• Ο Πέτρος της Αραβίας και η τρελή αποτίμηση του NAMMOS, ο σεμνός Ινδός της Εκάλης και οι business σε τράπεζες – τρόφιμα και το ρεβεγιόν των 540 ευρώ

    Λοιπόν, ένας από τους manager που πήγε στην Νέα Υόρκη για να μιλήσει στο συνέδριο της CAPITAL LINK  είναι ο Γιώργος Στάσσης.

    image

    Ο Πέτρος της Αραβίας και τα πετροδόλλαρα στην Ψαρρού

    Μέρες που έρχονται συνειδητοποιώ ότι καμία φορά χωρίς να το θέλω εστιάζω στις κακές πάρα στις καλές ειδήσεις.

    Θα μου πείτε η μηχανικότητα του επαγγέλματος…

    Χτες όμως το άκουσμα της συμφωνίας για την εξαγορά ποσοστού στο Nammos από τους σεΐχηδες του Αμπού Ντάμπι  με έκανε να ξυπνήσω και να …αναφωνήσω ότι επιτέλους υπάρχουν και καλές ειδήσεις σ’αυτή τη χώρα!!

    Το έψαξα λοιπόν περισσότερο και σήμερα σας έχω τις αποκλειστικές πληροφορίες.

    Το Nammos της Μυκόνου όλοι μας το ξέρουμε και όλοι μας αγαπάμε κατά καιρούς να το μισούμε… για τις τιμές του, για το lifestyle που έφερε στη Μύκονο, για το μπλαζέ ύφος του Ζαννή…

    Όμως κανένας μας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτό το μαγαζί στην παραλία της Ψαρρούς άλλαξε για πάντα τη Μύκονο, για να μην πω τον ελληνικό τουρισμό..

    Δυο απίθανοι τύποι, ο Ζαννής και ο Σάμμυ, ξεκινώντας από το μηδέν, με τρέλα, με γούστο, με διορατικότητα και με ανεξάντλητη όρεξη για δουλειά…

    Καλή, όμως, η καλλιτεχνία του Ζαννή και η τρέλα για τη λεπτομέρεια του Σάμμυ, αλλά οι ουρανοί άνοιξαν για αυτούς όταν έπεσε στον δρόμο τους (ή μάλλον στην παραλία τους) ο Πέτρος Στάθης.

    Αυτοί που τον ξέρουν καλά μου λένε ότι σήμερα είναι ένας από τους πιο πετυχημένους και διορατικούς επιχειρηματίες στο χώρο του high-end τουρισμού, με απίστευτη ικανότητα να κάνει τις σωστές επιλογές και να πετυχαίνει να τον εμπιστεύονται μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές με αστείρευτα πορτοφόλια.

    Και όλα αυτά με σοβαρότητα, χαμηλό προφίλ και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Όπως έμαθα ο Πέτρος Στάθης είναι αυτός που έπεισε τους Αμπουνταμπιανούς πρίγκιπες να πληρώσουν τις τρέλες του Ζαννή και να επενδύσουν στο όνομα της MonteRock, αγοράζοντας μειοψηφικό πακέτο στα ανά τον κόσμο Nammos σε μια συνολική αποτίμηση που κρατιέται επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης που αναμένεται τον Φεβρουάριο.

    Πάντως, οι πηγές μου λένε ότι μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια πετροδόλλαρα…

    Άρχισα να το ψάχνω γιατί κάποιος μου μίλησε για ένα δισ. ευρώ κάτι το οποίο βέβαια δεν ειναι σωστό.

    Επειδή όμως εμείς “ξεκλειδώνουμε” τα πάντα, λέγεται ότι η εταιρεία αποτιμήθηκε μεταξύ 500 και 600 εκατ. δολαρίων!!!

    Και πάλι το ποσό μου φαίνεται θηριώδες.

    Magnifique!!

     

    Ο σεμνός Ινδός, η Εκάλη και οι business των 80 εκατ. ευρώ

    Πριν από λίγα χρόνια οι κάτοικοι της διαμαντοφορεμένης Εκάλης παραξενεύτηκαν όταν ένας Ινδός στην καταγωγή, άρχισε να ανακαινίζει μια πολύ ωραία μονοκατοικία στην περιοχή.

    Το ακίνητο βρίσκεται σε οικόπεδο περίπου 1.500 τ.μ και είναι 500 έως 600 τεραγονικά.

    Καλόγουστο σε ελαφρύ γκρι χρώμα (μάντρες , κεραμίδια κλπ.) ο επιχειρηματίας  και η οικογένεια του ποτέ δεν ενόχλησαν κανένα.

    Σεμνός και  χωρίς υπερβολές με μπράβους,  πολυτελή αυτοκίνητα κλπ.

    Ο Ινδός λοιπόν αυτός ονομάζεται Τaizoon Khorakiwala.

    Γεννήθηκε στη Βομβάη, σπούδασε στο διάσημο  Stanford και αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα, «την ώρα της απόλυτης βουτιάς» της χώρας μας.

    Δηλαδή κατά το 2015.

    Το Switz Group  άρχισε να επιλέγει εταιρείες τροφίμων τις οποίες αγόραζε για να επενδύσει, χωρίς να αλλάζει τις διοικήσεις.

    Ξεκίνησε από την Olympic Foods (πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής κλπ.) της οικογένειας Μπενάκη, προχώρησε στην CSM Hellas που μετονόμασε σε Artizan.

    Στην συνέχεια επένδυσε στην κάβα OAK.

    To 2019 εξαγόρασε την Κρητών Άρτος που «έγινε» delisted από το Χρηματιστήριο.

    Στην συνέχεια αγόρασε τους «Κουλουράδες», την εταιρεία ζαχαρωδών προϊόντων Σαμούρη, την Troufa, τη Frankal και τη New Bake.

    Επίσης χωρίς να ανακοινωθεί ο όμιλος Switz συμμετείχε και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Optima Bank.

    Συνολικά ο ευρηματικός επιχειρηματίας έχει επενδύσει 80 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

    Από 13 εκατομμύρια τζίρο το 2017 θα φτάσει τα 130 εκατομμύρια το 2022 με 17 εκατομμύρια EBITDA στο region Europe.

    Στο σύνολο, ο όμιλος το 2022 θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ σε τζίρο και θα ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ EBITDA.

    Λοιπόν το προηγούμενο Σάββατο στο ECALI CLUB στην παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή του, κάλεσε περίπου 200 άτομα.

    Ήταν εκεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ΕΛΛ 0,70% 14,30 , Γιάννης Στουρνάρας με την elegant σύζυγο του Λίνα, η πάντα φινετσάτη και κομψή επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου ο πρόεδρος της Optima Γιώργος Τανισκίδης, ο τραπεζίτης και επικεφαλής της EOS Capital Απόστολος Ταμβακάκης, ο παλαιός τραπεζίτης  Μιχάλης Πάπαρης , ο σύμβουλος επενδύσεων Μέμος Κολιάτσος κλπ.

    Να σας σημειώσω ότι τα στελέχη του SWIΤΖ Group στην Ελλάδα είναι άπαντες ιδιαιτέρα σεμνοί.

    Κάνουν την δουλειά τους με χαμόγελο και πραγματικά είναι  πολύ happy που εργάζονται για λογαριασμό του .

    Ένας από αυτούς ο σεμνός και χαμογελαστός Νικόλαος Μπενάκης είναι ο CEO της Olympic Foods.

     

    Το μυστικά ραντεβού του Στάσση

    Λοιπόν, ένας από τους manager που πήγε στην Νέα Υόρκη για να μιλήσει στο συνέδριο της CAPITAL LINK  είναι ο Γιώργος Στάσσης.

    Αυτό που ξέρω είναι ότι κατά την διάρκεια της παραμονής του θα συναντήσει και αμερικανικά funds.

    Σε κάθε περίπτωση η μετοχή του είναι από τις πιο αδικημένες καθώς από τις αρχές του χρόνου η απόδοση της είναι -28%.

    Βέβαια το χρηματιστήριο είναι μαραθώνιος όπως γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι.

    Κάποιοι λένε ότι από Δευτέρα μπορεί να αλλάξει η συμπεριφορά της μετοχής.

     

    Τα 540 ευρώ της Μεγάλης Βρετανίας

    Η Μεγάλη Βρετανία φημίζεται για την φινέτσα της και για το θεσπέσιο  φαγητό που προσφέρει στους θαμώνες της.

    Για αυτό έκανα τον κόπο να μπω στο site του ξενοδοχείου για να δω το menu της παραμονής της πρωτοχρονιάς.

    Για τους λάτρεις της πολυτέλειας κοστίζει 540 ευρώ ανά άτομο και περιλαμβάνει:

    Μουσικό Ντουέτο και DJ Set

    Σαλάτα από βασιλικό καβούρι με γιαούρτι, κάσταρντ και πράσινο μήλο.

    Καραβίδα σωτέ, χειροποίητο ραβιόλι γεμιστό με θαλασσινά και σάλτσα αρωματισμένη

    με λεμονόχορτο

    Ριζότο με επεξεργασία σελινόριζας και λευκή τρούφα

    Σορμπέ με κόκκινα φρούτα και λεβάντα

    Φιλέτο μόσχου Wellington με γέμιση φουά γκρα, ντιξέλ μανιταριών, σπανάκι και σάλτσα μπορντελέζ.

    Μπισκουί λεμόνι με κρέμα μοσχολέμονο, ανάλαφρη μους λεμόνι και τραγανό τουίλ βανίλιας.

    Συμπεριλαμβάνεται ένα ποτήρι σαμπάνια και ένα μπουκάλι κρασί ανά δύο άτομα από τη λίστα επιλεγμένων ετικετών του εστιατορίου.

    10 χρόνια πριν

    Όμως σκέφτηκα να το συγκρίνω, με 10 χρόνια πριν όταν το menu κόστιζε 350 ευρώ ανά άτομο.

    Το menu του 2012 περιλάμβανε:

    Χτένια καρπάτσιο με σαλάτα σελινόριζας και χαβιάρι “Osetra”, Κονσομέ οστρακοειδών με τζίντζερ, σαφράν και κόλιανδρο, ψητό συκώτι πάπιας με μαρμελάδα από ξινόμηλα και Calvados, αστακός γκρατινέ με μανιτάρια και σάλτσα από το κοράλλι του, Γρανίτα από βατόμουρο, φιλέτο από μοσχαράκι γάλακτος, σπιτικά agnolotti με σπανάκι, ρικότα και τρούφα και Σοκολατένια Πρωτοχρονιάτικη έκπληξη.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές