• ΑΓΟΡΕΣ

    Πλαίσιο: Το απίθανο νούμερο των 300 εκατ. ευρώ ζητάει η οικογένεια Γεράρδου για να πουλήσει!!!

    Κωνσταντίνος και Γιώργος Γεράρδος

    Κωνσταντίνος και Γιώργος Γεράρδος


    Το Πλαίσιο δεν φαίνεται να επιθυμεί να μείνει μόνο του, αμέσως μετά τη δρομολογημένη έξοδό του από τη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.

    Ο ιδρυτής Γιώργος Γεράρδος μαζί με τον γιό του Κωνσταντίνο, ελέγχοντας πλέον σχεδόν όλες τις μετοχές του λιανεμπορικού  ομίλου, που προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα αγορών σε σχέση με την πληροφορική, την τηλεφωνία (σταθερή και κινητή), τα είδη γραφείου και τις λευκές συσκευές, βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αναζήτησης της «επόμενης μέρας».

    Προκειμένου να παραχωρήσουν μέρος ή και όλη τη συμμετοχής τους.

    Προς αυτήν την κατεύθυνση και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αρχίσει οι βολιδοσκοπήσεις και προκαταρκτικές επαφές όχι μόνο με funds αλλά και με δυνητικά ενδιαφερόμενους άλλους «παίκτες» όπως είναι τα Public του επιχειρηματικού ομίλου του Πάνου Γερμανού.

    Ωστόσο από ορισμένες πηγές της αγοράς αναφέρεται ότι από την πλευρά των Γεράρδων ο πήχης έχει τεθεί αρκετά ψηλά, καθώς η ζητούμενη αποτίμηση για το Πλαίσιο φέρεται να είναι περιξ των 300 εκατ. ευρώ…

    Στο άκουσμα αυτής της τιμολόγησης κάποιοι που θα μπορούσαν να εξετάσουν την περίπτωση ενός deal, μειδιούν.

    Θεωρώντας προφανώς ανεδαφικό ένα τέτοιο τίμημα.

    Αν όντως αυτές είναι οι πραγματικές διαθέσεις των βασικών μετόχων για να παραχωρήσουν ένα σεβαστό κομμάτι συμμετοχής ή ενδεχομένως και ολόκληρη την εταιρεία, τότε το σχέδιό τους μοιάζει εξαιρετικά φιλόδοξο.

    Εκτός και εάν θέλουν να ξεκινήσουν από πολύ ψηλά έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα μελλοντικών…εκπτώσεων, στην περίπτωση που οι μνηστήρες δείξουν ανάλογη διάθεση.

    Σε κάθε περίπτωση και από τη στιγμή που παίζει το πλαφόν των 300 εκατ. ευρώ, τότε αυτό είναι αυτό είναι 3 φορές της αποτίμησης που πήρε το Πλαίσιο, με τη διαδικασία της δημόσιας πρότασης.

    Η οποία έγινε στα 4,58 ευρώ ανά μετοχή, που ήταν 44% πιο πάνω από τη μεσοσταθμική τιμή του τελευταίου εξαμήνου, ανεβάζοντας την αγοραία χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης στα 101,1 εκατ. ευρώ.

    Η απόφασή των Γιώργου και Κωνσταντίνου Γεράρδου να οδηγήσουν το Πλαίσιο στην έξοδο από το χρηματιστήριο «ντύθηκε» με τον μανδύα της απογοήτευσης.

    Διότι όπως υποστηρίχθηκε από την πλευρά τους, το επενδυτικό κοινό δεν ανταποκρίθηκε στα θετικά κελεύσματα των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας και επέμενε να την κρατά σε υποτιμημένα επίπεδα αποτίμησης.

    Παράλληλα, το σκεπτικό των βασικών μετόχων πέρασε και σε άλλες παράξενες αναφορές.

    Κάνοντας λόγο για ένα πιεστικό κανονιστικό πλαίσιο, που έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται σημαντικός χρόνος για να δημοσιεύει η εταιρεία λογιστικές καταστάσεις ανά τρίμηνο…

    Τα στοιχεία εγωκεντρισμού 

    Δεν έλλειψαν ακόμα και κάποια στοιχεία εγωκεντρισμού του στυλ «εμείς διαθέτουμε γεμάτο ταμείο και δεν έχουμε ανάγκη να αξιοποιήσουμε το βασικό εργαλείο της χρηματοδότησης που προσφέρει το χρηματιστήριο».

    Οι τρέχουσες εξελίξεις όμως δείχνουν ότι οι βασικοί μέτοχοι αυτό που δεν πήραν από τη χρηματιστηριακή αγορά ως αποτίμηση, επιδιώκουν τώρα να το κεφαλαιοποιήσουν με το παραπάνω από μόνοι τους.

    Χωρίς αυτή τη φορά να διαχέονται οι υπεραξίες και σε μετόχους μειοψηφίας.

    Ούτε και να αναγκάζονται να δίνουν λόγο για τις κινήσεις τους στις εποπτικές αρχές, καθότι το Πλαίσιο θα είναι μια μη εισηγμένη εταιρεία.

    Με βάση τα ζητούμενα των 300  εκατ. ευρώ και εφ’ όσον αυτό ευσταθεί, η εταιρεία αποτιμάται σε 3 φορές τη λογιστική αξία της.

    Μέγεθος εξαιρετικά απαιτητικό και επί της ουσίας αποτρεπτικό για μια συμφωνία εξαγοράς.

    Όσο κι αν σε τέτοιου είδους περιπτώσεις το «ποτέ μη λες ποτέ» είναι πάντα σε ισχύ.

    Το Πλαίσιο βέβαια στα σχεδόν 24 χρόνια παρουσίας του στο χρηματιστήριο ήταν αδιαλείπτως κερδοφόρο, ενώ στο 9μηνο του 2022 ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη μειωμένα κατά 4,6% (στα 4,35 εκατ. ευρώ) και οριακή κάμψη στον κύκλο εργασιών που διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 302,8 εκατ. ευρώ.

    Έχοντας ως ένα από τα μεγάλα ατού του το ταμείο των 39,75 εκατ. ευρώ, που υπερβαίνει κατά 27,5 εκατ. ευρώ τις δανειακές υποχρεώσεις.

    Πάντως για το χαρτοφυλάκιο των Γεράρδων, ένα ληφθεί υπόψη η θετική διαφορά των 63,8 εκατ. ευρώ στην κεφαλαιακή της εταιρείας από την εισαγωγή της έως τώρα, προστεθούν τα μερίσματα που έχουν εισπραχθεί (58 εκατ. ευρώ), αφαιρεθεί το κόστος συμμετοχής στην ΑΜΚ (10 εκατ. ευρώ) και αποσβεστεί το κόστος της δημόσιας πρότασης (18 εκατ. ευρώ) μέσω επιστροφής κεφαλαίου, τότε προκύπτουν κέρδη περίπου 112 εκατ. ευρώ.

    Εάν τώρα καταφέρουν να πουλήσουν 3 φορές  πάνω από την δίκαια αποτίμηση της εταιρείας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη δημόσια πρόταση, ασφαλώς και θα έχουν πετύχει ένα deal-θαύμα.

    Αρκεί βεβαίως κάποιος να δεχτεί να το χρηματοδοτήσει…

    Διαβάστε επίσης:

    Λευκός καπνός για την ABBank: Τέσσερις προσφορές για την εξαγορά του 55%- Και ένας… Greek billionaire ανάμεσα στους μνηστήρες

    Motor Oil: Σε παραγωγική λειτουργία το σύστημα S/4HANA



    ΣΧΟΛΙΑ