• Οι πρώτες μετρήσεις, οι εκλογές και το ΜΜ, ο Κοκλώνης και όλη η αλήθεια για το ποινικό του μητρώο, τι πραγματικά συμβαίνει με την μετοχή της ΔΕΗ, οι υπολογισμοί του Καλαντώνη, το επόμενο βήμα της Ρουμπίνης και τι είπε ο Πατέλης στους θεσμικούς

    Η δημοσιογραφική έρευνα για τον παρουσιαστή Νίκο Κοκλώνη (υπάλληλος –συνεργάτης σε 4 κανάλια εθνικής εμβέλειας) όσο συνεχίζεται, τόσο αποκαλύπτει εκπληκτικά πράγματα.

    image

    ΜΜ: Συσπείρωση δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις

    Καλά είναι τα πρώτα νέα από τις μετρήσεις που πραγματοποιεί, το Μέγαρο Μαξίμου (ΜΜ) τις τελευταίες ώρες και για την ακρίβεια μετά την προκήρυξη των εκλογών του 2023.

    Την προσεχή Παρασκευή δηλαδή σε περίπου 36 ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το στενό του επιτελείο, θα έχουν στα χέρια τους τις οριστικές μετρήσεις της εβδομάδας, οι οποίες μέχρι στιγμής (χθες Τετάρτη) έδειχναν ότι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας έχουν αρχίσει  να συσπειρώνονται.

    Φυσικά τα οριστικά αποτελέσματα θα τα μάθει ο WISEMAN την Παρασκευή.

    Η προκήρυξη των εκλογών φαίνεται ότι λειτούργησε θετικά στον ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας.

    Πάντως είναι σαφές ότι και αυτές οι εκλογές θα στηριχθούν σχεδόν αποκλειστικά στην οικονομία.

    Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ώρες και ο Τσίπρας υιοθετεί  το δόγμα Μητσοτάκη περί σταθερότητας στην χώρα.

    Όλη αλήθεια για τη ΔΕΗ και τη μετοχή της

    Τα πράγματα με τη ΔΕΗ ΔΕΗ 0,82% 11,00 είναι απλά και ευανάγνωστα, αλλά ορισμένοι ‘’πονηροί’’ στην αγορά, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, κάνουν σαν να μην ξέρουν να διαβάζουν.

    Η ΔΕΗ λοιπόν, δεν έχει πλέον την παραμικρή σχέση με τα αλήστου μνήμης κρατικόχαρτα, που ανέβαιναν και έπεφταν, ανάλογα με το πιο κόμμα έβλεπαν οι ‘’παίκτες’’ να έρχεται στην εξουσία.

    Τώρα τα πράγματα ( ευτυχώς) έχουν αλλάξει, αλλά μάλλον αυτό το ξεχνούν ή κάνουν πώς δεν το γνωρίζουν κάποιοι μπρόκερς και χρηματιστές, που κυνηγάνε τις προμήθειες από τις συναλλαγές.

     Λέγοντας στους πελάτες τους, κυρίως ιδιώτες Έλληνες επενδυτές, να πουλήσουν ΔΕΗ…Γιατί άμα αλλάξει η πολιτική κατάσταση το κράτος θα ξαναπλώσει το χέρι του και θα γραπώσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας, θα φύγει ο Στάσσης και οι κομματικοί εγκάθετοι θα πάρουν το διοικητικό τιμόνι στα χέρια τους και γενικά ότι ο κόσμος θα γυρίσει ανάποδα.

    Τέτοιες ομορφιές, που φαίνεται όμως να τις ακούνε κάποιοι και να φροντίζουν μάλιστα να βγαίνουν πωλητές, επειδή και καλά δεν θέλουν να πάρουν το…πολιτικό ρίσκο που κουβαλά η ΔΕΗ.

     Η μετοχή της οποίας από τα 8,4 ευρώ όπου είχε κλείσει στην πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου, άρχισε να χάνει έδαφος.

    Με συνέπεια να βρίσκεται χθες ενδοσυνεδριακά στα 7,25 ευρώ καταγράφοντας απώλειες 13,7%.

    Κάποιοι από τους καλοθελητές των χρηματιστηριακών γραφείων ‘’πουλάνε’’ το πολιτικό ρίσκο της ΔΕΗ και σε ορισμένα διεθνή χαρτοφυλάκια, τα οποία όμως κατά κανόνα δεν τα παίρνουν τοις μετρητοίς.

    Η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε ότι η ευθυκρισία δεν λείπει.

    Αφού οι αγοραστές ‘’πήραν το όπλο τους’’ σκούπισαν την προσφορά και οδήγησαν τη μετοχή από -2,95% στο +1,37% στο κλείσιμο ( 7,57 ευρώ).

    Η αλήθεια είναι ότι ΔΕΗ δεν είναι πιά ένα κομματικό ‘’μαγαζί’’.

    Το κράτος δεν έχει τη μετοχική πλειοψηφία καθώς η συμμετοχή του έχει περιοριστεί στο 34,12%, ενώ η θεσπισμένη συμφωνία των μετόχων δεν του επιτρέπει να κάνει ότι θέλει και να αποφασίζει μονομερώς.

    Ο Στάσσης έχει αλλάξει τα δεδομένα

    Τέτοιου είδους πρακτικές ανήκουν στο νοσηρό παρελθόν και όσοι τυχόν τις οραματίζονται θα μείνουν με το όραμα.

    Περιθώρια για πειραματισμούς δεν υπάρχουν και η ενεργειακή στρατηγική δεν αλλάζει.

    Οι λιγνίτες φεύγουν, η καίρια στροφή στην πράσινη ενέργεια απαιτεί επενδύσεις και οι “άνωθεν” αλλαγές στις τιμολογήσεις για να ικανοποιηθεί το κομματικό ακροατήριο, το μόνο που θα πετύχουν είναι να τινάξουν στο αέρα όλο το σύστημα.

    Καθώς στην αγορά η ΔΕΗ δεν είναι μόνη της.

    Δραστηριοποιούνται κι άλλες επιχειρηματικές δυνάμεις, με αξιόλογα ενεργειακά μερίδια.

    Από την άλλη πλευρά το να συζητούνται ακραία και εν τοις πράγμασι ανεδαφικά σενάρια για τη ΔΕΗ, τότε για τις τράπεζες θα είναι σαν να έρχεται ο Αρμαγεδδών.

    Με επιχειρηματικό-στρατηγικό  status που δεν αλλάζει, αλλά και με μια αποτελεσματική διοίκηση είναι εμφανές ότι η ΔΕΗ βλέπει μπροστά.

    Για την εφετινή χρονιά η καθαρή κερδοφορία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στην περιοχή των 200-220 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 35% αναμένεται να δοθεί μέρισμα στους μετόχους το 2024.

    Σε μια εταιρεία που έχει πετύχει σοβαρή μείωση του δανεισμού της, με συνέπεια το καθαρό της χρέος να αντιστοιχεί σε 1,45 φορές τα περσινά της λειτουργικά κέρδη (Ebitda).

    Έχοντας στο ταμείο της 3,2 δις ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται τα κόστη από το μεγάλο deal εξαγοράς της Enel στη Ρουμανία.

    Άλλη μια αποτελεσματική κίνηση που πιστώνεται στον διορατικό Γιώργο Στάσση.

    Και πιστοποιεί ότι δεν δικαιούται να απαξιώνεται χρηματιστηριακά η μετοχή.

    Κάθε άλλο…

     

    Νίκος Κοκλώνης: Ιδού το ποινικό του μητρώο

    Η δημοσιογραφική έρευνα για τον παρουσιαστή Νίκο Κοκλώνη (υπάλληλος –συνεργάτης σε 4 κανάλια εθνικής εμβέλειας) όσο συνεχίζεται, τόσο αποκαλύπτει εκπληκτικά πράγματα.

    Δεν είναι μόνο τι έκανε το 2021 και το 2022 σύμφωνα με το πόρισμα του έμπειρου και ιδιαίτερα ταλαντούχου εισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

    Είναι και όσα έπραξε στο παρελθόν.

    Εμείς λοιπόν θα αναφερθούμε σε μόλις δυο σημεία.

    Στο παρελθόν, που είχε την Air Fast Ticket και στο ΠΟΙΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟ.

    Ιδού λοιπόν όλη η αλήθεια.

    ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ

    Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τον ΚΟΚΛΩΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟ σχετικά με το ποινικό του παρελθόν προέκυψαν εις βάρος του:

    – Τα έτη 2010, 2011 και 2013, καταδικαστικές αποφάσεις για παραβάσεις του Ν.5960/33 περί ακάλυπτων επιταγών. Ισχύει;

    – Το έτος 2012 καταδικαστική απόφαση για παράβαση του άρθρου 25 του Ν.1882/1990 περί μη έγκαιρης καταβολής χρεών προς το Δημόσιο. Ισχύει;

    – Το έτος 2011, επίσης, καταδικαστική απόφαση για παράβαση του ΑΝ690/45 περί αμοιβών των εργαζομένων και του ΑΝ86/67 περί εισφορών. Ισχύει;

    Όλη η αλήθεια με την AIRFAST TICKETS

    Η ελληνική εταιρία με διακριτικό τίτλο AIRFAST TICKETS, ΑΦΜ:997930078, έκανε έναρξη στις 29/01/2010 και δήλωσε πτώχευση το 30/06/2016. Αντιπρόεδρος της εταιρίας ήταν ο πατέρας του ΚΟΚΛΩΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Κ.Δ με ΑΦΜ………., και μέλη η μητέρα του Ε.Κ με ΑΦΜ:….., και η δικηγόρος ΚΑΛΥΨΩ Κ. με ΑΦΜ:12………, η οποία αποχώρησε στις 04/12/2013 και στη θέση της όρισε τη μητέρα της, ΚΥΡΙΑΚΗ Κ. με ΑΦΜ:06……..

    Μετά την αποχώρησή της, βέβαια, η εταιρία πτώχευσε.

    Φορολογικές δηλώσεις υπέβαλλε μόνο για τρία έτη, το 2011, 2012 και 2013, και παρουσίασε κέρδη μόνο το 2012.

    Σημειώνεται, ότι για το 2013 και 2014 πήρε επιστροφή Φ.Π.Α. συνολικού ποσού 1.500.000,00€ περίπου και στη συνέχεια πτώχευσε.

    Οι οφειλές της σήμερα στην εφορία είναι 78.695,52€, αλλά κατά την αιφνίδια πτώχευσή της υπολογίζεται ότι η μητρική αμερικάνικη με τις θυγατρικές εταιρίες της χρωστούσαν συνολικά περίπου 100.000.000,00 δολάρια σε αεροπορικές εταιρίες, πιστωτές και πωλητές της.

    Αυτά τα ολίγα για να γνωρίζουν οι καναλάρχες που τον έχουν στην δούλεψη τους…

     

    Πάνω από 100.000 σπίτια ρίχνουν στην αγορά οι Servicers

    Η ιστορία με τα σπίτια που είχαν αγοράσει από πλειστηριασμούς τράπεζες και servicers, για προφανείς λόγους, είναι παλιά.

    Όμως κάποια στιγμή έρχεται και το cash out που λένε και οι Αμερικάνοι.

    Η στιγμή δηλαδή που τα ακίνητα αυτά θα πρέπει να βγουν στην αγορά, εκτός και αν όλες οι εταιρείες στην Ελλάδα μετατραπούν σε real estate.

    Λοιπόν οι Servicers έχουν σήμερα υπό διαχείριση περίπου 600.000 ακίνητα, τα μισά από αυτά είναι οικιστικά.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς  του πλέον ειδικού, του Θόδωρου Καλαντώνη εκτελεστικού προέδρου της doValue, περίπου 100.000 από αυτά θα ρευστοποιηθούν την επόμενη τριετία.

    Το ερώτημα βέβαια είναι αν η εξέλιξη αυτή δημιουργήσει συνθήκες υπερπροσφοράς στην αγορά ακινήτων συμπιέζοντας τις τιμές.

    Προφανώς κανείς δεν ήθελε κάτι τέτοιο να συμβεί, οπότε στο σημείο αυτό οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς μοιάζουν ολίγον με wishful thinking.

    Βέβαια είναι γεγονός ότι η αγορά των ακινήτων τα τελευταία χρόνια δείχνει όχι μόνο αντοχές αλλά και αξιοθαύμαστο δυναμισμό.

    Αρκεί να σας αναφέρω ότι την τελευταία τριετία (2020 -21) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι τιμές των καινούργιων διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί σωρευτικά κατά 25% !.

    Και όπως λένε και οι παλαιότεροι που διέθεταν σοφία, όσο η προσφορά οικοπέδων στην Αθήνα περιορίζεται τόσο οι τιμές θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

    Πάντως χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας δεν παρέλειψε σε προεκλογική του ομιλία να ρίξει ένα ακόμη καρφί  στους Servicers καλώντας τους να «να επαναξιολογήσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν καταλήξει οι πολίτες» καθώς όπως είπε «δεν είναι στην ίδια κατάσταση όπως πριν από δύο ή τρία χρόνια και πολλοί πολίτες δυσκολεύονται να τηρήσουν τις ρυθμίσεις».

    Υπογράμμισε μάλιστα πως «είναι ευθύνη των διαχειριστών των δανείων να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και να δώσουν λύσεις».

    Το νέο βήμα της Ρουμπίνης

    Με σταθερά βήματα ανεβαίνει στον ιεραρχία της γραμματείας Ελληνισμού Διασποράς της ΝΔ η Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου –Μεγάλου.

    Εν όψει των κρίσιμων διπλών εκλογών του Μαΐου και του Ιουλίου, αποφασίστηκε η έμπειρη και ιδιαίτερα ικανή Ρουμπίνη (Ρούμπη)  να αναλάβει τομεάρχης της Μεγάλης Βρετανίας με αρμοδιότητα τον σχεδιασμό της επικοινωνιακής στρατηγικής της Γραμματείας ελληνισμού της Διασποράς και των Οργανώσεων απόδημου Ελληνισμού της περιοχής.

    Η κ. Γεωργακοπούλου πιστώνεται την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης με επίσημο καλεσμένο τον Κυριάκo Μητσοτάκη προ μηνών στο Λονδίνο.

    Περίπου 200 Έλληνες από 20 έως 90 ετών που είτε σπουδάζουν είτε εργάζονται βρετανική πρωτεύουσα, συγκεντρώθηκαν στην Αεροναυτική Λέσχη Λονδίνου, Νο4, Hamilton Place, Mayfair,  για να ακούσουν τον Μητσοτάκη, ο οποίος στην ομιλία του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη Ρουμπίνη για την οργάνωση της εκδήλωσης.

    Άπαντες καταλαβαίνουν ότι ο ρόλος της είναι καίριας σημασίας για την ΝΔ,  καθώς η Μεγάλη Βρετανία είναι το κράτος που έχει, το μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων, που ζουν και εργάζονται στην Ευρώπη.

    Not bad at all…

    Το “ειδύλλιο” της Moody’s με τις Τράπεζες 

    Βέβαια όλες αυτές τις πιέσεις σοβαροί αναλυτές δεν τις παίρνουν και τόσο στα σοβαρά.

    Προς επίρρωσιν αυτού να σας μεταφέρω τι ανέφερε η Moody’s στη χθεσινή της Έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες.

    Αναφερόμενη λοιπόν στο επίμαχο ζήτημα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι «Η ποιότητα των δανείων πιθανότατα θα σταθεροποιηθεί, παρά τις πιέσεις που αναμένονται στους ευάλωτους δανειολήπτες από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης.»

    Υποστηρίζει επίσης ότι  α πρόσφατα ανακοινωθέντα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων στους ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι επιδοτούνται εν μέρει από το τραπεζικό σύστημα, θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στις επιδόσεις και την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών.

    Πέραν από αυτά τα «στενάχωρα» νομίζω αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη Έκθεση ήταν μία από τις καλύτερες που έχουν βγει μέχρι σήμερα για τις ελληνικές τράπεζες.

    Προβλέπει ότι ο περιβάλλον θα είναι ευνοϊκό το 2023-24, με την οικονομική και πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα να παραμένει υψηλότερη από άλλες χώρες της ΕΕ χάρη στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Αναμένει βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών τροφοδοτούμενη  από τα υψηλότερα  περιθώρια δανεισμού και την αύξηση των εταιρικών δανείων.

    Οι ελληνικές τράπεζες επικεντρώνονται πλέον στη βελτίωση της διαρθρωτικής κερδοφορίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα καθαρά έσοδα από τόκους.

    Τα περιθώρια κέρδους και τα έσοδα από τόκους θα επωφεληθούν από τα υψηλότερα επιτόκια και τον νέο εταιρικό δανεισμό, γεγονός που θα μετριάσει τις επιπτώσεις από τις πωλήσεις NPE που μείωσαν τα υπόλοιπα των δανείων τα τελευταία χρόνια.

    Aναμένεται  βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών, υποστηριζόμενη επίσης από υψηλότερα έσοδα από προμήθειες.

     

    Με «τσουχτερό επιτόκιο» το νέο ομολογιακό του Ιωάννου από τους ίδιους τους μετόχους

    Με υψηλό επιτόκιο θα δανειστεί από τους ίδιους τους μετόχους της, η ξενοδοχειακή εταιρεία της οικογένειας Ιωάννου.

    Πριν από λίγες μέρες εγκρίθηκε η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 8 εκατομμυρίων.

    Το ομολογιακό θα το καλύψουν οι ίδιοι οι μέτοχοι της εταιρίας.

    Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην απόφαση  «ως αρχικοί ομολογιούχοι δανειστές θα ορισθούν οι μέτοχοι της Εταιρείας κατά το λόγο της συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της Εταιρείας.»

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εξής όρος: ο τόκος επί των ομολογιών καταβάλλεται δεδουλευμένος σε κάθε ημερομηνία καταβολής τόκων μόνον υπό την προϋπόθεση ότι ο εκδότης θα έχει αποπληρώσει τις απαιτήσεις των δανειστών εκ των δανείων που έχει συνάψει η εταιρεία με την Πειραιώς ΠΕΙΡ -1,06% 3,72 και την Εθνική ΕΤΕ -1,27% 6,98 .

    Το ετήσιο επιτόκιο (κουπόνι) του ομολόγου  ορίστηκε στο   9% επί του κεφαλαίου του δανείου.

    Να σας υπενθυμίσω ότι στο τέλος του 2021 η Donkey Hotels (που προήλθε από τη συγχώνευση του Intercontinental με τα ξενοδοχεία της Yes Hotels σε Αθήνα και Σαντορίνη) είχε έρθει σε συμφωνία με τις τράπεζες (κυρίως με την Πειραιώς) για την ρύθμιση των δανείων της με  μετάθεση των πληρωμών από το 2023 κι έπειτα.

    Είχε προηγηθεί επίσης η έκδοση ομολογιακού δανείου 60 εκατ. ευρώ με την Εθνική.

    Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε (του 2021) θέλουν το κυκλοφορούν ενεργητικό να υπολείπεται των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 8,6 εκατ. ευρώ (πριν γίνει η ρύθμιση) και τα δάνεια να φτάνουν τα 44,7 εκατομμύρια ευρώ.

    Ποιοι ενδιαφέρονται για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών

    Μία ακόμα παράταση ακούω πως δίνει το υπουργείο υποδομών και μεταφορών σε ένα κτιριακό έργο που διεκδικούν αρκετοί μεγάλοι Όμιλοι.

    Πρόκειται για το νέο βιοκλιματικό κτίριο αξίας 140 εκατ. ευρώ που θα κατασκευαστεί στην Οδό Πειραιώς και θα συγκεντρώσει τις κατακερματισμένες υπηρεσίες της γενικής γραμματείας υποδομών.

    Το εν λόγω έργο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων παικτών της ελληνικής κατασκευαστικής αγοράς, καθώς έχουν υποβάλει αίτηση ξεχωριστά οι Όμιλοι ΑΒΑΞ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ η Intrakat ενώνει τις δυνάμεις της με τη Redex του Ομίλου Κοπελούζου και το η συμμαχία Mytilineos-Dimand, αλλά θα πρέπει να περιμένουν έως τις 27 Απριλίου.

    Να σας θυμίσω πως το έργο διεκδικούσαν η ΤΕΚΑΛ του Παναγιώτη Ψαλτάκου που συνεργαζόταν με τη λιβανέζικη AlJihad και η Μηχανική  Α.Ε., αλλά κρίθηκαν ως μετεξεταστέες «μετεξεταστέες» από το υπουργείο.

    Ζεστό χρήμα και στην Alstom

    Ζεστό χρήμα μαθαίνω πως πρόκειται να μπει στα ταμεία της γαλλικής Alstom και για να προλάβω τους κακεντρεχείς να σας πω ότι η πληρωμή δεν αφορά την αμαρτωλή σύμβαση 717, αλλά ούτε και έργα της ΕΡΓΟΣΕ.

    Βέβαια, η εταιρία δεν ξεφεύγει από τα έργα σταθερής τροχιάς, καθώς αυτή τη φορά καλείται να πληρωθεί 343 χιλιάδες για έργα που έχει εκτελέσει στο Μετρό Αθήνας.

    Πιο συγκεκριμένα, η γαλλική εταιρεία που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της δημοσιότητας λόγω των καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση της σηματοδότησης και την τηλεδιοίκησης στο δίκτυο του ΟΣΕ και μεσουρανεί μαζί με την ΑΒΑΞ στα έργα του Μετρό Αθήνας (επέκταση προς Πειραιά και Γραμμή 4), θα πληρωθεί για το έργο του συστήματος αυτόματης επιτήρησης συρμών στις νέες επεκτάσεις του μετρό.

    Η Εφραίμογλου του ΕΒΕΑ ηγείται των start ups της Μεσογείου

    Δεν ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την προεκλογική περίοδο η Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

    Από τη φύση της αισιόδοξη η πρόεδρος του ΕΒΕΑ θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές δεν ανησυχούν με την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση.

    Όπως έλεγε σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι «ακούγεται τετριμμένο ότι η αγορά θέλει να υπάρχει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση.

    Αλλά θα το πω, γιατί υπάρχει ανάγκη για αυτό».

    Έχουμε καλό επενδυτικό κλίμα και ενόψει της απόφασης για την επενδυτική βαθμίδα  το feed back που εισπράττουμε εμείς από τις επιχειρήσεις είναι θετικό, πρόσθεσε.

    Προς επίρρωσιν του πόσο έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, περιέγραψε ένα περιστατικό στη Βαλένθια πριν από 20 ημέρες.

    Συμμετείχε στο Επενδυτικό Φόρουμ Forinvest και όπως είπε οι διοργανωτές της ζήτησαν να είναι εκεί μία ώρα νωρίτερα πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

    Oπως αντιλαμβάνεστε όλο αυτή την ξάφνιασε.

    Ευχάριστα όμως όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια καθώς οι διοργανωτές της ζήτησαν ως εκπρόσωπος του  ΕΒΕΑ και φυσικά της Ελλάδος, α να ηγηθεί πρωτοβουλίας στο κομμάτι των start ups για ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου.

     

     

    Ιστορίες που θυμίζουν  Τσαρλς Μπουκόφσκι με «καθημερινή τρέλα»  στο ΚΑΠΕ και ακόμη δεν έχει μιλήσει η κα Ραχήλ Μακρή…

    Μεγάλο μπλέξιμο εκεί στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, το γνωστό ΚΑΠΕ, όπου η μισθοδοσία πολλών  εργαζομένων κηρύχθηκε …παράτυπη και καταχρηστική από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και μάλιστα αναδρομικά από το 2009!

    Τώρα κανονικά όλοι οι Διευθυντές και όλοι οι προϊστάμενοι του ΚΑΠΕ όλα αυτά τα χρόνια, πρέπει να επιστρέψουν αρκετές χιλιάδες ευρώ μίας ολόκληρης 14ετίας  ως επιδόματα θέσης.

    Και καλά ο σημερινός Πρόεδρος Σπύρος Οικονόμου, αλλά και ο  Γενικός Διευθυντής Λάμπρος Πυργιώτης που είναι και δόκτορες αμφότεροι και μπράβο τους αλλά ας …ξανακοιτάξουν τα διδακτορικά τους μετά από αυτό, προφανώς θα αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί αφού δεν φρόντισαν να αποκαταστήσουν το πρόβλημα ή ενδεχομένως ακόμη χειρότερα εάν δεν ειδοποιήθηκαν για αυτό.

    Αλλά και όλα αυτά τα χρόνια με 6 διαφορετικούς Πρωθυπουργούς και 9 (αν μετράω καλά) Υπουργούς Ενέργειας και φυσικά τόσες και τόσες διοικήσεις, ουδείς παρατήρησε ή αντιλήφθηκε κάτι;

    Εξηγώ εν τάχει τι συνέβη, αφού πρόκειται για μία ακόμη διαχρονική «ιστορία καθημερινής τρέλας» για να θυμηθώ και τον μακαρίτη εξαιρετικό μυθιστοριογράφο Τσαρλς Μπουκόφσκι: πέρυσι το Φθινόπωρο το ΓΛΚ, σε έλεγχο ρουτίνας στα οικονομικά του Οργανισμού, διαπίστωσε πως  το οργανόγραμμα με το οποίο λειτουργεί το ΚΑΠΕ δεν είναι εγκεκριμένο!

    Συνέταξε  λοιπόν το ΓΛΚ έκθεση προς το ΥΠΟΙΚ (Σταϊκούρας) και  το ΥΠΕΝ (Σκρέκας που είναι και προϊστάμενος Υπουργός), αναφέροντας πως «όλα  τα επιδόματα θέσης θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθέντα άρα θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά από το 2009», χωρίς φυσικά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να φταίνε σε κάτι.

    Αθροιστικά όπως μου λένε τα ποσά αυτά υπολογίζονται σε 50.000 ευρώ και πάνω για κάθε Τμηματάρχη και περίπου 90.000 για κάθε Διευθυντή και συνολικά αφορούν σε καμιά 20αριά άτομα!

    Οι άνθρωποι αυτοί ορίστηκαν προϊστάμενοι με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΑΠΕ αλλά όλοι οι Υπουργοί Ενέργειας από το 2009, «ξέχασαν» να εκδώσουν την προβλεπόμενη και απαραίτητη  ΚΥΑ.

    Ούτε όμως και κάποια  Διοίκηση του ΚΑΠΕ έψαξε το θέμα για να το διορθώσει, ενώ και οι πολυπληθέστατοι νομικοί σύμβουλοι Υπουργείου και Οργανισμού είχαν πέσει σε ύπνο βαθύ.

    Να δώ τώρα τί θα πουν σε αυτά τα στελέχη και κυρίως στην Διευθύντρια Λογιστηρίου του ΚΑΠΕ, εάν της έχουν (που θα της έχουν) καταλογίσει υποχρέωση επιστροφής  χρημάτων.

    Να σας θυμίσω ποια είναι η Διευθύντρια Λογιστηρίου του ΚΑΠΕ σήμερα;

    Η κα Ραχήλ Μακρή!

    Καλά ξεμπερδέματα μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος με αναδρομική ισχύ, διότι ο wiseman σας λέει ότι αυτό θα γίνει τελικά και θα λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός.

    Ωστόσο παραμένει το διαχρονικό ιλαροτραγικό του πράγματος…

     

    Αλέξης Πατέλης: Ιδού τα επιτεύγματά μας

    Ένα ενημερωτικό σημείωμα έστειλε χθες ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, σε εκατοντάδες θεσμικούς επενδυτές με τους οποίους έχει τακτική επικοινωνία.

    Ο WISEMAN σας το παρουσιάζει κατά αποκλειστικότητα.

    Μεταξύ άλλων τονίζει ότι στην επόμενη τετραετία εάν επανεκλεγεί η ΝΔ θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, θα αυξηθεί η προσφοράς εργατικού δυναμικού, θα γινεί μεγαλύτερη πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα υπάρξει μεταρρύθμιση των κεφαλαιαγορών, και προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.

    Αναλυτικά τονίζεται:

    Καλωσορίσατε στο περιστασιακό ενημερωτικό δελτίο μας:

    Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 21 Μαΐου, κάτι που μας βάζει σε προεκλογικό mode. Το γεγονός αυτό βάζει τέλος στη σειρά των newsletters μας.

    1. Στο δ’ τρίμηνο του 2022, η Ελλάδα παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 5,2% σε ετήσια βάση, σε πραγματικούς όρους, τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Για το 2022 ως σύνολο, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 5,9%, μετά από 8,4% το 2021.

    Το ΑΕΠ είναι πλέον περισσότερο από 8 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν προ πανδημίας και στο υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί από το 2011.

    Όπως υποστηρίζει το συγκεκριμένο άρθρο γνώμης στη στήλη Opinion του Bloomberg, από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός το 2019, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα αυξήθηκε κατά 7%, αφήνοντας πίσω μεγάλες οικονομίες, όπως η Γερμανία (1%), η Γαλλία (1%), η Ιταλία (2%), η Ισπανία (-2%), το Ηνωμένο Βασίλειο (1%) και οι ΗΠΑ (4%). Στο μεταξύ, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι από τα ελάχιστα που είχαν θετικές αποδόσεις τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα εξακολουθεί να πέφτει και πλέον είναι κάτω του 11%, στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2009, έχοντας υποχωρήσει πάνω από 6 ποσοστιαίες μονάδες από το 2009 και μετά. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από €713 στα €780.

    1. Αντίθετα με τις ανησυχίες που υπάρχουν για μια παγκόσμια τραπεζική κρίση, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα είναι ισχυρότερο από ποτέ, με τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε μονοψήφιο ποσοστό, υγιή δανειακή επέκταση, δείκτη κάλυψης ρευστότητας σχεδόν 200% και μία από τις υψηλότερες αναλογίες καταθέσεων προς δάνεια στην ΕΕ. Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2019, συμπεριλαμβανομένων 6 δισ. ευρώ μόνο τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
    2. Μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει διάφορα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης της λειτουργίας των σιδηροδρόμων με αναβαθμισμένα πρωτόκολλα, ενός λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για την αναβάθμιση των συστημάτων τηλεδιαχείρισης και σηματοδότησης μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου και συνεχούς συνεργασίας και τεχνικής υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκληρωμένη αναβάθμιση των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση εισάγει επίσης την ψηφιακή κάρτα απασχόλησης για να καταγράφει τις παρουσίες στις εταιρείες σιδηροδρόμων.
    3. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται αδιαλείπτως. Σήμερα θα τονίσω τη νέα διαδικασία πρόσληψης εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, η οποία περιλαμβάνει πλέον πανελλήνιο διαγωνισμό (πάνω από 100.000 αιτήσεις για περίπου 12.000 θέσεις), μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο αναμονής σε σχέση με τα προηγούμενα 2-3 χρόνια και διασφαλίζοντας ότι θα επιλέγονται οι καταλληλότεροι υποψήφιοι. Επιπλέον, στον δημόσιο τομέα θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα μπόνους, το οποίο θα επιβραβεύει εκείνους με τις καλύτερες επιδόσεις και εκείνους που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης (μία ακόμη μεταρρύθμιση στο πλαίσιο του Ελλάδα 2.0, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας).
    4. Ήταν χαρά μου να επικοινωνώ μαζί σας όλον αυτόν τον καιρό και ανυπομονώ να ξαναρχίσουμε με την επανεκλογή μας :).

    Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, όπως η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, η αύξηση της προσφοράς εργατικού δυναμικού, μεγαλύτερη πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μεταρρύθμιση των κεφαλαιαγορών, ενίσχυση του συστήματος υγείας, προσέλκυση περισσότερων Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, να συνεχιστεί η εφαρμογή του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, μεταξύ άλλων.

    Στο επανιδείν,

    Άλεξ

    Alex Patelis

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Ως εκ τούτου, το mononews.gr δεν φέρει καμία ευθύνη εάν οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιηθούν για την αγορά η πώληση κινητών αξιών.