• Η πρώτη δημοσκόπηση – μετά τις εξαγγελίες στην ΔΕΘ – στο mononews στις 07:00, οι γκρίνιες των χρηματιστών στον Κοντόπουλο, η πρωτιά Μεγάλου, τα μυστήρια 6 μετοχών και η απογοήτευση του fund manager

    Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης της Οpinion Poll για το mononews.gr.

    image

    Δημοσκόπηση της Οpinion Poll  στο mononews

    Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης της Οpinion Poll για το mononews.gr.

    Θα πρέπει να κάνετε λίγο υπομονή έως τις 7 το πρωί της Παρασκευής που όλη η έρευνα θα δημοσιευτεί.

    Όμως δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να προϊδεάσω έστω τους αναγνώστες μου.

    Καταρχάς η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όποτε όπως αντιλαμβάνεστε αποτυπώνει την «υποδοχή» των μέτρων από την κοινωνία, αλλά και το κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι οι ψηφοφόροι από τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί.

    Επίσης διαπιστώνει πόση ζημιά έχει γίνει στην Κυβέρνηση από την υπόθεση των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών.

    Και τέλος δίνει την τάση που υπάρχει στο εκλογικό σώμα με την πρόθεση ψήφου.

    Η διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ και OPINION POLL

    Το mononews.gr, επίλεξε την OPINION POLL γιατί είναι μία από τις μεγαλύτερες και έγκυρες εταιρίες, που είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, του  ESOMAR,  της WAPOR και του ΕΣΡ.

    Έχει πολύχρονη ερευνητική εμπειρία με ασφαλείς προβλέψεις και με δεδομένο ότι είναι μέλος όλων αυτών των Συνδέσμων τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας στην υλοποίηση των ερευνών.

    Το αν ένα κόμμα π.χ ο ΣΥΡΙΖΑ  έχει κάποιο πρόβλημα μαζί της ή αν ο ιδιοκτήτης της έχει και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι δικό τους θέμα.

    Εμείς ως mononews.gr δεν έχουμε λόγο να εμπλεκόμαστε …

    Το ράλι της Πειραιώς και τα μυστήρια 6 μετοχών

    Μια από τις μετοχές που φαίνεται ότι ξεφεύγει τις τελευταίες ημέρες είναι αυτή της Πειραιώς.

    Σας θυμίζω ότι Wood και η JP morgan έδωσαν τις προηγούμενες ημέρες σε αναλύσεις τους περιθώριο ανόδου 100%.

    Σύμφωνα με την ανάλυση της JP MORGAN οι  τιμές στόχοι είναι για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,63 1,40 ευρώ και περιθώριο ανόδου 48%, Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,50% 2,01 1,50 ευρώ και ανοδικό περιθώριο 62%, ΕΤΕ ΕΤΕ -0,65% 7,61 4,50 ευρώ και ανοδικό περιθώριο 34% και τέλος για την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -1,00% 3,96 τιμή στόχος τα 2,20 ευρώ και περιθώριο ανόδου 100%.

    Οι ειδικοί πιθανολογούν ότι στην Πειραιώς μπαίνουν φρέσκα κεφάλαια μεταξύ αυτών και του Helikon που φαίνεται να αυξάνει θέσεις.

    Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες μετοχές που αναβαθμίζονται καθώς μεταφέρονται στον MID CAP FTSE RUSSEL σήμερα Παρασκευή, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική κινητικότητα.

    Όπως για παράδειγμα στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,97% 16,28 , ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΒΙΟ -1,40% 5,65 , ΑΔΜΗΕ ΑΔΜΗΕ -0,90% 2,21 , ΣΑΡΑΝΤΗ ΣΑΡ -0,17% 11,86 κλπ.

    Αντίθετα σε άλλες που επίσης αναβαθμίζονται,  όπως η ΛΑΜΔΑ ΛΑΜΔΑ -1,01% 6,85 και η ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ -0,52% 5,72 υπάρχει κινητικότητα.

    Η μετοχή της LAMDA από τα 5,80 ευρώ “σκαρφάλωσε” στα 6,20 ευρώ.

    Βέβαια απέχει πολύ από τα 6,90 ευρώ που έγινε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου προ πολλών πολλών ετών.

     

    Η πρωτιά του Μεγάλου

    Το ράλι της Πειραιώς τις τελευταίες ημέρες συνέπεσε με τις σημαντικές διακρίσεις στο Emerging EMEA Executive Team Survey 2022 του Institutional Investor που έλαβε η Τράπεζα.

    Η Πειραιώς βρέθηκε στην πρώτη τριάδα μεταξύ των Τραπεζών που εκπροσωπούσαν αναδυόμενες χώρες στη λίστα του διεθνούς περιοδικού και πρώτη ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες.

    Ο CEO της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου έλαβε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία Best CEO, ενώ τη δεύτερη θέση στην κατάταξη της κατηγορίας Best CFO έλαβε ο Θεόδωρος Γναρδέλλης, Group CFO της Πειραιώς.

     

    45.000 το τμ στο HILTON;  

    Εάν ισχύει, είναι εντυπωσιακό.

    Μου λένε ότι ισχυρός ανήρ μεγάλου fund (Έλληνας στην καταγωγή), που τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε στην δημοσιότητα, επισκέφθηκε τα διαμερίσματα που φτιάχνονται στο νέο HILTON.

    Ενώ λοιπόν νόμιζε ότι η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρo αγγίζει περίπου τα 20.000 έως 25.000 ευρώ, ανάλογα  με το μέγεθος του διαμερίσματος,  εν τούτοις επειδή δεν έχουν μείνει και πάρα πολλά ο μεσίτης του είπε τις νέες τιμές με αποτέλεσμα ο fund manager να “μείνει” άναυδος.

    45.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Μετά από αυτό, μάλλον αποχώρησε απογοητευμένος.

    Αυτό άκουσα, αυτό σας μεταφέρω..

     

    Γκρίνια Χρηματιστών σε Κοντόπουλο για τη «σφήνα» της Morgan Stanley 

    Την έντονη δυσαρέσκεια των χρηματιστών  προκαλεί η πρόθεση του νέου ceo του Χρηματιστηρίου Γιάννου Κοντόπουλου να αναλάβει η Μorgan Stanley τη χορηγία για το «καθιερωμένο» road show του Λονδίνου.

    Μέχρι πρότινος τα μέλη της ΕΧΑΕ, δηλαδή οι Χρηματιστηριακές Εταιρείες  είχαν επωμιστεί  την χορηγία της συγκεκριμένης εκδήλωσης και αντιλαμβάνονται  πλέον ότι η ξένη επενδυτική τράπεζα μπαίνει πλέον «σφήνα» στο θεσμό.

    Θα μου πείτε ο άνθρωπος τους απάλλαξε από τα έξοδα και αυτοί «ζητούν τα ρέστα»;

    Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα.

    Καταρχήν  οι Έλληνες  χρηματιστές δεν φείδονται χρημάτων όταν θέλουν να προωθήσουν τη δουλεία τους και δη στο εξωτερικό.

    Επομένως το κόστος δεν αποτελούσε για αυτούς  πρόβλημα.

    Το πιο ουσιαστικό όμως είναι ότι με το προηγούμενο καθεστώς είχαν τη δυνατότητα να προβάλλουν την αγορά στους ξένους πελάτες τους, προσκαλώντας τους στο road show, την οποία μάλλον αποστερούνται μετά την παράδοση του θεσμού στην Μorgan Stanley.

     

    Κοντόπουλος για επαναπατρισμό εισηγμένων

    Το πρώτο πράγμα που είχε στο μυαλό του ο Γιάννος Κοντόπουλος, πριν από έξι μήνες που ανέλαβε ως διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ -0,19% 5,12 και πρόεδρος του Χρηματιστηρίου ήταν το πώς θα φέρει τις ελληνικές εισηγμένες πίσω.

    Ήδη, η Coca Cola ΕΕΕ -0,20% 29,44 , ο Τιτάνας TITC -0,35% 28,10  και η Βιοχάλκο είναι οι τρεις εισηγμένες που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια του εξωτερικού.

    Ο κ. Κοντόπουλος όπως αναφέρουν πληροφορίες, πραγματοποίησε συνάντηση με τις διοικήσεις κάποιων από αυτές προκειμένου να τις βολιδοσκοπήσει να αλλάξουν χρηματιστηριακή έδρα.

    Ετέθη το ζήτημα λοιπόν, στη διοίκηση μίας εισηγμένης εξ αυτών, χωρίς όμως, να πάρει την απάντηση που ήθελε παρά μόνο γενικολογίες του τύπου «θα δούμε»…

    Ο κ. Κοντόπουλος, φαίνεται να μην το βάζει κάτω.

    Και ετοιμάζει την ομάδα του.

    Ενθυμούμενος την παλαιά δουλειά του, αυτή του αναλυτή σε μεγάλους οίκους του εξωτερικού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι διατεθειμένος α) να μην κάνει βήμα χωρίς να φύγει από το γραφείο του για να συναντήσει ιδιοκτήτες εταιρειών με σκοπό την εισαγωγή των μετοχών τους στο Χ.Α. χωρίς συγκεκριμένες διευκολύνσεις και κίνητρα, και β) χωρίς αντιπρόσωπο του  investing banking, χωρίς δηλαδή τραπεζίτη που ξέρει το αντικείμενο και είναι η δουλειά του να «ψήνει» πελάτες.

    Ο ίδιος φέρεται να υποστηρίζει ότι έχει έτοιμη λίστα εταιρειών που θα «χτυπήσει» και θα διεκδικήσει να πείσει τις διοικήσεις τους να μπουν στο Χρηματιστήριο.

    Από τη χθεσινή επίσημη πρώτη παρουσίαση του νέου CEO της αγοράς, έγινε και κάτι άλλο γνωστό μέσα από τα δημοσιογραφικά πηγαδάκια.

    Ότι η μείωση του φόρου επί των πωλήσεων στο 0,1% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα έχει εφαρμογή από 1ης/1/’23, βεβαίως μόλις ετοιμάσει το πακέτο των φοροελαφρύνσεων ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, πιθανότατα με την παρουσίαση του προϋπολογισμού τον ερχόμενο Νοέμβριο.

    Και το σημαντικό για την αγορά είναι ότι η μείωση του φόρου μπορεί να ωθήσει σε αύξηση του ημερήσιου τζίρου και από τα 60 εκατ. ευρώ μπορεί να αυξηθεί σε πάνω από 90 εκατ. ευρώ.

    Not bad…

    Hμέρα κρίσεως από Moody’s και DBRS

    Θα καταδεχθεί σήμερα η Moody’s να ασχοληθεί με την Ελλάδα και αν ναι ποια θα είναι η ετυμηγορία της;

    Μία σχετική αγωνία υπήρχε χθες στο οικονομικό επιτελείο μία που και κατά το παρελθόν έχει συμβεί να μην εμφανιστεί ο οίκος αξιολόγησης , να μην εμφανιστεί   «προγραμματισμένο του ραντεβού».

     Αν και σύμφωνα με την πάγια τακτική οι Οίκοι φροντίζουν να ενημερώνουν την Κυβέρνηση αρμοδίως  τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν ανακοινώσουν αναβάθμιση ή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

    Αρκετές φορές οι δημοσιογράφοι έχουν ξενυχτίσει την ημέρα που η Moody’s έχει καθορίσει για το τακτικό review της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να υπάρξει από την πλευρά της κάποια ανακοίνωση.

    Επομένως το ένα θέμα είναι αν κατά την Moody’s η ελληνική οικονομία παραμείνει στάσιμη ή αν κρίνει ότι υπάρχει κάποια πρόοδος.

    Μάντης δεν είμαι αλλά για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης, το βλέπω λίγο δύσκολο παρόλο που όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται αδιαλείπτως. .

    Θυμίζω ότι ο οίκος μας έχει κατατάξει στην κατηγορία Βa3.

    Όπερ σημαίνει ότι χρειάζεται να ανεβούμε δύο σκαλοπάτια για να βρεθούμε στο «ξέφωτο της επενδυτικής βαθμίδας» (Βaa3).

    Στην κατηγορία Βa3 έχουμε κολλήσει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, από τον Νοέμβριο 2020.

    Αύριο λοιπόν είναι πολύ πιθανόν να ανοίξει μία χαραμάδα για την επόμενη αναβάθμιση, αν η Μοοdy’s ανακοινώσει ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από «σταθερές» που ήταν εως τώρα,  μετατρέπονται σε «θετικές».

    Εκτός από την Moody’s αύριο αναμένουμε την ετυμηγορία της DBRS.

    O Καναδικός οίκος αξιολόγησης οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι είναι πιο συνεπής στα ραντεβού του.

    Όμως και από εκεί δεν βλέπω φως για αναβάθμιση με το επικρατέστερο σενάριο είναι να παραμείνει η χώρα στην κατηγορία ΒΒ High.

    Στο ημερολόγιο επομένως ας «κυκλώσουμε» την 7η Οκτωβρίου μήπως προκύψει κάτι καλύτερο από την Fitch και την 21 Οκτωβρίου οπότε αναμένεται η ανακοίνωση από την Standard and Poors.

     

    Ξένα ΜΜΕ στο Ελληνικό

    Έχουμε αναφέρει πολλές φορές κατά το παρελθόν ότι το έργο του Ελληνικού προσελκύει ήδη σημαντικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, τόσο από επενδυτές όσο και από τα media.

    Όπως πληροφορείται o Wiseman, η διοίκηση της Lamda ΛΑΜΔΑ -1,01% 6,85 έδωσε πρόσφατα την ευκαιρία για μια μεγάλη ξενάγηση στο εργοτάξιο, σε εκπροσώπους ΜΜΕ από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Γερμανία, την Γαλλία, το Χονγκ Κονγκ, τα ΗΑΕ αλλά και άλλες χώρες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δουν ιδίοις όμμασι την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο έργο.

    Πέρα από την επίσκεψη στο εργοτάξια και τα έργα που είναι σε εξέλιξη, οι επισκέπτες «ανέβηκαν» στον παραθαλάσσιο ουρανοξύστη, ύψους 200 μέτρων, «έκαναν βόλτα» στο Πάρκο του Ελληνικού, αλλά και στην παραλία όπου θα δημιουργηθεί η Riviera Galleria.

    Την ξενάγηση-ενημέρωση των επισκεπτών ανέλαβαν προσωπικά ο CEO της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου και η Chief Development and Investment Portfolio Officer Μελίνα Παΐζη, που απάντησαν, όπως πληροφορείται η στήλη, ακούραστα σε πολλές ερωτήσεις, δείγμα του ζωηρού διεθνούς ενδιαφέροντος που προσελκύει το εμβληματικό έργο του Ελληνικού.

     

    Έρχεται «χαμηλό βαρομετρικό» από το Βορρά για τον Φιλίππου

    Δεν πάνε καλά τα πράγματα στη  Βόρεια Μακεδονία για την οικογένεια Φιλίππου.

    Σημαντικά αυξημένες ζημιές καταγράφει η θυγατρική της Elbisco στη γειτονική χώρα  παρά την αύξηση των πωλήσεων.

    Η βιομηχανία αρτοποιίας Zito Luks μέλος του διεθνούς ομίλου σιτηρών Elbisco SA Greece εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο του έτους καθαρή ζημιά 751.648 ευρώ.

    Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στα Σκόπια, ανακοίνωσε βάσει μη ενοποιημένης (ενδιάμεσης) οικονομικής κατάστασης, καθαρή ζημία 46,3 εκατ. δηναρίων (751.648 ευρώ) το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με καθαρή ζημία 564.000 δηναρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

    Τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση, σε 557,3 εκατ. δηνάρια την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου.

    Οι εγχώριες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11% στα 523,5 εκατ. δηνάρια, ενώ οι πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν 39% στα 33,7 εκατ. δηνάρια.

    Το κόστος των πωληθέντων αγαθών ανήλθε σε 457,1 εκατ. δηνάρια τους πρώτους έξι μήνες του 2022, αυξημένο κατά 28% σε ετήσια βάση.

    Το 2021 η θυγατρική της Elbisco στη Βόρεια Μακεδονία, ακολούθησε την πορεία του ομίλου εμφανίζοντας υποχώρηση πωλήσεων κατά 6,3%, ζημιές 291 χιλ. ευρώ και μικτό κέρδος 26%.

     

    Οι δύο ισχυροί άνδρες της Αττικό Μετρό «ψαλιδίζουν» τις αποζημιώσεις των κατασκευαστών

    Τα σπασμένα της προηγούμενης διοίκησης καλούνται να μαζέψουν οι δύο ισχυροί άνδρες της Αττικό Μετρό Α.Ε., Νικόλαος Ταχιάς και ο συνονόματος του Ν. Κουρέτας.

    Αναφέρομαι, φυσικά, στην «πληγή» των αποζημιώσεων, που ζητούν οι ανάδοχοι του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκη λόγω των καθυστερήσεων με υπαιτιότητα της αναθέτουσας, δηλαδή της Αττικό Μετρό Α.Ε για την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής που θα εξυπηρετεί τη συμπρωτεύουσα.

    Μαθαίνω, λοιπόν, πως η ΑΚΤΩΡ του Ομίλου της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,59 μαζί με τις Hitachi και We Build αξιώνουν το ποσό των 3,2 εκατ. Ευρώ για ζημίες που υπέστησαν.

    Το ποσό αφορά την περίοδο μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Απριλίου του τρέχοντος έτους και η Κοινοπραξία αναφέρει πως ο λόγος της αίτησης για αποζημίωση είναι οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από τον επανασχεδιασμό των σταθμών Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας.

    Ωστόσο, η διοίκηση  της Αττικό Μετρό, δεν υποκύπτει  εύκολα στα αιτήματα για αποζημιώσεις, ενώ «ψαλιδίζουν» σε μεγάλο βαθμό τέτοιες αξιώσεις.

    Για αυτό το λόγο η Αττικό Μετρό, όπως διαβάζω σε απόφαση στη Διαύγεια, ναι μεν δέχεται το γεγονός ότι πρέπει να αποζημιωθεί ο ανάδοχος, καθώς υπάρχουν όντως καθυστερήσεις, αλλά με απόφαση των δύο ισχυρών ανδρών κατάφερε να μειώσει το σχετικό ποσό στα 2,35 εκατ. Ευρώ.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.