. ευρω. 

    Εως ότου πάντως προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, η Ελλάκτωρ παίρνει μια βαθιά ανάσα χάρις στην ΕΥΔΑΠ.

    Η Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ είναι τελικώς η μόνη υποψήφια για την υπογραφή της πενταετούς σύμβασης Λειτουργίας και Συντήρησης του βιολογικού της Ψυττάλειας αξίας 320 εκατ. ευρώ.

    Στην υπόθεση υπήρξαν και πολιτικές πιέσεις μετά από παρέμβαση διπλωματικών και επιχειρηματικών παραγόντων κατόπιν αντιδράσεων της γαλλικής Suez.

    Μετά από σχεδόν δυο χρόνια από τότε που κατατέθηκαν οι προσφορές για το διαγωνισμό και όπου συμμετείχαν σε διαφορα σχήματα σχεδόν όλοι οι μεγάλοι της εγχώριας αγοράς καθώς και οι Γάλλοι της Suez τη λύση στο γόρδιο δεσμό των δικαστικών αγώνων έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το οποίο αποφάσισε ότι μόνη παραδεκτή προσφορά είναι αυτή του σχήματος της ΑΚΤΩΡ.

    Κατόπιν αυτού δεν απομένει παρά η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να ανοίξει την μόνη δεκτή οικονομική προσφορά και να αναθέσει την σημαντική αυτή σύμβαση στο εν λόγω σχήμα.

    Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα και από το 1999 που η ΑΚΤΩΡ ολοκλήρωσε τη Β’ φάση του έργου με το οποίο ο βιολογικός της Ψυττάλειας κατέστη ένα από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά έργα στο είδος του στην Ευρώπη τις ωφέλειες του οποίου γνωρίζουν πλέον πολύ καλά οι κάτοικοι της πρωτεύουσας η ΑΚΤΩΡ συμμετέχει διαρκώς στη λειτουργεία και Συντήρηση του έργου γεγονός που δίνει τα εχέγγυα για άλλη μια αποτελεσματική λειτουργία και την επόμενη πενταετία.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.