• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πώς θα διαβάσει η αγορά το αποτέλεσμα της κάλπης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο


    Με την αγορά να έχει κερδίσει πάνω από 12% ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, 21/5-25/6/2023 και σχεδόν 36% από την αρχή του χρόνου, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να τεθούν εκ νέου στα μόνιτορ των  αναλυτών νέα τεχνικά σενάρια.

    Το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης αν και αναμενόμενο ως προς την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, όχι ως προς το ποσοστό και τον αριθμό εδρών, που η αλήθεια είναι, ότι η αγορά θα  περίμενε κάτι παραπάνω τουλάχιστον προσέγγιση του μέσου όρου των exit  polls, δηλαδή 42% και περισσότερες έδρες στη Βουλή, φέρνει πιο κοντά την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

    Ήδη από χθες μεγάλα δίκτυα και μέσα μαζικής ενημέρωσης παγκόσμιας εμβέλειας, όχι απλώς έδωσαν τα εύσημά τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά έδωσαν και ψήφο εμπιστοσύνης στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο εκλεγμένος πρωθυπουργός.

    Ο ίδιος έχει προτάξει την ανάκτηση του investment grade μέσα στις επόμενες 100 μέρες από σήμερα που αναμένεται να ορκιστεί και πάλι από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως πρωθυπουργός της Ελλάδας.

    Την ίδια ώρα μέχρι τέλος του μήνα η Morgan Stanley θα μπορούσε να στείλει το δικό της μήνυμα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ότι μέσα στον επόμενο χρόνο το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) θα μεταταγεί στο  club των ώριμων χρηματιστηρίων.

    Ταυτόχρονα, η αγορά περιμένει ως νέο πεδίο καταγραφής υπεραξιών να προχωρήσει το deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,95% 16,62 ως προς την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή.

    Να τρέξουν οι διαδικασίες για την παραχώρηση της Αττικής  Οδού, με την Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,62 την Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ 0% 5,40 τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -0,31% 38,08 την Άβαξ ΑΒΑΞ 0% 1,48  τη ΓΕΚ  ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,95% 16,62 να μπαίνουν στο μικροσκόπιο της αγοράς.

    Η υπόθεση του καζίνο και των νέων έργων στο Ελληνικό επαναφέρουν τον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο στο προσκήνιο σε συνδυασμό με τα μεγάλα κατασκευαστικά project που ήδη τρέχουν.

    Το πεδίο της ενέργειας, με τη ΔΕΗ ΔΕΗ -0,09% 11,23 να επιστρέφει σε  EBITDA άνω του 1 δισ. Ευρώ και τον Μυτιληναίο με περί το 1,2 δισ. Ευρώ  σταθερά για τα επόμενα χρόνια φέρνουν τις μετοχές πρώτες στη λίστα του ενδιαφέροντος εγχώριων και ξένων παικτών.

    Παράλληλα, η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον τον Ηρακλή 3, αλλά και την αποχώρηση του ΤΧΣ από την ΕΤΕ ΕΤΕ 2,78% 7,77 την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,59 την Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,26% 3,77 και την Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,00% 2,03.

    Σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, τα τεχνικά δεδομένα διατηρούν την ανοδική σύσταση για τον Γενικό Δείκτη, ωστόσο, πρέπει να εκτιμηθεί η εικόνα σημαντικών υπερτιμήσεων που κυριαρχεί σε εβδομαδιαία και μηνιαία διαγράμματα.

    Στηρίξεις εντοπίζονται στις 1.209 και στις 1.178 μονάδες, ενώ ανοδικά αντίσταση εντοπίζεται μόνο στις 1.370 μονάδες, επίπεδο το οποίο αποτελεί το υψηλό των τελευταίων 9 ετών.

    Συμπερασματικά, θα αναμέναμε τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει εκ νέου τα φετινά υψηλά εξετάζοντας παράλληλα τη συναλλακτική ένταση, η οποία θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το δυνητικό περιθώριο ανόδου.

    Διαβάστε επίσης:

    Αντίστροφη μέτρηση για την επενδυτική βαθμίδα μετά την αυτοδυναμία Μητσοτάκη


    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ