• Οικονομία

    Reuters: Τι απαντάει η Fitch για την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Το λογότυπο της Fitch Ratings


    Η Fitch έλαβε την απόφαση να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ λόγω των ανησυχιών για τα δημοσιονομικά στοιχεία και της επιδείνωσης της διακυβέρνησης των ΗΠΑ, ανέφερε ο διευθυντής της Fitch Ratings στο Reuters την Τετάρτη.

    Η κίνηση του οίκου αξιολόγησης αιφνιδίασε τις αγορές, με τη Fitch να υποβαθμίσει σε ΑΑ+ από ΑΑΑ τις ΗΠΑ, χωρίς όμως να προκαλέσει σημαντικούς τριγμούς στις αγορές.

    Ο οίκος στήριξε την απόφασή του στην εν μέρει επιδείνωση της διακυβέρνησης των ΗΠΑ αλλά και στη μειωμένη εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα δημιοσιονομικά θέματα αλλά και το χρέος.

    Ήδη από τον Ιανουάριο, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης στο Reuters, είχαν πραγματοποιηθεί συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.  «Ήταν κάτι που είχαμε επισημάνει», ανέφερε ο Francis.

    «Έχετε το ανώτατο χρέος, έχετε και την πόλωση μεταξύ των δύο κομμάτων, με τους Δημοκρατικούς να πηγαίνουν πιο αριστερά και τους Ρεπουμπλικανούς πιο δεξιά», συνέχισε.

    Η κίνηση αυτή έκανε τον Fitch, τον δεύτερο μεγάλο οίκο αξιολόγησης μετά τον Standard & Poor’s που αφαιρεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες την αξιολόγηση του τριπλού Α.

    Η απόφασή της προκάλεσε Fitch προκάλεσε την κριτική της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία τη χαρακτήρισε «αυθαίρετη και βασισμένη σε ξεπερασμένα δεδομένα».

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε 324.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο

    Fitch: Τι σημαίνει για τις ΗΠΑ η υποβάθμιση; Αντιδράσεις από Wall Street και Γέλεν

    Fitch: Υποβάθμισε τις ΗΠΑ σε «AA+» – Αντιδρά η Γέλεν



    ΣΧΟΛΙΑ