• Κοινωνία

    Αϊμάντ Ζέιν: Η ζωή και το άδοξο τέλος ενός πραγματικού πρίγκιπα

    Ιμάντ Ζέιν

    Αϊμάντ Ζέιν (Imad Zein)


    Πότε «ακούγεται» περισσότερο μια κραυγή αγωνίας; Όταν κάνει θόρυβο ή όταν πέφτει η απόλυτη σιωπή; Στην περίπτωση του Αϊμάντ Ζέιν (Imad Zein), ισχύει μάλλον το δεύτερο. Γιατί η είδηση του θανάτου του (αυτοκτονίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν) προκάλεσε τεράστιο θόρυβο. Και ερωτηματικά. Άπειρα «γιατί»…

    Μέλος της εφοπλιστικής οικογένειας Ζέιν, με έντονη κοινωνική παρουσία, ευπαρουσίαστος, ακμαίος στα 63 του χρόνια, έχοντας αφήσει πίσω του τα δύσκολα και οδυνηρά –έτσι φαινόταν τουλάχιστον- ο Αϊμάντ Ζέιν φάνταζε μάλλον σαν πρίγκιπας στα μάτια των πολλών. Εικόνα, όμως, που ήταν μάλλον απατηλή. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα τελευταία χρόνια.

    Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Από τη στιγμή που μπαίνουν τα πρώτα θεμέλια της αυτοκρατορίας της εφοπλιστικής εταιρείας Naftomar….

    Είναι 1972 όταν o Ταλάλ Ζέιν ιδρύει στη Βηρυτό, στον Λίβανο απ’ όπου έλκει και την καταγωγή του, τη Naftomar ως εμπορικό οίκο, που επικεντρώνεται στη διανομή πετρελαϊκών προϊόντων στην περιοχή της Μεσογείου. Και η οποία έχει εξελιχθεί έκτοτε σε έναν από τους σημαντικότερους «παίκτες» στην αγορά του υγραερίου (LPG).

    Το 1991 η εταιρεία μετακομίζει στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τον ρημαγμένο από τον Εμφύλιο Λίβανο, σε ένα νεόδμητο, μάλιστα, ακίνητο στη Βούλα, σύγχρονο αλλά και «καθησυχαστικό» όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία στο site της.

    Μαζί με τη Naftomar, το 1991 έρχεται στην Ελλάδα, σε ηλικία 31 ετών, και ο Αϊμάντ. Γεννημένος, επίσης, στη Βηρυτό, στους κόλπους της οικογένειας Ζέιν, αφού ο πατέρας του ήταν αδερφός του ιδρυτή της Naftomar, Ταλάλ Ζέιν.

    Τα δύο αδέλφια συνεχίζουν να αναπτύσσουν τον στόλο και τις δραστηριότητές τους και η εταιρεία γιγαντώνεται. Στο πλευρό τους έχουν πάντα τα παιδιά τους: τις δύο κόρες του ο Ταλάλ, τη Χάλα και τη Λούλου Ζέιν, τους δύο γιους του ο αδελφός του. Τον Ριάντ και τον Αϊμάντ.

    Η οικογένεια εντάσσεται για τα καλά στην ελίτ της ελληνικής κοινωνίας και γίνεται πυλώνας για την ελληνολιβανέζικη κοινότητα, με έντονη παρουσία στην κοινωνική ζωή του τόπου – και όχι μόνο. Μια οικογένεια εξωστρεφής φαινομενικά, αλλά εσωστρεφής στα του οίκου της, όπως δείχνει η ιστορία. Είναι ενδεικτικό ότι, θέλοντας να διασφαλίσουν ότι η εταιρεία δεν θα περνούσε εύκολα σε «ξένα χέρια», τα δύο αδέλφια αποφασίζουν να την «αλυσοδέσουν» με δύο γάμους. Παντρεύοντας τους Ζέιν με τους… Ζέιν. Τα κορίτσια του ενός με τα αγόρια του άλλου…

    Έτσι, η Ράνα παντρεύεται τον Ριάντ και η Λούλου τον Αϊμάντ, ο οποίος έχει για χρόνια ενεργότατο ρόλο στην εταιρεία, βοηθώντας τη να εξελιχθεί στον κολοσσό που είναι σήμερα. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ο Ταλάλ Ζέιν είχε παραδώσει τις περισσότερες καθημερινές λειτουργίες της εταιρείας στους ανηψιούς του και γαμπρούς του, Ριάντ και Αϊμάντ Ζέιν.

    Η εταιρεία, όμως, ανήκει στις κόρες του ιδρυτή της, τη Ράνα και τη Λούλου, με την οποία έχουν αποκτήσει μάλιστα τρία παιδιά. Κι όταν η ζωή αποφασίζει να κάνει τα δικά της, αλλάζουν όλα…

    Η αντίστροφη μέτρηση

    Όσοι γνώριζαν τον Αϊμάντ μιλούν για έναν χαρισματικό άνθρωπο με φιλοσοφική κατάρτιση.

    Έναν άνθρωπο αξιοπρεπή και περήφανο, έναν πραγματικό πρίγκιπα. Σαν πρίγκιπας, άλλωστε, ζούσε πριν ξεκινήσουν τα προβλήματα.

    Η πρώτη μεγάλη περιπέτεια έρχεται πριν από χρόνια με τη μορφή του καρκίνου. Δίνει, όμως, σκληρή μάχη και κερδίζει. Κι ως μαχητής, αφήνει πίσω του το πρόβλημα και συνεχίζει να κοιτά κατάματα το μέλλον.

    Άνθρωποι που τον ξέρουν μιλούν για έναν άνθρωπο αγαπητό, με ευρεία μόρφωση και παιδεία, φιλοσοφημένο, ευγενή, χαμογελαστό και θετικό, με πάθος για το όμορφο, όπως τα ωραία και πολυτελή αυτοκίνητα.

    Το 2011, άλλωστε η Σίβυλλα του ΒΗΜΑτος έγραφε χαρακτηριστικά: «Η είσοδος πολυτελούς θαλαμηγού, μήκους 67 μ., πριν από λίγες ημέρες στο λιμάνι των Σπετσών ήταν θέμα συζήτησης στις παρέες της always classic «Αqua Μarina». Ο κ. Ιμάντ Ζέιν, ένας από τους πλέον πετυχημένους επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της ναυτιλίας μέσω της Νaftomar Shipping and Τrading Co., τη νοίκιασε, επιμένουν οι πληροφορίες, για να «πεταχτεί» στο κοντινό νησί του Αργοσαρωνικού. Why not? Τώρα όλα είναι καλά. Ο επιχειρηματίας αντιμετώπισε στο παρελθόν μια δυσάρεστη περιπέτεια. Είχε δεχθεί άγρια εισβολή… κουμπουροφόρων διαρρηκτών στο σπίτι του στο Καβούρι».

    Φανατικός παίκτης του τένις, ο Αϊμάντ γνωρίζει κάποια στιγμή την κόρη του προπονητή του και ερωτεύεται. Και εκεί η ζωή του παίρνει άλλη πορεία…

    Χωρίζει από τη γυναίκα του, τη Λούλου, δημιουργεί νέα οικογένεια. Έχει ξεπεράσει το πρόβλημα της υγείας του και ονειρεύεται και πάλι. Όμως η οικογένεια Ζέιν δεν συμφωνεί με τις επιλογές του.

    Όπως λένε άνθρωποι από το φιλικό του περιβάλλον, «η στάση τους αλλάζει αυτομάτως. Τα παιδιά του σταματούν να του μιλάνε. Τα παιδιά του, που ο ίδιος λατρεύει, τον αντιμετωπίζουν πλέον ως ξένο».

    Σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, «το ίδιο έκανε και ο αδελφός του. Σταμάτησε να έχει οποιαδήποτε επαφή με τον Imad. Ήταν μια σκληρή και απάνθρωπη συμπεριφορά, από την πλευρά του αδελφού του και των παιδιών του. Ντροπή τους».

    Πηγές με γνώση της υπόθεσης ξεκαθαρίζουν «προφανώς μίλησε η  ισχύς του χρήματος και της μεγαλομετόχου της Νaftomar που είναι η Λούλου Ζέιν».

    Μάλιστα η  Λούλου, -μια φινετσάτη και αριστοκρατική γυναίκα- τις πρώτες εβδομάδες του χωρισμού δεν λέει τίποτα στους φίλους της. Το κρατάει κρυφό. Το αποκαλύπτει πολύ αργότερα. Προφανώς το θεωρεί ντροπή.

    Ο Αϊμάντ, από εκεί που είχε τα πάντα, τα χάνει όλα. Στην εταιρεία παύει να έχει ενεργό ρόλο.  Τα παιδιά του τον ξεχνάνε.  Σαν να μην υπήρξε ποτέ.

    Όπως αναφέρει το TradeWinds, ο Αϊμάντ Ζέιν δεν εμφανιζόταν μεταξύ των υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών στη σελίδα της εταιρείας στο LinkedIn ή στις πληροφορίες που αναφέρονται στον Ελληνικό Ναυτικό Οδηγό. Αντιθέτως, ο αδελφός του, ο Ριάντ Ζέιν, είναι managing director στη Naftomar, όπου έχουν θέση και άλλα μέλη της νέας γενιάς των Ζέιν.

    Λούλου Ζέιν
    Λούλου Ζέιν, η τέως σύζυγος του Αϊμάντ ΖΖέιν

    Οι αγωγές και η οικονομική ασφυξία

    Δικαστικές πηγές, με γνώσεις αναφέρουν ότι “ο ίδιος προ ετών, καταθέτει αγωγές εναντίον της NAFTOMAR και ζητά 80 εκατ. δολάρια, προφανώς ως αποζημιώσεις“.

    Έως σήμερα δεν είναι γνωστή η “πορεία” των αγωγών του Imad.

    Με την νέα σύζυγό του αποκτά 2 παιδιά.

    Όμως, σύμφωνα με τους φίλους του, περιέρχεται σταδιακά σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας. Και δεν το αντέχει. Παρά το γεγονός ότι είχε στο πλευρό του φίλους που θα μπορούσαν να τον συνδράμουν οικονομικά -λένε ότι υπήρχαν άνθρωποι διατεθειμένοι να του δώσουν έως και 1 εκατ. ευρώ αν το δεχόταν, τόσο αγαπητός λέγεται πως ήταν- εκείνος δεν θέλησε να δεχθεί καμία βοήθεια.

    Αντιμετώπιζε όλες τις δυσκολίες σιωπηλά και μόνος.  Ήταν θέμα αξιοπρέπειας. Μέχρι το οδυνηρό τέλος.

    Προ μηνός εθεάθη στο αγαπημένο του εστιατόριο Tartare στην Αλεξάνδρου Παναγούλη, στην Γλυφάδα.

    Ήταν χαμογελαστός  και χαιρετούσε τους φίλους του που ήταν στο ίδιο εστιατόριο.

    Πώς φτάνει ένας πρίγκιπας να χάνεται έτσι; Πώς σβήνει έτσι άδοξα ένας μαχητής; Ένας ταλαντούχος επιχειρηματίας, ένας άνθρωπος σεμνός, έντιμος, ανοιχτόκαρδος, φιλάνθρωπος;

    Αυτά είναι τα ερωτήματα που βασανίζουν όσους τον γνώριζαν προσωπικά και τον εκτιμούσαν, μην μπορώντας να συνειδητοποιήσουν αυτό που έχει συμβεί. Το μόνο οριστικό και αναπόδραστο…

     



    ΣΧΟΛΙΑ