• Business

    Ποια είναι η οικογένεια των tycoons που έδωσε 14 εκατ. ευρώ για δύο οικόπεδα στο Ελληνικό

    Αχιλλέας και Κωστής Κωνσταντακόπουλος


    Από τις τελευταίες  υπογραφές για την απόκτηση οικοπέδων στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού με σκοπό την ανέγερση πολυτελών βιλών έπεσαν από τους υπερδραστηρίους -σε στεριά και θάλασσα-  επιχειρηματίες Αχιλλέα και Κωνσταντίνο Κωνσταντακόπουλο.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία για την εξαγορά των οικοπέδων ολοκληρώθηκε εντός του καλοκαιριού και το κόστος ανήλθε περίπου στα 14 εκατ. ευρώ.

    Ο όμιλος Lamda Development αναμένει έσοδα 188 εκατ. ευρώ από την πώληση των οικοπέδων που αντιστοιχούν σε έκταση για 27 βίλες, ήτοι κατά μέσο όρο περίπου 7 εκατ. ευρώ το οικόπεδο.

    Φημολογείται ότι τα οικόπεδα, που θα χτιστούν οι βίλες του Ελληνικού, έχουν πουληθεί όλα εκτός από ένα.

    Το ένα και μοναδικό που έχει απομείνει το διαπραγματεύεται να το αγοράσει μεγάλος επιχειρηματίας της Ελλάδας.

    Εκτός απροόπτου η δουλειά θα κλείσει τις επόμενες ημέρες.

    Άλλωστε η προκαταβολή που δίδεται είναι μόλις το 5% της αξίας του οικοπέδου.

    Όπως είναι γνωστό εκτός από τους κ. Σπύρο Λάτση και Μαριάννα Λάτση,  οικόπεδα έχουν αγοράσει ο Νέλλος Κανελόπουλος της ΤΙΤΑΝ,  ο Τρύφων Νάτσης του  βρετανικού fund BREVAN HOWARD κλπ.

    Oι δύο γιοι του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ακολουθώντας το όραμα του πατέρα τους έχουν καταφέρει να μεγαλουργήσουν στους κλάδους του τουρισμού και της ναυτιλίας, γιγαντώνοντας και επεκτείνοντας τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

    Ο Mr Costa Navarino, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος

    Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, δευτερότοκος γιος  του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ξεκίνησε από νωρίς την ενασχόληση του με τον χώρο του τουρισμού, στο πλευρό του πατέρα του, όταν αποφάσισαν να ξεκινήσουν το Costa Navarino, αναδεικνύοντας την Μεσσηνία, ως κορυφαίο διεθνή προορισμό.

    Απόφοιτος της Ecole Hôtelière de Lausanne, ηγείται της ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Α.Ε., φορέα ανάπτυξης και λειτουργίας της Costa Navarino, από το 1997 και σήμερα κατέχει τη θέση του προέδρου.

    Άξιος συνεχιστής του πατέρα του, κατάφερε να επεκτείνει το πολυτελές παραθεριστικό συγκρότημα με νέες ξενοδοχειακές μονάδες, προσελκύοντας το διεθνές τζετ σετ και γνωστά ονόματα όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

    Το 2022 ήταν μία άκρως δημιουργικής χρονιά για τον αεικίνητο επιχειρηματία. Στις αρχές του έτους η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. σε συνεργασία με την Marriott International, σηματοδότησε την είσοδο των W Hotels Worldwide στην Ελλάδα, με τη λειτουργία του W Costa Navarino. Το ξενοδοχείο, επένδυση ύψους 90 εκατ. δολαρίων, σε μία παραθαλάσσια έκταση 130 στρεμμάτων, άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο μήνα, με πληρότητα άνω του 85%.

    Ακολούθησε η συμφωνία με την Mandarin Oriental Hotel Group για την άφιξη του πρώτου ξενοδοχείου Mandarin Oriental στην Ελλάδα, την άνοιξη του 2023, στην περιοχή Navarino Bay, σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο 1.400 στρεμμάτων, με θέα στον ιστορικό κόλπο του Ναβαρίνου. Το παραθαλάσσιο υπερπολυτελές resort θα περιλαμβάνει 99 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 48 υπόσκαφες βίλες με ιδιωτική πισίνα.

    Παράλληλα, το επόμενο έτος προγραμματίζεται και το άνοιγμα της “NAVARINO AGORA”, μίας ανοικτής αγοράς με επιλεγμένα καταστήματα, street food, υπαίθριο σινεμά κλπ, που θα είναι ανοικτή και για επισκέπτες μη διαμένοντες στα πολυτελή ξενοδοχεία.

    Επιφανείς αγοραστές προσέλκυσαν και οι πολυτελείς βίλες που ανέπτυξε η ΤΕΜΕΣ στο Costa Navarino, με τιμή εκκίνησης από 1,2 εκατ. ευρώ. Το 90% των κατοικιών Westin Apartments στο Navarino Dunes έχουν αλλάξει χέρια, ενώ μεταξύ των αγοραστών ήταν και τα αδέρφια Αντετοκούνμπο.

    Η επόμενη φάση επενδύσεων αφορά στο Navarino Blue, στην περιοχή του Ριζόμυλου, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας. Στόχος είναι να αναπτυχθούν θεματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θα προσφέρουν πληθώρα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας.

    Οι άλλες επενδύσεις

    Εκτός από τα σχέδια επέκτασης του Costa Navarino, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος έχει ισχυρή παρουσία στο ευρύτερο κλάδο των ξενοδοχείων, εκμεταλλευόμενος τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναδιαμόρφωση του Χίλτον, του θρυλικού αθηναϊκού ξενοδοχείου που κατέχει πλέον η Ιονική Ξενοδοχειακή Α.Ε. – η οποία ανήκει στην ΤΕΜΕΣ Α.Ε. –  και το Olayan Group, το οποίο θα μετονομαστεί σε Conrad, και αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του το 2024.

    Παράλληλα, η ΤΕΜΕΣ σε συνεργασία με την Lamda Development αναπτύσσουν από κοινού δύο σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, επένδυση συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

    Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος είναι επίσης Πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού The Hellenic Initiative.

    Κωστής Κωνσταντακόπουλος: Ο ισχυρός άνδρας της Costamare

    Ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, Κωνσταντίνος ή Κωστής, ανέλαβε τη ηνία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων της οικογένειας και συγκεκριμένα της εταιρείας Costamare, όταν ο καπετάν Βασίλης αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, το 2006, και κατόρθωσε να τη γιγαντώσει και να δημιουργήσει μία από τις πιο κραταιές ναυτιλιακές επιχειρήσεις παγκοσμίως.

    Άνθρωπος χαμηλών τόνων, με οξυδέρκεια επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του πατέρα του, ο οποίος μιλώντας για τις ικανότητες των παιδιών του είχε πει χαρακτηριστικά: “Η νέα γενιά είναι ακόμα καλύτερη από την δική μας”.

    Η αξία του είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, ενώ το 2021 ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος βραβεύτηκε ως Προσωπικότητα της Χρονιάς στη ναυτιλία από τους Lloyd’s List, μετά την εντυπωσιακή είσοδο της Costamare στην αγορά των bulk carriers, με την αγορά 40 πλοίων, τα περισσότερα εκ των οποίων σε διάστημα δύο μηνών. Παράλληλα η ναυτιλιακή του ήταν η πρώτη που εξέδωσε ομολογιακό δάνειο από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

    Ο καπετάν Βασίλης ίδρυσε την Costamare το 1974, όταν αγόρασε ένα μικρό φορτηγό πλοίο χωρητικότητας μόλις 2.000 τόνων στο οποίο εργαζόταν και του έδωσε το όνομα της συζύγου του, «Κάρμεν». Την περίοδο 1981-1984 αγόρασε οκτώ πλοία του Γρηγόρη Καλλιμανόπουλου, ενώ την επόμενη 20ετία με έξυπνες κινήσεις κατόρθωσε να αναπτύξει σημαντικά την εταιρεία του, η οποία το 2000 διαχειρίζονταν πλέον 35 πλοία.

     

    Η είσοδος στη Wall Street

    Το 2010, ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος έκρινε ότι ήταν η κατάλληλη περίοδος για την είσοδο της ελληνικής ναυτιλιακής στο αμερικανικό χρηματιστήριο, επισημαίνοντας ότι στόχος της ενέργειας αυτής ήταν η υλοποίηση σημαντικών επενδυτικών σχεδίων. Η Costamare μπήκε στη Wall Street τον Νοέμβριο της ίδια χρονιάς αντλώντας από την αγορά 260 εκατ. δολάρια και έκτοτε έχει ισχυροποιηθεί θεαματικά.

    Φέτος η εταιρεία κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ κερδών από την ημέρα εισόδου της στο χρηματιστήριο. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου 2022 τα έσοδα της ανήλθαν σε περίπου 290 εκατομμύρια δολάρια και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν στα 119 εκατ. δολάρια έναντι 58 εκατ. δολαρίων την ίδια περίοδο του 2021.

    Τα μετρητά της διαμορφώθηκαν περίπου σε 700 εκατομμύρια δολάρια και η συνολική ρευστότητα της, συμπεριλαμβανομένων των μη αναληφθέντων πιστωτικών ορίων, ήταν πάνω από 850 εκατομμύρια δολάρια.

    Σήμερα η εταιρεία διαθέτει στόλο με 76 containerships και 45 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ακίνητα: Γιατί οι εφοπλιστές το έριξαν τώρα στις στεριανές επενδύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ