• H Aegean και τα warrants, τα ρεκόρ της ΜΥΤΙΛ και της Intrakat, το ράλι της Intralot, το νέο πρόσωπο του ΑΙΑ και γιατί αυτοθαυμάζεται η Maria Rita Galli

    Σήμερα θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η μεγάλη ημέρα για την Aegean

    image

    AEGEAN: Σήμερα η επαναγορά των warrants;

    Σήμερα, 2 Ιανουαρίου 2024, θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η μεγάλη ημέρα για την Aegean Airlines.

    Το δημόσιο θα μεταβιβάσει τα δικαιώματα (warrants) που είχε στην εταιρεία, αντί του ποσού των 85 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή στην τιμή των 11,42 ευρώ.

    Στο ταμπλό η μετοχή έχει αξία 11,34 ευρώ.

    Πρακτικά, το ποσό των 85 εκατ. ευρώ που θα πληρώσει η AEGEAN ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 για την αγορά των warrants που κατείχε το δημόσιο, θα εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, που ήταν και προφανώς το ζητούμενο.

    Εικάζεται ότι και η εισηγμένη θα εγγράψει τη δαπάνη στην χρήση του 2024, εκτός εάν αποφασιστεί το αντίθετο από τη διοίκηση της AEGEAN.

     

    Mytilineos: Το ρεκόρ κεφαλαιοποίησης

    Η μετοχή της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00  πραγματοποίησε μεγάλο ράλι το 2023 και έκλεισε με κέρδη 80,8%, στα 36,70 ευρώ, με χαμηλά έτους τα 20 ευρώ.

    Η Mytilineos δικαίως κερδίζει το «Champions League» για τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρηματιστηριακή αξία μετοχής.

    Πέρυσι τέτοια εποχή η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης ήταν στα 2,9 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα αγγίζει τα 5,24 δισ. ευρώ.

    Διαφορά, δηλαδή, 2,230 δισ. ευρώ.

    Στα σχέδια του Βαγγέλη Μυτιληναίου εντός του 2024 περιλαμβάνεται η ένταξη της μετοχής της Mytilineos στον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

     

    Intrakat: And the winner is…

    Στην Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 η ΑΜΚ των 100 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.

    Με τιμή διάθεσης στα 1,17 ευρώ για τις νέες μετοχές, που τέθηκαν σε διαπραγμάτευση στις 2 Φεβρουαρίου.

    Στυλοβάτης της αύξησης κεφαλαίου ήταν η εταιρεία των βασικών μετόχων (Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη), μέσω της οποίας τοποθετήθηκαν περίπου 37,5 εκατ. ευρώ.

    Άλλα 29,3 εκατ. ευρώ εισέφεραν οι δύο ανεξάρτητες εταιρείας των εφοπλιστών Γκότση και Αγγέλου, ενώ 5 εκατ. ευρώ ήταν η εισφορά της Intracom.

    Τώρα, και έπειτα από ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου, η μετοχή της Intrakat βρίσκεται στα 4,57 ευρώ, όπου και έκλεισε τη χρονιά.

    Ωθούμενη από μια σειρά επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και deal (εξαγορά της Άκτωρ), που φέρουν την υπογραφή του Αλέξανδρου Εξάρχου, και έχουν διευρύνει το επιχειρηματικό αποτύπωμα του Ομίλου.

    Πλέον, τα 100 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ έχουν γίνει 390,6 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για τις μεγαλύτερες υπεραξίες που έχουν συσσωρευτεί, από τις συνολικά 10 «ειδικού βάρους» συναλλαγές (αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και placement) που έχουν γίνει μέσα στο 2023.

    Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 1,602 ευρώ.

    Αν τότε αγόραζε κάποιος ακολουθώντας το… χρήμα, τώρα θα μετρούσε αποδόσεις 185,3%.

    Επίσης, εάν κάποιος θέλει να μετρήσει την απόδοση της μετοχής από τις αρχές του 2023, τότε θα διαπιστώσει ότι ήταν 213%.

    Με την αποτίμηση, πλέον, της Intrakat να έχει  φτάσει στα, ιδιαιτέρως απαιτητικά, επίπεδα των 733,6 εκατ. ευρώ.

    Η Intrakat είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ενταχθεί και στον δείκτη FTSE 25/Athens Stock Exchange Large Cap Index, με υποψήφια προς αποχώρηση τη Σαράντης, που έχει κεφαλαιοποίηση 560 εκατ. ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση, η Intrakat κερδίζει το «Champions League» των αποδόσεων, εντός του 2023.

     

    Intralot: Οι υπεραξίες του ομίλου Κόκκαλη

    Μεγάλες, όμως, είναι και οι υπεραξίες που προέρχονται από την ΑΜΚ των 135 εκατ. ευρώ της Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη.

    Η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στα 0,58 ευρώ.

    Σήμερα η τιμή είναι στα 1,056 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 82,1% σε πολύ γρήγορο διάστημα.

    Καθώς ενσωματώνει το φιλόδοξο επιχειρηματικό story της εταιρείας, η οποία στη λήξη της χρονιάς έφτασε να τιμολογείται χρηματιστηριακά σε 637,9 εκατ. ευρώ.

    Το ιδιαίτερο γεγονός της αύξησης κεφαλαίου ήταν ότι τόσο ο Σωκράτης Κόκκαλης όσο και ο στρατηγικός εταίρος του Σου Κιμ, της νεοϋρκέζικης Standard General, έκαναν στην… άκρη για να μπει νέο επενδυτικό «αίμα» στην εταιρεία.

    Ο εφοπλιστής Γιώργος Μουνδρέας έβαλε περίπου 16,8 εκατ. ευρώ.

    Kεφάλαια της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ εισέφεραν οι επιχειρηματίες Βασιλάκης, Κάτσος, Γερμανός, Κάτσικας, Τσουκαρίδης, καθώς και ο Πειραιώτης εφοπλιστής, ενώ 25 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν από την Intracom.

    Οι υπεραξίες που μοιράζονται ανέρχονται σε 47,5 εκατ. ευρώ, στο σύνολο των 110,8 εκατ. ευρώ που έχουν αποδώσει τα κεφάλαια της ΑΜΚ.

    Ο Σωκράτης Κόκκαλης μετείχε με 2 εκατ. ευρώ, αλλά στην περσινή αύξηση κεφαλαίου είχε εισφέρει 45,7 εκατ. ευρώ.

    Καθώς και οι δύο ΑΜΚ είχαν την ίδια τιμή διάθεσης, η μετοχική θέση του επιχειρηματία μεταφράζεται σε υπεραξίες 39,2 εκατ. ευρώ.

    Σε μακρύτερο βέβαια χρονικό ορίζοντα.

    Από την άλλη πλευρά ο Σου Κιμ, με τοποθετήσεις 95,2 και στους δύο «γύρους» των ΑΜΚ, καταγράφει υπεραξίες 78,2 εκατ. ευρώ.

    Στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου οι νέες μετοχές τέθηκαν σε διαπραγμάτευση στις 8 Νοεμβρίου, με την τιμή να κλείνει εκείνη την ημέρα στα 0,795 ευρώ.

    Αν τότε αγόραζε κάποιος, ακολουθώντας τον δρόμο του… νέου χρήματος, θα είχε απόδοση 32,8% σε λιγότερο από δύο μήνες.

     

    ΚΛΜ: Άλμα μετά από την εξαγορά

    Όμως, ο Σωκράτης Κόκκαλης, μέσω της Intracom αυτήν τη φορά, προχώρησε στην εξαγορά της Κλουκίνας-Λάππας.

    Η οποία και θα γίνει το «όχημα»  εισαγωγής στο χρηματιστήριο της θυγατρικής των ακινήτων, Intracom Properties.

    Για την εξαγορά και την εν συνεχεία δημόσια πρόταση που ολοκληρώθηκε στις 25 Αυγούστου δαπανήθηκαν 34,2 εκατ. ευρώ.

    Με τιμή στο 1 ευρώ μετοχή και με το ποσοστό συμμετοχής της Intracom Properties να φτάνει στο 87,7%.

    Από τότε το «χαρτί» της Κλουκίνας-Λάππας έχει ράλι ανόδου 75%, καθώς βρίσκεται τώρα στα 1,75 ευρώ.

    Αφομοιώνοντας τις ιδιαίτερα «θερμές» προσδοκίες που γεννούν οι επερχόμενες εξελίξεις.

    Για τη θυγατρική της Intracom οι υπεραξίες ανέρχονται σε 25,7 εκατ. ευρώ.

    Κέρδη, βεβαίως αποκομίζουν και οι μέτοχοι μειοψηφίας που διατήρησαν τις θέσεις τους, όπως επίσης και οι νέοι «παίκτες» που έχουν προστεθεί στην πορεία.

     

    Μιχάλης Κεφαλογιάννης: Πρόεδρος στο ΕΛ-ΒΕΛ

    Ένας ταλαντούχος οικονομολόγος, με μεγάλη εμπειρία στις επιχειρήσεις, αναλαμβάνει σε λίγους μήνες την προεδρία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΑΙΑ).

    Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης αμέσως μετά το αρχικό IPO της εταιρείας για την εισαγωγή της στο ελληνικό χρηματιστήριο (Μάρτιος 2024) θα αναλάβει την προεδρία, εγκαταλείποντας την θέση του προέδρου του ΔΕΔΔΗΕ.

    Έως την ημέρα της εισαγωγής των μετοχών στο χρηματιστήριο, πρόεδρος θα παραμείνει ο Ριχάρδος Λαμπίρης, ο όποιος είναι γεγονός ότι έκανε εξαιρετική δουλειά όσο καιρό ήταν στη θέση αυτή.

     

    Maria Rita Galli: Δεν πάει πουθενά (λέει), εδώ θα μείνει…

    Είχαμε ανησυχήσει, αλλά τώρα πήγε η καρδιά μας στη θέση της.

    «Είμαι χαρούμενη στην Ελλάδα. Δεν σχεδιάζω να φύγω», είπε η Maria Rita Galli σε συνέντευξή της μετά από πέντε χρόνια στη χώρα μας, ως πρόεδρος της κοινοπραξίας SENFLUGA που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο του ΔΕΣΦΑ και ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας.

    Αυτοθαυμάζεται μάλιστα για το έργο της!

    Χαρακτηρίζει την προσπάθεια δημιουργίας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα ως την αποτυχία της θητείας της, αφού όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν καταφέραμε να πείσουμε ούτε τον Ρυθμιστή ούτε την Πολιτεία. Είναι καλό να καταλαβαίνεις πότε χάνεις τον χρόνο σου».

    Με τον προσήκοντα σεβασμό, θα χρεώναμε στις αποτυχίες της και τις… πολύ βαριές κουβέντες που ακούγονται για το πρόσωπό της (σε καθαρά επαγγελματικό και όχι ιδιωτικό επίπεδο, να εξηγούμαστε) εκεί στους Αγίους Θεοδώρου, όπου υπάρχει ένα πολύ μεγάλο διυλιστήριο, και την κατηγορούν για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως έχει γράψει αναλυτικά ο wiseman και το mononews.gr.

    Επίσης θα της χρεώναμε και τις (αιφνιδιαστικές; απροειδοποίητες; Μόνο η ίδια γνωρίζει…) επισκέψεις ενός Ιταλού πολίτη στο σπίτι της.

    Πρόκειται για καταζητούμενο και φυγόδικο στη γειτονική χώρα του σπαγγέτι και του Κολοσσαίου, για πολύ σοβαρά αδικήματα.

    Ξέχασα να υπενθυμίσω πως ο Ιταλός καταζητούμενος που φιλοξενήθηκε στο σπίτι της, είναι ο («πρώην» κατά δήλωσή της) σύζυγός της.

    Τα θυμίζουμε όλα αυτά προς την κ. Γκάλλι που μάλλον είναι επιλεκτική επιλήσμων.

    Αυτά αναφορικά με την κ. Γκάλλι.

    Με το νέο έτος θα σας θυμίσουμε τα «επιτεύγματα» μίας άλλης Ιταλίδας μάνατζερ στην Ελλάδα της, κ. Francesca Zanninotti, στελέχους της Italgas, με τους Ιταλούς να κατέχουν τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη ΔΕΔΑ.

    Εκεί να δείτε… χαρές και κέφια!

    Άντε, καλή και τυχερή χρονιά να έχουμε…

     

    Αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες: Η νέα μεγάλη μπίζνα

    Πού το θυμήθηκα τώρα Πρωτοχρονιάτικα το σύνθημα του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, πριν περίπου 45 χρόνια;

    Πολύ απλά, παρατηρούσα τις εξελίξεις στον διαγωνισμό για μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας που είναι η νέα, μεγάλη μπίζνα στον ενεργειακό χώρο, με προοπτικές 5-7 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

    Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Μεγάλες εταιρείες, όπως η Mytilineos, ο Όμιλος Κοπελούζου, η Elpedison, η MORE της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Enel και η EDF, παίζουν δυνατά στον δεύτερο διαγωνισμό για standalone μπαταρίες.

    Ωστόσο, η συμμετοχή ήταν σαφώς μειωμένη σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό, λόγω της δραστικής μείωσης της επενδυτικής ενίσχυσης.

    Σχεδόν όλοι οι  ξένοι επενδυτές, αλλά και οι «μικροί» Έλληνες, συνυπολόγισαν την ελάττωση της επενδυτικής ενίσχυσης στα 100.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος, δηλαδή κάτω κατά 50% σε σχέση με τον αρχικό διαγωνισμό, και αυτό λειτούργησε ως αντικίνητρο για τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία.

    Στη  δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία η δημοπρατούμενη ισχύς είναι 288,21 Μεγαβάτ.

    Στις πρώτες δύο δημοπρασίες εφαρμόζεται μητρώο ιδιοκτησιακής διασποράς των προκριθέντων έργων, βάσει του οποίου ένας επενδυτής δεν μπορεί να υπερβεί  μονάδες συνολικής ισχύος άνω των 100 Μεγαβάτ.

    Γι’ αυτό και μόνο τον λόγο, από τη δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία απουσιάζουν εταιρείες που έχουν καλύψει ήδη αυτό το όριο των 100 Μεγαβάτ, όπως η Helleniq Energy, η ΔΕΗ και η Intrakat.

    Όλοι οι υπόλοιποι μεγάλοι εγχώριοι ενεργειακοί Όμιλοι μπήκαν στο παιχνίδι για επενδύσεις.

     

    Οι ξένοι «φωνάζουν» και απέχουν…

    Σε σύγκριση με την πρώτη δημοπρασία για τις μπαταρίες καταγράφεται μικρότερη συμμετοχή, αφού τότε είχαν κατατεθεί 93 προσφορές, συνολικής ισχύος περίπου 3,3 Γιγαβάτ.

    «Η μείωση οφείλεται στις απαιτήσεις ανταγωνισμού που έθεσε η πρώτη δημοπρασία, με τη διαμόρφωση των τιμημάτων για λειτουργική ενίσχυση σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Αυτό απέκλεισε τους “επενδυτές ευκαιρίας” που σε άλλη περίπτωση θα σχεδίαζαν να συμμετάσχουν, προσδοκώντας σε υψηλά έσοδα ή στην πρόκριση των έργων τους ώστε να τα πουλήσουν στη συνέχεια» μας λένε πηγές της ΡΑΑΕΥ.

    «Πολλοί ξένοι  σοβαροί επενδυτές, υπολόγισαν σοβαρά την ελάττωση της επενδυτικής ενίσχυσης στα 100.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ το έτος, δηλαδή κατά 50% σε σχέση με τον αρχικό διαγωνισμό και αυτό λειτούργησε ως αντικίνητρο για τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία», είναι ο αντίλογος τεχνικών συμβούλων.

    Εν ολίγοις, όπως είπαμε και στην αρχή, ο διαγωνισμός είναι σαν το σύνθημα προ 45 ετών: «Ανήκει στους Έλληνες»…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.