• Οι 13 του Μυτιληναίου, το αδύνατο σημείο του Σιάμισιη, τα πολλά λεφτά του Τσαμάζ, ο ισχυρός Σταϊκούρας και ο «ιδρωμένος» Οικονόμου, και η άμυνα του Δαγούμα

    Ο Τσαμάζ φεύγει από τον ΟΤΕ πολύ πολύ πλούσιος… Ίσως είναι ο πιο πλούσιος manager τα τελευταία χρόνια.

    image

    Ο Σιάμισιης και η μετοχή

    Είναι γεγονός ότι ένας καλός CEO κρίνεται από τέσσερα κυρίως πράγματα.

    Από την πορεία της εταιρείας του, τα καθαρά μετά φόρων κέρδη, το μέρισμα που μοιράζει και την πορεία της μετοχής.

    Ειδικά το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν η εταιρεία είναι εισηγμένη.

    Μια από τις μεγάλες αδυναμίες του Ανδρέα Σιάμισιη της HELLENiQ ENERGY (ΕΛΠΕ) ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 είναι ακριβώς η πορεία της μετοχής.

    Το 2023 ήταν μια κακή χρονιά για τη μετοχή, καθώς η απόδοσή της ήταν αρνητική 4,35%.

    Βέβαια, κάποιος που αγόρασε, για παράδειγμα, από τις αρχές της χρονιάς τη μετοχή, έχει εισπράξει το μέρισμα για τη χρήση του 2022, όπως επίσης και το προμέρισμα των 0,30 ευρώ για τη χρήση του 2023, που δόθηκε προ μηνών.

    Στo πρόσφατο placement, που έγινε στα 7 ευρώ, όσοι επένδυσαν ήταν κακής ποιότητας ξένοι θεσμικοί.

    Γι’ αυτόν τον λόγο η μετοχή βρίσκεται πέριξ των 7,26 ευρώ.

    Σε αυτό φυσικά δεν ευθύνεται ο CEO, αλλά η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον «μάλλον» αδαή κ. Πολίτη.

    Σε κάθε περίπτωση, το αφεντικό της εταιρείας πρέπει να αποδείξει στους μετόχους ότι η μετοχή της HELLENiQ ENERGY είναι άξια να υπάρχει στο χαρτοφυλάκιό τους.

     

    Οι 13 της Mytilineos

    Την απόφαση να διαθέσει 259.287 ιδίες μετοχές, αξίας 9,4 εκατ. ευρώ, σε 13 στελέχη του ομίλου, αποφάσισε η Mytilineos.

    Τα στελέχη αυτά είναι:

    Χρυσάφης Ευάγγελος – Vice Chairman and Executive Director of the BoD for Regulatory & Strategic Energy & Infrastructure Issues | Chairman, METKA ATE

    Σπυράκος Φώτιος – Chief Administration Officer & Head of CEO’s office

    Γαρδελίνος Παναγιώτης – CΕΟ, M Concessions

    Στεφανίδης Δημήτριος – Chief Executive Director, Metallurgy

    Μπενρουμπή Ντίνος – CEO, METKA ATE

    Κανελλόπουλος Παναγιώτης – Executive Director, M Integrated Supply & Trading

    Παπαπέτρου Νικόλαος – Executive Director, M Renewables

    Σελέκος Πέτρος – Group General Counsel

    Καλαφατάς Ιωάννης – Chief Executive Director, Energy

    Καραΐνδρος Έλενος – Chief Strategy and M&A Officer | Chairman, M Concessions

    Γαβαλάς Χρήστος – Executive BoD Member | Chief Treasury & IR Officer

    Παπαδόπουλος Δημήτριος – Executive BoD Member & Executive Director, Corporate Governance & Sustainable Development

    Μπουζάλη Παρασκευή – Chief Corporate Affairs & Communication Officer

     

    Μιχάλης Τσαμάζ: 450.000+450.000+450.000+μετοχές+++

    Στο ποσό των 450.000 ευρώ θα ανέρχονται οι ετήσιες μικτές αποδοχές του νέου CEO του OTE, Κώστα Νεμπή.

    Ο κ. Νεμπής θα ξεκινήσει να εργάζεται στον ΟΤΕ από 1η Ιουλίου 2024.

    Φυσικά θα υπάρχουν και μεταβλητές αποδοχές, όπως αυτές ορίζονται από το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα κινήτρων, το πρόγραμμα μετοχών και το πρόγραμμα Game Changer.

    Τώρα, όσον αφορά την αποζημίωση του Μιχάλη Τσαμάζ, αυτή εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 1,35 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Τσαμάζ θα λάβει ως αποζημίωση τις μικτές αμοιβές ενός έτους, δηλαδή 450.000 ευρώ, και επιπλέον 450.000 ευρώ ως αποζημίωση, επειδή δεν θα συνεργαστεί με τις εταιρείες του ανταγωνισμού (π.χ. VODAFONE, NOVA) για ένα έτος.

    Όμως, ο ΟΤΕ δύναται να καταβάλει πρόσθετη αποζημίωση στον κ. Τσαμάζ, επιπλέον 450.000 ευρώ, κάτι που θεωρείται σίγουρο ότι θα γίνει.

    Τέλος, ο κ. Τσαμάζ θα λάβει τα bonus που του αναλογούν από τα εν εξελίξει και εγκεκριμένα προγράμματα μεταβλητών αποδοχών, με βαρόμετρο ότι η θητεία του λήγει τον Ιούλιο του 2024.

    Έτσι, την προσεχή άνοιξη θα λάβει δωρεάν μετοχές που αναλογούν στο CEO από το Share Matching Plan.

    Το 2025 θα λάβει την αναλογία του στο πρόγραμμα Short Term Incentive για το πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς και την αναλογία του στο πρόγραμμα Game Changer.

    Τέλος, θα λαμβάνει ως το 2028 τα αναλογούντα δικαιώματά του στα προγράμματα μακροπρόθεσμου κινήτρου, που ξεκίνησαν από το 2021 ως το 2024.

    Επειδή κουράστηκα να μετράω τα λεφτά και τις μετοχές που θα πάρει ο Τσαμάζ, αυτό που έχω να πω είναι ότι φεύγει πολύ πολύ πλούσιος από τον ΟΤΕ.

    Ίσως ο πιο πλούσιος manager τα τελευταία χρόνια.

    Περισσότερο και από τον τέως CEO της WIND, Νάσο Ζαρκαλή.

     

    Ο ισχυρός Σταϊκούρας και ο εφιάλτης του Οικονόμου

    Ιδιαίτερα χαρούμενοι είναι, όπως μαθαίνει η στήλη, οι κάτοικοι στον νομό Φθιώτιδας, αφού μέσα σε λίγους μήνες ξεμπλόκαραν διαγωνισμοί για μεγάλα έργα που θα αλλάξουν την εικόνα του νομού.

    Και, όπως λένε στο… Κολωνάκι της Λαμίας, ήτοι στην πλατεία Πάρκου, είναι ευτυχής η συγκυρία να βρίσκεται στο υπουργείο Υποδομών ο Χρήστος Σταϊκούρας.

    Πρόσφατα, υποβλήθηκαν προσφορές για την επέκταση της Ιόνιας οδού, στο τμήμα Ιωάννινα – Κακκαβιά και κατατέθηκαν συμμετοχές για την προεπιλογή αναδόχου κατασκευής του οδικού άξονα Λαμία – Καρπενήσι.

    Το έργο Ιωάννινα – Κακαβιά, αξίας 310 εκατομμυρίων ευρώ, και το τμήμα Μακρακώμη-Τυμφρηστός, του άξονα Λαμία-Καρπενήσι, αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση του οδικού δικτύου.

    Την ίδια στιγμή στη Φθιώτιδα δρομολογούνται μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ, με σημαντικότερη εκείνη του ομίλου Τσάκου, προϋπολογισμού 490 εκατ. ευρώ.

    Πολύ πρόσφατα, επίσης, κατέθεσαν προσφορές τρεις εταιρείες για ένα σημαντικό έργο στον Άγιο Κωνσταντίνο και τα Καμένα Βούρλα, αξίας 15 εκατ. ευρώ.

    Στον νομό μιλούν για πολλά εργοτάξια που θα δώσουν δουλειά και σε εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής.

    Και γι’ αυτούς τους λόγους έχουν ανέβει πολύ οι μετοχές του Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στη Φθιώτιδα.

    Όχι μόνο γιατί έλαβε πάνω από 25 χιλιάδες σταυρούς στις εκλογές του καλοκαιριού και πήρε άνετα την πρωτιά, αλλά και γιατί τα έργα του υπουργείου Υποδομών, στο οποίο προΐσταται, θα αλλάξουν σύντομα την εικόνα του νομού.

    Στην αντίθετη πλευρά κινείται, όπως μαθαίνει η στήλη, ο βουλευτής Φθιώτιδας και υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

    Η υψηλή προβολή που είχε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και η καλή δουλειά που ομολογουμένως είχε κάνει εκεί, είναι πλέον παρελθόν.

    Στο κτίριο της Λεωφόρου Κατεχάκη τα πράγματα εξελίσσονται εφιαλτικά για τον κ. Οικονόμου, ο οποίος χρεώνεται την έξαρση της εγκληματικότητας, τις δραματικές εξελίξεις με την οπαδική βία, αλλά και πολλές πολλές γκρίνιες μεταξύ των στρατηγών της Αστυνομίας προς το πρόσωπο του υπουργού.

    Εάν θυμάστε στις εκλογές του Μαΐου του 2023, ο Οικονόμου δεν είχε εκλεγεί, καθώς ο νομός Φθιώτιδας εξέλεξε έναν βουλευτή από την ΝΔ, δηλαδή τον Σταϊκούρα.

    Όμως, στις εκλογές του Ιουλίου του 2023, με τις 21.000 ψήφους που είχε λάβει τον Μάιο, ο Οικονόμου βγήκε δεύτερος και η ΝΔ, λόγω της βύθισης του ΣΥΡΙΖΑ, εξέλεξε τρεις βουλευτές.

    Και όπως λένε με νόημα καλά πληροφορημένες πηγές, «Ο Οικονόμου εάν σήμερα είχαμε εκλογές θα βρισκόταν εκτός του ραντάρ των ψηφοφόρων του νομού».

     

    Ο Στάσσης «καθολικός προμηθευτής» και στα Σκόπια

    Σημαντική και κρίσιμη από κάθε άποψη είναι η συντονισμένη προσπάθεια που κάνει ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ στα γειτονικά Σκόπια.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: H EDS, θυγατρική της ΔΕΗ, θα πάρει μέρος στον δημόσιο διαγωνισμό για την ανάδειξη του Καθολικού Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία.

    Τι είναι ο Καθολικός Προμηθευτής ρεύματος στη γειτονική χώρα; Είναι ο φορέας που αποκλειστικά προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, με τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να συνάπτουν συμφωνίες προμήθειας με τους παρόχους της επιλογής τους.

    Κάτι σαν «μονοπωλιακή ΔΕΗ» με πενταετή εργολαβία δηλαδή.

    Εδώ και τέσσερα χρόνια καθολικός προμηθευτής στη Βόρεια Μακεδονία είναι η αυστριακή EVN, με πενταετή σύμβαση που λήγει το 2024.

    Το περιθώριο κέρδους της EVN φτάνει στο 11,5%. Καθόλου, μα καθόλου, άσχημο, έχω να παρατηρήσω, ενώ κάποιοι φίλοι μου το χαρακτηρίζουν «ληστρικό».

    Με απόφαση που πήρε ο Γιώργος Στάσσης, η θυγατρική της ΔΕΗ, η EDS, προτίθεται να καταθέσει «εξαιρετικά  ανταγωνιστική προσφορά, έχοντας υπολογίσει κάθε λεπτομέρεια στο περιθώριο κέρδους».

    Το θέμα χειρίζεται τώρα ο Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής της ΔΕΗ, Μιλτιάδης Μπαμπίλης.

     

    Τα πολιτικά και τα γεωστρατηγικά παρεπόμενα…

    Ο δρόμος για την ανάληψη της σύμβασης δεν θα είναι πάντως εύκολος για τη ΔΕΗ και τη θυγατρική της, παρόλο που ο Στάσσης έχει προετοιμάσει το όλο θέμα πολύ αθόρυβα και μεθοδικά.

    Εννοείται πως ο έλεγχος του καθολικού προμηθευτή ρεύματος στα Σκόπια, εκτός από τα οικονομικά οφέλη και πλεονεκτήματα, έχει και σημαντική γεωπολιτική-διπλωματική σημασία.

    Είναι ουσιαστικά η ευθύνη για όλα τα νοικοκυριά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Βόρεια Μακεδονία.

    Συνεπώς, είναι και θέμα επιρροής, όχι μόνο κερδοφορίας (που είναι δεδομένη, έτσι όπως το έχουν σχεδιάσει ο Στάσσης και ο Μπαμπίλης).

    Επειδή, όμως, στη ζωή και τη φύση κάθε δράση έχει και αντίδραση, προβλέπω και εσωτερικές πολιτικές κόντρες στη γειτονική χώρα, από πολιτικές δυνάμεις που δεν καλοβλέπουν τις στενές σχέσεις με την Αθήνα (το 2024 είναι χρονιά γενικών βουλευτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, θυμίζω), αλλά και παρεμβάσεις από μία άλλη χώρα της ευρύτερης περιοχής, την Τουρκία, όπως μου λένε πηγές του ΥΠΕΞ.

    Οι εξ Ανατολών γείτονες που προς ώρας μας κάνουν τους φίλους, για δικούς τους λόγους, ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τη γενικότερη διείσδυση της Ελλάδας στα Σκόπια.

    Είμαι σίγουρος πως εδώ στην Αθήνα «έχουσι γνώση οι φύλακες»…

     

    Θανάσης Δαγούμας (ΡΑΑΕΥ) προς προμηθευτές: Υποχρεωτική η έκπτωση του Κοινωνικού Τιμολογίου

    Από την ερχόμενη Δευτέρα 1η του χρόνου, ως γνωστόν, καταργούνται οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και… έρχονται τα χρωματιστά.

    Ο Θανάσης Δαγούμας της ΡΑΑΕΥ, λοιπόν, στο πλαίσιο της εποπτικής της αρμοδιότητας, έστειλε «απανταχούσα» στους Προμηθευτές ρεύματος, υπενθυμίζοντας ότι οφείλουν να εφαρμόσουν την έκπτωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.) τουλάχιστον στο Ειδικό «Πράσινο» Τιμολόγιο, αφού όλοι οι καταναλωτές ΚΟΤ περνάνε αυτόματα  σε αυτό από 1.1.2024.

    Ακόμη, ο κ. Δαγούμας συστήνει στους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας να υιοθετήσουν ως καλή πρακτική την εφαρμογή της έκπτωσης του Κ.Ο.Τ. σε όλα ανεξαιρέτως τα οικιακά τιμολόγια, ώστε να υπάρχει ελευθερία επιλογής των καταναλωτών.

     

    Η «επικοινωνιακή ασπίδα» στον Δαγούμα και για ποιoν χτυπά η καμπάνα…

    Επειδή, όμως, οι περισσότεροι (όχι όλοι ομολογουμένως) οι πάροχοι ρεύματος δεν τον ακούν τον Δαγούμα – και όχι μόνο αυτό, τον κατηγορούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν – ο παραγωγικός Θανάσης αποφάσισε να αμυνθεί και να «αντεπιτεθεί».

    Μαθαίνω πως προσέλαβε ως σύμβουλο τον βετεράνο Γιώργο Φλέσσα, που παλαιότερα είχε ευρύτατο πελατολόγιο.

    Δύο παρατηρήσεις του Wiseman και κρατήστε τες:

    Πρώτη παρατήρηση ότι ο Φλέσσας ήταν στενός συνεργάτης επί σειρά ετών της Ντόρας Μπακογιάννη και γνωρίζει πρόσωπα μέσα στην οικογένεια, ακόμη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς φυσικά να υπαινίσσομαι κάτι.

    Δεύτερον και εξίσου σημαντικό, μία φράση που αποδίδεται (τονίζω το «αποδίδεται») στον Θανάση Δαγούμα και λέει πως: «Δεν τον ήθελα τόσο (σ.σ. τον Γιώργο Φλέσσα εννοεί) για να πείσω τους προμηθευτές, αλλά για να αντιμετωπίσω τον… άλλον, που τον βρίσκω συνέχεια μπροστά μου και είναι δικτυωμένος ακόμη και στα τούνελ της Γάζας, που λέει ο λόγος!».

    Ε, φυσικά, με τόσες «πιρουέτες» που κάνει ο… άλλος, (σ.σ. αποκλείεται να μην καταλάβατε ποιον εννοεί) μέχρι και σε τούνελ μπορεί να βρεθεί.

    Αρκεί να μην πέσει μέσα ο… εφτάψυχος άρχων της πιρουέτας!

     

    Ο Πιτσιλής και η Κύπρος

    Στο «κυνήγι» του «βρώμικου χρήματος» που κάποιοι προσπαθούν να αποκρύψουν σε φορολογικούς παραδείσους επιδίδεται η ΑΑΔΕ, δημοσιεύοντας τη νέα λίστα κρατών που μπαίνουν στο μικροσκόπιό της, καθώς έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

    Ο νέος κατάλογος της ΑΑΔΕ με τους φορολογικούς παραδείσους περιλαμβάνει 42 κράτη που μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών.

    Η ΑΑΔΕ θα ελέγξει όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις με επιχειρήσεις που εδρεύουν στο εξωτερικό και έχουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

    Μεταξύ των «ύποπτων» χωρών, συγκαταλέγονται η Αλβανία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και η Μολδαβία.

    Οι ελεγκτές θα βάλουν στο στόχαστρο όλα τα τιμολόγια δαπανών που προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες αλλά και όλα τα παραστατικά διακίνησης προϊόντων και χρημάτων.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.