• Το μεγάλο παρασκήνιο της ΤΕΝΕΡΓ, γιατί η Παγκρήτια λέει κατηγορηματικά όχι στην Χανίων, τι λέει ο Καρώνης αποκλειστικά στον WISEMAN για την VIVA και τι πιστευει η ΤτΕ, ποιοι είναι η νέοι ισχυροί δικηγόροι και ένα hot κουΐζ με εφοπλιστικό ενδιαφέρον

    Μαθαίνω πως η αντιπαράθεση των βασικών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος (πλην της ΔΕΗ για ευνόητους λόγους) με την κυβέρνηση για τον υπολογισμό των υπερεσόδων που θα φορολογηθούν με 90% κλιμακώνεται σε επικίνδυνο βαθμό.

    image

    Το μεγάλο παρασκήνιο της ΤΕΝΕΡΓ

    To mononews.gr και ο Wiseman επιμένουν σε ένα πράγμα.

    Ότι η αξιοπιστία ενός επιχειρηματία και της διοίκησης μιας εταιρείας είναι το σημαντικότερο από όλα. Αξιοπιστία και εμπιστοσύνη.

    Ακόμα και στην Ελλάδα που το χρηματιστήριο είναι «ρηχό» αυτά  είναι που μετράνε.

    Αυτό λοιπόν φάνηκε ξεκάθαρα τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν  η Morgan Stanley Capital International αναβάθμισε αιφνιδιαστικά την μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής.

    Καταρχήν για να ξέρετε για την MORGAN STANLEY μετράνε δυο κυρίως παράμετροι.

    Η κεφαλαιοποίηση και το freefloat των μετοχών μιας εταιρείας.

    Ως ελεύθερη διασπορά (free float) ορίζεται το ποσοστό των μετοχών μιας εισηγμένης εταιρείας που κατέχεται από το ευρύ επενδυτικό κοινό ή, αντίστροφα, το ποσοστό των μετοχών που δεν ανήκει στους βασικούς μετόχους της επιχείρησης.

    Όσο μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση και διασπορά των μετοχών τόσο το καλύτερο.

    Επειδή λοιπόν εμείς όλα τα ψάχνουμε, πρέπει να σας πούμε τα εξής.

    Η ένταξη της μετοχής στον περίφημο δείκτη κλείδωσε στην ουσία σε δυο ημερομηνίες στις 30 και στις 31 Οκτωβρίου, όταν η κεφαλαιοποίηση της ξεπέρασε τα 2,180 δισ. ευρώ.

    Αυτές οι δυο ημέρες ήταν οι κρίσιμες που η ΤΕΝΕΡΓ, «διέβη  τον Ρουβίκωνα» και στην ουσία κλείδωσε η αναβάθμιση της στο Champions league του δείκτη MSCI.

    Όπως διαπιστώσατε χθες η μετοχή ΤΕΝΕΡΓ -0,06% 18,10 έκλεισε με ισχυρά κέρδη πέριξ του 3,27% στα 19,25 ευρώ.

    Άρα λοιπόν αξιοπιστία, ποιότητα και εμπιστοσύνη πάνω από όλα για το δυναμικό management της εισηγμένης, υπό τον Γιώργο Περιστέρη.

    Παγκρήτια τράπεζα: Όχι στην Τράπεζα Χανίων

    Όπως ξέρετε όλοι το αρχικό σχέδιο της Παγκρήτιας , αφού ολοκληρώνονταν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ , ήταν να συγχωνεύσει την Τράπεζα Χανίων και την HSBC.

    Άπαντες γνωρίζουν ότι η HSBC είναι ένα «καλό» μαγαζί σε αντίθεση με την Χανίων που είναι ένα μαγαζί που έχει πολλά κόκκινα δάνεια.

    Οι ειδικοί λένε ότι «με λίγα λόγια ένα έντονα προβληματικό μαγαζί το οποίο δεν αξίζει τίποτε».

    Απλά ίσως εξυπηρετεί κάποιους σκοπούς στον νομό Χανίων με κάποια υποκαταστήματα.

    Όμως τώρα τα δεδομένα αλλάξαν.

    Οι ειδικοί  που έχουν κάνει την άσκηση λένε τώρα ότι η Χανίων δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα στην Παγκρήτια. Το αντίθετο μάλιστα.

    «Θα της χαλάσει και τα νούμερα, κάτι το οποίο θα είναι επικίνδυνο για την ίδια την Παγκρήτια», εξηγούν.

    Ο Wiseman μάλιστα πληροφορήθηκε ότι χθες ο ισχυρός ανήρ της Παγκρήτιας Αλέξανδρος Εξάρχου εξέφρασε σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της στο Σύνταγμα,  τις ισχυρές του αντιρρήσεις για την υπόθεση Χανίων.

    Ο Εξάρχου έχει στα χέρια του τις αναλύσεις των ειδικών (μεγάλη ελεγκτική εταιρεία) που στην ουσία του βάζει  stop σε αυτή την συνένωση.

    Ακούστηκε μάλιστα κάποια στιγμή να λέει ότι “η Παγκρήτια δεν είναι πολιτικό κόμμα να βολεύει άλλα πιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται σε δραματική  θέση.

    Δεν θα βολέψουμε εμείς αυτούς που δεν φρόντισαν να κρατήσουν την Χανίων σε καλή κατάσταση”…

    Σύμφωνα με τους ειδικούς που έχουν δει τις επίσημες μελέτες «Επί της ουσίας ο νέος μεγαλομέτοχος έβαλε φραγμό σε μια κατάσταση που θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη για την «υγεία»  της Παγκρήτιας».

     

    Χάρης Καρώνης: Τι πραγματικά συμβαίνει με τη Viva

    Δεν έχω κάτι να σχολιάσω, λέει στο wiseman ο Χάρης Καρώνης αναφορικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν «μαύρα σύννεφα» να σκεπάζουν την εξέλιξη  του deal  της Viva  με την JP Morgan.

    Περιορίζεται μόνο να πει πως η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν χρειάζονται δηλώσεις.

    Δεν έχω κάτι να πω και ούτε μου το επιτρέπει ο ρόλος μου.

    Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σεβαστώ την υπογραφή μου, τη θέση μου και τον ρόλο μου.

    Δηλώσεις κάνουν οι εταιρείες όταν ολοκληρώνουν μία συναλλαγή, λέει και συμπληρώνει: Βρισκόμαστε σε ένα σημείο πολύ κομβικό, πολύ σημαντικό και όποιος λέει ότι  ξέρει, δεν νομίζω ότι ξέρει.

    Οι συμβάσεις έχουν συγκεκριμένους χρόνους και δεν έχει νόημα ο καθένας να προσπαθεί να προϊδεάσει τι θα γίνει ή δεν θα γίνει με μία σύμβαση.

    Σε τέτοιες συναλλαγές και καταστάσεις το τελευταίο που χρειάζεται είναι οι δηλώσεις.

    Αποφεύγει να μιλήσει για το deal, αναφέρει ότι τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας βρίσκεται στο εξωτερικό καθώς παρακολουθεί την εξέλιξη της εταιρείας που δραστηριοποιείται σε 24 χώρες.

     

    Πηγές της ΤτΕ:  Ο Καρώνης είναι έξυπνος άνθρωπος 

    Πηγές τώρα της Τράπεζας της Ελλάδος ΕΛΛ 0,70% 14,30 αναφέρουν πως το deal είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική οικονομία, και ότι  έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από την ΤτΕ και τον SSM, παρότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πολύ πιο αυστηρή από αυτή των ΗΠΑ.

    Από την μία η JP Morgan, οι αγοραστές δηλαδή,  καθώς οι αγορές έπεσαν φαίνεται ότι θέλουν κάποια έκπτωση.

    Από την άλλη η αξία της Viva έχει αυξηθεί…

    Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν ότι θα βρουν στο τέλος καθώς η συμφωνία μεταφράζεται σε προστιθέμενη αξία για την Viva και θα την ανεβάσει πάρα πολύ.

    Θα είναι κρίμα να μην κλείσει αυτή η συμφωνία, σημειώνουν πηγές της ΤτΕ, είναι μεγάλο promotion για τη χώρα.

    Και ο Καρώνης είναι έξυπνος άνθρωπος για να επιτρέψει να ναυαγήσει η συμφωνία.

     Είναι μία από τις πρώτες συμφωνίες που αμερικάνικη τράπεζα μπαίνει στην Ευρώπη και έπρεπε να ξεπεραστούν πολλά εποπτικά προβλήματα για να δοθούν οι εγκρίσεις.

    Οι έξυπνοι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι ένα win-win είναι καλύτερο από ένα lose- lose είναι επόμενο ότι θα κλείσει.

    Ναι μεν διαπραγμάτευση  αλλά πάντα υπάρχει μία μέση λύση που είναι καλύτερη από το τίποτα.

    Μπορούν να τα βρουν, σε μία καλή διαπραγμάτευση μπορούν να φύγουν όλοι από το τραπέζι ελαφρώς δυσαρεστημένοι σε σχέση με την αρχική τους θέση…

    Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία   που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Ιανουάριο αποτιμούσε την Viva στα  2,05 δισ. δολάρια.

     Πωλητές είναι  το Family Office της οικογένειας Μαριάννας Λάτση, που είχε ποσοστό γύρω στο 13,5%, η Deca, με ποσοστό  10,5%, και το venture capital Hedosophia, με έδρα στο Λονδίνο, με  ποσοστό πάνω από  24,5%.

    Με τους ιδρυτές της viva Χάρης Καρώνη και Μάκη Αντύπα, να διατηρούν το  51,5% της εταιρείας και τον έλεγχο της.

     

    Κυβέρνηση με προμηθευτές ρεύματος: Σε κόντρα;

    Μαθαίνω πως η αντιπαράθεση των βασικών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος (πλην της ΔΕΗ για ευνόητους λόγους) με την κυβέρνηση για τον υπολογισμό των υπερεσόδων που θα φορολογηθούν με 90% κλιμακώνεται σε επικίνδυνο βαθμό.

    Αφορμή είναι και αυτό που λέει ο Κώστας Σκρέκας στο ΥΠΕΝ, ανεπίσημα βέβαια, πως «το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου προέκυψαν υπερέσοδα λόγω υπερτιμολογήσεων από τους παρόχους».

    Εντάξει συνεργάτες του το λένε ανεπίσημα, αλλά όλοι γνωρίζουμε τί σημαίνει έντεχνες διαρροές.

    Οι πάροχοι απαντούν πως έχουν τεράστια έκτακτα κόστη που  θα πρέπει να συνυπολογιστούν από  ΥΠΕΝ και  ΡΑΕ για τον υπολογισμό της λεγόμενης εύλογης ενιαίας τιμής που θα οριστεί ώστε στη συνέχεια να φορολογηθούν τα λεγόμενα  υπερέσοδα.

    Ποια είναι αυτά τα κόστη; η αντιστάθμιση (hedging) που υποχρεώνονται να κάνουν όταν ανακοινώνουν τιμοκαταλόγους ένα μήνα πριν την εφαρμογή τους.

    Οι εταιρείες προαγοράζουν ρεύμα από διάφορες αγορές ενέργειας. Και οι κινήσεις αυτές γίνονται προκειμένου να προστατευτούν εν μέσω των ακραίων μεταβολών των τιμών.

    Το hedging, λένε, πρέπει να θεωρηθεί ως εύλογο κόστος, όπως επίσης και η αγορά ποσοτήτων φυσικού αερίου με τιμολόγηση που γίνεται από τον προηγούμενο μήνα λόγω της ιδιομορφίας που έχει η ελληνική αγορά.

    «Αν δεν ληφθούν υπόψη αυτά τα κόστη τότε θα  φορολογηθούν ανύπαρκτα υπερέσοδα και θα μας χρεωκοπήσουν» λένε χαρακτηριστικά.

    Ποιοι τα λένε όμως αυτά, επίσης ανεπίσημα ετοιμάζοντας όμως επίσημη παρέμβαση;

    Λοιπόν έχουμε και λέμε:

    Ο ΗΡΩΝ δηλαδή για να εξηγούμαστε ο Γιώργος Περιστέρης, η Protergia δηλαδή Ευάγγελος Μυτιληναίος, Elpedison όπου μάνατζερ είναι ο Νικόλας Ζαχαριάδης αλλά μέτοχοι η HELLEN iQ ENERGY (Σπύρος Λάτσης για να καταλαβαινόμαστε) και η ιταλική Edison.

    Αλλά και NRG του Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΜΟΗ -2,49% 26,60 (Γιάννης Βαρδινογιάννης για να καταλαβαινόμαστε) και ακολουθούν οι εταιρίες «Φυσικό Αέριο  Αττικής»,  Volterra, Watt + Volt , ZeniΘ και  Volton αλλά και άλλες μικρότερες.

    Ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,30 κρατάει διακριτικές αποστάσεις από αυτό το μέτωπο, πράγμα λογικό.

    Μου λένε όμως ότι μέσα στη ΔΕΗ συμμερίζονται τις αντιρρήσεις των υπολοίπων.

    Εκτός από το hedging  όμως, οι πάροχοι ρεύματος λένε πως  «μεγάλα είναι τα κόστη που φορτωνόμαστε από τη διατήρηση των τιμολογίων ρεύματος σε σταθερό επίπεδο εν μέσω της ενεργειακής κρίσης».

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα  αντιμετωπίζει ο Γιώργος Στάσσης και η  ΔΕΗ με τις συμβάσεις προμήθειας προς τις μεγάλες βιομηχανίες, άλλο αν δεν μιλάει.

    Αλλά και οι μικροί πάροχοι έχουν ανάλογα συμβόλαια, και υποστηρίζουν πως και αυτά θα πρέπει να εξαιρεθούν από τη φορολόγηση.

    Τέλος μεγάλες είναι οι επισφάλειες που αναλαμβάνουν με το νέο θεσμικό πλαίσιο οι πάροχοι για τους απλήρωτους λογαριασμούς.

    Γι’ αυτό και όλοι μαζί, ετοιμάζουν τη δική τους  λίστα ως προς το τί πρέπει να υπολογιστεί τελικά ως υπερέσοδο.

    Αποδέκτης της λίστας φυσικά ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας.

    Είμαι περίεργος να δω σε ποιόν θα την προωθήσει…

     

    Οι ισχυροί δικηγόροι

    Ανανέωση έφεραν οι αρχαιρεσίες για το ΔΣ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ.

    Η σχεδόν καθολική προσέλευση των μελών εταιρειών καταδεικνύει την επιτυχία του έργου της μέχρι σήμερα διοίκησης της η εμπιστοσύνη στην οποία ανανεώθηκε αλλά ενισχύθηκε με προσθήκη νέων μελών γνωστών δικηγόρων όπως ο Νίκος Μουσάς, ο Στάθης Ποταμίτης, ο Γιάννης Δρυλεράκης και η Κατερίνα Καρατζά.

    Η συμμετοχή των μελών δικηγορικών εταιριών ήταν σχεδόν καθολική εξελέγησαν μεταξύ άλλων:

    Βουτεράκος Κωνσταντίνος / ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Μουσάς Νικόλαος / ΜΟΥΣΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Δρυλλεράκης Ιωάννης / ΔΡΥΛΛΕΡΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ – ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Ποταμίτης Ευστάθιος / ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ ΒΕΚΡΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, Τιμαγένης Ιωάννης / ΤΙΜΑΓΕΝΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, Χαρακτινιώτης Στέφανος / ΖΕΠΟΣ & ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, Μπαχάς Μάριος / ΜΠΑΧΑΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, Καρατζά Αικατερίνη-Μαρία / ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΡΑΤΖΑ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ.

     

    Θάλεια Εμίρη: Η σοβαρή μεταγραφή του Βασίλη Ψάλτη

    Ένα στέλεχος με βαρύ βιογραφικό και σημαντική εμπειρία στα τραπεζικά δρώμενα βάζει στη μηχανή της η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,63 .

    Η Θάλεια Εμίρη, μέχρι πρότινος μη εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, αναλαμβάνει από την 1η Δεκεμβρίου επικεφαλής Νομικός Σύμβουλος στην Alpha Bank, ενισχύοντας περαιτέρω την ομάδα υπό τον Βασίλη Ψάλτη.

    Προ ετών η κύρια Εμίρη ήταν στενή συνεργάτιδα του Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Στην συνέχεια ήταν συνεργάτιδα του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία ως νομική σύμβουλος στο ΤΧΣ, δίπλα στην τότε CEO Αναστασία Σακελλάριου.

    Μάλιστα, όταν η κ. Σακελλαρίου ανέλαβε επικεφαλής της Praxia, πήρε μαζί της και την έμπειρη νομικό.

    Η ικανή Θάλεια Εμίρη, το καλοκαίρι του 2021 τοποθετήθηκε μη εκτελεστικό μέλος στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

    Ο Γιάννης Εμίρης, επί σειρά ετών ανώτατο στέλεχος της Alpha Bank, είναι εξάδελφος της Θάλειας Εμίρη.

    Επίσης και η έμπειρη τραπεζίτης  Αναστασία Σακελλάριου βρίσκεται σε κορυφαία θέση στην ίδια τράπεζα.

    Επι της ουσίας ο Ψάλτης έχει συγκεντρώσει στην τράπεζα του, 3 κορυφαία στελέχη από την αφρόκρεμα του ελληνικού banking.

    Not bad at all…

     

    Κουΐζ

    Ποιος είναι ο πρόσφατα χωρισμένος, πολύ γνωστός επαγγελματίας που ασχολείται με την επιστήμη της αρχιτεκτονικής, ο οποίος λέγεται ότι φιλοξενείται πλέον στο σπίτι του τέως εφοπλιστή Βίλλυ Παναγιωτίδη;

    Και όλα αυτά μέχρι να βρει δικιά του στέγη.

    Πάντως θεωρείται απίθανο η κυρία του χωρισμένου να τον ξαναδεχτεί πίσω.

    Οι ειδικοί επι του θέματος δίδουν πιθανότητες 0%.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.