• Ο μυστηριώδης επενδυτής της Τέρνα Ενεργειακή, ο Κόκκαλης φέρνει νέες εκπλήξεις και σε ποιο Club στην Μύκονο τα φιλοδωρήματα φτάνουν τις 57.000 ευρώ

    Και ενώ χθες το απόγευμα όλα κυλούσαν ομαλά στην αγορά, το κλίμα ήταν ειδυλλιακό και οι περισσότερες μετοχές έκαναν ράλι, ένα γεγονός ήλθε να αφυπνίσει το σύστημα των χρηματιστών.

    the wise man
    image
    the wise man

    Η αφύπνιση των μεγάλων

    Χθες μια από τις μετοχές που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,29% 15,74.

    Με μεγάλο όγκο η μετοχή, που έχει μείνει πίσω σε σχέση με το ράλι των υπολοίπων μετοχών του κλάδου των κατασκευών, έκλεισε με άνοδο 5,5% στα 9,90 ευρώ. Επι της ουσίας χθες ήταν η πρώτη ημέρα που η μετοχή σημείωσε μεγάλη άνοδο, και ξέφυγε από την περιοχή των 9,50 ευρώ που την “ταλαιπώρησε” αρκετά.

    Η εταιρεία έχει μπροστά της καλά νέα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Family office της Μαριάννας Λάτση έχει αγοράσει στα 11,20 ευρώ το 7,6% των μετοχών της εταιρείας.

    Τα μυστήρια της ΤΕΝΕΡΓ

    Και ενώ χθες το απόγευμα όλα κυλούσαν ομαλά στην αγορά, το κλίμα ήταν ειδυλλιακό και οι περισσότερες μετοχές έκαναν ράλι,  ένα γεγονός ήλθε να αφυπνίσει το σύστημα των χρηματιστών.

    Στις 16:45 κάποιος ή κάποιοι παίκτες «έχωσαν» την μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ 1,09% 17,59, χωρίς όριο τιμής (δηλαδή market)  με αποτέλεσμα η μετοχή από το +1,5% να υποχωρήσει σε λίγα δευτερόλεπτα  στο -1% με όγκο μόλις 10.000 χαρτιά.

    Δηλαδή από τα 11,84 ευρώ υποχώρησε στα 11,56 ευρώ.

    Αυτόματα το ηλεκτρονικό σύστημα σταμάτησε την διαπραγμάτευση της μετοχής και ξεκίνησε η διαδικασία του AUCTION.

    Για να ξέρετε εάν μια μετοχή παρουσιάσει απότομη διακύμανση πάνω από 2,5% τότε το ηλεκτρονικό σύστημα του χρηματιστήριου, βάζει φραγμό και σταματάει η διαπραγμάτευση της μετοχής για 1-2 λεπτά.

    Η μετοχή επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα μετά το AUCTION και τελικά “έκλεισε” με κέρδη 1,37% στα 11,84 ευρώ.

    Μυστήριο παραμένει ποιος μικροεπενδυτής, “πούλησε” χωρίς όριο την μετοχή, καθώς επρόκειτο  για περίπου 10.000 μετοχές, αξίας λιγότερο των 118.000 ευρώ.

    Δηλαδή για μικρό ποσό.

    Πρακτικά θα μπορούσε να τις πουλήσει στην αγορά με όριο τιμής, χωρίς να προκαλέσει στιγμιαία ανησυχία.

    Γώργος Περιστέρης, CEO ΓΕΚΤΕΡΝΑ & ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

    Ω Γέροντα η ευχή!

    Ευτυχείτε και ευλογείτε!

    Δεύτερη μέρα μετά τις διακοπές κι ακόμα να συνηθίσω το γεγονός ότι όλοι οι καλοί μου πιστοί συνεχίζουν να προσεύχονται σε παραλίες, μυστικές θάλασσες, resorts και beach bar.

    Μιλώντας με τους συναδέλφους μου μοναχούς πληροφορήθηκα μάλιστα ότι το Άγιο νησί της Παναγιάς, αυτό που δεν έχει σχεδόν ξενοδοχεία, χρεώνει πλέον τιμές Μυκόνου.

    Έμαθα επίσης ότι πολλοί Έλληνες δίνουν ακόμα και 300 Ευρώ για να βρεθούν στην εξωτική Βραυρώνα, εκεί που το να φας κάτι – στοιχειωδώς γευστικό και αξιοπρεπές- είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα.

    Ας είναι…

    Η διεθνής επικαιρότητα επισκιάζει τις εσωτερικές εξελίξεις.

    Στις διεθνείς σχέσεις, μόδα της εποχής είναι η «καλή υπηρεσία».

    Προκύπτει ότι ο διευθυντής της CIA συναντήθηκε με τους Taleban, επισήμως για να διαπραγματευτεί την παράταση της ημερομηνίας εκκένωσης.

    Ανεπισήμως φίλοι ιερωμένοι από το μακρινό Langley της Virginia, μου λένε ότι κάτι κινείται.

    Ειδικά τώρα που οι ακραίοι θέλουν να βάλουν κοστούμια -χωρίς γραβάτα- απαιτούν πριν και πάνω απ’ όλα σεβασμό.

    Για αυτό ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη ώστε οι ΗΠΑ να τους αναγνωρίσουν ως την de facto ηγεσία της χώρας και άρα συνομιλητή τους.

    Μάλιστα, αν προσθέσουμε και το θρησκευτικό στοιχείο, μην τρομάξετε αν μάθουμε ότι όταν ο Διευθυντής της καλής υπηρεσίας είδε τον κ Ταλιμπάν να του είπε: “Ω γέροντα, η ευχή!”

    Κατά τα λοιπά, οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι δεν θα δώσουν παράταση για την εκκένωση, οι Αμερικανοί δεν την ζητάνε επισήμως και οι Βρετανοί δεν ξέρουν ούτε τι θέλουν ούτε τι μπορούν..

    Επίσης, αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί, καλό είναι να γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει χώρα Αγγλία.

    Υπάρχει είτε Μεγάλη Βρετανία είτε Ηνωμένο Βασίλειο.

    For God’s Shake…

    Τα φιλοδωρήματα στο Principauté De Mykonos

    Σας μιλούσα χθες για τα δράματα της Μυκόνου, με τις «γενναίες» πρωτοβουλίες του Δημάρχου Κωνσταντίνου Κουκά που προσπαθεί να ανατρέψει και να καταστρέψει τα έργα που ο ίδιος αδειοδότησε να γίνουν στο Καλό Λιβάδι

    Ξέχασα όμως να σας πως ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες για την πορεία του Τουρισμού στο Νησί των Ανέμων.

    Ρώτησα κι έμαθα.

    Ξέρετε πόσα είναι τα φιλοδωρήματα -μόνον- που αφήνουν -κάθε βράδυ- οι θαμώνες στο δημοφιλές Principauté στον Πάνορμο;

    Ούτε λίγο ούτε πολύ 54.000 Ευρώ. Κάθε βράδυ.

    Μόνο τα φιλοδωρήματα.

    Αν το φιλοδώρημα αντιστοιχεί περίπου στο 10% του λογαριασμού, ο επίσημα καταγεγραμμένος τζίρος κάθε βράδυ ξεπερνά το μισό εκατομμύριο Ευρώ.

    Για τον ανεπίσημο …ούτε λόγος…Φανταστείτε τι γίνεται και στα υπόλοιπα δημοφιλή κέντρα, το Nammos, το Scorpios κλπ.

    Ρώτησα κι έμαθα ότι στη Μύκονο σήμερα κυκλοφορούν περισσότερα από 1.500 μικρά πολυτελή λεωφορειάκια που μεταφέρουν «VIP καλεσμένους».

    Στη Βόρεια Μύκονο (μετά τον Άγιο Στέφανο, τα Χουλάκια κλπ) επικρατεί οικιστικός οργασμός.

    Κτίζονται παντού μεγάλα ξενοδοχεία και βίλλες. Το καλό (;) νέο:

    Στην Μύκονο τώρα πια χτίζουν μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και όχι ιδιώτες…

    Η αγορά επαγγελματικοποιείται…

    ΜΥΚΟΝΟΣ
    Pincipaute ΜΥΚΟΝΟΣ

    H έξυπνη τακτική του Δημήτρη Πολίτη

    Για την ερχόμενη Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, μεταφέρεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για την ΔΕΠΑ Υποδομών.

    Αύριο το Δ.Σ. θα συνεδριάσει μόνον για να ανακηρύξει επισήμως ως παραχωρησιούχο της Εγνατίας Οδού το σχήμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects.

    Δεν θα προλάβει -λένε- να ανοίξουν τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την ΔΕΠΑ Υποδομών.

    Απ’ ότι καταλαβαίνω η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον έμπειρο τραπεζίτη, Δημήτρη Πολίτη προσπαθεί να αναβαθμίσει τον ανταγωνισμό των δύο διεκδικητών, να περάσουν και οι δύο στην τελική φάση του διαγωνισμού ώστε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το προσφερόμενο τίμημα…

    Όλα αυτά εφόσον ολοκληρωθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ωφελήσουν αμέσως τα ΕΛΠΕ, τις ημέρες που θα ανακοινώνει τα αποτελέσματα 6μήνου και φυσικά την Ελληνική οικονομία συνολικότερα….

    Το road show  της ΕΧΑΕ που …δεν θα γίνει…

    Παραδοσιακά, κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη, η διοίκηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου διοργάνωνε ένα εντυπωσιακό roadshow, μια εκστρατεία ενημέρωσης και προσέλκυσης διεθνών επενδυτών.

    Τα παλιά καλά χρόνια, στο Road Show του Λονδίνου ανέβαιναν οι διοικήσεις των καλύτερων και ισχυρότερων εισηγμένων επιχειρηματικών ομίλων και πραγματοποιούσαν δεκάδες ραντεβού με διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές.

    Κάποιες φορές οι επικεφαλής της ΕΧΑΕ είχαν -τα παλιά τα χρόνια- την ευγενική καλοσύνη, να προσκαλούν στο roadshow κάποιους δημοσιογράφους που κι εκείνοι με τη σειρά τους είχαν την ευκαιρία να μαθαίνουν από πρώτο χέρι πως αντιμετωπίζουν οι ξένοι fund managers την ελληνική αγορά.

    Σήμερα όλα αυτά αποτελούν μακρινό νοσταλγικό παρελθόν.

    Ο κορωνοϊός σκότωσε τα όνειρα και η διοίκηση της ΕΧΑΕ βασισμένη -στην όχι και τόσο καλή- εμπειρία της περασμένης χρονιάς με το on line roadshow αποφάσισε να αναβάλλει την επενδυτική εκστρατεία, περιμένοντας να έρθουν καλύτερες μέρες.

    Το Roadshow της ΕΧΑΕ πήρε raincheck…

    Ο Κόκκαλης, η Fitch και το στοίχημα της INTRALOT

    Εμείς οι καλόγεροι του Αγίου Όρους, φύσει και θέσει, είμαστε εναντίον του τζόγου.

    Δεν παραγνωρίζουμε ωστόσο ότι το gambling αποτελεί μια πραγματικότητα στην κοινωνία των απλών ανθρώπων.

    Μια πραγματικότητα με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

    Οι ανταγωνιστές της Intralot «τρέχουν» στα διεθνή χρηματιστήρια, οι τζίροι τους ανεβαίνουν, τα μεγέθη τους εκπλήσσουν.

    O κλάδος θεωρείται sexy…

    Από την άλλη πλευρά, ο Σωκράτης Κόκκαλης και η διοίκηση της Intralot ΙΝΛΟΤ -0,95% 1,04 δείχνουν να έχουν πάρει τις σωστές αποφάσεις.

    Μετά από μια 4ετία μιζέριας και κακομοιριάς, η διοίκηση έχει πάρει τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια της, λύνει τα προβλήματα ένα-ένα με τη σειρά, μειώνει θεαματικά τα λειτουργικά κόστη και αναπτύσσεται σε νέες αγορές. Ο Σωκράτης Κόκκαλης , παρά το γεγονός ότι είναι 82 ετών, κρατάει γερά το τιμόνι.

    Ο Κόκκαλης μετέφερε την έδρα της INTRALOT από το Μαρούσι στην Παιανία και σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν νέες πρωτοβουλίες περιορισμού των λειτουργικών δαπανών.

    Αν όλα πάνε καλά, σε λίγο καιρό, η αξία της Intralot θα προσδιορίζεται από τα fundamentals, τα πραγματικά θεμελιώδη οικονομικά της μεγέθη και όχι από τις προσδοκίες του μέλλοντος…

    Δεν είναι τυχαίο ότι χθες αργά το βράδυ ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το Μακροπρόθεσμο IDR της  Intralot σε “CCC +” (+4 βαθμίδες) αναγνωρίζοντας την επαρκή κάλυψη της εξυπηρέτησης του χρέους επί τη βάσει της πρόσφατης επιτυχημένης συμφωνίας με τους ομολογιούχους.

    Στην έκθεση της μάλιστα η Fitch τονίζει μεταξύ άλλων ότι μετά την αναδιάρθρωσή της, η Intralot έχει χαρακτηριστικά επιχειρηματικού προφίλ (B- / Stable).

    Αναγνωρίζει επίσης την επαρκή κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της μητρικής και αναβαθμίζει και το παλαιό ομόλογο λήξης 2024 σε CCC+, ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη τη συνεισφορά της αμερικανικής θυγατρικής στο λόγο ανάκαμψης (recovery ratio) του ομολόγου του 2024 με τη βαθμίδα RR4 (λαμβάνοντας υπόψη και περιορισμούς λόγω βαθμολογίας της χώρας έδρας που είναι η Ελλάδα).

    Τέλος η Fitch αναγνωρίζει την μεγάλη (διψήφια) ανάκαμψη του Ebidta το 2021 από την κρίση της πανδημίας και υπολογίζει ότι το ενοποιημένο Ebidta του Ομίλου θα κυμανθεί στην περιοχή των €85-90 εκ τα ερχόμενα χρόνια.

    Το στοίχημα λοιπόν είναι μεγάλο.

    Quiz 1:

     Οι κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών πληροφορικής μου λένε έμπειροι χρηματιστές, έχει ανέλθει στην στρατόσφαιρα.

     Τα παραδείγματα πολλά.

     Η υπόλοιπη αγορά είναι τσάμπα. Άρα;

    Quiz 2:

    Αληθεύει ότι ακόμα και αρνητές του εμβολιασμού σπεύδουν τις μέρες αυτές να εμβολιαστούν εν όψει Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης;

    Γιατί;

    Μα για να πάνε στα μπουζούκια της συμπρωτεύουσας που προετοιμάζονται να τους υποδεχθούν….

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.