• Οικονομία

  Αναδρομικά: Ποιοι θα πάρουν το 11μηνο – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

  Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου

  Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου


  Αναδρομικά χιλιάδων ευρώ αναμένεται να λάβουν 370.000 που έχουν καταθέσει αγωγές διεκδικώντας ποσά απο κομμένα δώρα και επικουρικές. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου πληρωμές θα γίνουν μόνο για όσους έχουν προσφύγει δικαστικά εφόσον δικαιωθούν από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

  Οποιαδήποτε απόφαση των δικαστηρίων, «εμείς τη σεβόμαστε και όποια και να είναι αυτή, την ακολουθούμε», σημείωσε η κα Μιχαηλίδου.

  Επίσης η υπουργός δήλωσε πως «είναι μια απόφαση (σ.σ. η αναμενόμενη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου για τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών συντάξεων), την οποία θα σεβαστούμε, θα γίνουν οι πληρωμές και κοιτούμε τι γίνεται, πραγματικά το κοιτούμε, αλλά είναι μεγάλος ο αριθμός και για όλους όσους δεν έχουν προσφύγει».

  Αν οι δικαστές του ΑΕΔ αποφασίσουν να μπουν στην ουσία της υπόθεσης, τότε το μόνο θέμα πάνω στο οποίο θα κληθούν να αποφασίσουν θα αφορά τα Δώρα στις επικουρικές συντάξεις και αν η περικοπή τους είναι αντισυνταγματική για όλους τους συνταξιούχους, όπως έχει κρίνει το ΣτΕ, ή αν νομίμως περικόπηκαν τα Δώρα επικουρικών, όπως έκρινε ο Άρειος Πάγος όσον αφορά στους συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος.

  Προσφυγές έχουν καταθέσει 370.000 συνταξιούχοι. Υπάρχουν όμως άλλοι 900.000 συνταξιούχοι με τις ίδιες περικοπές, χωρίς αγωγές. Σε αυτούς, ο νόμος δεν αναγνωρίζει τίποτε, γιατί οι αγωγές έπρεπε να είχαν ασκηθεί ως τον Ιούλιο του 2020 και όσοι έχασαν την προθεσμία δεν μπορούν να το πράξουν εκ των υστέρων.

  Το παράθυρο που ανοίγει μετά την απόφαση του ΑΕΔ είναι ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εξετάσει το σενάριο πληρωμών με νομοθετική ρύθμιση, για να σταματήσει η ταλαιπωρία των συνταξιούχων.

  Ήδη, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει πόσοι συνταξιούχοι έχουν εκκρεμείς δίκες με αγωγές ως τον Ιούλιο του 2020, ώστε να υπολογιστεί το ποσό -κατ’ εκτίμηση- των αναδρομικών που δικαιούνται, ενώ μετά την απόφαση του ΑΕΔ θα έρθει στο τραπέζι και η αναζήτηση νομοθετικής λύσης για τον τερματισμό των δικών και την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

  Τα αναδρομικά από επικουρικές και Δώρα επικουρικής σύνταξης, ανάλογα με το Ταμείο στο οποίο ανήκουν οι συνταξιούχοι, διαμορφώνονται ενδεικτικά ως εξής:

  • Για συνταξιούχους ΙΚΑ, τα αναδρομικά είναι από 410 ευρώ ως 2.372 ευρώ.
  • Για συνταξιούχους από Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, τα αναδρομικά είναι από 1.111 ευρώ ως 4.004 ευρώ.
  • Για συνταξιούχους Δημοσίου, τα αναδρομικά είναι από 668 ευρώ ως 2.604 ευρώ.
  • Για συνταξιούχους λοιπών επικουρικών ταμείων (δικηγόρων, εμποροϋπαλλήλων, αρτοποιών κ.ά.), τα αναδρομικά είναι από 1.242 ευρώ ως 2.399 ευρώ.
  • Για συνταξιούχους ΝΑΤ, αναδρομικά μόνον για τη μείωση επικουρικής από το νόμο 4093 και τα Δώρα επικουρικής από 503 ευρώ ως 1.985 ευρώ.
  • Τα δικαστήρια συνεχίζουν να εκδίδουν αποφάσεις για αναδρομικά βάσει δικαστικών διεκδικήσεων, τα οποία επιστρέφονται με τους ανάλογους τόκους.
  • Ο λογαριασμός για τις πληρωμές των αναδρομικών ετοιμάζεται στο υπουργείο Εργασίας. Το ποσό για επιστροφές μειώσεων και Δώρων 11 μηνών για επικουρικές για τους 370.000 συνταξιούχους με προσφυγές δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Αν μπουν και τα Δώρα των κύριων συντάξεων για τους 370.000 συνταξιούχους, τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 750 εκατ. ευρώ. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει ότι θα πρέπει να επιστραφούν οι περικοπές από Δώρα και σε όσους δεν άσκησαν προσφυγή, τότε ο λογαριασμός ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, και μπορεί να πληρωθεί μόνον σε δόσεις. Ενα άλλο ενδεχόμενο είναι να πληρωθούν όλες οι διεκδικήσεις που βασίζονται σε δικαστικές προσφυγές και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης οι συνταξιούχοι που δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια να πληρωθούν ένα εφάπαξ ποσό (π.χ. 800 ευρώ). Σε αυτή την περίπτωση το συνολικό κόστος των αναδρομικών δεν ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ και μπορεί να αποπληρωθεί σε δόσεις τριών έως πέντε ετών.

  Διαβάστε επίσης:

  ΔΥΠΑ: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα για 25.000 νέους ανέργους – Όλες οι πληροφορίες

  Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά έως 50.000 ευρώ εντός Μαΐου

  Τον Οκτώβριο ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Ασθένειας  ΣΧΟΛΙΑ