• Οικονομία

    Σε «σταυροδρόμι» ο Τσίπρας: Χωρισμένη στα δύο η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

    Γιάννης Δραγασάκης - Αλέξης Τσίπρας


    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρει τη «χρυσή τομή» στο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ταυτόχρονα να συγκεράσει τον ρεαλισμό με τη φιλολαϊκή πολιτική.

    Η λογική του νέου σχεδίου είναι ολιστική καθώς έρχεται για να εξασφαλίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας, να δώσει λύση στο μείζον θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπως και του ιδιωτικού χρέους με τον εξωδικαστικό για τα νοικοκυριά.

    Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημερώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αλέκο Φλαμπουράρη και Δημήτρη Λιάκο για την πορεία του σχεδίου. «Είμαστε σε καλό δρόμο. Κάναμε συζήτηση για διάφορα θέματα που αφορούν την νέα πρόταση, ώστε να το ολοκληρώσει η τεχνική ομάδα μας», ανέφεραν μετά το πέρας της συνάντησης κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

    Ωστόσο ο δρόμος είναι προς το παρόν στρωμένος με αγκάθια. Ο λόγος είναι ότι μία πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου επιμένει να διατηρηθεί το όριο προστασίας στις 200.000 ευρώ. Ποσό που δεν είναι ρεαλιστικό για την άλλη πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου.

    Και τη λύση καλείται να τη δώσει ο πρωθυπουργός, καθώς το σχέδιο θα πρέπει να έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις επόμενες μέρες και κυρίως να εγκριθεί. Ενώ στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η παράταση που έχει δοθεί στο νόμο Κατσέλη σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

    Άμεσα λοιπόν κυβέρνηση και τραπεζίτες πρέπει να συμφωνήσουν στα θέματα που αφορούν την αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται, το ύψος του «κουρέματος», αλλά και στις δικλείδες ασφαλείας που θα αποκλείουν τους στρατηγικά κακοπληρωτές από κάθε μορφής προστασία. Ο νέος νόμος πατάει πάνω στο κυπριακό μοντέλο «Εστία», που προβλέπει «κούρεμα» και επιδότηση κατά το 1/3 της δόσης του «κόκκινου» στεγαστικού.

    Συνεχείς όμως είναι και οι συσκέψεις εργασίας που έχουν οι τραπεζίτες καθώς διαμορφώνουν το δικό τους σχέδιο, το οποίο επεξεργάστηκε το NPL Forum της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πάνω σε σενάρια που «έτρεξε» η PwC, για κάθε τράπεζα χωριστά. Αυτά τα σενάρια προσομοίωσης έγιναν με βάση το ύψος των «κόκκινων» δανείων, το ύψος των προβλέψεων και την αξία των ακινήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί που μπορεί να διαμορφωθεί το μέγιστο ποσοστό «κουρέματος» και που πρέπει να τεθεί το όριο προστασίας για να μην δημιουργηθούν νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

    Μέχρι την Τετάρτη οι τράπεζες θα παραδώσουν τις δικές τους παρατηρήσεις στην κυβέρνηση, προκειμένου το σχέδιο νόμου να πάρει το δρόμο για την Φρανκφούρτη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λύθηκε ο γόρδιος δεσμός: Ο κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου νέος πρόεδρος της ΕΕΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκαλυπτικό: Όλη η παρουσίαση του Χρήστου Μεγάλου της Πειραιώς σε διαχειριστές κεφαλαίων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Άρωμα γυναίκας» στην Εθνική: Η «χρυσή» τριάδα στην οποία επενδύει η τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ