• Η μεγάλη αποτυχία της Trade Estates και ο οργισμένος τραπεζίτης, τα χαμόγελα Φουρλή, ο Στάσσης και ο Βασιλάκος, οι μυστικές συζητήσεις Γεράρδου, και το κάλεσμα του Καλλίνικου και της Ρεγγίνας

    Οι μεγάλοι κερδισμένοι της υπόθεσης είναι ο επικεφαλής της Fourlis και της Trade Estates Βασίλης Φουρλής και άλλα 14 στελέχη

    image

    Περιεχόμενα

    Οι επόμενες συσκέψεις στο ΜΜ

    Το mononews πρώτο σας ενημέρωσε για τη μεγάλη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου την προηγούμενη Πέμπτη, παρουσία του «γκουρού» της επικοινωνίας Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ.

    Και τι συμβούλευσε την κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα.

    Τα «καμπανάκια» που έκρουσε για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά και για την ακρίβεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

    Όμως, αυτό που δεν σας είπαμε είναι συσκέψεις, θα γίνουν και πάλι τους επόμενους μήνες, μέχρι τις ευρωεκλογές.

    Στην κυβέρνηση δε θέλουν σε καμιά περίπτωση να πάθουν κανένα κάζο τον επόμενο Ιούνιο με τη «χαλαρή» ψήφο» και παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη.

    Λέγεται ότι ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου θα έχει, πέραν των άλλων, την ευθύνη να συγκεντρώνει τα στοιχεία για την πορεία της κυβέρνησης και ο κ. Γκρίνμπεργκ να έρχεται και να αναλύει τα δεδομένα.

    Μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του Μαξίμου, δηλαδή Βορίδη, Μπρατάκο, Σκέρτσο, Μαρινάκη, αλλά και τους έμπιστους του πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη, Χρήστο Ζωγράφο, θα καταθέτουν προτάσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις.

    Μια τέτοια απόφαση αναμένεται να λάβει τα επόμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός και αφορά στο νέο γραμματέα της ΝΔ, ο οποίος θα διαδεχθεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

     

    Trade Estates: Η παταγώδης αποτυχία και ποιοι έβαλαν τα λεφτά

    Την Παρασκευή στις 4 συστημικές τράπεζες «έπεσε» πανικός.

    Ο λόγος ήταν ότι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Trade Estates, της εταιρείας ακινήτων του ομίλου Φουρλή, δεν «καλυπτόταν».

    Αίτια η πλήρης αδιαφορία του επενδυτικού κοινού για το συγκεκριμένο project. Παρά το γεγονός ότι οι αγορές ήταν καλές την προηγούμενη εβδομάδα.

    Η διοίκηση της εταιρείας είναι σαφές ότι δεν έχει πείσει το επενδυτικό κοινό, να τοποθετήσει τα «ωραία του λεφτά» στη συγκεκριμένη εταιρεία.

    Όπως λένε οι ειδικοί, εκτός από αυτό, και η «επικοινωνιακή τους καμπάνια ήταν κάτι παραπάνω από τραγική. Αντιαισθητική, δεν έδειχνε την εικόνα ενός σοβαρού ομίλου, αλλά μάλλον μιας εταιρείας τριτοτέταρτης κατηγορίας».

    Πρακτικά τώρα, οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα.

    Οι τραπεζίτες κατάλαβαν την προηγουμένη Παρασκευή το πρωί, ότι πάνω από 35 εκατ. ευρώ δεν πρόκειται να μαζέψουν από το RETAIL, και περίπου 10 εκατ. από άλλες πηγές.

    Τελικά οι ίδιες οι τράπεζες αναγκάστηκαν να «βάλουν μεγάλη πλάτη», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τοποθέτησαν 12 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 56,6 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν.

    Κοινώς, «φορτώθηκαν» τις μετοχές.

    Μάλιστα, υπήρχε τράπεζα που προσπάθησε να πείσει την χρηματιστηριακή της ΕΤΑΙΡΕΙΑ να βάλει λεφτά στην ΑΜΚ.

    Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε.

    Χωρίς τα χρήματα των τραπεζών η ΑΜΚ θα είχε αποτύχει παταγωδώς.

    Όπως πληροφορείται ο WISEMAN, για αυτό τον λόγο ένας τουλάχιστον τραπεζίτης, το Σάββατο το βράδυ σε πάρτι γνωστού επιχειρηματικού ζεύγους, ήταν οργισμένος από την εξέλιξη.

    Οι μεγάλοι χαμένοι είναι δεδομένο ότι είναι (για μια ακόμα φορά) το FAMILY OFFICE της Μαριάννας Λάτση και ο Ευτύχης Βασιλάκης που έβαλε λεφτά μέσω της Autohellas.

    Μέσω τοποθετήσεων 32,8 εκατ. ευρώ, καταγράφουν (λογιστικές) απώλειες της τάξεως του 9,9%…

    Γεγονός εξαιρετικά σπάνιο, αν όχι πρωτόγνωρο για μια νέα εισαγωγή εταιρείας στο Xρηματιστήριο της Αθήνας.

    Η Μαριάννα Λάτση πλήρωσε 8 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει 3.755.869 μετοχές της  Trade Estates πρo της δημόσιας προσφοράς με το κόστος κτήσης να ανέρχεται στα 2,13 ευρώ ανά μετοχή. Η οποία τώρα, θα κάνει πρεμιέρα διαπραγμάτευσης με εκκίνηση από τα 1,92 ευρώ.

    Με ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθεί και παρακάτω, αν δεν υπάρξει κάποιου είδους «φροντίδα» από την πλευρά των βασικών μετόχων ή και άλλων «φίλιων» δυνάμεων.

    Ο Ευτύχης Βασιλάκης της AEGEAN και AUTOHELLAS, είχε ήδη τοποθετήσει 23 εκατ. ευρώ στην εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων και εξ αυτών τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν την εισφορά ακινήτου της Autohellas.

    Για την απόκτηση όλων των μετοχών (10.786.943) το μέσο κόστος κτήσης ήταν 2,13 ευρώ για την κάθε μία.

    Στην τρέχουσα δημόσια προσφορά η πλευρά Βασιλάκη απέκτησε με ιδιωτική τοποθέτηση κι άλλες 938.969 μετοχές της Trade Estates, τοποθετώντας 1,8 εκατ. ευρώ.

    Με συνέπεια το μέσο κόστος κτήσης για το σύνολο της θέσης του, να διαμορφώνεται πλέον στα 2,11 ευρώ ανά μετοχή. Ψηλότερα δηλαδή από την τωρινή τιμή διάθεσης…

     

    Οι μεγάλοι κερδισμένοι

    Φυσικά, oι μεγάλοι κερδισμένοι της υπόθεσης είναι ο επικεφαλής της Fourlis ΦΡΛΚ -1,69% 4,07 και της Trade Estates, Βασίλης Φουρλής και άλλα 14 στελέχη που πήραν 905.156 δωρεάν μετοχές.

    Με μηδενικό κόστος κτήσης, έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν.

    Αλλά μόνο αυτοί, και όχι οι τραπεζίτες που έβαλαν τα ωραία τους λεφτά!!!!

    WHY not;

     

    Το κάλεσμα της Julius Baer και η ψυχραιμία

    Την προηγουμένη Τέταρτη σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, μια από τις μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες, η Julius Baer, είχε προσκαλέσει περίπου 50 άτομα κυρίως από τράπεζες και επιχειρήσεις.

    Ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της τράπεζας σε μια ομιλία περίπου 90 λεπτών, ανέλυσε τα τεκταινόμενα στην παγκόσμια οικονομία.

    Πρακτικά, οι Ελβετοί τραπεζίτες δεν ανησυχούν για την κλιμάκωση των εχθροπραξίων στη Λωρίδα της Γάζας στον βαθμό που δεν αναμειχθεί το Ιράν.

    Οι αγορές διεθνώς πάνε καλά, πάρα την υπόθεση Ισραήλ.

    Ως εκ τούτου, ο οικονομολόγος της μεγάλης ελβετικής τράπεζας έδωσε το μήνυμα «Κυρίες και κύριοι, Ψυχραιμία».

     

    Γιώργος Στάσσης: Όραμα, δουλειά και σαφείς στόχοι

    Όπως γνωρίζετε, ο επικεφαλής της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 Γιώργος  Στάσσης από την πρώτη στιγμή που του ανατέθηκε η θέση του CEO της εισηγμένης, έβαλε πολλαπλούς στόχους.

    Ο οραματιστής Στάσσης πρώτα ισορρόπησε την εταιρεία, στη συνέχεια τη «γύρισε» σε κερδοφορία.

    Προ 2 ετών προχώρησε σε μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την συμμετοχή του παγκοσμίου κύρους CVC Fund.

    Στη συνέχεια εξαγόρασε ταυτόχρονα την ENEL Ρουμανίας και την Κωτσόβολος στην Ελλάδα.

    Ο Στάσσης έχει αποδείξει ότι είναι οπαδός της λογικής «βήμα βήμα».

    Όμω, για να πετύχει η Κωτσόβολος, ο Στάσσης είναι αποφασισμένος να διατηρήσει το υπάρχον management.

    Όπως λέει ο ίδιος σε στενούς του συνεργάτες, ο νυν CEO Γιάννης Βασιλάκος θα έχει την απόλυτη ευθύνη για την πορεία της εταιρείας.

     

    Στάσσης – Γεράρδος: Οι μυστικές συζητήσεις

    Πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση της Curry’s να πουλήσει την Κωτσόβολος, ο Γιώργος Στάσσης, όπως έμαθε ο WISEMAN το Σάββατο το βράδυ, είχε συναντήσει τον ιδρυτή και επικεφαλής της Πλαίσιο, Γιώργο Γεράρδο.

    Οι σύμβουλοι των δυο εταιρειών ξεκίνησαν μυστικές συνομιλίες για το ενδεχόμενο της εξαγοράς της Πλαίσιο από την ΔΕΗ.

    Ο κ. Γιώργος Γεράρδος μπήκε στην κουβέντα.

    Όμως δεν έμεινε ικανοποιημένος από το τίμημα που προσέφερε η ΔΕΗ και είπε όχι.

    Είναι βέβαιο ότι τώρα μετά από την εξαγορά της Κωτσόβολος, ο Γεράρδος «θα έχει βάλει τα κλάματα», λένε πηγές με γνώση της υπόθεσης.

    Η ζωή έχει αποδείξει ότι όποιος είναι υπερφίαλος και arrogant (υπερόπτης, αλαζόνας) κάποια στιγμή την πατάει big time.

    Α, και να μην το ξεχάσω.

    Όταν στις 19 Ιανουαρίου του 2023 ο Δημήτρης Κόκκορης και ο WISEMAN κατ’ αποκλειστικότητα έγραψε ότι ο Γεράρδος ζητούσε 300 εκατ. για να πουλήσει το Πλαίσιο, κάποιοι μειδίασαν.

    Μάλιστα, ο γιος του κ. Γιώργου Γεράρδου του ιδρυτή της εταιρείας, ο κ. Κώστας Γεράρδος, σε συνέντευξη Τύπου είχε υποστηρίξει, ψευδώς όπως αποδεικνύεται τώρα, ότι η οικογένεια δεν πουλάει την Πλαίσιο.

    Η αλήθεια είναι μία.

    Ο Γεράρδος πουλούσε, απλά δεν έμεινε ικανοποιημένος από το τίμημα που του προσέφερε η ΔΕΗ.

    Αυτό που έχει να πει ο WISEMAN στον κ. Γεράρδο είναι ότι «πριν γράψουμε κάτι, το τσεκάρουμε δυο και τρεις φορές».

    Δεν πειράζει.

    Τώρα ας κλάψει ο «πολύς» Κώστας Γεράρδος.

     

    Βασίλης Ψάλτης: Πώς απαντά στη μείωση των επιτοκίων

    Δεν ξέρω αν εκεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχουν κάποια «ειδική» ενημέρωση ή  διαθέτουν οξυμένη διαίσθηση, πάντως όπως μαθαίνω αναμένουν τους Ιταλούς της Unicredit στην εκπνοή της προθεσμίας δηλαδή στο τέλος της εβδομάδας, να υποβάλουν βελτιωμένη προσφορά για το 9% της Alpha Bank.

    H προθεσμία σύμφωνα με τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη λήγει την Παρασκευή.

    Επομένως για λόγους τακτικής, και προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα απρόοπτα, όπως για παράδειγμα να υπάρξει κάποια σφήνα από άλλον ενδιαφερόμενο, κάπου εκεί θα πρέπει να κατατεθεί η βελτιωμένη προσφορά.

    Τώρα το πόσο παραπάνω θα πληρώσουν από το 1,33, είναι πολύ πιθανόν να μην έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, οπότε δεν υπάρχει λόγος να παίζουμε την κολοκυθιά.

    Σε κάθε περίπτωση το 1,40 ή 1,45 ανά μετοχή έχει ήδη ξεπεραστεί από την αγορά, καθώς την Παρασκευή έκλεισε στα 1,444 ευρώ.

    Παραμένοντας στην Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 να σας αναφέρω ότι στη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο CEO της Τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης έδειξε ότι η Τράπεζα προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, της επαναφοράς των επιτοκίων στην κανονικότητα.

    Η πορεία αυτή σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανόν ότι δεν πρόκειται να τα αυξήσει άλλο, ενώ είναι πολύ πιθανόν από του χρόνου το καλοκαίρι να ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή τους.

    Οπότε όπως καταλαβαίνετε, η «ατμομηχανή «που οδήγησε στην εντυπωσιακή αύξηση των κερδών για όλες τις τράπεζες… ξεμένει σιγά σιγά από καύσιμα.

    Στην Alpha, λοιπόν χτίζουν θέσεις σε παράγωγα και άλλα προϊόντα σταθερού εισοδήματος, τα οποία θα τις επιτρέψουν να αντισταθμίσει την επερχόμενη κάμψη στα έσοδα από τους τόκους.

     

    Ποια η σχέση του Χρήστου Μεγάλου με την «Εmerald»

    Ανατρέχοντας στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της τηλεδιάσκεψης που είχε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς με τους αναλυτές την Παρασκευή, έπεσα επάνω στις εξηγήσεις και σε μία περίπλοκη είναι η αλήθεια, ανάλυση του Χρήστου Μεγάλου για την «Εmerald».

    Για να είμαι ειλικρινής στην αρχή θεώρησα ότι πρόκειται για κάποια νέα θυγατρική που έχει φτιάξει η Τράπεζα στο Λονδίνο.

    Όμως, από τα συμφραζόμενα δεν προέκυπτε κάτι τέτοιο.

    Για να μην πολυλογώ η Emerald δεν είναι ούτε θυγατρική ούτε υπαρκτό πρόσωπο, αλλά αποτελεί την περίτρανη απόδειξη ότι η τεχνητή νοημοσύνη ή η ρομποτική χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε τερατογενέσεις.

    Εν συντομία το «αυτόματο» σύστημα απομαγνητοφώνησης εξέλαβε την ερώτηση του αναλυτή για τα MREL (χωρίς, όμως, να προσθέσει δίπλα στο ακρωνύμιο τη λέξη ομόλογα) – και την επακόλουθη απάντηση Μεγάλου – ως Emerald!!!

    Tέλος πάντων, όπως απάντησε για τα ομόλογα MREL, o CEO της Πειραιώς, η Τράπεζα δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια νέα έκδοση μέχρι το τέλος του 2023.

    Μάλιστα, πιθανότατα δεν προβλέπεται κάποια senior έκδοση ούτε για το 2024.

    Τον ερχόμενο Ιούνιο και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε στην αγορά η Τράπεζα θα επιχειρήσει μία Tier 2 έκδοση.

     

    Σε διπλό ταμπλό ο Γιώργος Στασινός;

    Είναι γνωστόν ότι ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ, θεωρεί εαυτόν «άνθρωπο του προέδρου» Κυριάκου Μητσοτάκη, επειδή ήταν από τους 50 που υπέγραψαν για να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΝΔ.

    Και ίσως για το λόγο αυτό να μιλά (και να διαρρέει), πολλές φορές με αλαζονεία, για τη… ζεστή σχέση που έχει με τον πρωθυπουργό.

    Όμως, στο Μαξίμου έχουν τον κ. Στασινό από… κοντά για να μην κάνει καμιά στραβή και κανέναν περίεργο ελιγμό.

    Με το φορολογικό νομοσχέδιο που επηρεάζει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, ήδη κάποιοι έχουν αρχίσει να μιλάνε για νέο «κίνημα της γραβάτας» με μπροστάρηδες δικηγόρους και μηχανικούς.

    Κι επειδή σε λίγους μήνες το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει εκλογές, δεν αποκλείουν στην κυβέρνηση να το παίξει ο κ. Στασινός σε… διπλό ταμπλό.

    Και με τον Μητσοτάκη δηλαδή αλλά και με το εκλογικό σώμα που βοηθά τον κ. Στασινό να εκλέγεται στην προεδρία του ΤΕΕ.

    Γι’ αυτό μαθαίνουμε ότι θα του «τραβήξουν τα αυτιά» προκαταβολικά ώστε να μη δούμε στους δρόμους τους μηχανικούς να διαμαρτύρονται για το φορολογικό νομοσχέδιο.

    Για να δούμε: Θα «συμμορφωθεί» ο κ. Στασινός ή θα το παίξει «κομματάρχης» προκειμένου να μη δυσαρεστήσει τους μηχανικούς που θα ψηφίσουν σε λίγους μήνες;

     

    Σε ποιον κατέληξε η βίλα Ψυχάρη στο Ψυχικό

    Σε κάτοικο Παλαιού Ψυχικού, συγκεκριμένα στον ξενοδόχο Θέμη Μουρούζη, ανήκει από την προηγούμενη Πέμπτη το σπίτι του Παναγιώτη Ψυχάρη.

    Ο νέος ιδιοκτήτης και CEO του Athens Gate Hotel στη Συγγρού έδωσε 1,95 εκατομμύρια για να πάρει το σπίτι του γιου του εκλιπόντα εκδότη, δηλαδή σχεδόν 400.000 ευρώ παραπάνω από το τίμημα που ζητούσε η Alpha Bank.

    Κι αν το όνομα του νέου ενοίκου δε σας φαίνεται γνωστό, θα σας φρεσκάρω τη μνήμη θυμίζοντας ότι είναι ο πρώην σύζυγος της Αμαλίας Βαρδινογιάννη, κόρης του Σήφη Βαρδινογιάννη.

    Βαρδινογιάννη και Μουρούζης είχαν μέσω πλειστηριασμού διώροφη κατοικία στο λιμάνι των Σπετσών, προ τεσσάρων ετών χάσει.

    Αλλά ο καιρός έχει γυρίσματα και ο ξενοδόχος θα αποφασίσει αν θα κατοικήσει ο ίδιος στο σπίτι των 544 τ.μ. στο Παλαιό Ψυχικό.

    Εξάλλου και οι δουλειές του πάνε καλά.

    Το Athens Gate τζίραρε 4,5 εκατομμύρια ευρώ το 2022 και είχε κέρδη 940.000 ευρώ.

    Την εταιρεία που ελέγχει το ξενοδοχείο είχε εξαγοράσει το 2006 από τον Δημήτρη Κοντομηνά, η οικογένεια Μουρούζη.

    Και μια ενδιαφέρουσα πληροφορία.

    Ο Θέμης Μουρούζης μετά τον χωρισμό του με την Αμαλία Βαρδινογιάννη, έβγαινε με την Αμαλία Μπογδάνου (τέως σύζυγο του πολιτικού και πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη).

    Στην παρούσα χρονική περίοδο κάνει παρέα με την Ιλιάνα Ηλιοπούλου (τέως σύζυγο του προέδρου των ΕΛΠΕ Γιάννη Παπαθανασίου).

     

    Αϊμάντ Ζέιν: Η κηδεία

    Όπως σας γράψαμε την προηγουμένη εβδομάδα, ο θάνατος του εφοπλιστή Αϊμάντ ZΕΙΝ (Imad Zein) σκόρπισε θλίψη στους αγαπημένους του φίλους και την οικογένειά του.

    Ο εκλιπών, ένας πραγματικός πρίγκιπας της ζωής, όπως τον περιγράφουν οι φίλοι του, «άφησε» 2 μικρά παιδιά (τα είχε αποκτήσει με την δεύτερη σύζυγό του, ενώ από τον πρώτο του γάμο είχε επιπλέον 2 παιδιά).

    Η κηδεία έγινε το Σάββατο από πρωί και στη συνέχεια η οικογένεια ΖΕΙΝ παρέθεσε γεύμα σε εστιατόριο των Νοτίων Προαστίων.

     

    Πόσα κέρδισε ο Νάτσης από την Πετρόπουλος

    Κέρδη άνω των 220.000 ευρώ μαθαίνω ότι έχει ο Τρύφων Νάτσης και η σύζυγός του Δέσποινα Παντοπούλου από την πώληση μετοχών που διέθεταν στην ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ.

    Πιο συγκεκριμένα, το ζεύγος που κατείχε από τις αρχές του 2021 το 6,02% των μετοχών της εισηγμένης, αποφάσισε στα μέσα του προηγούμενου μήνα να μειώσει το ποσοστό του κάτω από το 5%.

    Να σημειωθεί ότι η αξία της μετοχής κατά την περίοδο κτήσης από τον Τρύφων Νάτση κινούνταν στα 5,09 ευρώ, ενώ κατά την περίοδο της πώλησης, αυτή διαμορφώνεται στα 8,09 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 50%.

    Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται στα 63,63 εκατ. ευρώ και η τιμή της διαμορφώνεται σήμερα στα 9 ευρώ.

     

    Γιατί ο Λαζαράκης (INTRAKAT) την «έπεσε» σε Σκυλακάκη (και Σκρέκα φυσικά)

    «Δεν υπάρχει σχεδιασμός, δεν ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε» είπε σε πρόσφατο συνέδριο ο κ. Λουκάς Λαζαράκης, επικεφαλής Ενέργειας INTRAKAT.

    Κοινώς τα «έχωσε» που λένε στη σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΝ (Σκυλακάκης-Σδούκου), αλλά και στην προηγούμενη ηγεσία φυσικά στον κ. Σκρέκα που έκανε όλο αυτό το σχεδιασμό.

    Είπε επίσης ότι «σε δεινή θέση που βρίσκονται όσοι έχουν καταθέσει εγγυητικές και βρίσκονται σε στάση αναμονής και δεν έχουν πάρει όρους σύνδεσης με το κόστος να είναι τεράστιο» και συνέχισε:

    «Έχουμε γεμίσει φωτοβολταϊκά, αλλά δεν μπορείς να έχεις 80%-90% παραγωγή. Πληρώνουμε την μονοκαλλιέργεια των φωτοβολταϊκών. Γιατί να γίνονται περικοπές στα αιολικά, ενώ αυτά σώζουν την κατάσταση; Δεν υπάρχει αυτή η απλή πρόβλεψη και έχω καταληφθεί από  απογοήτευση».

    Και κάτι άλλο σημαδιακό, αλλά και σοβαρό είπε: «η διαθεσιμότητα ηλεκτρικού δικτύου έχει εξαντληθεί και έχει ήδη προεξοφληθεί η οποιαδήποτε δυνατή επέκτασή του και μας περισσεύουν μερικές δεκάδες GW όπου περιμένουν ήδη αναπτυγμένα έργα».

    Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει πως την προσβασιμότητα στο δίκτυο, όσοι την πήραν, την πήραν. Οι υπόλοιποι… καλή υγεία να έχουμε!

     

    …και η χρυσή ενδεκάδα του… Μουρίνιο

    Ποιοι, όμως, πήραν την πολυπόθητη πρόσβαση από τον κ. Σκρέκα και άφησαν δεκάδες άλλους απ’ έξω;

    Ο wiseman σας το είχε γράψει ήδη από προχθές, την κοφτή απάντηση μεσαίου επιχειρηματία για τη δράση Σκρέκα στον ηλεκτρικό χώρο:

    «Πολύ απλά με αλλεπάλληλες αποφάσεις ο κ. Σκρέκας, ουσιαστικά απέκλεισε ετσιθελικά δεκάδες μικρούς και μεσαίους από τις ΑΠΕ και μοίρασε το παιχνίδι σε 11 (ολογράφως έντεκα) μεγάλους παίκτες της αγοράς, καταλαβαίνεις ποιους και καταλαβαίνεις πόσα λεφτά θα βγάλει αυτή η… ενδεκάδα Μουρίνιο…».

    Ο μακαρίτης ο παππούς μου, έλεγε μία σοφή παροιμία: «Σαν κούνησε η αχλαδιά, όσοι τύχαν (Σ.Σ. αποκάτω) τόσοι φάγαν τα απίδια!».

    Με δύο λόγια όποιος πρόλαβε τον Κύριο οίδε.

    Κατά… σύμπτωση αυτοί που πρόλαβαν και θα μοιραστούν χιλιάδες Μεγαβάτ και εκατοντάδες δισ. είναι η γνωστή «χρυσή ενδεκάδα»…

     

    Τι ακριβώς σημαίνει «όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά κριτήρια»…

    «Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται από την Helleniq Energy η υπόθεση πώλησης του διυλιστηρίου της Lukoil στη Βουλγαρία» είπε  ο CEO του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, σε conference call με αναλυτές.

    Να θυμίσουμε πως ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Άσεν Βασίλιεφ, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στους Financial Times πως η ρωσική Lukoil βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης του μοναδικού διυλιστηρίου της γειτονικής χώρας.

    Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, «πίσω από την παραχώρηση του asset βρίσκονται και πολιτικά κριτήρια, και όχι μόνο καθαρά εμπορικές αποφάσεις» και πρόσθεσε πως «η φημολογία περί πώλησης κυκλοφορεί εδώ και 1,5 χρόνο» κάτι που το έχετε διαβάσει ήδη στο mononews.gr.

     

    Τι σημαίνει όμως «και πολιτικά κριτήρια, και όχι μόνο καθαρά εμπορικές αποφάσεις» που είπε ο κ. Σιάμισιης;

    Όπως μου ξεκαθάρισε μία παλιά καραβάνα του οικονομικού και κυρίως ενεργειακού τομέα: «Στα Βαλκάνια και σε απλά ελληνικά σημαίνει ό,τι πουν οι φίλοι και σύμμαχοι Αμερικανοί, αν δεν το κατάλαβες…».

    Εγώ κατάλαβα ότι ο κ. Σπύρος Λάτσης, το «αφεντικό» του Σιάμισιη έχει πολύ καλές σχέσεις με Αμερικανούς, αλλά υπάρχουν και άλλοι που έχουν τις ίδιες (ή μήπως και καλύτερες; ) σχέσεις.

    Πάντως, το 2002 ο κ. Λάτσης είχε προσπαθήσει να αγοράσει τα -τότε- ΕΛΠΕ μαζί με τη LukOil και τον «τρομερό» από κάθε άποψη Πρόεδρό της κ. Βανγκίμ Αλεκπέροφ.

    Ανεπιτυχώς βέβαια, αλλά επειδή ουδέν… κακόν αμιγές καλού, αυτή αποτυχία άνοιξε τον δρόμο για τη στρατηγική είσοδο του Ομίλου Λάτση στη σημερινή Helleniq Energy…

     

    Ποιοι προμηθευτές πληρώνουν τα περίπου 270 εκατομμύρια από υπερέσοδα στην ενέργεια…

    Ο wiseman σας το είχε γράψει ήδη από τις 15 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Kάτω από 300 εκατομμύρια oι εισπράξεις του Δημοσίου  από τα ‘υπερέσοδα’ της ενέργειας» και ως συνήθως δικαιώνεται:

    Σύμφωνα με όσα υπολόγισε ο Θανάσης Δαγούμας της  ΡΑΑΕΥ, στο 11μηνο από τον Αύγουστο του 2022 έως και τον Ιούνιο του 2023 το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στην έκτακτη φορολόγηση όλων των προμηθευτών φτάνει με το ζόρι τα  275 εκατ. ευρώ.

    Αυτά που γράφονταν και λέγονταν για «μισό δισ. μέσα στο νερό» αποδείχθηκαν όνειρα φθινοπωρινής νυκτός και σας είχαμε προειδοποιήσει να μην δίνετε σημασία στις λογιών-λογιών σειρήνες.

    Τη μερίδα του λέοντος φυσικά πληρώνει ο κυρίαρχος της αγοράς που είναι ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ.

    Ο Στάσσης, όμως, έχει πολύ καλή διετία 2022-2023 από άποψη αποτελεσμάτων, οπότε πληρώνει ευχαρίστως.

    Ακολουθούν σε πληρωμές με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι εταιρίες ΗΡΩΝ (Γιώργος Περιστέρης), PROTERGIA (Eυάγγελος Μυτιληναίος), ELPEDISON (CEO Νίκος Ζαχαριάδης, βασικός μέτοχος η HELLENiQ ENERGY με Ανδρέα Σιάμισιη – συνεταίρος η EDISON), NRG (Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης – όμιλος Motor Oil) και το «Αέριο Αττικής».

    Θυμίζω επίσης πως αυτή η έκτακτη εισφορά καταλήγει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να ενισχύσει τους καταναλωτές με μειώσεις λογαριασμών, οι οποίες επιδοτήσεις πάντως καταργούνται στην οριζόντια μορφή τους από τον Ιανουάριο.

    Η εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν οι υπουργοί, ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προβλέπει ως πρώτη περίοδο υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς το αρχικό 5μηνο και στη συνέχεια θα υπολογίζεται σε τριμηνιαία βάση για το 2023, μέχρι τη λήξη του μηχανισμού.

    Μάλιστα, από το «περιβάλλον Σκυλακάκη» θεωρούν πως  το συνολικό ποσό του 11μηνου θα είναι τελικά ακόμη χαμηλότερο, κάπου στα 260 εκατομμύρια.

    Ο τρόπος υπολογισμού είναι τέτοιος που μπορεί να τα φέρει ακόμη πιο χαμηλά, στην περίπτωση του ενιαίου υπολογισμού για όλο το 11μηνο, διότι έτσι θα συνυπολογισθούν απώλειες των προμηθευτών κάποιους μήνες.

     

    Το κάλεσμα του Καλλίνικου και της Ρεγγίνας

    Και από τα στριφνά οικονομικά και επιχειρηματικά νέα, ας περάσουμε στα ωραία και χαλαρά.

    Λοιπόν, το Σάββατο το βράδυ το ιδιαίτερα επιτυχημένο επιχειρηματικό ζεύγος Καλλίνικου Καλλίνικου και Ρεγγίνας Γκολέμη της GoldAir, διοργάνωσαν πάρτι στο κέντρο της Αθήνας.

    Το ζευγάρι τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί φίλοι τους, μεταξύ αυτών πολιτικοί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και επικεφαλής εταιρειών και οργανισμών.

    Superbe, για τον ιδιαίτερα ικανό και δραστήριο στις Business, Καλλίνικο!!!

     

    QUIZ: Ποιος παλιός εφοπλιστής έχει καταντήσει μόνιμος θαμώνας των μπαρ του Πειραιά;

    Άλλοι στον «αφρό» και άλλοι στον βυθό της θάλασσας…

    Μου το έλεγαν και δεν το πίστευα έως που το είδα με τα μάτια μου.

    Γνωστός εφοπλιστής που έχει θητεύσει και σε κορυφαία θεσμική θέση τριγυρνάει τα σούρουπα σε διάφορα νεανικά στέκια του Πειραιά.

    Για να μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό δεν γυρίζει με κοριτσόπουλα, αλλά μόνος του.

    Κάθεται στο μπαρ, πίνει τα ποτά του και μετά απομακρύνεται σε κατάσταση που δεν αναγνωρίζει παλιούς γνωστούς και συνεργάτες του.

    Αυτά έχει η ζωή, άλλος τους ανεβάζει και άλλους τους κατεβάζει, που έλεγε και η Μήτση Κωνσταντάρα σε εκείνη την θρυλική ταινία «Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι».

    Ο εφοπλιστής από τότε που είχε το ναυάγιο σε πλοίο του δεν μπορεί να ορθοποδήσει, ούτε οικονομικά, αλλά δυστυχώς, ούτε και προσωπικά…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.