• Οικονομία

    Πρωτογενές πλεόνασμα 5,58 δισ. στο οκτάμηνο – Έκρηξη φορολογικών εσόδων

    Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Με πρωτογενές πλεόνασμα 5,58 δις ευρώ έκλεισε ο προϋπολογισμός στο οκτάμηνο του έτους, μια περίοδο κατά την οποία η χώρα είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τις τεράστιες πυρκαγιές, το κόστος και οι επιπτώσεις των οποίων δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα στον προϋπολογισμό.

    Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 39,911 δις ευρώ, αυξημένα κατά 3,416 δις ευρώ ή 9,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.

    Όπως διευκρινίζει το Υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα από φόρους σε ταμειακή βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου εμφανίζονται αυξημένα κατά 3,416 δις ευρώ, ωστόσο:

    α) τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023 και προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2022,

    β) ποσό 367 εκατ. ευρώ αφορά την απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 και προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2022,

    γ) οι επιστροφές εσόδων που μετρούν αρνητικά στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα εμφανίζονται αυξημένες κατά 772 εκατ. ευρώ από τον στόχο.

    Συνεπώς, από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού προκύπτει καλύτερη απόδοση των φορολογικών εσόδων έως τον Αύγουστο  που αφορούν το τρέχον έτος κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Προϋπολογισμό.

    Επί αυτών:

    α) έχει ήδη ψηφιστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός 700 εκατ. ευρώ για επιπλέον δαπάνες του τρέχοντος έτους που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα (market pass, youth pass, δαπάνες υγείας, μισθολόγιο μελών ΔΕΠ, κόστος αυτοδιοικητικών εκλογών κτλ.),

    β) θα δοθούν άμεσα τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ βάση του δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για τις πρώτες αποζημιώσεις και

    γ) με βάση τα επιπλέον μέτρα της ΔΕΘ θα δαπανηθούν επιπλέον περίπου 400 εκατ. ευρώ (ενίσχυση συνταξιούχων που δεν θα λάβουν προσωπική διαφορά, market pass για τις πληγείσες περιοχές, επίδομα θέρμανσης, επιστροφή ΕΦΚ Diesel στους αγρότες κτλ.). Επιπλέον ο Προϋπολογισμός Γενικής Κυβέρνησης ενδέχεται να επηρεαστεί δυσμενώς τους επόμενους μήνες από τις οικονομικές συνέπειες της καταιγίδας Daniel.

    Η εικόνα τον Αύγουστο

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Αύγουστο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 6,243 δις ευρώ, αυξημένα κατά 1,17 δις ευρώ ή 23,1% έναντι του στόχου εξαιτίας κυρίως της παράτασης που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων και τη συνακόλουθη παράταση στην πληρωμή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος έως την 4η Σεπτεμβρίου.

    Οι πληρωμές

    Αξιοσημείωτα γεγονότα είναι η επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. ύψους 503 εκατ. ευρώ, προς εξυπηρέτηση των αναγκών του Market Pass, η απόδοση προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ύψους 367 εκατ. ευρώ των υπερκερδών παραγωγών ενέργειας, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Αυγούστου 2022, καθώς και οι φετινές πληρωμές επιδότησης Diesel θέρμανσης ύψους 100 εκατ. ευρώ. Όλες οι προαναφερθείσες πληρωμές καταβλήθηκαν με ανακατανομή πιστώσεων από το αποθεματικό για προώθηση δράσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (πιστώσεις υπό κατανομή).

    Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 5.842 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση ύψους 789 εκατ. ευρώ, λόγω της υποεκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά 1.381 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ περιλαμβάνουν ποσό ύψους 91 εκατ. ευρώ προς εξυπηρέτηση μέτρων COVID-19, με σημαντικότερα εξ αυτών, την ενίσχυση των φορέων υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της πανδημίας COVID-19 στις Περιφέρειες, τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Elevate Greece, τη δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και τη νοσηλευτική βοήθεια στα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού κατ’ οίκον και την επιχορήγηση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, που διατηρούν φυσικό κατάστημα, για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος.

    Διαβάστε επίσης

    Χ. Θεοχάρης: Ουδέν νέο δάνειο έλαβε η ΝΔ – Το κόμμα εκπληρώνει ανελλιπώς τις υποχρεώσεις του

    Γεωργιάδης για ξεπάγωμα τριετιών: Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικότητας

    Τι αλλάζει από 1/1/2024 για επαγγελματίες και επιχειρήσεις – MyDATA, POS και μετρητά μέχρι €500



    ΣΧΟΛΙΑ