• O Σταϊκούρας και η επενδυτική βαθμίδα, ο γιατρός Άδωνις Γεωργιάδης, η φινετσάτη Φατσέα της Intrum, ο Κυπριώτης και τα σφυριά και οι νέες business σε 2 law firms

    Τελικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας δεν κατάφερε να κρύψει την χαρά του (ανθρώπινο γάρ) και έτσι έσπευσε να προλάβει την Goldman Sachs για το ευτυχές γεγονός της αναβάθμισης της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

    image

    Επενδυτική βαθμίδα: Τι γνώριζε ο Χρήστος Σταικούρας;

    Τελικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας δεν κατάφερε να κρύψει την χαρά του (ανθρώπινο γάρ) και έτσι έσπευσε να προλάβει την Goldman Sachs για το ευτυχές γεγονός της αναβάθμισης της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

    Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά ο υπουργός Οικονομικών που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για το συνέδριο που διοργανώνει ο Νίκος Μπορνόζης, δήλωσε χθες το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) στην τηλεόραση του Bloomberg ότι «είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη του (εθνικού) στόχου της αναβάθμισης της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα» .

    Το αν αγγίζουμε το στόχο ή τον πλησιάζουμε δεν το διευκρίνισε, ωστόσο η φρασεολογία που χρησιμοποίησε – όχι τυχαία προφανώς –  απέπνεε ένα αέρα αισιοδοξίας.

    Λίγες ώρες αργότερα δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της Goldman Sachs η οποία εκτιμούσε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες η χώρα να ανέβει στο βάθρο της επενδυτικής βαθμίδας στις αρχές του 2023.

    Λέτε ο συνειρμός να ήταν τυχαίος, ο αέρας της Νέας Υόρκης να μεταφέρει «κύματα αισιοδοξίας”;

    Μεγάλο ζητούμενο πως θα το δει σήμερα η αγορά.

    Το πιθανότερο είναι ότι θα ανοίξει ανοδικά.

     

    Αλεξάνδρα Φατσέα: H elegant τραπεζίτης  της Intrum 

    Η δυναμική και φινετσάτη Αλεξάνδρα Φατσέα, επικεφαλής του τομέα ιδιωτών της Intrum «κλέβει» τις εντυπώσεις, είτε συνδιαλέγεται με «κόκκινους» δανειολήπτες, είτε καλείται να παρουσιάσει τις θέσεις των servicers και τις κινήσεις τους μιλώντας στην  Βουλή.

    Στην εποπτεία της έχει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων της Intrum. Περισσότερα από 600 χιλιάδες δάνεια ύψους πάνω κάτω 30 δισ ευρώ.

    Στόχος της είναι να βρίσκει λύσεις για να επαναφέρει τα «κόκκινα» δάνεια στην πράσινη περιοχή, αποφεύγοντας την διαδικασία των πλειστηριασμών.

    Και επαναλαμβάνει πως η δημιουργία του Εξωδικαστικού «που δυστυχώς δεν τρέχει ακόμα με  ταχύτητα»  είναι «παιδί» των servicers, ένας μηχανισμός που στον σχεδιασμό του  λάβαμε υπόψη μας μία σειρά από παραμέτρους –όπως είναι η ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη- με στόχο να «διασωθούν» και όχι να χαθούν οι περιουσίες όσων είναι στο «κόκκινο».

    Αλλά και στην συζήτηση που έγινε στην  Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το κατά πόσο οι servicers μπλοκάρουν τις διαδικασίες ένταξης στον Εξωδικαστικό η Αλεξάνδρα Φατσέα ανέφερε ότι η Intrum εγκρίνει το 90% των αιτημάτων που δέχεται και με την τοποθέτηση της απάντησε σε όλα τα ερωτήματα των βουλευτών, κλέβοντας για άλλη μία φορά τις εντυπώσεις…

    Η ίδια αν και σπούδασε  νομικά (είναι κάτοχος και  MSc in Management από το Reading University του Ην. Βασιλείου) την κέρδισε η τραπεζική.

    Έχει εμπειρία 22 χρόνων στην διοίκηση στρατηγικών έργων και μεγάλων ομάδων και από το 2005 εργάζεται στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα.

    Σήμερα είναι γενική διευθύντρια, επικεφαλής του τομέα Recovery Ιδιωτών, Μικρών Επιχειρήσεων και Αγροτών της Intrum Hellas, ενώ προηγουμένως είχε εργαστεί στις τράπεζες Πειραιώς  ΠΕΙΡ 0,53% 3,76 και Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,67% 1,83 .

    Αλεξάνδρα Φατσέα - Γενική Διευθύντρια της Intrum
    Αλεξάνδρα Φατσέα – Γενική Διευθύντρια της Intrum


    Έρχεται νέο deal στα supermarket

    Νέο deal… ψήνεται στον χώρο των σούπερ μάρκετ, όπου ως γνωστόν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Όλοι συζητούν με όλους- μικροί και μεγάλοι- για πιθανές συνεργασίες και εξαγορές.

    Αυτό όμως που μαθαίνει ο Wiseman είναι ότι σύντομα θα έχουμε νέα από την Πέντε ΑΕ, γνωστή στο ευρύ κοινό ως Γαλαξίας.

    Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ που βρίσκεται στο top 10 των μεγάλων του λιανεμπορίου τροφίμων βρίσκεται σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις για εξαγορά μικρότερης αλυσίδας τοπικής εμβέλειας.

    Η επέκταση του δικτύου για την αλυσίδα που «γράφει»  τζίρο πάνω από  500 εκατ. ευρώ και παραμένει χωρίς δανεισμό, είναι σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης.

    Και οι εξαγορές τοπικών αλυσίδων ως μέσο για την επέκταση σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική, της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας, που σύστησαν πέντε φίλοι το 1971 .

     

    Πωλητήριο στο εργοστάσιο της Πίτσος;

    Όλα καλά με τους εργαζόμενους της μονάδας της Πίτσος, μέχρι και δώρο μία εστία έκαναν στον Άδωνι Γεωργιάδη, αφού απορροφήθηκαν από την Pyramis, την εταιρεία του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νίκου Μπακατσέλου.

    Η μοναδική εκκρεμότητα για να κλείσει ο κύκλος της ιστορικής βιομηχανίας είναι η τύχη του εργοστασίου στο Ρέντη, αφού η BSH (Bosch Siemens Hausgeräten) τηρεί σιγή ιχθύος.

    Η τελευταία ενημέρωση έρχεται από τις οικονομικές καταστάσεις της ελληνικής θυγατρικής, που αναφέρει ότι η διαδικασία αξιολόγησης της περαιτέρω αξιοποίησης του εργοστασίου είναι σε εξέλιξη.

    Ήδη η εταιρεία έχει αναθέσει την εκτιμητική μελέτη της αγοραίας αξίας του ακίνητου 50 στρεμμάτων, από την οποία προέκυψε ότι η εύλογη αξία υπερβαίνει σημαντικά την λογιστική του αξία.

    Αυτό σημαίνει ότι αν τελικά αποφασίσουν οι Γερμανοί να το πουλήσουν, θα κάνουν καλό «ταμείο», δεδομένης και της τοποθεσίας του, ένα κι ένα για αποθήκη πόλης ή city logistics όπως λέγεται η νέα τάση, που έχει μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά.

     

    Και γιατρός  Άδωνις Γεωργιάδης

    Κόσμος πολύς και υψηλές παρουσίες χθες νωρίς το πρωί στα  εγκαίνια της πρώτης φάσης του νέου εξελιγμένου Data Canter της Lamda Hellix, πλέον Digital Realty Ελλάδος, στο Κορωπί Αττικής.

    Το παρόν έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος, και κορυφαίοι υπουργοί , Ψηφιακής Διακυβέρνησης  Κυριάκος Πιερρακάκης καθώς και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

    Για τα όσα σημαντικά ανακοινώθηκαν θα έχετε ενημερωθεί  από χθες.

    Σήμερα όμως σας μεταφέρω ένα «παραλειπόμενο» το οποίο «έκλεψε την παράσταση».

    Πρόκειται για το νέο «παρατσούκλι» του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

    Τον οποίο χαρακτήρισαν… γιατρό.

    «Παρατσούκλι» το οποίο επαναλαμβανόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, προκαλώντας απορία στους παρευρισκόμενους.

    Το έναυσμα έδωσε κατά την τοποθέτησή του ο CEO της Lamda Hellix Απόστολος Κάκκος, ο οποίος απευθυνόμενος στον Άδωνι, και αφού εξήρε την άριστη συνεργασία τους, τον αποκάλεσε γιατρό.

    Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που ακολούθησε τον κ. Κάκκο στο βήμα, να το επαναλαμβάνει αστειευόμενος, επισημαίνοντας ότι δεν γνώριζε ότι αποκαλούσαν έτσι τον υπουργό του.

    Μάλιστα ο κ. Πιερρακάκης ενημέρωσε όλους τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ο πρώτος που τον περιέθαλψε όταν χτύπησε το πόδι του φέτος το καλοκαίρι, δικαιολογώντας…εκ πείρας το νέο παρατσούκλι του υπουργού.

    Τα πράγματα στη θέση τους ήρθε να βάλει ανεβαίνοντας στο βήμα ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης.

    Ο οποίος δικαιολόγησε γιατί τον αποκαλούν γιατρό.

    Ο υπουργός εξήγησε ότι “συνεχώς επισημαίνει πως οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του στις επενδύσεις είναι σαν αυτές του γιατρού. Ελπίζω να μην με χρειαστούν  ποτέ και όλα να βαίνουν ομαλώς, με τις επενδύσεις στην Ελλάδα να προχωρούν χωρίς προβλήματα, κολλήματα και καθυστερήσεις.”

     

    Κάτι δεν πάει καλά με τα ΕΛΤΑ

    Δεν θα ήθελα να προδικάσω τι θα προκύψει από τον οικονομικό έλεγχο που έχει ζητήσει για τα ΕΛΤΑ ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος Μάριος Τέμπος,  όμως το μόνο βέβαιο – και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα – είναι ότι το «μαγαζί δεν λειτουργεί».

    Προφανώς για αυτό δεν ευθύνεται το στέλεχος του Υπερταμείου ο οποίος τοποθετήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς ο τρόπος που λειτουργεί ή μάλλον υπολειτουργεί αντανακλά συσσωρευμένες «αμαρτίες».

    Σε κάθε περίπτωση όμως είναι αδιανόητο όπως φαίνεται και στη φωτό, ο χρόνος αναμονής στο υποκατάστημα του Ελληνικού  για να εξυπηρετηθεί ο πελάτης να φθάνει προχθές Τετάρτη τα 140 λεπτά !!

    Δηλαδή περίπου δυόμιση ώρες.

    Τέτοιες καταστάσεις δεν μπορεί να είναι αποδεκτές είτε διορθώνεις άμεσα το πρόβλημα είτε …κλείνεις το μαγαζί.

     

    Το λιμάνι του Βόλου και οι άφαντοι Αμερικανοί

    Ποιοι συντηρούν τη φημολογία ότι ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) έχει γίνει πολύφερνη νύφη και μάλιστα με  έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον, από τεράστιο fund;

    Για την ιστορία ο wiseman  σας ενημερώνει πως τέτοιο ενδιαφέρον δεν υπάρχει, θα είχε εκδηλωθεί προς το ΤΑΙΠΕΔ επίσημα και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.

    Αν εκδηλωθεί κάτι στο μέλλον, εδώ είμαστε να σας ενημερώσουμε.

    Μέχρι στιγμής, διερευνητικό ενδιαφέρον έχει δείξει μόνο ο  Κώστας  Τσοβίλης εκ των ιδρυτών του ομίλου Goldair και CEO της Goldair Tourism και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ της Goldair Handling.

    Aπό την πλευρά του ο   Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, αλλά και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Παναγιώτης Σταμπουλίδης, απεκδύονται πάσης ευθύνης πως βρίσκονται πίσω από τη φημολογία για να ισοσταθμίσουν κάπως την «αποτυχία (;)» του διαγωνισμού για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

    Δεν χρειάζονται άλλωστε αντιπερισπασμοί εκεί αφού η «ακύρωση» της Αλεξανδρούπολης έγινε για λόγους γεωπολιτικούς και όχι επιχειρηματικούς και μετά από παρέμβαση των φίλων και συμμάχων μας Αμερικανών.

    Φρόντισε ο συμπαθέστατος και ευγενέστατος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζόρτζ Τσούνης γι αυτό.

    Άρα οι υποψίες πέφτουν στην Mediterranean Gas  που έχει ξεκινήσει τη φάση του Market Test  για το «Αργώ FSRU» (πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου αερίου) κοντά στο λιμάνι.

    Ιδιοκτήτης της  Mediterranean Gas κατά 80% είναι ο  επιχειρηματίας Θόδωρος Θεοδωρόπουλος, μέσω των Norion Ltd. και Vapiando Ltd., και κατά 20% η  Goldenport Maritime δηλαδή ο εφοπλιστής  Πάρης Δράγνης.

    Ο Θόδωρος Θεοδωρόπουλος να θυμίσουμε εμφανίζεται επί σειρά ετών ως εκπρόσωπος του Εμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα.

    Όμως  ο εφοπλιστής Πάρης Δράγνης που κατάγεται από το νομό Μαγνησίας, μιλώντας σε φίλους του διευκρίνισε πως δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν ο ίδιος για το λιμάνι κάτι που επιβεβαίωσε και ο γιός του Γιάννης Δράγνης.

    Μέσα σε όλα αυτά πάντως, ο Σωκράτης Αναγνώστου Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) και πιστός φίλος της κυβέρνησης, εμφάνισε τζίρο 5 εκατομμυρίων το 2021, ενώ η Αλεξανδρούπολη είχε πάνω-κάτω μόνο 2 εκατομμύρια.

    Η φαρμακερή ατάκα τελικά προέρχεται από πολιτικό πρόσωπο που έχει δεσμούς με το Βόλο: «παιδιά υποψιάζομαι πως τις φαντασιώσεις  περί βαθύπλουτων αμερικανών τις διαδίδει ο δημοφιλής δήμαρχος Μπέος ενόψει δημοτικών εκλογών σε περίπου ένα χρόνο.

    Ο Αχιλλέας, πριν πεινάσει μαγειρεύει!».

    Το μεταφέρουμε δίχως να το υιοθετούμε…

     

    Μαχάς και Ποταμίτης – Βεκρής: Οι νέες  νομικές business

    Δυο δικηγορικά γραφεία πρωταγωνίστησαν τα τελευταία 24 ώρα σε δουλειές που έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα.

    Το γραφείο Μαχάς και συνεργάτες ήταν σύμβουλος  του Big Deal μεταξύ του Alpha Dhabi, θυγατρική της International Holding Company του Abu Dhabi, που απέκτησε μερίδιο στον ευρωπαϊκό όμιλο πολυτελούς lifestyle Nammos, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της στη βιομηχανία φιλοξενίας και τροφίμων και ποτών.

    Η συμφωνία ολοκληρώθηκε μέσω κοινοπραξίας με την Monterock International του Ντουμπάι.

    Η νομική ομάδα της Μαχάς συμβούλευσε την Monterock International.

    Επίσης η φίρμα Ποταμίτης-  Βεκρής υπό τις εντολές του νέου αφεντικού της Γιώργου Μπερσή,  ολοκλήρωσε τις διαδικασίες του δανεισμού από την πλευρά των τράπεζων προκειμένου να ολοκληρωθεί το αιολικό έργο της Τέρνα Ενεργειακής στην Εύβοια συνολικής δυναμικότητας 330MV.

    Οι δυναμικοί δικηγόροι Άνθεα Τερλέγκα και ο Ευριπίδης Ιωάννου συντόνισαν την πολυπληθή ομάδα των νομικών του γραφείου, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλοι οι έλεγχοι από την πλευρά των τράπεζων.

     

    Στα σφυριά ακόμα και τα χωράφια του

    Έναντι 60,4 χιλιάδων ευρώ παραπάνω από την τιμή εκκίνησης άλλαξαν χέρια τα ακίνητα του Κωνσταντίνου Κυπριώτη στη Κω, τα οποία βγήκαν χθες στο σφυρί από τη Eurobank.

    Οφειλέτιδα ήταν οι Αφοί Κιτρινά Τουριστικαί και Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις, στην οποία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Κυπριώτης, ενώ η εταιρεία είχε κατά την τελευταία της χρήση μηδενικό κύκλο εργασιών και αρνητικό EBITDA (14.397 ευρώ).

    Πρόκειται για εκτάσεις στην τοποθεσία Μύλος Λαππά της Κω που βγήκαν στο σφυρί με συνολική τιμή εκκίνησης 1,1 εκατ. ευρώ: έναν αγρό 2.500 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 53.600 ευρώ, μία έκταση 7.160 τ.μ. με τιμή 270,5 χιλ. ευρώ, μία οικοδομή προς χρήση κατοικίας με τιμή 36.024 ευρώ, έναν αγρό 4.140 τ.μ. με τιμή 170,6 χιλ. ευρώ και μία έκταση 6.390 τ.μ., που εκποιείται έναντι 587,9 χιλ. ευρώ.

    «Περιζήτητα» ήταν τα ακίνητα των 2.500 τ.μ. και 4.140 τ.μ., καθώς εκποιήθηκαν με τίμημα 20.000 ευρώ παραπάνω από την τιμή πρώτης προσφοράς.

    QUIZ

    Ποιος πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης λέει όπου σταθεί και όπου βρεθεί: «αυτός ο Θάνος ο Δημόπουλος, ο απερχόμενος Πρύτανης του ΕΚΠΑ, θα πάρει όλη την κυβέρνηση στο λαιμό του τελικά, να μου το θυμάστε!

    Ο Δημόπουλος έχει καβαλήσει το καλάμι και θέλει να ορίσει το νέο Πρύτανη του ΕΚΠΑ ενώ έχει άποψη για όλα τα θέματα και τα πρόσωπα του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Υγείας.

    Το παίζει Μέγας Ναπολέων και θέλει να τρελάνει και εμάς.

    Σας θυμίζω ότι προανήγγειλε τα εμβόλια για τον …καρκίνο  ενώ είναι ο μόνος Νεοδημοκράτης Πρύτανης που δεν αποδέχτηκε την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

    Και τώρα ανακατεύεται μέσα σε όλα. Μήπως διεκδικεί θέση στο Επικρατείας;

    Τελικά νομίζω πως λιγότερο επικίνδυνος για την κυβέρνηση θα αποδειχθεί ο Γιάννης Λαβράνος με τις υποκλοπές, από το Δημόπουλο».

    Να διευκρινίσω πως ο συγκεκριμένος υπουργός δεν είναι ούτε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αλλά ούτε και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης που θα είχαν «έννομο συμφέρον».

    Είπαμε: πρωτοκλασάτος!

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.