• Γιατί αδιαφόρησε η αγορά στις εξαγγελίες Μητσοτάκη, ποιες είναι οι σχέσεις Σπύρου και Μαριάννας Λάτση, τι είπε η σκληρή Ξαφά για τον Καραμανλή και σε ποιες μετοχές μπαίνουν φρέσκα λεφτά

    Από την χθεσινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο προσπαθούσα να καταλάβω εάν η αγορά αποδοκίμασε η επιδοκίμασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα νέα μέτρα που εξήγγειλε από την Θεσσαλονίκη.

    image

    Αδιαφόρησε η αγορά στις εξαγγελλίες Μητσοτάκη;  

    Από την χθεσινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο προσπαθούσα να καταλάβω εάν η αγορά αποδοκίμασε ή επιδοκίμασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα νέα μέτρα που εξήγγειλε από την Θεσσαλονίκη.

    Ο Γενικός δείκτης έκλεισε τελικά με μικρά κέρδη 0,95%, αν και η Γερμανία βρέθηκε να “κάνει ράλι” με κέρδη 2,4% ενώ και ο FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με σημαντικά κέρδη 1,66%.

    Δηλαδή επι της ουσίας η μικρή άνοδος στην Ελλάδα οφείλεται στο καλό κλίμα των ξένων χρηματιστηρίων.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η χρηματιστηριακή αγορά, μεταξύ άλλων, μέτρησε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στον φόρο στις επιχειρήσεις που σήμερα ανέρχεται στο 22%, αν και υπήρξε το προηγούμενο διάστημα έντονη φημολογία, περί μείωσης του στο 20%.

    Επίσης δεν είπε κουβέντα για την γραφειοκρατία ειδικά των δικαστηρίων και τις χρόνιες καθυστερήσεις των αποφάσεων κάτι που οι ξένοι έχουν θέσει ως προτεραιότητα για να κάνουν σοβαρές business  στην Ελλάδα, εκτός από το να αγοράζουν  ΑΚΙΝΗΤΑ και ξενοδοχεία.

    Η αγορά των μετοχών είναι βαρόμετρο για την χώρα, αλλά κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να αδιαφορούν.

    Φαρμακερή μπηχτή της Ξαφά σε Καραμανλή 

    Με μία μπηχτή στη διακυβέρνηση Καραμανλή επέλεξε η γνωστή Μιράντα Ξαφά να σχολιάσει τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως ανέφερε στο twitter η κα Ξαφά, η οποία αν θυμάστε ήταν οικονομική σύμβουλος του Κωσταντίνου Μητσοτάκη:

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στα «δημοσιονομικά γεράκια» (fiscal hawks) ότι οι επιδοτήσεις στην ενέργεια είναι απαραίτητες για να αποτραπεί η μόνιμη απώλεια παραγωγικού ιστού.

    Όμως υπάρχουν όρια: και ο Κώστας Καραμανλής  προσπάθησε να αποτρέψει την ύφεση το 2009 με τα γνωστά  αποτελέσματα.

    Ποιες είναι οι σχέσεις Σπύρου και Μαριάννας Λάτση

    Την προηγούμενη Πέμπτη το βράδυ και λίγο μετά από ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, ο wiseman βρέθηκε σε φιλικό δείπνο με πλήθος στελεχών επιχειρήσεων που κινούνται μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού και αυτή την εποχή ολοκληρώνουν τις διακοπές τους.

    Εκεί ο wiseman  άκουσε και σας μεταφέρει  τα εξής πολύ ενδιαφέροντα που αφορούν τα σχέδια του Σπύρου Λάτση και μάλιστα από ένα από τα λίγα πρόσωπα που συνομιλούν απευθείας με το Σπύρο Λάτση στη Γενεύη:

    -Όντως υπάρχει ένα θέμα μεταξύ της EFG International που είναι η τράπεζα του Ομίλου Λάτση στην Ελβετία με την Βραζιλιανο-Ελβετική τράπεζα J.Safra Sarasin.

    Το έναυσμα για οποιαδήποτε κίνηση (είναι μάλλον πρόωρο να μιλάμε για εξαγορά, μου είπε ο συνομιλητής μου) δόθηκε όταν ένας περιβόητος επενδυτής ονόματι Μπόρις Κολλάρντι αγόρασε περίπου το 4% της EFG αντί 80 εκατ. δολαρίων τον Απρίλιο.

    Ο Κολλάρντι έχει κάνει και στο παρελθόν τέτοια ντιλ, κινείται αθόρυβα και χτυπάει ξαφνικά ενώ ενημερώνει μόνον εκ των υστέρων για τις κινήσεις του, τους υπόλοιπους μετόχους.

    Ανάλογη δουλειά ο κ. Κολλάρντι είχε κάνει το 2018 με τη Pictet εξυπηρετώντας τα σχέδια  ενός άλλου μεγαλοεπενδυτή, του Τζούλιους Μπάερ που κατέχει την εταιρία επενδύσεων Finma.

    Για να προχωρήσει τις εξελίξεις που σχεδιάζει με την EFG ο κ. Κολλάρντι θα επιδιώξει να γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EFG χρησιμοποιώντας πλέον το ποσοστό που κατέχει.

    «Το θέμα παραμένει ανοικτό, ίσως …ορθάνοιχτο και γι αυτό κανείς δεν έχει διαψεύσει επίσημα την φημολογία που ξεκίνησε από την Ελβετία μέσα στον Αύγουστο» μου είπε προβληματισμένος ο συνομιλητής μου.

     

    Οι business του dr John Latsis

    Σε σχέση με την θρυλούμενη ενεργοποίηση στα ελληνικά δρώμενα του γιού του Σπύρου, του Δρ. Ιωάννη Σ. Λάτση ο συνομιλητής μου με πληροφόρησε ότι η πρόθεση του πατρός,  είναι να ασχοληθεί με τις ελληνικές επιχειρήσεις της οικογένειας ο νεαρός Λάτσης αλλά όχι φέτος και μάλλον όχι στα ΕΛ.ΠΕ ΕΛΠΕ 0,74% 8,13 .

    Aλλά στο μεγάλο πρότζεκτ του “Ελληνικού”.

    Να θυμίσουμε ότι ο γιός Λάτσης είναι καθηγητής Κοινωνικής και Οργανωτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιου Henley της Αγγλίας ενώ ήταν επισκέπτης ερευνητής και στο Harvard.

    «Βλέπεις, ο Σπύρος Λάτσης έχει πορωθεί τόσο πολύ με το “Ελληνικό” που ασχολείται ο ίδιος ενώ βλέπει πλέον με καλό μάτι και την εμπλοκή του γιού του σε αυτό» μου είπε ο διπλανός μου στο τραπέζι.

    -Στα …ενδότερα του ‘Ελληνικού’, ο Σπύρος Λάτσης στηρίζει ξεκάθαρα τον μάνατζερ Οδυσσέα Αθανασίου.

     

    Το Ελληνικό, η ήττα και η λείανση των γωνιών

    Ομολογουμένως προ 2,5 ετών υπήρξε τεράστια διαμάχη για επιχειρηματικά θέματα που είχαν να κάνουν με το διαχωρισμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο και την επιχειρηματική συνέχεια.

    Η υπόθεση αφορούσε κυρίως το Ελληνικό και ποιος εκ των δυο θα είχε το «πάνω» χέρι.

    Η κ. Μαριάννα Λάτση, ηττήθηκε στην διαμάχη με τον Σπύρο και την Μαργαρίτα Λάτση.

    Η ήττα  την οδήγησε να πουλήσει μεγάλο ποσοστό των μετοχών της LAMDA DEVELOPMENT (περίπου 5,03%, αξίας 85.000.000 ευρώ) αιφνιδιαστικά, τον Ιούλιο του 2020.

    Η υπόθεση είχε περιγράφει τότε σε κείμενο του Δημήτρη Κόκκορη από το mononews.gr με το τίτλο:

    Τι κρύβει η «άτσαλη» αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση από τη Lamda Development“.

    Βέβαια όλες οι οικογένειες όπως ξέρουμε, έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους.

    Και ο χρόνος πάντα βοηθάει, ειδικά, όταν δεν μπλέκονται οι δικηγόροι και τα δικαστήρια.

    «Σήμερα όμως φαίνεται πως βρισκόμαστε σε κατάσταση ισορροπίας» πρόσθεσε ο συνομιλητής μου.

    Αυτά έμαθε και σας μεταφέρει ο wiseman για τα σχέδια ενός από τους πλουσιότερους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μάλιστα από ένα πρόσωπο που γνωρίζει πολλά…

     

     Σε ποιες μετοχές μπαίνουν φρέσκα κεφάλαια

    Εντυπωσιακός είναι ο τζίρος που έχει «κάνει» τις τελευταίες συνεδριάσεις η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 35,62 .

    Την Πέμπτη και την Παρασκευή συνολικά διακινήθηκαν 1.000.000 μετοχές και χθες Δευτέρα 609.000 μετοχές.

    Επίσης στις 31 Αυγούστου αλλάξαν χέρια 800.000 τεμάχια.

    Ειδικά τις τελευταίες 3 συνεδριάσεις η μετοχή παίζει στην περιοχή των 14,70 ευρώ.

    Λέγεται ότι στην μετοχή μπαίνει ξένος θεσμικός.

    Επίσης η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να σημαδευτεί από το γεγονός της αναβάθμισης αρκετών μέτοχων που θα ενταχθούν στον δείκτη Ftse RUSSEL.

    Αυτό σημαίνει ότι για Aegean ΑΡΑΙΓ 1,24% 11,46 , ΛΑΜΔΑ ΛΑΜΔΑ 1,59% 6,38 , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,52% 15,54 , ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 2,03% 5,54 , ΑΔΜΗΕ ΑΔΜΗΕ 5,26% 2,20 και ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΒΙΟ 1,73% 5,28 θα υπάρχουν μεγάλες εισροές κεφαλαίων.

     

    Υπερταμείο: Το δημόσιο real estate αξίας 6 δισ., η Εγνατία…

    Δεν έχει  τέλος η λίστα με τα ακίνητα που ξεπαγώνει το δημόσιο για να αξιοποιήσει .

    Ο σχετικός κατάλογος παρουσιάστηκε από τα στελέχη του Υπερταμείου τα οποία παρέλασαν από τα πάνελ της ημερίδας που διοργάνωσε στη ΔΕΘ .

    Πρώτος ο CEO του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης εξέφρασε τον ευσεβή πόθο να μετατραπεί το Υπερταμείο σε μία νέα… Prodea, έχοντας απέναντί του τον Άρη Καρυτινό, αφού η αξία των ακινήτων του δημοσίου φτάνει πάνω – κάτω τα 6 δισεκατομμύρια.

    Τη σκυτάλη πήρε ο Δημήτρης Πολίτης, του ΤΑΙΠΕΔ που απαρίθμησε τα έργα που ξεπαγώνουν: εν ολίγοις, ένα από τα σημαντικότερα, η Εγνατία θα περάσει στους ιδιώτες, στο σχήμα ΓΕΚ Τέρνα – EGIS, το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς τώρα ολοκληρώνεται ο έλεγχος των εγγράφων που θα φτάσουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Το δημόσιο θα πρέπει μάλλον να το τρέξει γρηγορότερα το θέμα της Εγνατίας, αφού μέχρι κι η Κομισιόν έχει χτυπήσει καμπανάκι για ενδεχόμενες αποζημιώσεις που θα ζητήσουν οι ιδιώτες αν ο αυτοκινητόδρομος δεν είναι έτοιμος για την παράδοση στην ώρα του.

     

    …ένας ποδοσφαιρόφιλος Ιρανοκαναδός επενδυτής

    Κι ενώ το ΤΑΙΠΕΔ προετοιμάζει τουριστικά έργα, όπως εκτάσεις στο Ποσείδι και στην Αγία Τριάδα, κλείνει το deal με τον Ιρανοκαναδό επενδυτή Αλεξάντερ Χαντιταγκί, που πλειοδότησε για το φιλέτο των 150 στρεμμάτων στη Νέα Ηρακλείτσα της Καβάλας, πληρώνοντας 18,5 εκατομμύρια.

    Το όνομα του επενδυτή δεν είναι άγνωστο στους ποδοσφαιρόφιλους, αφού ο Χαντιταγκί είναι ο μεγαλομέτοχος της ΑΟΚ Καβάλας, που παίζει στη Γ’ Εθνική.

    Η σύμβαση του Χαντιταγκί με το ΤΑΙΠΕΔ έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με το καλό σενάριο να θέλει το νέο ιδιοκτήτη να μπαίνει στα 150 στρέμματα το επόμενο δίμηνο.

    Ο ίδιος έχει μιλήσει για έργο μισού δισ., ενώ έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι θα συνεταιριστεί με τον πατέρα και τον υιό Μελισσανίδη.

     

    Η Nestle πάει καλά και εντός Ελλάδος

    Όλα ανεβασμένα για τη Nestle Ελλάς το 2021.

    Η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τον τζίρο της, το μικτό της κέρδος, , EBITDA, καθαρών κερδών και φυσικά να αυξήσει το μέρισμα προς τη μητρική.

    Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6% με αντίστοιχη αύξηση του κόστους των πωληθέντων κατά 5% και διαμορφώθηκαν στα 354,39 εκατ. ευρώ έναντι 332,991 εκατ. ευρώ το 2020.

    Το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 8% και άγγιξε τα 148,821 εκατ. ευρώ (42%) έναντι 137,817 εκατ. ευρώ (41%) το 2020. Τα κέρδη μετά από φόρους έφτασαν στα 25,548 εκατ. ευρώ και τα EBIDTA αυξήθηκαν κατά 9% και έφτασαν στα 40,89 εκατ. εθρώ από τα 37,475 εκατ. ευρώ το 2020.

    Αυξημένο κατά 5,76% ήταν και το μέρισμα προς τη μητρική, το οποίο αγγίζει τα 27,5 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2021 έναντι 26 εκατ. ευρώ που διένειμε πέρυσι.

    Σήμερα η Nestlé διαθέτει δύο εργοστάσια στην Ελλάδα: το εργοστάσιο του καφέ στα Οινόφυτα και το εργοστάσιο του φυσικού μεταλλικού νερού Κορπή στο Μοναστηράκι Βόνιτσας (Αιτωλοακαρνανία).

     

    Ποιες είναι οι «ενστάσεις» των βιομηχάνων στο νομοσχέδιο του Άδωνι

    «Συγκεντρωθείτε οργανωμένα» είναι το μήνυμα Άδωνι στη βιομηχανία, μέσω του νομοσχεδίου για τα επιχειρηματικά πάρκα, που περνά από το Βουλή στα τέλη του μήνα.

    Παρά τις βελτιώσεις, ήδη από το δημόσιο διάλογο εντοπίστηκαν αγκάθια στο νομοσχέδιο, όπως είναι το ιδιοκτησιακό.

    Με το νομοσχέδιο να προβλέπει ότι η εταιρεία που θα αναλάβει την ανάπτυξη και τη διαχείριση του εκάστοτε πάρκου θα πρέπει να έχει την πλήρη κυριότητα του συνόλου της έκτασης (αντί του 55% που ισχύει σήμερα), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ επισημαίνει ότι «στην πράξη αυτό θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί και χρονοβόρο στην περίπτωση που υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες γης.

    Γι’ αυτό το λόγο σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς η ΕΑΝΕΠ αρκούσε να έχει διασφαλίσει το 55% της έκτασης».

    Σχολιάζουν επίσης ότι «θα πρέπει να υπάρχουν προβλέψεις στις μεταβατικές διατάξεις για τις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε υφιστάμενους ήδη οργανωμένους υποδοχείς (όπως είναι οι ΒΙΠΕ), διαφορετικά οδηγούμαστε σε πλήρη κατάλυση του δικαιώματος ιδιοκτησίας».

    Από την πλευρά του, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι «δημιουργούνται ισχυρά αντικίνητρα για τη δημιουργία νέων Επιχειρηματικών Πάρκων», επειδή «οι μόνοι που μπορούν να δημιουργήσουν Επιχειρηματικά πάρκα είναι φορείς που έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια ή έχουν ως οικονομικό αντικείμενο το real estate.

    Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα κερδοσκοπία στη γη».

    Στον ίδιο τόνο και οι βιομήχανοι Αττική και Πειραιά, που υποστηρίζουν ότι «αυτός ο όρος θα εκμηδενίσει κάθε δυνατότητα ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου.

     

    Για όλα φταίει ο Τριαντόπουλος 

    Ένα  μικρό πανηγυράκι στο νησί Παλαιό Τρίκερι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, προς τιμή της Παναγίας που το μοναστήρι του νησιού είναι αφιερωμένο στην Μεγαλόχαρη.

    Ακόμα κι αν μου το έλεγαν δεν θα το πίστευα μέχρι που πληροφοριοδότες μου, μετέφεραν ότι ο μαγαζάτορας μίας εκ των ταβερνών του νησιού καλοσωρίζοντας, λέει, την ορχήστρα που θα έκανε το σύνηθες για τα πανηγύρια πρόγραμμα «μπέρδεψε» τοπικό βουλευτή που εκλέγεται στην Μαγνησία με τοπικό τραγουδιστή  ο οποίος συχνάζει … πανηγύρια!

    Τέλος πάντων όταν λύθηκε η παρεξήγηση ο βουλευτής και –όχι ο τραγουδιστής- άρχισε να τα ρίχνει στον Χρήστο Τριαντόπουλο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές.

     Ανταγωνισμοί τοπικού ενδιαφέροντος για τα πανηγύρια…

     

    Πού οφείλεται η κινητικότητα με τη μετοχή της Ελτον Χημικά 

    Η μετοχή της Έλτον Χημικά ΕΛΤΟΝ 2,21% 1,85 δύο φορές το χρόνο κάνει όγκο συναλλαγών πάνω από 100 χιλιάδες κομμάτια.

    Όπως χθες.

    Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τις 100 χιλιάδες και η προηγούμενη φορά ήταν τον περασμένο Ιούνιο με 137 χιλιάδες.

    Μάλιστα το χαρτί “ξεσπάθωσε” σημειώνοντας κέρδη  πάνω από 10%.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών 90,89%, στα 10,87 εκατ. ευρώ.

    H αποτίμηση διαμορφώνεται στα 52,1 εκατ. ευρώ και υπενθυμίζεται πως για το σύνολο της χρήσης του 2021 τα καθαρά κέρδη είχαν διαμορφωθεί στα 8,4 εκατ. ευρώ.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.