ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα δεδομένα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ευρώπης, στις προτεραιότητες, τις τεχνολογίες αλλά και τις διασυνδέσεις, δημιουργεί η νέα κυβέρνηση Μερτς και η γερμανική πολιτική για τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού άξονα Γερμανίας-Γαλλίας.
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Μερτς την Τρίτη στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θα μόνο μια αρχική επαφή της ελληνικής κυβέρνησης με τη νέα γερμανική κυβέρνηση. Περισσότερα όμως για την τοποθέτηση της Ελλάδας στους νέους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ευρώπης που οδηγεί η Γερμανία, θα συζητηθούν σε συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών, της Γερμανίδας υπουργού Ενέργειας και Οικονομικών Katharina Reiche και του Έλληνα υπουργού Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου, που προγραμματίζεται κατά πληροφορίες, το επόμενο διάστημα.
Τι αλλάζει
Καθώς η Γερμανία συντονίζεται με τη Γαλλία, θα έχει τον πρώτο λόγο στις προτεραιότητες και την κατανομή των ευρωπαϊκών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών έργων. Και το νέο αυτό πλαίσιο αναμένεται να αλλάξει πολλά και για την Ελλάδα και τους διεθνείς ενεργειακούς σχεδιασμούς της. Η νέα εποχή, αναφέρουν πηγές, θα δημιουργήσει προκλήσεις και για τις φιλόδοξες και μεγάλων προϋπολογισμών διεθνείς διασυνδέσεις όπως αυτή με την Αίγυπτο, το GREGY, το σχέδιο διασύνδεσης με τη Γερμανία Green Aegean, και η υπό δοκιμασία σύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ Great Sea Interconnector. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι επανεξετάζονται όλες οι χρηματοδοτήσεις και ενισχύονται οι φωνές που δεν θέλουν να προχωρήσουν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις εκτός Ευρώπης, όπως αυτή για τα έργα στην Αίγυπτο.
Για τον Green Aegean τη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Γερμανία που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα είναι θετικό στη νέα γερμανική κυβέρνηση, αλλά για να διοχετεύεται στην Ευρώπη, ενέργεια που επίσης θα παράγεται στην Ευρώπη.
Προέχει η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο
Την προηγούμενη εβδομάδα στη συνάντηση του γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του νέου Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, τέθηκαν οι βάσεις της νέας εποχής που έρχεται και στον τομέα της ενέργειας, με την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο σε νέα θέση αλλά και νέα στρατηγική για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.
Η νέα ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας και της Γαλλίας θα βασίζεται στην «κλιματική ουδετερότητα, την ανταγωνιστικότητα και την κυριαρχία», έγραψαν χαρακτηριστικά οι δύο ηγέτες σε κοινό άρθρο γνώμης στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro .
Και πίσω από το νέο δόγμα της τεχνολογικής ουδετερότητας και τη «διασφάλιση της μη μεροληπτικής μεταχείρισης όλων των ενεργειών χαμηλών εκπομπών άνθρακα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», βρίσκεται η πυρηνική ενέργεια, το φυσικό αέριο και το υδρογόνο που μέχρι σήμερα βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τις ΑΠΕ.
Από την πυρηνική διαφωνία στην πυρηνική σύμπνοια
«Για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας κυριαρχία, σεβόμενοι παράλληλα τις εθνικές επιλογές, ζητούμε να τερματιστεί κάθε διάκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά των χαμηλών εκπομπών άνθρακα ενεργειακών πηγών, είτε πρόκειται για πυρηνικές είτε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Μακρόν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μερτς.
Η πυρηνική ενέργεια είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, αλλά δεν είναι ανανεώσιμη. Επί χρόνια, η φιλοπυρηνική Γαλλία και η αντιπυρηνική Γερμανία συγκρούονται σε βασικές αποφάσεις ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ και σε νομοθετικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
«Θέλουμε ένα συνολικό όραμα για τις αγορές ενέργειας και τις επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα διασυνοριακά δίκτυα και τις υποδομές μας», πρόσθεσε ο Μακρόν.
Στο κοινό τους άρθρο , οι Μακρόν και Μερτς έγραψαν ότι η τεχνολογική ουδετερότητα σημαίνει επίσης την υιοθέτηση μιας «πραγματιστικής προσέγγισης» στο υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, το οποίο μπορεί να παραχθεί τόσο με πυρηνική ενέργεια όσο και με ορυκτά καύσιμα σε συνδυασμό με τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.
Ανέφεραν επίσης ότι το φυσικό αέριο «μπορεί να αποτελέσει μια μεταβατική πηγή ενέργειας για τα κράτη μέλη της ΕΕ που το χρειάζονται» – ένα σημείο που υποστηρίζει το σχέδιο του Μερτς να υποστηρίξει την κατασκευή έως και 20 γιγαβάτ νέας δυναμικότητας μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου.
«Εξαρτάται από εμάς να κάνουμε το γαλλο-γερμανικό μοτέρ και αντανακλαστικό ισχυρότερο από ποτέ. Εξαρτάται από εμάς να επιταχύνουμε την ευρωπαϊκή μας ατζέντα για κυριαρχία, ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα», είχε γράψει ο Εμανουέλ Μακρόν στο X, χαιρετίζοντας την εκλογή του Μερτς.
Η γερμανική ενεργειακή πολιτική
Μεταξύ των πρώτων ενεργειών που αναμένεται να λάβει η νέα κυβέρνηση είναι οι περικοπές στον φόρο ηλεκτρικής ενέργειας και στα τέλη δικτύου , στις οποίες το CDU / CSU και το SPD είχαν ήδη συμφωνήσει πριν από την οριστικοποίηση της συνθήκης συνασπισμού. Το υπουργείο Ενέργειας αναμένεται επίσης να ξεκινήσει γρήγορα μια παρακολούθηση των μεταβλητών του κεντρικού ενεργειακού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της προβλεπόμενης μελλοντικής ζήτησης ενέργειας, η οποία θα χρησιμεύσει ως οδηγός για τον σχεδιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της χωρητικότητας αποθήκευσης και της επέκτασης του δικτύου.
Θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει γρήγορα δημοπρασίες για νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, οι οποίοι θα συμπληρώσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως εφεδρική χωρητικότητα.
Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να βάλει σε προτεραιότητα για τις πρώτες 100 ημέρες της την πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια και αναμένεται να ληφθούν γρήγορες αποφάσεις για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που σχετίζονται με το κλίμα μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Villa Roc Fleuri: Η βίλα του «Τζέιμς Μποντ» πωλείται για 23,5 εκατ. ευρώ
- Εθνική Τράπεζα: Υπέρβαση προσδοκιών και αναβαθμισμένοι στόχοι τιμών
- Χρίστος Δήμας στο mononews: Ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο που η γενιά μας θα περηφανεύεται γιατί θα το αφήσει παρακαταθήκη
- Η Ελλάδα παραπέμπεται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Τι θα σημάνει για την αγορά η καταδίκη της
