• Τράπεζες

    Moody’s: Νέα «ψήφος εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες – Η κερδοφορία θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο

    • NewsRoom
    Τράπεζες - Φωτογραφία-κολάζ των τραπεζιτών: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)


    Νέα ψήφο εμπιστοσύνης δίνει σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες, χαρακτηρίζοντας ως «ανθεκτικό» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρά τις αναταράξεις που έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες στον κλάδο.

    Σε νέα έκθεσή του, ο οίκος τονίζει ότι οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) τα τελευταία χρόνια, με την ποιότητα των δανείων να αναμένεται να σταθεροποιηθεί παρά τις δυσκολίες που αναμένονται για τους ευάλωτους πελάτες λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

    Όπως αναφέρει οι θετικές προοπτικές του κλάδου οδηγούνται κυρίως από τις βελτιώσεις που αναμένονται στο μέτωπο της κερδοφορίας, τη στιγμή που το πιστωτικό ρίσκο φαίνεται διαχειρίσιμο, ενώ η κεφαλαιοποίησή τους παραμένει σταθερή.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η Moody’s σημειώνει πως διατηρεί τις προοπτικές για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου «θετικές», λαμβάνοντας υπόψιν τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες που αναμένονται για το 2023-2024 και τη συνεχιζόμενη ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη.

    Μεταξύ άλλων, ο οίκος σημειώνει ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ τονίζει ότι η ποιότητα τους θα σταθεροποιηθεί παρά τις δυσκολίες που εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν οι ευάλωτοι πελάτες.

    Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 1,8% φέτος και στο 1,7% το 2024, με συνεχιζόμενη ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη, μεγέθη τα οποία και θα υποστηρίξουν τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών.

    Τέλος, η Moody’s θεωρεί ότι οι συνθήκες για τις ελληνικές τράπεζες βελτιώνονται στο λειτουργικό περιβάλλον και την κερδοφορία/αποδοτικότητα, ενώ είναι σταθερές στο ρίσκο ενεργητικού, τα κεφάλαια, την χρηματοδότηση/ρευστότητα και την κρατική στήριξη

    Διαβάστε επίσης

    Moody’s: «Σανίδα σωτηρίας» οι καταθέσεις ταμιευτηρίου για τις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ