• Η έκπληξη του Χρήστου Μεγάλου, γιατί κάνουν πάρτι οι Μυλωνάς, Καραβίας και Ψάλτης, τι συμβαίνει με την προσφορά του ION GROUP για την Πειραιώς, η κατάθεση ψυχής του Μιχάλη Σάλλα και το αντίο της Πολιτοπούλου

    Ζεστό χρήμα μαθαίνω πως θα βάλει ο Όμιλος Ελλάκτωρ στα ταμεία του, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά σε μία ακόμα ημέρα πληρωμής από το Υπουργείο Υποδομών.

    image

    Τα κέρδη των big guys

    Χθες στην κυριολεξία είχαμε έκρηξη κερδών στις διεθνείς αγορές.

    Ο DAX έκλεισε με άνοδο 3,51% ενώ στις 21:00 ώρα Ελλάδος ο S&P 500 κέρδιζε 4,64% και ο NASDAQ 6,21%. O DOW ήταν υψηλότερα κατά 3,03%.

    Το πάρτι στις αγορές χθες οφείλεται κυρίως  σε ένα λόγο.

    Ο πληθωρισμός σε όλες τις οικονομίες δείχνει ισχυρά σημάδια επιβράδυνσης, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά

    Στις ΗΠΑ ο έκλεισε στο 7,7%.

    Το γεγονός αυτό πυροδότησε τα μεγάλα κέρδη στα χρηματιστήρια καθώς από την μια μεγάλοι θεσμικοί  είναι υποεπενδεδυμένοι ενώ από την άλλη πολλά hedge funds είχαν ανοίξει θέσεις short (κερδίζουν από την πτώση των αγορών) τις οποίες τώρα σπεύδουν να κλείσουν.

    Πρακτικά η επιβράδυνση του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τις Κεντρικές Τράπεζες (FED, ΕCB, BOE κλπ) θα αυξάνουν τα επιτόκια με χαμηλότερους ρυθμούς της τάξης του 0,25%.

    Δυστυχώς η Αθήνα έχασε το μεγάλο ράλι και έκλεισε με άνοδο μόνο 0,80% .

     

    Η έκπληξη της Πειραιώς και το ION GROUP

    To εντυπωσιακό της χθεσινής ημέρας είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 έκλεισε στα 1,3455 ευρώ, δηλαδή οριακά υψηλοτέρα από την προσφορά που έχει κάνει το Ιταλικών συμφερόντων fund ION GROUP.

    Η προσφορά του ανέρχεται στα 1,34 ευρώ.

    Μάλιστα κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα της Πειραιώς που ανακοινώνονται στις 10.00 το πρωί, θα είναι καλύτερα των εκτιμήσεων και μπορεί να ξεπεράσουν στο γ τρίμηνο τα 160 εκατ. ευρώ καθαρά μετά φόρων.

    Για το 9μηνο εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 700 εκατ. ευρώ.

    Στην ουσία τα αποτελέσματα αυτά, δίνουν ισχυρούς πόντους στο αφεντικό της Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου.

    Σε κάθε περίπτωση η προσφορά του ION GROUP για το 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι μέτοχος, λειτουργεί ως βαρόμετρο.

    Μάλιστα μπορεί να ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και την πορεία της μετοχής αν συνεχίσει να κινείται ανοδικά το επόμενο χρονικό διάστημα.

    Εάν το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς όσον αφορά την στρατηγική της αποκρατικοποίησης της Πειραιώς και ξεκαθαρίσει την θέση του έως το τέλος Νοέμβριου, τότε είναι σαφές ότι τα πράγματα μπορούν να τρέξουν από τις αρχές του Ιανουαρίου και σε κάθε περίπτωση πριν τις εθνικές εκλογές του 2023.

    Αρκεί να υπάρξει θέληση και το ΤΧΣ να ανοίξει το παιχνίδι της αποκρατικοποίησης της Πειραιώς.

     

    Τα υπερκέρδη της Eurobank

    Η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα θετική για τον επικεφαλής της EUROBANK ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 Φωκίωνα Καραβία.

    Όπως είπε ο ίδιος στις  αρχές του νέου έτους αναμένεται να ληφθεί η απόφαση σχετικά με την καταβολή μερίσματος από την Eurobank ανέφερε μιλώντας στους αναλυτές, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, ο CEO της τράπεζας.

    Η τράπεζα του ανακοίνωσε ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα στο εννεάμηνο  του 2022, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να αυξάνονται σε €932εκ., από €298εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

    Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε €0,30, από €0,06 το εννεάμηνο 2021.

    Η μετοχή ήδη διαπραγματεύεται στα 1,07 ευρώ.

     

    Το πάρτι της Εθνικής Τράπεζας

    Στο πάρτι όμως έλαβε μέρος και ο Παύλος Μυλωνάς.

    Στα 680 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -1,31% 7,56 , στο εννεάμηνο του 2022, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.

    Στο τρίτο τρίμηνο του 2022, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 134 εκατ. ευρώ.

     

    Τράπεζες: Το μυστικό των μεγάλων κερδών

    Να σημειωθεί ότι με τα κέρδη τους οι 4 συστημικές (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς)  δημιουργούν εκ των έσω κεφάλαιο που ενισχύει την καθαρή τους θέση και ως εκ τούτου δεν είναι απαραίτητο στο άμεσο χρονικό διάστημα να βγουν στις αγορές για ομολογιακά δάνεια λόγω της συγκυρίας των υψηλών επιτοκίων.

     

    Το αντίο της Μαριάννας Πολιτοπούλου 

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί από το Group NN η ολοκλήρωση της συνεργασίας τους με την Κα. Μαριάννα Πολιτοπούλου CEO στο Ελληνικό κομμάτι του ομίλου.

    Η κοινή συναίνεση αποχώρησης θα συνοδεύεται με πολλά συγχαρητήρια για το έργο της Κας Πολιτοπούλου όλα αυτά τα χρόνια στην εταιρία.

     

    Δεν πουλάει το CVC

    Τι τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί στην αγορά μια φήμη.

    Ότι το CVC έχει αναθέσει σε κάποια διεθνή τράπεζα την πώληση κάποιου περιουσιακού του στοιχείου στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ.

    Ο Wiseman όμως μίλησε αρμοδίως και κάτι τέτοιο διαψεύδεται ολοκληρωτικά.

    Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το ΙΑΣΩ.

    Ρωτώντας η στήλη πληροφορήθηκε ότι η πώληση του ΙΑΣΩ, που ανήκει στο Οaktree, έχει ανατεθεί στη Morgan Stanley.

    Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει αποτέλεσμα καθώς από ότι ψιθυρίζεται οι οικονομικές απαιτήσεις των Αμερικανών μετόχων κρίθηκαν υπερβολικές.

    Το παράπονο του Μιχάλη Σάλλα

    Κατάθεση ψυχής χθες από τον Μιχάλη Σάλλα και το βήμα του συνεδρίου του Fortune για τους λόγους που τον ανάγκασαν να κάνει πίσω στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας.

    “Εγώ μπήκα στην Παγκρήτια το 2017 για να τη σώσω, δεν είχα κανένα όνειρο να ηγηθώ μιας επαρχιακής τράπεζας, αφού είχα φτιάξει τον μεγάλο όμιλο της Πειραιώς.

    Η καταγωγή μου είναι από το Ηράκλειο, με ενθάρρυναν φίλοι και συμπατριώτες, με ενθάρρυνε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γιάννης Στουρνάρας.

    Προϋπόθεση όμως για εμένα ήταν  να μπω στην Παγκρήτια ως στρατηγικός επενδυτής και να την αναπτύξω”, είπε και δεν παρέλειψε να σχολιάσει αφενός ότι δε θέλει να εμπλακεί σε “τρικλοποδιές” που μπαίνουν, αφετέρου ότι πρόθεση του είναι να στηρίξει έναν άλλο επενδυτή με μεγαλύτερη επιφάνεια.

    Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ρίξει τα βέλη του στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα λέγοντας ότι «μόλις προ διμήνου άρχισε να καταλαβαίνει τι γίνεται με τον πληθωρισμό».

     

    OTE: Tώρα αρχίζουν τα δύσκολα και ο κρυφός άσσος του Μιχάλη Τσαμάζ της Τelekom Romania Mobile

    Ένα καλό τρίμηνο ανακοίνωσε κατά γενική ομολογία ο ΟΤΕ ΟΤΕ -0,42% 14,22 , με μοναδικό ίσως γκρίζο σημείο των πτώση των εσόδων από την σταθερή τηλεφωνία.

    Στο τρίτο τρίμηνο του έτους τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE αυξήθηκαν κατά 5,9% και διαμορφώθηκαν σε 904,8 εκατ. ευρώ διατηρώντας τις θετικές τάσεις των προηγούμενων τριμήνων.

    Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,1%, στα €830,0 εκατ., κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων στην Κινητή και στις υπηρεσίες ICT.

    Όμως φαίνεται ότι τα δύσκολα είναι μπροστά προκειμένου να διατηρήσει την κεφαλαιοποίηση του.

    Ο ανταγωνισμός όπως επισημαίνει η Pantlelakis Securities αναμένεται ότι θα είναι σκληρός  στον κλάδο (κυρίως δίκτυα  οικιακής οπτικής ίνας FTTH ) ο οποίος μάλιστα εκτιμάται ότι θα ενταθεί περαιτέρω .

    Αυτή όμως δεν είναι η μεγαλύτερη πρόκληση καθώς είναι αναμενόμενο η πίεση που δέχονται στο εισόδημα τους τα νοικοκυριά εξαιτίας της ακρίβειας να επηρεάσει αρνητικά την μελλοντική κερδοφορία του Οργανισμού.

    Όμως φαίνεται ότι ο Μιχάλης Τσαμάζ κρατάει έναν «κρυφό άσσο» στο μανίκι του.

    Ο μόνος καταλύτης, σύμφωνα πάντα με την άποψη της ΑΧΕ , για την καλύτερη απόδοση της μετοχής είναι η πιθανή πώληση της Telekom Το Romania Mobile (TRM).

    Το πόσο που θα μπορούσε να συγκεντρώσει ο Οργανισμός από την πώληση αυτή φθάνει τα περίπου 200 εκατ. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να διανεμηθεί στους μετόχους.

     

    Venture capital από τον Σωκράτη Κόκκαλη;

    Νέα εταιρεία συμμετοχών σύστησε η Intracom Holdings του Σωκράτη Κόκκαλη.

    Η Intracom Venture έχει μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατομμυρίων, το οποίο φέρεται ότι θα αξιοποιήσει για τη συμμετοχή σε εταιρείες τεχνολογίας, ναυτιλίας, τουρισμού και ψυχαγωγίας, της οποίας ηγείται ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης, ενώ αντιπρόεδρος έχει αναλάβει ο Δημήτρης Θεοδωρίδης.

    Πιστό στον Σωκράτη Κόκκαλη, το «επιτελείο» του φαίνεται ότι τον ακολουθεί στην επόμενη μέρα, καθώς τις υπογραφές για τη σύσταση της νέας εταιρείας holdings έβαλε ο Δημήτρης Κλώνης.

    Πάντως, οι προθέσεις του Σωκράτη Κόκκαλη όσον αφορά στην εναπομείνασα ΕΤΑΙΡΕΙΑ παραμένουν αδιευκρίνιστες, καθώς τα σενάρια για την πώληση της Intracom Defence, που παράγει αμυντικά συστήματα διαρκώς ανακυκλώνονται.

    Βέβαια στην Intrakat που κατέχει πλέον το 5% δήλωσε ότι θα συμμετάσχει κανονικά στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 100 ευρώ που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες.

    Θυμίζουμε ότι η τελευταία κίνηση ήταν η απόσχιση του κλάδου ακινήτων της Intracom και η εισφορά σε νέα εταιρεία – την Intracom Ακίνητα, η οποία έχει ήδη συσταθεί – ενώ ιδιάζουσα είναι η περίπτωση της Intradevelopment, της οποίας τα ακίνητα έχουν γίνει αντικείμενο διαμάχης με το δημόσιο.

     

    Νέο σφυρί για την οικογένεια Γιατράκου

    Η διώροφη κατοικία των 870 τ.μ. στην Κηφισιά της οικογένειας Γιατράκου βγαίνει ξανά στο σφυρί από τη Cepal, αυτή τη φορά με έκπτωση 400 χιλ. ευρώ.

    Το ακίνητο που εκποιείται αντί 1,6 εκατομμυρίων τη 2α Δεκεμβρίου μόνο λιτό δε χαρακτηρίζεται, αφού περιλαμβάνει playroom, κελάρι με πέτρινο τζάκι, κάβα, σαλόνι με μαρμάρινο τζάκι, ενώ τα εξώφυλλά του είναι κατασκευασμένα από μαύρο μαόνι, ωστόσο δεν έχει ακόμα προσελκύσει επενδυτές.

    Η πιο γνωστή «απώλεια» των Γιατράκου βέβαια είναι η νησίδα Πάτροκλος, το Γαϊδουρονήσι των 2.800 στρεμμάτων στο Σαρωνικό, που επιχειρήθηκε να πωληθεί αλλά το ΣτΕ τράβηξε φρένο στις προσπάθειες, καθώς έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος.

     

    Ζεστό χρήμα στα ταμεία του Ελλάκτωρ

    Ζεστό χρήμα μαθαίνω πως θα βάλει ο Όμιλος Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,31% 2,54 στα ταμεία του, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά σε μία ακόμα ημέρα πληρωμής από το Υπουργείο Υποδομών.

    Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 1,3 εκατ. Ευρώ και αφορά σε οδικά έργα που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Αναστηλωτική ΑΤΕ στη Λέσβο.

    Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα έργα στον οδικό άξονα Καλλονής-Σιγρίου, τα οποία είχε αναλάβει αρχικά η εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα, Τοξότης Α.Ε. μαζί με την Αναστηλωτική ΑΤΕ και την Υδροκατασκευή Α.Ε.

    Το έργο υπεγράφη τον Μάρτιο του  2012 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015.

    Ωστόσο, η εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα και η Υδροκατασκευή Α.Ε. με απόφαση του τότε Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη αποχώρησαν από το έργο επικαλούμενες οικονομικές δυσκολίες και αδυναμία χρηματοδότησης λόγω των capital controls και τις το 2018 αντικατέστησε η ΑΚΤΩΡ του Ομίλου της Ελλάκτωρ.

     

    Τι γυρεύει ένας ιπτάμενος στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή

    Ένα νέο αλλά και ταυτόχρονα αρκετά έμπειρο πρόσωπο μαθαίνω πως αναλαμβάνει χρέη ειδικού συμβούλου και θα στελεχώσει το γραφείο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή.

    Πρόκειται για τον Ιωσήφ Μαστοραντωνάκη, ο οποίος θα αναλάβει εθελοντικά για ένα χρόνο την παροχή υπηρεσιών για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αερομεταφορές και τη Ναυτιλία.

    Από ό,τι μαθαίνω πρόκειται για έναν εμπειρογνώμονα για τα ζητήματα της αεροπορίας, καθώς είναι αντιπτέραρχος εν αποστρατεία.

    Επίσης, διακρίνεται και για την πορεία του στις εμπορικές αερομεταφορές, διότι έχει διατελέσει ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της πάλαι ποτέ κραταιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας, στην οποία και είχε αναλάβει χρέη Υπεύθυνου Πτητικών Θεμάτων.

     

    Με κόβιντ η Αθηνά Χατζηπέτρου

    Διάβασα χθες σε ορθή επανάληψη το Δελτίο Τύπου  της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

    Αφορούσε  μία εκδήλωση με το  Ταμείο Εγγυοδοσίας προκειμένου να παρουσιάσουν  ένα νέο προϊόν που θα πηγαίνει κόντρα στην άνοδο των επιτοκίων, όπως είναι της μόδας εσχάτως με τα καλάθια του νοικοκυριού.

    Στη συνοδευτική φωτογραφία διαπίστωσα όμως ότι έλειπε η ψυχή της Τράπεζας , η διευθύνουσα σύμβουλος Αθηνά Χατζηπέτρου, ενώ αντίθετα ήταν παρόντες άλλα στελέχη, σε πείσμα μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναζητεί μανιωδώς να ξετρυπώσει τις «γαλάζιες ακρίδες» στο Δημόσιο.

    Επειδή το μυαλό μου πάει συνήθως στο κακό έκανα ένα μικρό ρεπορτάζ από το οποίο και προέκυψε ότι  ασθενεί με Κόβιντ.

    Ευχόμαστε περαστικά και καλή ανάρρωση.

     

    Θάνος Πλεύρης: Θέλει να διώξει την διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη, αλλά δεν τον αφήνουν 

    Κανένα σκάνδαλο δεν βλέπει η κυβέρνηση στην υπόθεση της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ Θεανώς Καρποδίνη.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση «έχει σηκώσει» το θέμα, μετά την ανάρτηση Πολάκη, κατηγορώντας την κα Καρποδίνη ότι είναι παρανόμως και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Χρηματιστηρίου.

    Την χαρακτήρισε μάλιστα «γαλάζια ακρίδα».

    Να σημειωθεί ότι ο φάκελός της έχει περάσει από το ΑΣΕΠ, άρα είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση γνώριζε πλήρως.

    Η συμμετοχή της σε τρεις εταιρίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι χωρίς αμοιβή.

    Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα αντικατάστασης της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ, παρόλο που και οι τοίχοι στο Υπουργείο Υγείας γνωρίζουν ότι ο υπουργός Θάνος Πλεύρης σφόδρα θα επιθυμούσε την αντικατάσταση της.

     

    Αττική οδός: Ξεχάστε την 

    Φαίνεται πως την τελευταία «κρατική» επιτυχία με πώληση σε υψηλό τίμημα την έκανε ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,30 όταν πούλησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) στους Αυστραλούς της Macquarie με 2,1 δισ. ευρώ.

    Εν τω μεταξύ μεσολάβησε η όξυνση της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που έφερε επενδυτική και επιχειρηματική αβεβαιότητα. Το τοπίο αυτό είναι μάλλον απαγορευτικό για αντίστοιχες επιτυχίες και μάλλον έρχεται για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ένα είδος «προσγείωσης».

    Πάρτε παράδειγμα τη νέα σύμβαση παραχώρησης για την Αττική Οδό.

    Αρχικά όλοι μιλούσαν για εξελίξεις το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο φέτος.

    Παρήλθε και το φθινόπωρο και μπήκαμε στον ήπιο μέχρι στιγμής χειμώνα.

    Τώρα ως ενδεικτική ημερομηνία για τις δεσμευτικές προσφορές καθορίστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η 23η Φεβρουαρίου 2023.

    Ο wiseman σας λέει «ξεχάστε την!». Θα είμαστε σε φουλ προεκλογική περίοδο, μιλάμε για μεγάλη και πολύπλοκη σύμβαση και ουδείς θα έχει όρεξη για κόντρες γύρω από την παραχώρηση.

    Θα πάμε και σε διπλές εκλογές, όλοι το θεωρούν σίγουρο, μάλλον το Μάιο πριν από τις Πανελλήνιες.

    Αν δεν βγει και από ‘κει «λευκός καπνός» πάμε στην καλύτερη περίπτωση για του χρόνου το φθινόπωρο, ενδεχομένως και για τις αρχές του 2024!

    Μου λένε πως στο ΤΑΙΠΕΔ, ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Πολίτης και ο αναπληρωτής Παναγιώτης Σταμπολίδης έχουν βάλει ψηλά τον πήχη για την εκ νέου παραχώρηση για 25 χρόνια, ομιλούν για εφάπαξ σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ και έχουν παρασύρει και το Μαξίμου σε αυτή την υπεραισιοδοξία.

     

    Αττική οδός: Οι big guys και το ιερό δισκοπότηρο

    Πλέον όμως υπεισέρχονται και οι επιχειρηματικοί παράγοντες.

    Μου λένε πως ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναγάγει την απόκτηση της σύμβασης σε “Ιερό Δισκοπότηρο” για τον Όμιλό του και τα δίνει όλα.

    Εκεί κάπου εμφανίζεται «πακέτο» και ο άλλος μεγάλος αυστραλιανός επενδυτικός όμιλος, η First Sentier, που (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) θα εξαγοράσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Πηγές αναφέρουν ότι πλέον είναι θέμα ολίγων εβδομάδων οι σχετικές ανακοινώσεις…

    Δεν ξεχνά κανείς φυσικά και τους ήδη μετόχους της Κοινοπραξίας: Ο Χένρι Χόλτερμαν, ο Ολλανδός ιδιοκτήτης της Ελλάκτωρ, βασικός μέτοχος μέσω της Reggeborgh Invest, δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει στην άκρη το έργο.

    Το ίδιο και οι Χρήστος Ιωάννου, Κωνσταντίνος Μιτζάλης και ο Κώστας Κουβαράς της ΑΒΑΞ που και αυτοί είναι ήδη μέσα στη σύμβαση.

    Μεγάλο και ενεργό ενδιαφέρον δείχνουν οι  Δημήτρης και Χρήστος Κοπελούζος του φερώνυμου Ομίλου αλλά και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος επίσης.

    Τα καλά όμως σας τα άφησα για το τέλος: υπάρχουν και δύο άγνωστοι της εξίσωσης που λέγεται «Αττική Οδός-Σύμβαση Παραχώρησης».

    Ο ένας είναι η Macquarie σας το είπαμε ήδη. Κατόπιν εορτής οι Αυστραλοί θεωρούν πως έδωσαν πολλά για τον ΔΕΔΔΗΕ και θέλουν να… ρεφάρουν.

    Λένε πως η Αττική Οδός είναι «πρώτης τάξεως ευκαιρία» και θέλουν να χωθούν σε συμμαχία.

     

    Αττική οδός: Το παρασκήνιο με την EGIS και οι ψίθυροι

    Ο άλλος είναι ακόμη πιο σοβαρή περίπτωση διότι εκεί εμπλέκονται και τα γεωστρατηγικά θέματα αλλά και οι διεθνείς συμμαχίες.

    Είναι ο κ. Laurent Germain (Λωράν Ζερμαίν επί το ελληνικότερον) ο διευθύνων σύμβουλος στον πολυεθνικό γαλλικό όμιλο Egis Group που είναι πολύ «βαρύ όνομα» στον τομέα των υποδομών, κατασκευών και παραχωρήσεων για τον οποίο σας γράψαμε πρόσφατα.

    Λεπτομέρεια πολύ ενδιαφέρουσα: ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είναι τακτικός συνομιλητής του.

    Στην Ελλάδα η θυγατρική EGIS PROJECTS ήδη μπήκε στην Εγνατία Οδό για 35 χρόνια.

    Εκεί όμως τον πρώτο λόγο έχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Συνεπώς ο κ. Laurent Germain φαίνεται να θέλει… Αττική Οδό. Μόνος; Σε κοινοπραξία; Μέσω εξαγοράς ελληνικής εταιρείας για να κατέβουν μαζί στον διαγωνισμό;

    Κάποιοι πάντως ψιθυρίζουν  ότι κοιτάει προς την πλευρά κάποιας εισηγμένης…Δηλαδή να εξαγοράσει σημαντικό ποσοστό μετοχών της.

    Ο χρόνος θα δείξει και μέχρι το φθινόπωρο του 2023 μάλλον έχουμε χρόνο…

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.