• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο πάγωμα αυξήσεων τον Σεπτέμβριο – «Θα πάμε συνάντηση με συνάντηση»

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ,

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    «Κοιτάζοντας το μέλλον, θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα, για να προσδιορίσουμε την έκταση της πρόσθετης σύσφιξης της πολιτικής μας, που μπορεί να είναι κατάλληλη», δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση της επιτροπής FOMC, η οποία αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β., στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

    Ο Πάουελ ανέφερε πως τα στοιχεία θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν είτε τη διατήρηση των επιτοκίων σταθερά, είτε την εκ νέου αύξηση τους στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο.

    Ανέφερε επίσης πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει αποφάσεις σχετικά με μελλοντικές κινήσεις, συμπεριλαμβανομένου και το εάν η σημερινή επικρατούσα τάση είναι υπέρ κάποιας νέας αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον.

    «Θα πάμε συνάντηση με συνάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τα δεδομένα και δεδομένου του πόσο μακριά έχουμε φτάσει, μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να είμαστε λίγο υπομονετικοί, καθώς και αποφασιστικοί», είπε.

    Μετά τις δηλώσεις του Παόυελ, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, ενώ ο S&P 500 αντιστάθμισε τις απώλειες της ημέρας και το δολάριο υποχώρησε.

    Πάντως, ο πρόεδρος της Federal Reserve, υποστήριξε πως είναι απίθανο να υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων φέτος, ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά του σχετικά με το αν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο το 2024.

    Ο πρόεδρος της Fed αναγνώρισε ότι καθώς η κεντρική τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη του στόχου της για πληθωρισμό 2%, είναι πιθανό να υπάρξει υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης και της ισχύος της αγοράς εργασίας.

    «Η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να απαιτήσει μια περίοδο ανάπτυξης κάτω της τάσης και κάποια άμβλυνση των συνθηκών στην αγορά εργασίας», είπε.

    Τόνισε όμως πως μια επίπτωση στην αγορά εργασίας από την πολιτική της FED είναι πιθανή, αλλά πως η αποτυχία να μετριαστεί ο πληθωρισμός θα είχε πολύ χειρότερα αποτελέσματα.

    «Το χειρότερο αποτέλεσμα για όλους, φυσικά, θα ήταν να μην αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό τώρα. Όποιο κι αν είναι το βραχυπρόθεσμο κοινωνικό κόστος του να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, το μακροπρόθεσμο κοινωνικό κόστος από την αποτυχία να γίνει αυτό είναι μεγαλύτερο και η ιστορία είναι πολύ σαφής επ′ αυτού», είπε ο Πάουελ.

    Τόνισε πάντως πως οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες δείχνουν ότι η νομισματική πολιτική πιθανότατα θα χρειαστεί να είναι πιο περιοριστική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    «Θα έλεγα ότι αυτό που μας λένε τα μάτια μας είναι ότι η πολιτική δεν ήταν αρκετά περιοριστική για αρκετό καιρό ώστε να έχει τα πλήρη επιθυμητά αποτελέσματά της», είπε ο Πάουελ. «Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική περιοριστική έως ότου βεβαιωθούμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σταθερά στο στόχο μας στο 2% και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περαιτέρω αυστηροποίηση εάν αυτό είναι σκόπιμο».

    «Πρέπει να δούμε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται διαρκώς. … Πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί οπωσδήποτε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω εάν αυτό, εάν πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλο».

    Ο πρόεδρος της Fed αναγνώρισε ότι η κεντρική τράπεζα γνωρίζει ότι οι ενέργειές της «επηρεάζουν τις κοινότητες, τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα».

    «Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί το έδαφος για την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης και σταθερών τιμών μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Πάουελ.

    Διαβάστε επίσης

    FED: Επέστρεψε στις αυξήσεις επιτοκίων με άνοδο κατά 25 μ.β.

    ΔΝΤ: Αισιόδοξη πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομία – Ανάπτυξη 3% φέτος και το 2024

    Fed – ΕΚΤ: Πόσο κοντά είναι στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ