• Οικονομία

    Σλόσμπεργκ (Wells Fargo): Πρόβλεψη για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από Fed έως το τέλος του έτους

    • NewsRoom
    Gary Schlossber, Wells Fargo (Πηγή: northbaybusinessjournal.com)

    Gary Schlossber, Wells Fargo (Πηγή: northbaybusinessjournal.com)


    Δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την Fed, προβλέπει έως το τέλος του έτους, ο παγκόσμιος αναλυτής της Wells Fargo, Γκάρι Σλόσμπεργκ, ο οποίος τονίζει ότι η πτώση του πληθωρισμού, «χάνει τη δυναμική της», ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περεταίρω αυξήσεις τους επόμενους πέντε μήνες.

    «Η απότομη πτώση του πληθωρισμού, που είδαμε το α’ εξάμηνο του έτους, μπορεί να μην συνεχιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σλόσμπεργκ.

    «Υπάρχει το ενδεχόμενο να εξισορροπηθεί πολύ πιο ψηλά από τον στόχο του 2%, λόγω ανησυχιών στην αγορά, αλλά και της λιγότερο αισιόδοξης άποψης για την πολιτική της Fed.

    Έτσι, θα μπορούσαμε ένα δούμε ακόμη μία ή δύο αυξήσεις στα επιτόκια, ακόμη και εάν δούμε την οικονομία να καταρρέει», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC.

    Σταθερά αύξηση

    Σημειώνεται ότι η Federal Reserve, αυξάνει σταθερά τα επιτόκια για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και 22 χρόνια.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά την παύση του Ιουνίου, το επίπεδο του επιτοκίου αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 25 μονάδες βάσης. Το βασικό επιτόκιο βρίσκεται πλέον στο εύρος του 5,25% έως 5,5%, όπως ανακοίνωσε η Fed τον περασμένο μήνα.

    Τότε, οι traders των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το επιτόκιο πολιτικής της Fed, έβλεπαν μια πιθανότητα 95% περίπου ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αποφάσιζε να παραιτηθεί από μια 11η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων και να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς στο 5,00% έως 5,25%.

    Powell: Έχουμε ακόμη δρόμο για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει αποφάσεις σχετικά με μελλοντικές κινήσεις, συμπεριλαμβανομένου και το εάν η σημερινή επικρατούσα τάση είναι υπέρ κάποιας νέας αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον.

    «Θα πάμε συνάντηση με συνάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά στο τέλος του περασμένου μήνα.

    «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τα δεδομένα και δεδομένου του πόσο μακριά έχουμε φτάσει, μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να είμαστε λίγο υπομονετικοί, καθώς και αποφασιστικοί», εξήγησε.

    Ωστόσο, «η Fed είναι πολύ μακριά από τον στόχο του 2%», όπως υποστήριξε ο ίδιος.

    «Είναι σίγουρα δυνατόν να αυξήσουμε τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, εάν το απαιτούν τα οικονομικά δεδομένο και θα έλεγα επίσης ότι είναι δυνατόν να επιλέξουμε να τα διατηρήσουμε αμετάβλητα στη συνάντηση αυτή, αν αυτό δείχνουν τα δεδομένα», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τζερόμ Πάουελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο πάγωμα αυξήσεων τον Σεπτέμβριο – «Θα πάμε συνάντηση με συνάντηση»

    Wall Street: Ασταμάτητος ο Dow Jones με βοήθεια από Boeing και Πάουελ

    Λαγκάρντ – Πάουελ: Γιατί έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό



    ΣΧΟΛΙΑ