• Business

    Η μονομαχία Τσέτη – Θεοδωρόπουλου, το λόμπι του ΣΕΒ και το «ιερατείο» που επιλέγει τους προέδρους

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Ιουλία Τσέτη, υποφήφιοι για ΣΕΒ

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος – Ιουλία Τσέτη


    Διέψευσε κατηγορηματικά, ανακοινώνοντας και επίσημα τη δική του υποψηφιότητα για την Προεδρία του ΣΕΒ ο κος Σπύρος Θεοδωρόπουλος, τις φήμες περί τρίτου υποψηφίου.

    «Δεν αναφέρθηκα σε τρίτη υποψηφιότητα, μπορεί κάποιο μέλος να παρεξήγησε τα λεγόμενά μου» είπε ο υποψήφιος επιχειρηματίας, μέχρι σήμερα  αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα τα εργασιακά.

    Συνεπώς θα έχουμε την αναμενόμενη μονομαχία της κας Ιουλίας Τσέτη με τον κο Σπύρο Θεοδωρόπουλο για την Προεδρία.

    Για την ηγεσία του ΣΕΒ έχει καταθέσει επισήμως και η κα Ιουλία Τσέτη. Η φαρμακοποιός MSc, επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και CEO του ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ).

    Ο όμιλος  Τσέτη, περιλαμβάνει τις βιομηχανίες UNI-PHARMA, InterMed, UniHerbo και την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle, από τον Ιούνιο του 2022, είναι Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, ενώ είναι επικεφαλής της Επιτροπής του Συνδέσμου για την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Η ίδια είναι Πρόεδρος ΔΣ του UN Global Compact Network Greece.

    Ο σημερινός Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είναι πλέον και επίσημα «απερχόμενος», αφού  δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία ως πρόεδρος του ΣΕΒ.

    Ο κος Θεοδωρόπουλος, επικεφαλής της Bespoke SGA Holdings, είχε λάβει εδώ και καιρό την απόφαση να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΕΒ στις εκλογές που θα διεξαχθούν κατά τη φετινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου στις 19 Ιουνίου, ωστόσο περίμενε επίσημα τη δήλωση του κου Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, νυν προέδρου του Δ.Σ., για να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα.

    Έσπασε παράδοση 117 ετών

    Είναι η πρώτη φορά σε 117 χρόνια (!) κατά την οποία τα περίπου 700 μέλη του ΣΕΒ θα επιλέξουν ανάμεσα σε δύο υποψήφιους, καθώς η κα Ιουλία Τσέτη, ανακοίνωσε την πρόθεση της να κατέλθει ως η πρώτη γυναίκα υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ πριν 20 ημέρες κατά τη διάρκεια του ετήσιου Συνεδρίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

    Έσπασε συνεπώς η υπεραιωνόβια παράδοση για έναν και μοναδικό υποψήφιο και μάλιστα με εξ αρχής συμφωνία ώστε να μην… πολυσκοτίζονται τα μέλη του  ΣΕΒ στην ψηφοφορία.

    Είναι όμως και η πρώτη φορά που  το λεγόμενο «ιερατείο του Συνδέσμου» με επικεφαλής τον πρύτανη της Ελληνικής Βιομηχανίας κο Νικόλαο Στασινόπουλο της VIOHALCO αμφισβητείται εκ των έσω, ως ο αποκλειστικός ρυθμιστής των εξελίξεων και των ισορροπιών στην κορυφή του ΣΕΒ.

    Άλλα μέλη του λεγόμενου ιερατείου είναι οι οικογένειες Παπαλεξόπουλου, Κανελλόπουλου, Αγγελόπουλου και Δασκαλόπουλου ενώ ο εκλεκτός τους σήμερα είναι ο κος Θεοδωρόπουλος.

    Άλλωστε η δήλωση του απερχόμενου προέδρου κου Παπαλεξόπουλου ότι «ο ΣΕΒ χρειάζεται να συνεχίσει να παρεμβαίνει με όλες τις δυνάμεις του ενωμένες και με τις συλλογικές επιδιώξεις πολύ πιο πάνω από τις προσωπικές» θεωρείται η «φωνή και η απόφαση» του λεγόμενου ιερατείου.

    Η δήλωση Θεοδωρόπουλου

    «Ανακοινώνω σήμερα με χαρά και αίσθηση ευθύνης, την πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές για την Προεδρία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Ενημέρωσα ήδη εχθές ως όφειλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου», αναφέρει ανακοίνωση του κ. Θεοδωρόπουλου.

    Όπως σημειώνει: «Η απόφασή μου αυτή έρχεται σε συνέχεια της δραστηριοποίησής μου επί 21 χρόνια ως μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, εκ των οποίων τα 10 τελευταία από τη θέση του Αντιπροέδρου με αρμοδιότητα τα εργασιακά.

    Οι επιτυχίες του ΣΕΒ τα τελευταία χρόνια ήταν πολλές. Προασπίσαμε αποτελεσματικά  τα συμφέροντα των μελών μας, ενώ ως κοινωνικοί εταίροι συμβάλαμε σημαντικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας».

    Εδώ και αρκετά χρόνια  ο ΣΕΒ αναγνωρίζεται ως ο βασικός εκπρόσωπος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην χώρα μας και ο βασικός συνομιλητής της ΓΣΕΕ. Την τελευταία τετραετία ο αριθμός των μελών του ΣΕΒ έφτασε σε υψηλά επίπεδα.

    Οι προκλήσεις πλέον για τον Σύνδεσμο είναι πολλές: ενεργειακή κρίση και  πράσινη μετάβαση, η συνεχής μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, οι τιμές πρώτων υλών, η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, η τεχνολογική εξέλιξη και ταυτόχρονα η έλλειψη εργατικού δυναμικού αλλά και η προάσπιση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων, είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα  σε μια διαρκώς ευμετάβλητη πραγματικότητα.

    Επίσης την πρόθεσή τους και επίσημα να μην διεκδικήσουν τρίτη συνεχόμενη θητεία στο τιμόνι του Συνδέσμου, ανακοίνωσαν, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ , ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Ευθύμιος Βιδάλης.

    Ο απερχόμενος πλέον Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θέλω να πιστεύω ότι παραδίδουμε τον ΣΕΒ έχοντας συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του, συνεχίζοντας το έργο και τη δέσμευση των προηγούμενων Προέδρων για τη διαρκή ανανέωση και εξέλιξή του».

    Το λόμπι και τα ρεύματα μέσα στον Σύνδεσμο

    Στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, οι επιχειρηματίες χωρίζονται αυτή τη στιγμή σε τρία ουσιαστικά ρεύματα. Όταν κλείνουν οι πόρτες στο νεοκλασικό της Ξενοφώντος ακούγονται… πράγματα και θάματα τα οποία πάντως δεν δημοσιοποιούνται.

    Υπάρχει ήδη σε εξέλιξη προσπάθεια επαναδημιουργίας ενός lobby κατά τα αγγλοσαξονικά πρότυπα, δηλαδή για οργανωμένο φορέα επιρροής στην κοινωνία και επηρεασμού της εξουσίας.

    Ακριβώς για το λόγο αυτό, ο Σύνδεσμος συμμετέχει σε κοινοτικά προγράμματα, λειτουργεί εδώ και χρόνια το ALBA ένα άτυπο Πανεπιστήμιο, «δανείζει» έμπειρα στελέχη  σε σημαντικά διοικητικά συμβούλια, διαπραγματεύεται απευθείας με τους εργαζόμενους χωρίς την κρατική παρέμβαση ή επιδιαιτησία, συνεταιρίζεται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την ενίσχυση της παραγωγής και ενδιαφέρεται ενεργά  για το χρηματιστήριο.

    Χαρακτηριστικό είναι πως ένας από τους πιο βασικούς και στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κος Άκης Σκέρτσος είναι πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΕΒ, από την Ξενοφώντος πήρε μεταγραφή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Αναφορικά με τα διαφορετικά ρεύματα στο ΣΕΒ, η πρώτη αντίληψη αποτελείται από τους λεγόμενους «σοφούς ή γέροντες ή βαρόνους» ή διαφορετικά το «ιερατείο».

    Μην φανταστείτε ότι πρόκειται για αιωνόβιους στην ηλικία. Απλώς προέρχονται από παλιά τζάκια που εξακολουθούν να επιχειρούν σε Ελλάδα και εξωτερικό με επιτυχία.

    Συνήθως αυτοί επιλέγουν ή έστω εγκρίνουν τον πρόεδρο του ΣΕΒ και φροντίζουν να κρατούν τον Σύνδεσμο όσο γίνεται σε απόσταση από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Μιλάμε χαρακτηριστικά για  οικογένειες όπως Στασινόπουλου, Κανελλόπουλου, Παπαλεξόπουλου και Κυριακόπουλου. Επίσης συμβουλεύουν το διοικητικό συμβούλιο χωρίς όμως να το αποδυναμώνουν από άποψη πολιτικής παρέμβασης.

    Εκείνοι εισηγήθηκαν τη διεύρυνση του ΣΕΒ, ισχυροποίησαν τον ΙΟΒΕ, επέλεξαν το δυαδικό σύστημα διοίκησης με βιομήχανο και μάνατζερ.

    Η δεύτερη αντίληψη ανήκει σε επιχειρηματίες της νεότερης γενιάς που έχουν αναδειχθεί την τελευταία 10ετία ηλικίας 35-50 ετών, μάνατζερ που δεν είναι απαραιτήτως και μέτοχοι των επιχειρήσεων που διοικούν. Προέρχονται συνήθως από κλάδους όχι κλασσικά βιομηχανικούς, όπως οι τεχνολογίες αιχμής και η πληροφορική.

    Είναι υπέρμαχοι σύγχρονης πολιτικής και οικονομικής συναντίληψης και στηρίζουν το «καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο». Άλλωστε οι τομείς που υπηρετούν διάγουν τα τελευταία 15 χρόνια «χρυσές ημέρες» λόγω Google, Microsoft, Apple, Facebook, Instagram.

    Η  τρίτη αντίληψη- ρεύμα αποτελείται από τα μέλη του ΣΕΒ που ασχολούνται με χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κατασκευές, υπηρεσίες συμβούλων και μεταφορές.

    Εκεί επικρατεί «άλλος Θεός» όπως λένε, αφού οι ελληνικές τράπεζες μόλις τώρα βγαίνουν από δεκαετή δοκιμασία και πλέον, με κερδοφορία και ρευστότητα θέλουν να πάρουν το παιχνίδι στα χέρια τους. Αυτή τη νοοτροπία εκφράζουν τα συγκεκριμένα στελέχη, πολλά από τα οποία τρέφουν ακόμη και πολιτικές φιλοδοξίες για το μέλλον.

    Διαβάστε επίσης:

    Πλειστηριασμοί: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που έχασε τρία φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας

    Στο «Πάνθεον της Ναυτιλίας» Δημήτρης Μανιός και Μιχάλης Πνευματικός

    Παραδόθηκαν τα τμήματα Καρπενήσι-Ξυνιάδα και Τρίκαλα-Καλαμπάκα του Ε65 



    ΣΧΟΛΙΑ