• Πολιτική

    Bloomberg: Σαρωτική η νίκη του Μητσοτάκη – Το στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας

    • Bloomberg

    (Ξένη Δημοσίευση) Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσέρχεται στα γραφεία του κόμματος προκειμένου να παρακολουθήσει την εξέλιξη των αποτελεσμάτων του exit poll, Αθήνα, Κυριακή 25 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


    Οι αγορές συσπειρώθηκαν γύρω από την προοπτική μιας ακόμα τετραετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι ψηφοφόροι πείστηκαν από την υπόσχεση του να πετύχει η Ελλάδα μία από τις ταχύτερα οικονομικές ανακάμψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το χρέος της χώρας να έχει μειωθεί σε επίπεδα που θα επέτρεπε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναφέρει το Bloomberg.

    «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε μια σαρωτική νίκη στις εθνικές εκλογές της Κυριακής, τη δεύτερη μέσα σε διάστημα ενός μήνα, και ο πρώην πρωθυπουργός θα λάβει 1158 έδρες στο κοινοβούλιο, καθώς κατάφερε να να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση», σημειώνει.

    Η νίκη του πρώτου, η βουτιά του δεύτερου

    Το Bloomberg σημειώνει ότι το νέο εκλογικό σύστημα, με το οποίο διενεργήθηκαν οι δεύτερες εκλογές δίνει bonus έως και 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, δίνοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη μία άνετη πλειοψηφία στο σύνολο των 300 βουλευτικών εδρών.

    Το πρακτορείο κάνει αναφορά και στην βουτιά των ποσοστών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βυθίστηκε, λαμβάνοντας 17,85%», αναφέρει.

    «Το νέο κοινοβούλιο θα αποτελείται από οκτώ κόμματα, συμπεριλαμβανομένων τριών ακροδεξιών ομάδων. Οι Σπαρτιάτες, ένα εθνικιστικό κόμμα που υποστηρίζεται από ένα από τα ηγετικά στελέχη του εθνικιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο βρίσκεται τώρα στη φυλακή, πήραν 4,7%. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν λίγο πάνω από το 52%, το χαμηλότερο των τελευταίων δεκαετιών», συνεχίζει.

    Η ευκαιρία της επενδυτικής βαθμίδας

    Η πρώτη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση θα είναι να απαλλαγεί από την αξιολόγηση του δημοσίου χρέους της χώρας σε «junk», επίπεδο στο οποίο βρέθηκε πριν από 13 χρόνια κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Διάγραμμα του Bloomberg με την πορεία του χρέους

    Οι οίκοι αξιολόγησης, όπως αναφέρει το Bloomberg, έχουν προγραμματίσει να επικαιροποιήσουν τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία της Ελλάδας κατά το β’ εξάμηνο του έτους.

    Ειδική αναφορά κάνει και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας ότι γενικός δείκτης καταγράφει άνοδο άνω του 36,4% φέτος και η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων είναι γύρω στο 3,6%, τη χαμηλότερη των τελευταίων περίπου 10 μηνών.

    Το πρακτορείο σημειώνει ότι ο Μητσοτάκης έτρεξε τον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, με το ΑΕΠ να ανακάμπτει στο σημείο που ήταν το 2010. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη πριν τις εκλογές εστίασαν στην αύξηση των μισθών στο δημόσιο τομέα, στην ώθηση της οικονομίας, στην αναβάθμιση του υγειονομικού συστήματος και στην επιτάχυνση των διαδικασιών σε δικαστικές υποθέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να καλεί τους Έλληνες να του δώσουν μια ισχυρή πλειοψηφία, ώστε να μπορέσει να μεταρρυθμίσει το έθνος.

    «Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή της στο 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα της χώρας έχουν εκτοξευθεί», αναφέρει.

    Εκλογές 2023 – Γεράκης (Marc): Δεν αποκλείεται θρίλερ με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή

    Εκλογές 2023: Στο 40,77% η συμμετοχή στις 16:30 – Μειωμένη κατά 8% σε σχέση με τον Μάιο

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023 – ΠΑΣΟΚ: Το σχόλιο από τη Χαριλάου Τρικούπη μετά την ανακοίνωση του exit poll

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ