Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι «κρυμμένοι» πελάτες σε Airbnb, Booking – Η συμφωνία της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες και τα πρόστιμα έως 500.000 ευρώ

Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

Τα εισοδήματα που προσπαθούν να κρύψουν φυσικά και πρόσωπα και επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τις ψηφιακές πλατφόρμες, προσπαθεί να «ξετρυπώσει» ο φορο-ελεγκτικός μηχανισμός της χώρας μας.

Στόχος είναι να μπει ένα τέλος στη φοροδιαφυγή που φαίνεται πως έχει μετακινηθεί σε συναλλαγές μέσω διαδικτύου, με τους παραβάτες να ευελπιστούν ότι τα ίχνη τους θα… χαθούν μέσα στον… ψηφιακό κυκεώνα.

Η ανταλλαγή δεδομένων

Η ΑΑΔΕ έχει συνάψει συμφωνία με τις μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες τόσο του εξωτερικού όσο και της χώρας μας, προκειμένου να λαμβάνει όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα που διαθέτουν για όσους συνεργάζονται μαζί τους.

Πρόκειται για πλατφόρμες που πωλούν υπηρεσίες όπως το Airbnb, η Booking, η Expedia Group/VRBO, έως και προϊόντα όπως η Amazon, η Skroutz, η efood κ.α.

Με τα δεδομένα που λαμβάνει η ΑΑΔΕ γίνονται διασταυρώσεις με τα εισοδήματα που δηλώνουν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις στην εφορία και αν έχουν κοπεί τα απαιτούμενα παραστατικά και στη συνέχεια εντοπίζει την φορολογητέα ύλη που έχει αποκρυβεί. Ήδη, οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων διαβιβάζουν μία φορά τον χρόνο στην ΑΑΔΕ όλα τα δεδομένα, όπως επίσης και οι επιχειρήσεις delivery κάθε τρεις μήνες.

Έσοδα 700 εκατ. από τις ψηφιακές πλατφόρμες

Όπως έχει αναφέρει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, η συμφωνία με τις ψηφιακές πλατφόρμες για τη διάθεση των δεδομένων των πελατών τους στον φοροελεγκτικό μηχανισμό της χώρας μας, έχει οδηγήσει στο δεκαπλασιασμό των εισοδημάτων που δηλώνονται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις».

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα προβλεπόμενα έσοδα από την οικονομία του διαμοιρασμού (Booking, Airbnb κλπ) μπορεί να φτάσουν τα 700 εκατ. ευρώ, με βάση την έως τώρα εικόνα της πορείας των σχετικών εσόδων, βασίζοντας την πρόβλεψη στα στοιχεία του πρώτου επταμήνου του 2023, που δείχνουν αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Συγκεκριμένα, από τα 268 εκατ. ευρώ, τα δηλωθέντα εισοδήματα έφτασαν τα 347 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από τα 60 εκατ. ευρώ, που δήλωναν ως εισόδημα οι πλατφόρμες αυτές το 2017, το 2022 έφτασαν να δηλώνουν περίπου 540 εκατ. ευρώ.

Βαριά πρόστιμα για τις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται

Με πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις τόσο για τις πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται όσο και για τους χρήστες που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες.

Πιο αναλυτικά, οι νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν πριν λίγο καιρό προβλέπουν:

Από το πεδίο εφαρμογής του νόμου εξαιρούνται:

Νέα συμφωνία με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking και Expedia Group/VRBO

Μόλις χθες η ΑΑΔΕ υπέγραψε επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας με δημοφιλείς πλατφόρμες Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO.

Με την νέα συμφωνία, οι ψηφιακές πλατφόρμες πλέον:

Διαβάστε επίσης:

Πρωτογενές πλεόνασμα 5,58 δισ. στο οκτάμηνο – Έκρηξη φορολογικών εσόδων

ΑΑΔΕ: Επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας με Airbnb, Booking και Vrbo

Τι αλλάζει από 1/1/2024 για επαγγελματίες και επιχειρήσεις – MyDATA, POS και μετρητά μέχρι €500