• Το τραπεζικό big deal, ο Τσώρτσιλ και … η dream team των 235 ετών της παλαιάς Ιντρακάτ και τα 60 εκατ. ευρώ των εφοπλιστών

    O Σερ Ουίνστον Σπένσερ-Τσώρτσιλ (Sir Winston Leonard Spencer-Churchill) όταν έκλεισε το 80ο  έτος της ηλικίας του και για την ακρίβεια στις  7 Απριλίου 1955 επισκέφθηκε την βασίλισσα Ελισάβετ.

    image

    Το τραπεζικό big deal

    Ένα νέο τραπεζικό big deal φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών.

    Αφορά συστημική τράπεζα.

    Κρατήστε ένα δεδομένο.

    Θα γίνει πάταγος.

     

    Τα 60 εκατ. της Ένωσης Εφοπλιστών

    Επειδή ακούω διάφορα εντός της Ένωσης Εφοπλιστών, για κάποιους λίγους, που παρόλα τα λεφτά που βγάζουν, δεν θέλουν να πληρώνουν κάθε χρόνο το ετήσιο ποσό που τους αναλογεί στον κρατικό προϋπολογισμό έχω να σας πω τα εξής:

    Καταρχήν το προεδρείο της Ένωσης έχει συμφωνήσει οι εφοπλιστές από εδώ και στο εξής να πληρώνουν 60.000.000 στον κρατικό προϋπολογισμό από 40.000.000 που ήταν έως τώρα.

    Αυτό σε απλά μαθηματικά μας κάνει 50% αύξηση.

    H συμφωνία (το συνυποσχετικό όπως το έχουν ονομάσει) θα υπογραφεί από την πρόεδρο των εφοπλιστών κ. Μέλινα Τραυλού και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Έως τώρα έχει συμφωνήσει το 90% των μελών της Ένωσης να πληρώνουν αυτό το ποσό, δηλαδή τα 60 εκατ. ευρώ.

    Έχουν απομείνει κάποιοι οι οποίοι αρνούνται να συνεισφέρουν.

     

    Ο Τσώρτσιλ και η dream team των 235 ετών της παλαιάς Ιντρακάτ

    O Σερ Ουίνστον Σπένσερ-Τσώρτσιλ (Sir Winston Leonard Spencer-Churchill) όταν έκλεισε το 80ο  έτος της ηλικίας του και για την ακρίβεια στις  7 Απριλίου 1955 επισκέφθηκε την βασίλισσα Ελισάβετ.

    Πάρα το γεγονός ότι ήταν ενεργός 100%, εν τούτοις κατάλαβε ότι ειχε έλθει το πλήρωμα του χρόνου να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία  της χώρας.

    Όποιος έχει δει την σειρά  CROWN στο Netflix, θα καταλάβει ότι το λαμπρό αυτό μυαλό λειτουργούσε τέλεια, όμως ήταν σαφές ότι έπρεπε να δώσει την σκυτάλη της αρχηγίας της Μεγάλης Βρετανίας, σε νεότερους ανθρώπους.

    Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει όμως σε κάποιες εταιρείες στην Ελλάδα όμως για παράδειγμα στην (παλαιά) Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,97 .

    Έως τώρα στην εισηγμένη  εργάζονταν 3 μεγαλοστελέχη, η ηλικία των οποίων έφτανε συνολικά τα 235  χρόνια.

    Ο ένας είναι 80 ετών , ο δεύτερος επίσης 80 ετών και ο τρίτος άνω των 75 ετών.

    Είναι η τριανδρία η οποία εργαζόταν στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,31% 2,54 , και προ ετών μαζί με τον επίσης 80αρη Δημήτρη Κούτρα,  πήγαν στην Ιντρακατ.

    Για να καταλάβετε άπαντες προσελήφθησαν από τον 94χρονο σήμερα Γιώργο Μπόμπολα, όταν ήταν αφεντικό στην ΑΚΤΩΡ .

    Μάλιστα είναι και προσωπικοί του φίλοι.

    Όπως εύκολα καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατόν μια εταιρία ακόμα και σε μεσαίο επίπεδο να διοικείται από 80αρηδες.

    Για αυτόν τον λόγο και αποχώρησαν…

     

    500.000 οι απλήρωτοι λογαριασμοί

    Να λοιπόν που οι διαστάσεις της οικονομικής κρίσης λόγω των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού αρχίζουν σιγά – σιγά να ανεβαίνουν στα επίπεδα της περιόδου 2013-2015 που ήταν από τις πιο δύσκολες για τους καταναλωτές ενέργειας και για την κοινωνία.

    Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του wiseman οι καταναλωτές ρεύματος κάθε κατηγορίας (μεγάλοι, μεσαίοι και νοικοκυριά) που καθυστερούν να εξοφλήσουν λογαριασμούς προς όλες τις εταιρείες παρόχους έφτασαν τον μαγικό αριθμό των 500.000, δηλαδή μισό εκατομμύριο καταναλωτές κάθε είδους πλέον.

    Σε σύνολο περίπου 7.000.000 λογαριασμών που εκδίδονται από όλους τους παρόχους, το ποσοστό φτάνει το 7%, διόλου ευκαταφρόνητο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες το συνολικό ποσό των ανεξόφλητων λογαριασμών κοντεύει τα 2 δις. ευρώ.

    Βέβαια, δεν είναι όλοι οι καθυστερούντες οφειλέτες ίδιοι.

    Και εξηγούμαι:  υπάρχει η κατηγορία των ανεξόφλητων λογαριασμών  για  7 ημέρες από την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού.

    Αυτοί είναι πάνω από 1,5 εκατ. λογαριασμοί αλλά οι περισσότεροι από αυτούς τους καταναλωτές σε κάποια φάση πληρώνουν με καθυστέρηση.

    Υπάρχουν άλλωστε και οι συστηματικοί μπαταχτσήδες που το θεωρούν …γρουσουζιά να πληρώσουν στην ώρα τους.

    Έχουμε τους καθυστερούντες για 30 και για 45 ημέρες.

    Αυτοί των 30 ημερών είναι περίπου 400.000 λογαριασμοί  και αυτοί των 45 ημερών είναι περίπου 280.000.

    Αρκετοί από αυτούς δεν θα εξοφλήσουν τον λογαριασμό τους.

     

    120.000 καθυστερούν πάνω από ένα εξάμηνο

    Τέλος υπάρχουν πάνω από 120.000 λογαριασμοί που καθυστερούν ένα εξάμηνο και επιπλέον.

    Από αυτούς οι πάροχοι δεν περιμένουν φως.

    Αυτοί οι λογαριασμοί σε συντριπτικό βαθμό θα παραμείνουν ανεξόφλητοι.

    Σε όλους αυτούς τους αριθμούς δεν περιλαμβάνονται οι διακανονισμοί που εξυπηρετούνται κανονικά.

    Εάν αναρωτιέστε ποιοι προμηθευτές έχουν τους περισσότερους ανεξόφλητους λογαριασμούς αυτό να ξέρετε είναι αναλογικό με το μέγεθος του κάθε προμηθευτή.

    Όπως είναι φυσικό τους περισσότερους τους έχει η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,30 η οποία όμως δείχνει και την μεγαλύτερη υπομονή απέναντι στους καθυστερούντες κυρίως όταν είναι νοικοκυριά.

    Οι ιδιώτες κόβουν πιο εύκολα το ρεύμα και χάνουν το ίδιο εύκολα τον πελάτη ο οποίος πηγαίνει σε άλλη εταιρία.

    Να είστε σίγουροι ότι αυτός ο φαύλος κύκλος δεν πρόκειται να σπάσει ούτε τώρα που ετοιμάζεται πυρετωδώς ο «Ενεργειακός Τειρεσίας».

    Όσο η οικονομική δυσπραγία απλώνεται τόσο το πρόβλημα θα πολλαπλασιάζεται.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.