• Οικονομία

    Fitch: Υποβάθμισε τις ΗΠΑ σε «AA+» – Αντιδρά η Γέλεν

    • NewsRoom
    Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ

    Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ


    Στην υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα, από το επίπεδο ΑΑΑ στο ΑΑ+, του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

    Όπως αναφέρει η Fitch, η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση πως η δημοσιονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί την προσεχή τριετία και πως το βάρος του δημοσίου χρέους είναι υψηλό και αυξανόμενο.

    Άμεση ήταν η αντίδραση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, η οποία εξέφρασε την «έντονη διαφωνία» της με τον οίκο αξιολόγησης.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά πως η μεταβολή είναι «αυθαίρετη και βασισμένη σε παρωχημένα στοιχεία».

    Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια και υπολογίζεται στο 124% του αμερικανικού ΑΕΠ.

    Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στις αρχές του καλοκαιριού σε συμφωνία για την αναστολή για δύο χρόνια, ως την 1η Ιανουαρίου 2025, του μέγιστου ορίου δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου (31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια), με αντάλλαγμα τη μείωση των δαπανών διαφόρων κατηγοριών, πλην αυτών για τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνους.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε ο Αύγουστος

    Συμμαχία Τσαμάζ-Παπακωνσταντίνου για τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας αξίας 46 εκατ. ευρώ

    Γιατί Έλληνες και ξένοι αναλυτές αποθεώνουν Μυτιληναίο, Τιτάν, Πειραιώς και Eurobank



    ΣΧΟΛΙΑ