• Τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς: Πιο ευαίσθητα τα στεγαστικά και τα δάνεια των πολύ μικρών επιχειρήσεων – Δεν έχουμε ενδείξεις για νέα NPEs

    • NewsRoom
    Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα


    Τα στεγαστικά δάνεια και αυτά των πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελούν το πιο ευαίσθητο κομμάτι του δανειακού χαρτοφυλακίου που θα μπορούσε να επηρεαστεί από το υψηλότερο κόστος λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ,   ανέφερε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να δείξουν αντοχές, με την Εθνική να κρατά στα ίδια επίπεδα το cost of risk και το 2023.

    Όπως ανέφερε μιλώντας στους αναλυτές, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για το εννεάμηνο, η Εθνική Τράπεζα δεν έχει ενδείξεις μέχρι τώρα για δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

    Ο κ. Μυλωνάς απάντησε πως για την Εθνική Τράπεζα όλοι οι πελάτες της είναι «τρόπαιο» και πως πράγματι έχουν αλλάξει οι συνθήκες στην αγορά της τιμολόγησης των δανείων, λόγω του ανταγωνισμού των τραπεζών.

    Αναφορικά με τις εκδόσεις MREL, o κ. Μυλωνάς ανέφερε πως η Εθνική παρακολουθεί το περιβάλλον των αγορών και σε περίπτωση που κρίνει κατάλληλη θα προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινήσεις.

    Παράλληλα, ανέφερε πως η διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει, μετά την υιοθέτηση των νέων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε πρόωρη αποπληρωμή της ρευστότητας που έχει αντλήσει μέσω των έκτακτων προγραμμάτων TLTRO.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Τράπεζα: Στα 680 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο – Στο 5,9% ο δείκτης NPEs

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ): Η Ελλάδα αντέχει απέναντι στις οικονομικές πιέσεις

    Φ. Καραβίας (Eurobank): Στις αρχές του νέου έτους η αποφάσεις για το μέρισμα – Τι είπε για τα κόκκινα δάνεια στους αναλυτές



    ΣΧΟΛΙΑ