• Business

    Ανδρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy): Θα έρθει πρόταση για αυξημένο μέρισμα το 2023- Με 3 μέλη το Δημόσιο στο ΔΣ

    ελπε

    Ανδρέας Σιάμισιης


    Εγκρίθηκε στη σημερινή Γενική Συνέλευση της Helleniq Energy η πρόταση για αλλαγή του Καταστατικού της εταιρείας, ώστε να εξακολουθεί το Δημόσιο να εκλέγει 3 από τα 11 μέλη του Δ.Σ παρότι κατέχει κάτω του 35% των μετοχών της εταιρείας.

    Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε με απαρτία και ποσοστό συμμετοχής 82,24% και υπερψηφίστηκε η πρόταση για την αλλαγή Καταστατικού από το 95,26% των σσυμμετεχόντων.

    Όπως αναφέρθηκε η πρόταση τροποποίησης  έγινε τη 1η Δεκεμβρίου από το ΤΑΙΠΕΔ που ζήτησε από το ΔΣ τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για την αλλαγή αυτή στο Καταστατικό, λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της πώλησης μετοχών της εταιρείας με ιδιωτική τοποθέτηση.

    Η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότιστις 13/12 γνωστοποιήθηκε στο ΔΣ της Helleniq ότι ολοκληρώθηκε διάθεση μετοχών από ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean με αποτέλεσμα το ποσοστό των μετοχών τους στην Helleniq Energy να διαμορφώνεται σε 31,18% για το ΤΑΙΠΕΔ και σε 40,41% για την Paneuropean.

    Τι αλλάζει

    Στη Γενική Συνέλευση, προτάθηκε και εγκρίθηκε  από τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας τροποποίηση στο Καταστατικό, που θα προσδιορίζει ότι αν το ποσοστό του Δημοσίου είναι 25-35% να μπορεί να προτείνει 3 μέλη στο ΔΣ και αν είναι από 35% και πάνω να έχει 4. Σύμφωνα με το καταστατικό όπως ήταν πριν, με ποσοστό κάτω του 35% δεν θα μπορούσε να έχει το Δημόσιο καθόλου μέλη στο ΔΣ.

    Ειδικότερα, η προτεινόμενη τροποποίηση αφορά στο άρθρο 20 και προβλέπει τη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να διορίζει τρία (3) μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας σε περίπτωση που το ποσοστό που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ), στο μετοχικό της κεφάλαιο, είναι μεταξύ 25% και 35%. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη που έχει το ισχύον Καταστατικό για δυνατότητα διορισμού τεσσάρων (4) μελών σε περίπτωση που το εν λόγω ποσοστό υπερβαίνει το 35%, παραμένει ως έχει.

    Αυτή είναι η μόνη αλλαγή που προτάθηκε για να ψηφιστεί στη Γενική Συνέλευση.

    Σημειώνεται ότι πριν, την πώληση του 10% της εταιρείας το Δημόσιο είχε 7 στα 13 μέλη και μπορούσε να καθορίζει τον Πρόεδρο, ενώ  με 3 μέλη στα συνολικά 11 του ΔΣ δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο.

    Ίσως αυξημένο μέρισμα

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Ανδρέας Σιάμισιης, σημείωσε σχετικά με τα περιθώρια διύλισης,  ότι τα περιθώρια διύλιησης καθορίζονται από τις τιμές του αργού και τις τιμές των προϊόντων. Όπως είπε συνήθως όταν πέφτει η τιμή του αργού παρατηρούμε διεύρυνση των περιθωρίων.  Αυτό έχει πολύ λίγες μέρες διάρκεια και τελικά η αγορά τήνει να συγκλίνει εκεί που θεωρεί ότι είναι το σωστό περιθώριο διύλισης.

    Σε ερώτηση σχετικά με το μέρισμα, σημείωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποιο θα είναι το τελικό μέρισμα της εταιρείας, όμως όπως είπε ήταν μια καλή χρονιά το 2023 και  η πρόταση για ένα αυξημένο μέρισμα θα έρθει το Φεβρουάριο του 2024 όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα χρήσης του 2023.

    Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση, και σχετικά με τη lukoil σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο πλάνο να εξαγοράσει διυλιστήριο η εταιρεία, αλλά παρακολουθεί τις εξελίξεις.



    ΣΧΟΛΙΑ