• Οικονομία

    Συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων – Τι πρέπει να προσέξετε κατά την υποβολή της αίτησης

    Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ελλάδας

    Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ελλάδας


    Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν.

    Πλέον η παλιά φόρμα της αίτησης απονομής σύνταξης στο Δημόσιο έχει αντικατασταθεί με νέα, πολυσέλιδη και για την συμπλήρωσή της απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

    Ουσιαστικά, σε αυτήν ο δημόσιος υπάλληλος προς συνταξιοδότηση, καλείται να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα για την πλήρη αποτύπωση της ασφαλιστικής του ιστορίας, της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισής του, παραγόντων που θα επηρεάσουν την εθνική του σύνταξη και τρόπων χρησιμοποίησης των πλασματικών ετών για θεμελίωση ή για προσαύξηση της σύνταξης του, ακόμα και για να υποβάλει κατά την έξοδό του αίτηση αναγνώρισης πλασματικών.

    Την ευθύνη για την ορθή συμπλήρωση των στοιχείων έχει μόνο ο ασφαλισμένος και θα πρέπει να γίνεται με την αντίστοιχη μελέτη και γνώση των ακριβών προϋποθέσεων με τις οποίες αυτός ζητά να λάβει συνταξιοδοτική παροχή, μέρισμά ή εφάπαξ από όλα τα εμπλεκόμενα Ταμεία. Για να επισπευθεί η απονομή της σύνταξης είναι απαραίτητη μια πρόσφατη καταμέτρηση ασφάλισης.

    Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, επειδή πάρα πολλές από τις αυτοματοποιημένες συντάξεις που εκδίδονται με την διαδικασία fast track στο Δημόσιο καταλήγουν ελλιπείς ή εσφαλμένες και αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν πρόσφατες καταμετρήσεις ασφάλισης σε άλλα Ταμεία πριν του Δημοσίου, οι οποίες να έχουν αναρτηθεί στα ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΦΚΑ, για να μπορέσει να τις «διαβάσει» το ηλεκτρονικό πρόγραμμα, αυτό που βοηθά την πιο γρήγορη και πιο ορθή έκδοση απόφασης σύνταξης στο δημόσιο είναι μία πολύ πρόσφατη καταμέτρηση ασφάλισης στα προηγούμενα ταμεία (προσυνταξιδοτική βεβαίωση).

    Εάν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, παλαιότερες βεβαιώσεις δεν εξυπηρετούν, καθώς δεν είναι ανεβασμένες στα ηλεκτρονικά συστήματα.

    Η έκδοση της οριστικής σύνταξης μπορεί να επισπευθεί εάν υπάρχουν αποδεδειγμένοι σοβαροί ιατρικοί ή οικονομικοί λόγοι, με σχετική αίτηση που πρέπει να αναλύει τους λόγους αυτούς και να συμπεριλαμβάνει και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα. Ιδιαίτερα για τα προβλήματα υγείας, οι βεβαιώσεις θα πρέπει να εκδίδονται από δημόσιους φορείς.

    Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο δημόσιο

    Οι τρόποι συνταξιοδότησης είναι οι παρακάτω:

    – Με διατάξεις 25ετίας και όρια ηλικίας.

    – Με 35ετία, 36ετία η 37ετία με θεμελίωση το 2010, 2011 και 2012.

    – Με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και με 37ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας τα για τους πριν και μετά το 1983 ασφαλισμένους στο Δημόσιο αντίστοιχα.

    – Συνταξιοδότηση ως γονέας ανηλίκου με θεμελίωση το 2010,2011 και 2012 για τις μητέρες και 2011 και 2012 για τους πατέρες.

    – Συνταξιοδότηση ως τρίτεκνος με θεμελίωση το 2010,2011 και 2012 για τις μητέρες και 2011 και 2012 για τους πατέρες.

    – 62 ηλικιακά έτη και 40 χρόνια ασφάλισης.

    – 67 ηλικιακά έτη και 15 χρόνια ασφάλισης.

    Προκαταβολή σύνταξης

    Μετά τη λύση της υπαλληλικής σχέσης και την αποστολή από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του φακέλου της αίτησης απονομής σύνταξης και του ΔΑΥΚ του υπαλλήλου, μέσα σε δύο μήνες κατατίθεται στο λογαριασμό του εν αναμονή συνταξιούχου η προκαταβολή σύνταξης.

    Ενστάσεις για απόφαση σύνταξης

    Ο ασφαλισμένος όταν παίρνει στα χέρια του μία συνταξιοδοτική απόφαση θα πρέπει να προσέξει εάν ο χρόνος ασφάλισης σε όλα τα ταμεία που είχε καταγράψει/ επικαλεστεί, είναι αποτυπωμένος και αναγνωρισμένος στην απόφαση, εάν το ποσοστό αναπλήρωσης το οποίο έχει εφαρμοστεί στην απόφαση είναι το ορθό και εάν είναι ορθά υπολογισμένες οι συντάξιμες αποδοχές με βάση την εκτίμηση υπολογισμού που είχε κάνει πιο πριν.

    Από αυτά τα στοιχεία θα κρίνει εάν υπάρχει κάποιο σφάλμα, και ο έλεγχος ορθότητας συνταξιοδοτικής αποφάσεις πλέον κρίνεται απαραίτητος λόγω των πολλών σφαλμάτων που παρατηρούνται και καταλήγουν σε απονομή μειωμένης αντί για πλήρη σύνταξης ή σε μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει απευθείας να συντάξει και να καταθέσει ένσταση κατά της αυτοματοποιημένης συνταξιοδοτική.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς να βγείτε πρόωρα στη σύνταξη με πλήρεις αποδοχές – Νέο κύμα αιτήσεων

    Τηλεφωνική κλήση σε 3.000 υπαλλήλους από τον ΕΦΚΑ για να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης

    Αναδρομικά: Ποιοι θα πάρουν το 11μηνο – Τι εξετάζει η κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ