• Τράπεζες

    Φ. Καραβίας (Eurobank): Στις αρχές του νέου έτους οι αποφάσεις για το μέρισμα – Τι είπε για τα κόκκινα δάνεια στους αναλυτές

    • NewsRoom
    Ο CEO της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας

    Ο CEO της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας


    Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να ληφθεί η απόφαση σχετικά με την καταβολή μερίσματος από την Eurobank ανέφερε μιλώντας στους αναλυτές, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, ο CEO της τράπεζας Φωκίων Καραβίας.

    Όπως εξήγησε ο κ. Καραβίας, όλο αυτό το διάστημα υπάρχει ένας «διαρκής διάλογος» με τους αξιωματούχους του SSM για το ζήτημα των μερισμάτων των τραπεζών, οι οποίοι συμφώνησαν να ληφθεί η τελική απόφαση μετά τα αποτελέσματα για το σύνολο της χρήσης του 2022, στις αρχές του 2023, όταν και θα υπάρχει καλύτερη ορατότητα για τις  εξωγενείς προκλήσεις του νέου έτους.

    Ο κ. Καραβίας υποστήριξε μάλιστα πως καθώς τα κέρδη μέχρι τώρα δείχνουν ένα ισχυρό 2022 για την Eurobank, δικαιολογείται η διανομή του μερίσματος από τα φετινά κέρδη. «Οι αποδόσεις μας το 2022 είναι πολύ ισχυρότερες από τον Προϋπολογισμό που στείλαμε στον SSM και δικαιολογούν την αποκοπή μερίσματος. Ούτως ή άλλως η μερισματική απόδοση που σχεδιάζουμε κυμαίνεται σε συνετά επίπεδα.», ανέφερε ο κ. Καραβίας.

    Αναφορικά με το μέτωπο των κόκκινων δανείων και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ο κ. Καραβίας ανέφερε πως δεν έχει παρατηρηθεί κάποια σημαντική αύξηση στις καθυστερήσεις πληρωμών μέχρι σήμερα. Μάλιστα, όπως ανέφερε τα αποτελέσματα είναι καλύτερα των προσδοκιών, με τον δείκτη NPEs της τράπεζας να έχει υποχωρήσει στο 5,6%.

    Μάλιστα, η Eurobank προχώρησε σε stress test  των δανειακών χαρτοφυλακίων της τόσο στην Ελλάδα όσο και στις θυγατρικές της στην Βουλγαρία και την Κύπρο. Από τα αποτελέσματα δεν προκύπτει κάποια ανησυχία για το σύνολο των δανείων των θυγατρικών ή για τα επιχειρηματικά δάνεια στην Ελλάδα. Ωστόσο, καταγράφηκε μια μεγαλύτερη σε σχέση με τα άλλα ευαισθησία στα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα, όπου με βάση την ανάλυση, το 50% αυτών θα υποστεί επιβάρυνση στο κόστος της τάξης του 20%-25% λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

    Πάντως ο κ. Καραβίας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως η Eurobank παρακολουθεί το ζήτημα και η επίπτωση θεωρείται διαχειρίσημη.

    Τέλος για το ζήτημα των εκδόσεων MREL, η Eurobank έχει ολοκληρώσει τις άμεσες υποχρεώσεις της και παρακολουθεί την αγορά για να καλύψει τις ανάγκες του 2023 όταν βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία, με κάποια νέα έκδοση που ωστόσο αναμένεται να είναι μικρότερη από αυτή του 2022.

    Μάλιστα η Eurobank δεν αποκλείει το ενδεχόμενο έκδοσης TIER II.



    ΣΧΟΛΙΑ