• Business

    Νίκος Κοκλώνης: Αποκαλύπτουμε την έκθεση της Grant Thornton, τα ξεχασμένα οικονομικά στοιχεία και τα μεγάλα ερωτηματικά για την βιωσιμότητα της εταιρείας του

    • Contributor
    Νίκος Κοκλώνης, CEO Barking Well Media - Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

    Νίκος Κοκλώνης, CEO Barking Well Media – Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος


    Νέα ερωτήματα προκύπτουν για τις επιχειρήσεις του γνωστού τηλε-αστέρα Νίκου Κοκλώνη, καθώς προ μόλις ολίγων ημερών, δημοσιεύτηκε ο ισολογισμός της εταιρείας Barking Well Media Α.Ε., με καθυστέρηση αρκετών μηνών και μάλιστα σε μια περίοδο «φωτιά» για τον επιχειρηματία – παρουσιαστή που ελέγχεται από την αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Μάλιστα, την ετήσια έκθεση υπογράφει η ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton, η οποία όμως, έχει βάλει με ιδιαίτερη προσοχή, αρκετά σημαντικά ερωτήματα για την εταιρεία.

    Χαρακτηριστικό της εταιρείας του Νίκου Κοκλώνη είναι οι συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου της εταιρείας Barking Well Media. Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά «η Εταιρία για να βελτιώσει τις ταμιακές ροές της, προχώρησε με ημερομηνία 07/06/2021 σε αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά €1.000.000 και την 30/06/2021 σε αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά € 2.000.000.

    Ενδυνάμωσε με αυτόν τον τρόπο περισσότερο τα ίδια κεφάλαιά της που πλέον είναι θετικά, ανερχόμενα σε € 119.464».

    Όπως έχει αναφέρει ξανά το mononews, η Barkingwell Media ΑΕ προχώρησε σε νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των 1.852.670 ευρώ, κατόπιν απόφασης της έκτακτης αυτόκλητης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας στις 24 Νοεμβρίου 2022. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καταβλήθηκε με τραπεζικές καταθέσεις και πιστοποιήθηκε από το ΓΕΜΗ.

    Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται πλέον σε 7.056.670 ευρώ, διαιρούμενο σε 7.056.670 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ έκταση.

    Τα «ερωτηματικά» του ορκωτού ελεγκτή

    Στόχος, λοιπόν ήταν η ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας.

    Κι αυτό γιατί ο ορκωτός ελεγκτής αναφέρει στην έκθεσή του:

    «Ουσιώδης αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας εφιστούμε την προσοχή σας στη Σημείωση 3.2 επί των οικονομικών καταστάσεων, στην οποία περιγράφεται ότι το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων της Εταιρείας όπως εμφανίζεται στην Κατάσταση Οικονομικής Θέσης της 31ης Δεκεμβρίου 2021 έχει καταστεί κατώτερο από το μισό (1/2) του μετοχικού κεφαλαίου και κατά συνέπεια συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 119 του Ν.4548/2018.

    (Ο νόμος ορίζει οτι σε περίπτωση που το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας γίνει κατώτερο από το μισό (1/2) του κεφαλαίου, το διοικητικό συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από τη λήξη της χρήσης, με θέμα τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου).

    Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, με την επίπτωση του θέματος που μνημονεύεται στην παράγραφο της έκθεσής μας “Βάση για γνώμη με επιφύλαξη” το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Εταιρείας υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού.

    Οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που σχετίζεται με την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας της Εταιρείας.

    Όπως αναλυτικότερα αναφέρεται στην ίδια επεξηγηματική σημείωση, η διοίκηση της Εταιρείας έχει προβεί στον σχεδιασμό κατάλληλων δράσεων για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης της Εταιρείας και την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της, προϋπόθεση η οποία έχει ληφθεί υπόψη κατά τη σύνταξη των συνημμένων οικονομικών καταστάσεων με βάση την αρχή της συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Εταιρείας.

    Η γνώμη μας δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το θέμα αυτό».

    Νίκος Κοκλώνης
    Νίκος Κοκλώνης

    Λιγότερο από το μισό μετοχικό κεφάλαιο τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας

    Πιο αναλυτικά, στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως «το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων της Εταιρείας, κατά την 31/12/2021 έχει καταστεί μικρότερο από το μισό (1/2) του μετοχικού της κεφαλαίου και κατά συνέπεια συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 119 του Ν.4548/2018 περί της συνέχισης της δραστηριότητας της Εταιρείας.

    Επιπλέον κατά την 31/12/2021 παρουσιάζει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, καθώς οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα κυκλοφορούντα στοιχεία του ενεργητικού κατά € 2.375 χιλ..

    Η Εταιρεία την τελευταία διετία διανύει περίοδο μεγάλης ανάπτυξης των εργασιών της ως απόρροια των πολυάριθμων και σημαντικών αναληφθέντων τηλεοπτικών παραγωγών.

    Συγκεκριμένα κατά τη χρήση 2021 πέτυχε κύκλο εργασιών ποσού € 7,9 εκατ. έναντι € 4,6 εκατ. κατά την χρήση 2020 σημειώνοντας αύξηση κατά ποσοστό 74%.

    Παράλληλα η Εταιρεία ισχυροποίησε ακόμα περισσότερο την κεφαλαιακή δομή της μέσα από δύο αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που έγιναν μέσα στη χρήση 2021.

    Συγκεκριμένα την 07/06/2021 προχώρησε σε αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά € 1.000.000 και την 30/06/2021 σε αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά € 2.00 0.000. Με τον παραπάνω τρόπο, παρόλα τα ζημιογόνα αποτελέσματα της χρήσης 2021 ενδυνάμωσε σε τέτοιο βαθμό τα ίδια κεφάλαιά της που πλέον έχουν καταστεί θετικά, ανερχόμενα σε € 119.464».

    «Λογιστικοί χειρισμοί» με τα έξοδα

    Σύμφωνα με την Grant Thornton υπάρχει ένα ακόμα σημείο, στο οποίο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή:

    «Από τον έλεγχό μας προέκυψε ότι κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών που προβλέπονται από τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, δεδουλευμένα έξοδα της κλειόμενης χρήσης 2021 ποσού €3.893.238, που έπρεπε να βαρύνουν τα αποτελέσματα χρήσης, καταχωρήθηκαν στο λογαριασμό “Λοιπές απαιτήσεις” ως έξοδα επόμενων χρήσεων».

    Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ένα ακόμα σημείο, καθώς κάνει χρήση και της αναβαλλόμενης φορολογίας για τις συσσωρευμένες ζημιές της εταιρείας.

    «Η Εταιρεία κατά την 31/12/2021 είχε προβεί σε αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης επί μέρους των συσσωρευμένων φορολογικών ζημιών της.

    Σχετικά με τη φύση της απόδειξης που στηρίζει την αναγνώριση αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων από φορολογικές ζημιές, σημειώνεται πως με βάση το εγκεκριμένο από τη Διοίκηση της Εταιρείας Business Plan, η Εταιρεία αναμένεται να πραγματοποιήσει εντός της επόμενης 5ετίας, επαρκή φορολογικά κέρδη για να συμψηφίσουν το αναγνωρισθέν ποσό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης».

    Νίκος Κοκλώνης
    Νίκος Κοκλώνης

    Οι τηλεοπτικές παραγωγές των 15 εκατ. ευρώ

    Σύμφωνα με την έκθεση για τις οικονομικές καταστάσεις της Barking Well, «οι νέες συνεργασίες και η επέκταση των υφιστάμενων συνεργασιών με τους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA tv, ALPHA tv, Star Channel και Ant1 για παραγωγές της νέας τηλεοπτικής περιόδου 2022 – 2023 ανέρχονται στο ποσό των 15 εκατομμυρίων».

    Επίσης, αναφέρεται ότι «οι συμφωνίες για δικαιώματα πολύ γνωστών παγκοσμίως παραγωγών που θα ενσωματώσει η εταιρία με τουλάχιστον 3ετή ορίζοντα».

    Μέσω αυτών των συμφωνιών εκτιμάται δηλαδή, ότι θα προκύψουν τα ανάλογα έσοδα για να συμψηφιστεί η αναβαλλόμενη φορολογία, αλλά και να «περάσουν» στον ισολογισμό της εταιρείας οι «λοιπές απαιτήσεις» των 3,89 εκατ. ευρώ ως έξοδα επόμενων χρήσεων.

    Τα οικονομικά στοιχεία

    Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας το 2021 «οι πωλήσεις ανήλθαν στο ποσό των € 7.970.386 έναντι € 4.586.389 της προηγούμενης χρήσης 2020 σημειώνοντας αύξηση 74%.

    Το μικτά θετικά αποτελέσματα που σημείωσε η Εταιρεία κατά τη χρήση 2021 ανήλθαν στο ποσό των € 2.294.784 έναντι € 887.820 της προηγούμενης χρήσης 2020, σημειώνοντας αύξηση 158%.

    Λόγω των σημαντικών εξόδων διοικητικής λειτουργίας και λειτουργίας διάθεσης τα αποτέλεσμα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) της Εταιρείας ανήλθε σε ζημιά ποσού € -2.448.515 έναντι ζημιάς ποσού € -834.510 την προηγούμενη χρήση.

    Τέλος, τα αποτελέσματα μετά φόρων στης χρήσης 2021 ανήλθαν σε ζημιές ποσού € (2.760.835) έναντι (2020: € -732.243)».

    Έξοδα διοίκησης 1,5 εκατ. ευρώ

    Τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, όπως αναφέρονται στη σελίδα 16 της «ΕΤΗΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ 2021» παρουσιάζουν πως τα έξοδα διοίκησης ανέρχονται σε 1,5 εκατ. ευρώ όταν τα 2020 ήταν στα 562.592 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τριπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο.

    Όλα αυτά την ώρα που η εταιρεία από καθαρές ζημίες 732.243 ευρώ το 2020, διεύρυνε τις ζημίες το 2021 στα 2.760.835 ευρώ.

    Νίκος Κοκλώνης
    Νίκος Κοκλώνης

    Η μέθοδος της μεταφορών χρεών στις ανύπαρκτες εταιρείες

    Όπως έχει καταγράψει το mononews από την 1η Μαρτίου, με βάση πάντοτε το πόρισμα Βουρλιώτη για την υπόθεση του Νίκου Κοκλώνη, συστάθηκαν εικονικές εταιρείες με αποκλειστικό σκοπό να επωμιστούν τις οφειλές που δεν επρόκειτο ποτέ να αποπληρωθούν.

    Με τη μέθοδο αυτή, δηλαδή των ανύπαρκτων εταιρειών και διαχειριστών ο γνωστός παρουσιαστής και οι συνεργάτες του, που αναφέρονται στο πόρισμα, κατάφεραν να αποκομίσουν παράνομα οφέλη εξαπατώντας το ελληνικό Δημόσιο με τη συνολική ζημιά να προσδιορίζεται σε ποσό άνω των 12 εκατ. ευρώ.

    Αναλυτικά, έλαβε το ποσό των 2 εκατ. ευρώ μέσω της επιστροφής ΦΠΑ από τις συναλλαγές με τις εικονικές εταιρείες, 615.000 μέσω της επιστροφής φόρου εισοδήματος από εικονική εταιρεία που δεν είχε καταβάλλει ποτέ φόρο και δημιούργησε χρέη, τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ με τις εικονικές εταιρείες του που συστήθηκαν για αυτόν τον λόγο.

    Δηλαδή αποκλειστικά για να επωμιστούν τις οφειλές που δεν επρόκειτο ποτέ να εξοφληθούν ποτέ στο Δημόσιο και αφορούν φοροδιαφυγή, από ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρους μισθωτών υπηρεσιών κ.α.

    Οι συναλλαγές με τις συνδεδεμένες εταιρείες

    Στα πλαίσια της λειτουργικής δραστηριότητας της η Εταιρεία παρέχει και λαμβάνει υπηρεσίες (επί των πλείστων δανεισμού ανθρώπινου δυναμικού) από εταιρείες κάτω από κοινό έλεγχο.

    Συνδεδεμένες εταιρίες Πωλήσεις 2021 Πωλήσεις 2020 Αγορές 2021 Αγορές 2020
    BARKINGWELL STAFF ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε 41.600 € 6.800 € 4.056.565 € 308.689 €
    EASY STARTER IKE 15.250 € 8.100 € 0 € 1.202.730 €
    DEALBER IKE 0 € 0 € 0 € 53.000 €
    NKG MEDIA GROUP ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. 150 € 0 € 0 € 0 €
    MONEYROCK ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. 1.600 € 0 € 0 € 0 €
    FAST CAPITAL ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε 2.080 € 540 € 0 € 1.155 €
    ΣΥΝΟΛΟ 60.680 € 15.440 € 4.056.565 € 1.565.574 €

    Τα έξοδα για το προσωπικό και προς τρίτους

    Ιδιαίτερη σημασία έχει η αλλαγή στον τρόπο που παρουσιάζονται τα έξοδα για το προσωπικό της εταιρείας.

    Το 2020 τα συγκεκριμένα έξοδα ανέρχονται στα 682.879 ευρώ, ωστόσο ένα χρόνο αργότερα περιορίστηκαν στα 124.257,88 ευρώ.

    Ωστόσο, θα έλεγε κανείς πως η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και των τηλεοπτικών παραγωγών θα έφερνε αύξηση αντί για μείωση του κόστους.

    Η απάντηση είναι φυσικά, πολύ απλή: εκείνο το έτος ο Νίκος Κοκλώνης ίδρυσε την εταιρεία Barkingwell Staff Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, στην οποία μεταφέρθηκε όλο το προσωπικό και τα έξοδα βαρύνουν τη νέα εταιρεία.

    Ωστόσο, εκτοξεύθηκαν οι αμοιβές και έξοδα τρίτων από τα 3.152.332 ευρώ το 2020 στα 7.610.236,06 το 2021 κι αυτό γιατί στη κατηγορία «Αμοιβές και έξοδα τρίτων» περιλαμβάνονται οι αμοιβές προς συνδεδεμένη εταιρεία, βάσει σύμβασης, για τη λήψη υπηρεσιών δανεισμού προσωπικού για την υποβοήθηση των δραστηριοτήτων της Εταιρείας.

    Την ίδια ώρα, οι παροχές τρίτων από τα 1.052.626 ευρώ ανέβηκαν στα 1.292.961,65 ευρώ.

    Αν υπολογίσει κανείς τα διάφορα έξοδα, φόρους – τέλη και τις αποσβέσεις, τα έξοδα της Barking Well διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα έτος, παρά το γεγονός ότι εκείνη τη χρονιά τα έξοδα των εργαζόμενων μεταφέρθηκαν σε άλλη εταιρεία του ομίλου.

    Συγκεκριμένα, όπως καταγράφονται στη σελίδα 41 των οικονομικών καταστάσεων από τα 5.625.917 ευρώ το 2020 στα 10.907.749 ευρώ το 2021.

     

     

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ