• Οικονομία

    Πού να επενδύσετε 100.000 δολάρια αυτήν τη στιγμή


    Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους επενδυτές, το τελευταίο διάστημα η αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα, σε συνδυασμό με την πιθανότητα να πλησιάζει επικίνδυνα, μία νέα περίοδος ύφεσης.

    Τα κέρδη μέχρι στιγμής φέτος στον S&P 500 και στον Nasdaq προσθέτουν μια ακόμη ανησυχία: ότι η αγορά των ΗΠΑ, που η απόδοσή της στηρίζεται σε κάποιες λίγες μετοχές, είναι υπερτιμημένη.

    Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους κινδύνους, οι έμπειροι επενδυτές αναζητούν διέξοδο στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα την Ιαπωνία και την Ευρώπη.

    Οι ευρωπαϊκές μάρκες πολυτελείας αναμένεται να επωφεληθούν από την επαναλειτουργία της Κίνας, ενώ στην Ιαπωνία, παρατηρείται μια  πιο “ισορροπημένη” αγορά, η οποία προσφέρει πρόσβαση σε δημοφιλείς εταιρείες ημιαγωγών.

    Όταν οι επενδυτές ρωτήθηκαν πώς θα ξόδευαν 100.000 δολάρια για μια προσωπική επιθυμία, οι απαντήσεις κυμαίνονταν από ταξίδια αγροτουρισμού στην Ιαπωνία, έως την ίδρυση μιας εταιρείας διδασκαλίας τεχνητής νοημοσύνης.

    Για ιδέες σχετικά με το πώς να «παίξετε» με τις επενδυτικές ευκαιρίες αυτή την περίοδο, ο ανώτερος αναλυτής του ETF του Bloomberg Intelligence, Eric Balchunas, προσφέρει προτάσεις για χρήση κεφαλαίων ως “πληρεξούσιοι”.

    Προτού αναζητήσετε νέες επενδυτικές ευκαιρίες, ελέγξτε το υπάρχον χαρτοφυλάκιό σας για να δείτε εάν η κατανομή του ενεργητικού σας είναι εκεί που θέλετε να βρίσκεται.

    Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, δείτε τις συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών επενδυτών για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στην ισχυρότερη δυνατή θέση.

    Kristen Bitterly, επικεφαλής επενδύσεων στη Βόρεια Αμερική, Citi Global Wealth

    Global Dividend Growers

    Η ιδέα: Αναμένουμε να δούμε συρρίκνωση κερδών προς τα πάνω κατά 10% και κάποιου είδους ύφεση φέτος. Θέλουμε να επενδύσουμε σε ισχυρές, καλά διοικούμενες εταιρείες ικανές να παράγουν κέρδη, ανεξάρτητα από το πού βρισκόμαστε στον οικονομικό κύκλο.

    Η στρατηγική: Ένα παράδειγμα ενός παγκόσμιου τομέα που αποτελεί αμυντικό παιχνίδι ανάπτυξης είναι ο φαρμακευτικός. Αυτές οι εταιρείες μπόρεσαν να αποφέρουν θετικές αποδόσεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τεσσάρων ετών ύφεσης. Ο κλάδος παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις από έτος σε έτος, αλλά έχει μια πραγματικά συναρπαστική μακροπρόθεσμη προοπτική όσον αφορά τις τάσεις, όπως η επένδυση στη μακροζωία.

    Η μεγάλη εικόνα: Ψάχνουμε εταιρείες με ισχυρή διαχείριση, ισχυρούς ισολογισμούς, καλή δημιουργία ταμειακών ροών και βιώσιμα και αυξανόμενα μερίσματα. Αυτοί οι παραγωγοί μερισμάτων, ή οι “αριστοκράτες” των μερισμάτων, μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις επιδόσεις τους τα 25 από τα τελευταία 32 χρόνια.

    Υπάρχει επίσης ένα επιχείρημα αποτίμησης για τις παγκόσμιες μετοχές, οι οποίες διαπραγματεύονται με έκπτωση περίπου 31% έναντι του S&P 500 σε προθεσμιακή βάση από την τιμή προς τα κέρδη. Και όταν κοιτάξετε τη σύνθεση των παγκόσμιων μετοχών, οι μετοχές των ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 61% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, αλλά συνεισφέρουν μόνο το 50% των κερδών.

    Eric Leve, επικεφαλής επενδύσεων, Bailard

    Στοιχηματίστε στην Ιαπωνία

    Η ιδέα: Η Ιαπωνία ήταν μια αγορά για να αντιπαθείς εδώ και πολύ καιρό. Αλλά ενώ ακούτε πολλές συζητήσεις για on-shoring ή near-shoring, μια πιο σχετική τάση που υποστηρίζει την Ιαπωνία είναι το “friend-shoring”. Η ιδέα είναι ότι οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές εταιρείες είναι πιθανό να στραφούν από την ιστορική τους εξάρτηση από την Κίνα στην Ιαπωνία για μια σειρά ενδιάμεσων αγαθών.

    Η στρατηγική: Η τεχνολογία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συνιστώσα στον MSCI Japan Index, με ποσοστό λίγο πάνω από 15%. Η τάση αφορά τους ημιαγωγούς. Είναι όλο το υλικό που πηγαίνει στο αυτοκίνητό σας, το υλικό που δοκιμάζει άλλες μάρκες για να βεβαιωθεί ότι λειτουργούν. Η Ιαπωνία είναι καλύτερο μέρος για πρόσβαση σε αυτήν την τάση από ό,τι η Κίνα.

    Επίσης, η Ιαπωνία είναι η μόνη ανεπτυγμένη αγορά στον κόσμο με θετική καμπύλη αποδόσεων. Έτσι, μπορείτε να δανειστείτε χρήματα φτηνά και να τα δανείσετε για να βγάλετε κέρδος, κάτι που είναι δύσκολο να κάνετε σχεδόν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

    Η μεγάλη εικόνα: Η Ιαπωνία είναι μια συναρπαστική αγορά που είναι πολύ πιο ισορροπημένη από τις ΗΠΑ. Επίσης, διαθέτει ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών εμπορικών σημάτων που εξάγει στον κόσμο και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει σημαντικό παίκτη.

    Brian Katz, επικεφαλής επενδύσεων και πρόεδρος της The Colony Group

    Long/short

    Η ιδέα: Οι τελευταίες δύο δεκαετίες δεν απέδωσαν για τους long/short επενδυτές, καθώς η ανερχόμενη αγορά αμφισβήτησε τη σχετική απόδοση. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το περιβάλλον στο μέλλον θα είναι καλύτερο για τη συγκεκριμένη αγορά.

    Η στρατηγική: Για περισσότερο από μια δεκαετία, τα ενεργά στελέχη αγωνίστηκαν πραγματικά να ξεπεράσουν τα σημεία αναφοράς τους. Το θέμα είναι τώρα η αγορά να διευρυνθεί λίγο, ώστε να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες, όσον αφορά τo long/short selling.

    Καθώς η Fed αναιρεί τις πολιτικές της για “εύκολο χρήμα”, αναμένουμε ότι τα επιτόκια και ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθούν σε μέτρια υψηλότερα επίπεδα. Ο υψηλότερος πληθωρισμός – σκεφτείτε περίπου 3% – δεν είναι προβληματικός όσο είναι σταθερός.

    Οι εταιρείες έντασης κεφαλαίου με σχετικά υψηλότερο σταθερό κόστος, μπορεί να ευδοκιμήσουν καθώς ανακτούν κάποια ισχύ ως προς τις τιμές και είναι σε θέση να αξιοποιήσουν υψηλότερα ονομαστικά έσοδα. Στην κατανομή ιδίων κεφαλαίων μας, έχουμε ένα στοιχείο που ονομάζουμε “αμυντική μετοχή”. Βρίσκεται σε μετοχές μερισμάτων υψηλότερης απόδοσης εδώ και χρόνια και μετατοπίζεται στο long/short selling.

    Η μεγάλη εικόνα: Μας αρέσει επίσης το long/short γιατί θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αντιστάθμισμα, έναντι ενός δυσμενούς περιβάλλοντος αγοράς. Επιπλέον, η κατανομή μπορεί να χρησιμεύσει ως “μαξιλάρι” απέναντι σε οτιδήποτε δημιουργείται από μια ύφεση.

    Nancy Curtin, CEO επενδύσεων, AlTi Tiedemann Global

    Στροφή προς την Ευρώπη

    Η ιδέα: Σε κάθε δεκαετία, υπάρχουν ορισμένα βασικά μακροοικονομικά θέματα που είναι πραγματικά σημαντικό να σκεφτούν οι επενδυτές. Η τελευταία δεκαετία αφορούσε τον αποπληθωρισμό, ενώ αυτή θα ασχοληθεί με τον πληθωρισμό που είναι πιο επίμονος από ό,τι στο παρελθόν —στην περιοχή από 3% έως 4%— και ασταθής.

    Σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί στην αποτίμηση και βεβαιωθείτε ότι είστε εκτεθειμένοι σε τομείς που θα τα πάνε καλά σε ένα πιο πληθωριστικό περιβάλλον. Μας αρέσουν επίσης οι εταιρείες που μπορούν να μετακυλίσουν τις αυξήσεις των τιμών.

    Η στρατηγική: Τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για την οικονομία και τα κέρδη από την Ευρώπη δείχνουν πολύ βελτιωμένη ανάπτυξη σε σχέση με τις προσδοκίες της αρχής του έτους. Η Ευρώπη έχει πολλές ενδιαφέρουσες εταιρείες πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένης της LVMH, και η επαναλειτουργία της Κίνας με έμφαση στην ανάκαμψη με γνώμονα τους καταναλωτές θα πρέπει να υποστηρίξει τα franchise πολυτελείας στην Ευρώπη.

    Οι Κινέζοι τουρίστες ξοδεύουν και ταξιδεύουν ξανά, και εταιρείες όπως η LVMH βρίσκονται σε καλή θέση. Επίσης, νομίζω ότι θα υπάρξει μια μεγάλη βιομηχανική αναβίωση στην Ευρώπη – υπάρχει επιτακτική ανάγκη στο μέτωπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – και κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία. Ανάλογα με τη χώρα, οι αποτιμήσεις έχουν έκπτωση 30% έως 35% στην αγορά των ΗΠΑ και διαπραγματεύονται περίπου 12 φορές τα προθεσμιακά κέρδη έναντι 19 για τις ΗΠΑ.

    Η μεγάλη εικόνα: Έχουμε επανεξισορροπηθεί από μια σημαντική υπέρβαση στην αγορά των ΗΠΑ. Η Ευρώπη, έχει τομείς ευρύτερης βάσης που τα πηγαίνουν καλά σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον, είτε πρόκειται για ενέργεια, είτε για χρηματοοικονομικούς, είτε για βιομηχανικούς κλάδους. Επιπλέον, οι τομείς αξίας τείνουν να είναι μεγαλύτεροι από ό,τι στις ΗΠΑ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μπερνάρ Αρνό: Πόλεμος κατοίκων για την ανέγερση ενός Cheval Blanc – mononewsTV

    Τουρκία: Έβδομη ημέρα πτώσης για τη λίρα – Κέρδη για τις μετοχές

    Τέλος χρόνου σήμερα για ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέες προκαταβολές

    ──────────────────

    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ