• Οικονομία

    Fitch: Τι σημαίνει για τις ΗΠΑ η υποβάθμιση; Αντιδράσεις από Wall Street και Γέλεν

    • NewsRoom
    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν

    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν


    Τον άμεσο αντίλογο προκάλεσε στη Wall Street η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Fitch να υποβαθμίσει κατά μία βαθμίδα από το επίπεδο ΑΑΑ στο ΑΑ+ τη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

    «Παράξενη και αδέξια», «εκτός βάσης», «παράλογη» ήταν η πρώτη αντίδραση των αναλυτών της Wall Street, με την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να κάνει λόγο για μία αυθαίρετη απόφαση, βασισμένη σε ξεπερασμένα δεδομένα. Ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν περιορίστηκε στο να σχολιάσει ότι είναι μια «περίεργη κίνηση σε μία περίεργη χρονική στιγμή».

    Κινδυνεύουν τα κρατικά ομόλογα από την υποβάθμιση

    Η στήλη των FT Alphaville σχολίασε δηκτικά ότι «αν δεν είσαι μία εταιρεία ή μια χώρα που κινείσαι στο επίπεδο του junk, οι αξιολογήσεις δεν έχουν καμία σημασία. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για το κρατικό χρέος των ΗΠΑ».

    Η απόφαση αυτή άσκησε κάποιες πιέσεις στις διεθνείς αγορές, με τα futures να κινούνται σε αρνητικό έδαφος, με ήπιες όμως απώλειες. Οι ευρωαγορές, πιο ευάλωτες στα «νέα» κατέγραψαν απώλειες έως και 1,8%, όμως γρήγορα διέγραψαν τις περισσότερες απώλειες.

    Οι αναλυτές της Wall Street έσπευσαν να τοποθετηθούν σχετικά με την υποβάθμιση, με αρκετούς εξ’ αυτών να υποβαθμίζουν με τη σειρά τους το γεγονός.

    Η Goldman Sachs  ανέφερε ότι η υποβάθμιση δεν περιέχει νέες δημοσιονομικές πληροφορίες για τις ΗΠΑ. «Οι προβλέψεις της Fitch είναι παρόμοιες με τις δικές μας – βλέπει ομοσπονδιακό έλλειμμα περίπου 6% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια και αναμένει ήπια ύφεση το 4ο τρίμηνο του 2023 και το 1ο τρίμηνο του 2024», αναφέρει και σημειώνει ότι αυτή η αξιολόγηση δεν θα έχει συνέπειες για τις ΗΠΑ, καθώς η Fitch δεν αναπροσάρμοσε το «ανώτατο όριο της χώρας».

    Για τη JP Morgan μια υποβάθμιση από τη Fitch μπορεί να έχει μια μικρή επίπτωση λίγων μονάδων βάσης για τα κρατικά ομόλογα, κάτι που συνέβη και στην περίπτωση του 2011, όταν η S&P υποβάθμισε τις ΗΠΑ.

    Και σε αυτή την περίπτωση όμως, οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας σημειώνουν ότι η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και η σταθερή αγορά εργασίας δεν θα επιφέρουν σημαντικές μεταβολές.

    Ούτε και στο μέτωπο των μετοχών, οι αναλυτές της Wall Street βλέπουν σημαντικές επιπτώσεις, με τη Well Fargo να αναφέρει ότι ακόμα κι αν η απόφαση για την υποβάθμιση επηρεάσει τους αμερικανικούς δείκτες, η επίδρασή της θα είναι σύντομη.

    Πώς έφτασε η Fitch στην υποβάθμιση

    Όπως σημειώνει το Bloomberg, η κίνηση της Fitch έρχεται μόλις δύο μήνες αφότου προειδοποίησε ότι η αξιολόγηση απειλείται, την περίοδο που οι ΗΠΑ αναζητούσαν ακόμα λύση για το ανώτατο όριο του χρέους.

    Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν χαρακτήρισε αυθαίρετη και ξεπερασμένη την υποβάθμιση και σημείωσε ότι η οικονομία έχει δείξει σημάδια ανθεκτικότητας και το όριο του χρέους τελικά καταργήθηκε.

    Η υποβάθμιση σύμφωνα με κάποιους αναλυτές αποτελεί ένα μήνυμα για την επιδείνψση των δημοσιονομικών προοπτικών στις ΗΠΑ. Όμως τα κρατικά ομόλογα παραμένουν ένα ασφαλές καταφύγιο για πολλούς επενδυτές.

    Η Laura Cooper της BlackRock International αναφέρει ότι ενώ η υποβάθμιση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας δείκτης ώστε να ρίξουν μια ματιά οι επενδυτές στα υψηλά βάρη του δημοσίου χρέους, είναι πιθανό να απορριφθεί από αυτούς ως μια μεσοπρόθεσμη ανησυχία.

    Πάντως τα στοιχεία, όπως τα παραθέτει το Bloomberg είναι τα εξής: Το ομοσπονδιακό έλλειμμα ανήλθε σε 1,39 τρισεκατομμύρια δολάρια για τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος οικονομικού έτους, αυξημένο κατά περίπου 170% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Το υπουργείο Οικονομικών αύξησε αυτή την εβδομάδα την πρόβλεψή του για τον δανεισμό για το τρέχον τρίμηνο σε 1 τρισ. δολάρια, πολύ πάνω από τα 733 δισ. δολάρια που είχε προβλέψει τον Μάιο.

    Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια και υπολογίζεται στο 124% του αμερικανικού ΑΕΠ.

    Η Fitch πάντως είχε προειδοποιήσει ότι εξέταζε το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας τον Μάιο, όταν στις ΗΠΑ βρίσκονταν σε διαμάχη Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί για την αύξηση του ορίου δανεισμό, με ένα παγκόσμιο θρίλερ να εξελίσσεται την ώρα που το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποιούσε ότι σε λίγες εβδομάδες θα ξεμείνει από χρήματα.

    Αν και τελικά δεν το έπραξε τότε, η Fitch δήλωσε ότι οι επανειλημμένες συγκρούσεις για το όριο χρέους και τα ψηφίσματα της τελευταίας στιγμής έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Δίωξη στον Τραμπ για προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020

    Fitch: Υποβάθμισε τις ΗΠΑ σε «AA+» – Αντιδρά η Γέλεν

    Τριμερής σύνοδος ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας τον Αύγουστο



    ΣΧΟΛΙΑ